Демагозите на Тръмп и новата война на омразата в САЩ | webcafe.bg
Webcafe

Демагозите на Тръмп и новата война на омразата в САЩ

Webcafe, по Шпигел
26.06.2017, 16:21 (обновена 28.06.2017, 18:24)
майло янопулос

Снимка: © Getty Images

Никак не е лесно да си представиш, че този речовит, добре изглеждащ, скъпо облечен мъж на 33 години, израснал в графство Кент. с майка германка и баща - грък, е един от най-опасните десни радикални говорители в САЩ

Майло Янопулос довършва последните корекции по речта си, докато се подготвя да излезе. Разбира се - живее в хотел на Тръмп, на 35-тия етаж на Trump Soho в Ню Йорк. Броени дни след атентата в Манчестър, Янопулос се е подготвил да разсипе от критики жена на име Линда Сарсур - мюсюлманка, която скоро ще държи реч при закриването на учебната година в Градския университет в Ню Йорк.

"Днес всички сме единодушни, че Линда е бомба със закъснител на ляволибералния хорър - тя обича шериата, подкрепя терористите и мрази евреите. Наричам я с първото й име Линда, защото фамилията й "Сарсур" на арабски означава хлебарка. А всички знаят колко мразя да бъда неуважителен към хората", дописва в речта си.

Охранителят на Янопулос, бивши морски пехотинец на име Хавиер, го предупреждава, че е време да тръгват. Въпреки обилния дъжд в Ню Йорк - на мястото пред университета вече има около двеста контрапротестиращи. За Янопулос това е добра новина.

Излиза на сцената с чадър, брандиран с името на хотела на Тръмп. От речта му не се разбира почти нищо. Нито един от предварително подготвените му вицове не се чува. Прекалено много викове. 20 минути по-късно охранителят му вече го е прибрал в хотела. Изненадващо, Янопулос е изключително доволен от себе си.

В този момент, на 35-тия етаж на хотела на Тръмп, никак не е лесно да си представиш, че този речовит, добре изглеждащ, скъпо облечен мъж на 33 години, израснал в графство Кент, с майка германка и баща - грък, е един от най-опасните десни радикални говорители в САЩ.

Такъв е случаят с повечето последователи на новото движение, което в САЩ се нарича "alt right" и което става все по-силно, откакто Доналд Тръмп беше избран за президент.

Това е т.нар. "Алтернативно дясно", което се нарича още "ново дясно" или "супер дясно". Възможно ли е всъщност да има дясно движение, което да се превърне в широка контракултура?

След края на Втората световна война, са създавани десетки десни движения - неонацисти, скинхедс и др. - но нито едно от тях не е имало претенция да е "супер" или масово популярно. Модерните протестни движения досега винаги са били левичарски, коментира Филип Йомке в германското издание "Шпигел".

Алтернативното дясно не е ясно определено политическо формирование, а по-скоро смесица от идеологии. Зад него се крият противници на лявата култура на политическа коректност, маниакални поддръжници на Тръмп, шовинисти, тролове от социалните мрежи, врагове на исляма, противници на имигрантите, расисти, неонацисти.

Общото между тях е, че се чувстват по-комфортно да изразяват политическите си възгледи в онлайн-чатове, отколкото през членство в партии. По някакъв странен начин, действащият президент на САЩ също може да се причисли към това движение.

Алтернативното дясно се опитва да се разграничи от традиционните консервативни, реакционни или фашистки десни идеологии. Алтернативното дясно обикновено е младо, модерно, "готино", използва заемки от поп културата или консуматорското общество, а платформите на изява са Twitter или Instagram.

Не би било правилно и да се каже, че алтернативното дясно се състои само от онеправдани и разочаровани граждани, както често се твърди от избирателите на Тръмп. Майло Янопулос, например, е хомосексуален англичанин, който живее в Маями заедно с афроамериканец. Отскоро се хвали с новата си Tesla - електромобилът, който е символ на статуса на ляволибералните елити.

Собственик е на компанията Milo Inc., която има амбициите да се превърне в дясна медийна империя. Има собствено книжно издателство, канали в YouTube, новинарски сайтове. Янопулос твърди, че за един месец е събрал 12 милиона долара начален капитал от "консервативни инвеститори".

Това звучи невероятно. Дори някои от последователите на Alt-Right-движението подлагат под въпрос твърденията му. Янопулос обаче вече се е превърнал в любимец на Робърт Мърсър, IT-специалист и милиардер, мениджър на хедж-фонд, който се смята за тайния гений зад триумфа на Тръмп.

Мърсър не само инвестира 10 милиона долара в сайта Breitbart, но и финансира компанията Cambridge Analytica, която анализира профила на избирателите на Тръмп и разбира отрано, че Клинтън няма шанс да спечели изборите.

Янопулос не коментира кои са инвеститорите, които го издържат, но може да се предположи, че една голяма част от парите на Milo Inc. са дошли от Мърсър.

Желанието за нова, по-силна платформа за изява на алтернативното дясно е огромно. Досегашните високоговорители на десните идеи - като Breitbart и Fox News - вече не са толкова ефективни.

Доскоро самият Янопулос работеше за Breitbart - сайтът, който се ръководеше от съветника на Тръмп Стивън Банън, има огромна заслуга за избирането на новия американски президент. В определен период от време, Breitbart беше центърът на алтернативно-дясното движение. Медията обаче загуби тежест, след като Банън влезе в екипа на Тръмп. А Fox News изпадна в криза, откакто основателят му Роджъ Ейлс и главният коментатор Бил О'Райли бяха принудени да напуснат заради секс-скандали.

В момента има голяма ниша за нова мултимедийна мрежа за алтернативното дясно.

Това, което свързва Майло Янопулос с Тръмп и останалите говорители в света на Alt-Right движениет, е убеждението, че медиите като New York Times, Washington Post, CNN, NBC и др., играят за левичарите, като съвместно с академичните институции работят за налагането на диктатура на добрия вкус и на правата на малцинствата в американското общество.

Оплитането в тази уж асиметрична битка, в която десните са в изначално по-слаба позиция, служи като оправдание за какви ли не изстъпления.

Доналд Тръмп не е най-перфектният двигател на тази платформа, но просто е единственият, който я подкрепя. Затова Тръмп е и президентът на алтернативно дясното движение.

Alt-Right има всичко, от което се нуждае една идеология: свой собствен референтен свят, който най-често се създава в интернет, свои символи, митове, мъченици, история, дори своя собствен еизк. Това е първото протестно движнеие, което използва пълноценно всички възможности на дигиталния свят и което щеше да е немислимо без интернет.

Троленето е една от най-предпочитаните техники на alt-right последователите - това е "изкуството" да дразниш и провокираш политическите си противници в интернет толкова дълго и последователно, че да го принудиш да се "предаде".

Не е случайно, че някои от главните герои на alt-right сцената са звезди в онлайн-пространството, докато в останалия свят са тотално неизвестни. Чували ли сте случайно за Майк Чернович?

Не? Да, обаче, туитовете на Майк Чернович се четат от няколкостотин милиона души месечно. По време на предизборната кампания, той първи пусна слуха за предполагаемото неврологично заболяване на Хилари Клинтън.

Или да вземем Дейв Рубин, в чието интернет ток-шоу всички гласове от алтернативното дясно си дават среща в псевдосериозна среда. Сред останалите изявени говорители на Alt-Right е Гавин Макинес, който преди 20 години създаде лявото списание "Vice" и се смята за бащата на хипстърското движение. Днес обаче се бори за "западната шовинистична цивилизация" срещу мюсюлманите, феминистките и транссексуалните.

Сред тях е и писателят Брет Ийстън Елис, автор на класики като "По-малко от нула" и "Американски психар", който впрочем вярва, че трябва да защитава свободата на изкуството и словото срещу последователите на културата на "вечните жертви", защитавани от ляволибералната политическа коректност.

Трима от тези петима мъже са хомосексуални. Водят модерен начин на живот, в духа на свободата от '68, какъвто би бил възможен само в едно либерално и отворено общество. Добре, но защо тогава искат да го унищожат?

По думите на Майк Чернович: Намираме се в началото на нов етап от информационната война. Обичайният сблъсък на различни мнения - както в парламента, така и в националната преса - вече загуби значението си. Единственото, което все още важи, е информационната война. За да бъде спечелена, трябва да бъдете наясно как алтернативното дясно успява да промени политическия дискурс в интернет.

Бойното поле на тази война е Twitter. Всяко съобщение в 140 символа е "куршум срещу врага". Малко хора го разбират, казва Чернович. Майло е един от тях. Останалите обаче ги третират като тролове.

"Идеалният трол вкарва жертвата си в капан, от който няма никакъв изход без публично опозоряване. Това е изкуство отвъд етичните стандарти на нормалните хора. То е наполовина измама, наполовина - злоба", пише Майло Янопулос в книгата си "Dangerous".

За последните четири седмици туитовете на Майк Чернович имат 118 милиона прочитания. Самият той се смята за "по-влиятелен от който и да е автор в New York Times".

Чернович наближава 40-те и всъщност е адвокат по образование, макар че никога не е работил по специалността си. Първата му съпруга го привлича към правото - докато тя работи като юридически съветник за фирми от Силициевата долина, той убива времето си в барове и фитнес студиа. Бракът приключва скоропостижно. След развода си обаче той получава обезщетение в размер на 7-цифрена сума, тъй като съпругата му е натрупала богатство по време на семейния живот.

По-късно Чернович започва да пише книги със съвети за мъже: Как да събудим горилата в себе си, как да преодолеем страховете си, така че да бъдем силни духом и телом и най-после да вкараме жените в леглото си.

Когато Тръмп напада Сирия с ракети "Томахоук" след атаката със зарин в Хан Шейхун през април, говорителите на алтернативното дясно изпадат в ступор. Това е типичен пример за "глобалистката и интервенционалистична външна политика", заради която хора като Чернович тролят Хилари Клинтън в продължение на месеци. Сега обаче за да намери обяснение на поведението на Тръмп, се опитва да превърти фактите по собствен начин.

Най-вероятно за всичко е виновен еврейският кучи син Джаред Кушнър, кълне Чернович. Сигурно е убил Стивън Банън, само така може да се е случило подобно нещо. Кушнър не е нищо повече от "basic bitch". Чернович пази тази клетва само за жени и за неколцина мъже, които заслужават особено презрение. Съобщението за прякото предаване на коментара му до 74 000 последователи в Periscope. В края на епизода близо 36 000 зрители го гледат на живо.

По време на кампанията Чернович упорито разпространява твърдението, че Хилари Клинтън страда от неврологично заболяване. Влиянието му е толкова силно, че когато на 11 септември 2016 г. Клинтън почувства неразположение по време на публична церемония, медиите не разглеждаха инцидента като случайно събитие, а го поставиха в контекста на темата: "Колко сериозна е болестта на Хилари Клинтън".

Чернович е баща на 5-месечно момиченце на име Сайра. Втората му съпруга е от ирански произход, родителите й са мюсюлмани. Чернович се държи като добър и любящ родител, като казва, че "Сайра няма да се превърне в basic bitch". Жена му се вярва, че нещата, които съпругът й говори, не са нищо повече от кариерна стратегия.

Чернович твърди, че се издържа от продажбите на книгите си за самопомощ, предназначени за мъже, страдащи от ниско самочувствие. Последното му заглавие обаче се нарежда едва на 5000-та позиция на най-продаваните книги в Amazon. Не е изключено да продължава да харчи обезщетението, което бившата му съпруга изплаща след развода.

Има и профил в сайта Patreon - всеки, който се абонира за канала му "High Impact Journalism", плаща 15 долара на месец, за да получава достъп до "ексклузивен лайв-чат" с него или да се запише като член на "медия-екипа му", който май се състои от жена му и дъщеря му. В момента Чернович има 316 патрона в Patreon, откъдето печели 5700 долара на месец.

Дори синът на Тръмп - Доналд-младши - споменава Чернович в Twitter като разследващ журналист, като пише "В един далечен етап на развитието на независимата журналистика, той би спечелил "Пулицър", но не и днес!".

След смяната на властта във Вашингтон, Чернович вече има пропуск за залата за пресконференции в Белия дом.

Една от отправните точки на алтернативното дясно са общностите за онлайн-игри. Един от главните агенти в това отношение е Колин Мориарти - бивш модератор на гейминг общност, който става известен с туита си "Ах, мир и тишина, един ден без жени", публикуван на 8 март.

След предизвикания скандал, Мориарти е принуден да напусне фирмата, която самият той основава заедно с трима приятели. Така се превръща в мъченик и герой на анти-феминисткото крило на Alt-Right.

В момента поддържа видео-блог, в който вече не коментира компютърни игри, а политика и история. Месечният му приход от Patreon: 32 428 долара.

Oще: alt right  алтернативно дясно  гавин макинес  дейв рубин  дясна идеология  майк чернович  майло янопулос  робърт мърсър  хомосексуални 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

4 Frida | 27.06.201710:30

как не ви е неудобно да пишете и преписвате за война на омразата в сащ, след като разни малоумни клоуни се снимаха с отрязаната глава на тръмп, стреляха го в главата, играха го спектакъл по шекспир в стил -резистънс-, подиграваха се иобиждаха детето му, жена му, публично го заплашваха със саморазправа и ликвидация, стреляха по републикански сенатори и един е още в много тежко състояние, запалиха бъркли, а един друг университет затвориха за бели студенти и преподаватели, непрекъснато разтягат -руската връзка- до незапомнени балонски размери, и т.н. и т.н. истерии на неуспели комуняги. просто как не ви е неудобно?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

3 vV | 27.06.201705:50

Ето, това му изказване му изяде главата на тоя:

``Some of those relationships between younger boys and older men, the sort of coming of age relationships, the relationships in which those older men help those young boys to discover who they are, and give them security and safety and provide them with love and a reliable and sort of a rock where they can’t speak to their parents.''

И, когато некъф го репликира, че

``It sounds like Catholic priest molestation to me'',

напънатото, взело се за нещо, което не е, момченце, не се забави с отговора

``And you know what, I’m grateful for Father Michael. I wouldn’t give nearly such good head if it wasn’t for him.''

Свършено е с тоя, каквито и сънища да му са се присънили за 12 милиона от Мърсърови и тем подобни. Не си струва и минута уебкафейно време да му се отделя.

Понеже Тръмп се пробва да преобърне системата без да изповядва някаква стройна идеология, а го кара, така, през просото, както дойде, като бизнесмен, на когото САЩ се привижда да е единствено корпорация, която трябва да управлява, всякакви такива нелепи навлеци са се полепили по GOP-то да му се пречкат. Че ли не са му достатъчни на това ми ти пусто GOP злобните, завистливи демократи, дето още не могат да повярват, че са загубили изборите, та и такива кой знае откъде пръкнали се самозванци, и те са му виснали по реверите и по пешовете, та още по-успешно да се спъва още в началото на мандата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

2 1Sion1 | 26.06.201719:33

Ъхъ, Фокс загубили влияние, а СНН са цъфнали и вързали.Световната либерастия е в потрес.До степен, при която очевидно не осъзнава, че успехите на Майло се коренят именно в изкривената либерастки модел от последните 20 години, създаден и обслужващ привилегирована каста отрепки, които очевидно се самозабравиха от лакомия.Средната класа, тъпаци, ако мога да перифразирам.Докога мислите мислещите и работещите хора, ще търпят подмяната на демокрацията с плутокрация, маскирана удобно зад празните фрази за либерален модел.Не за дълго.That's for sure.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 16:00

1 Terry Gilliam | 26.06.201718:01

Поредното пропагандно лефтистко излияние. Основен прийом - лепене на грозни етикети. Всички, споменати в материала нямат нищо общо нито с нацизма, нито с расизма, нито с омразата. Борят се единствено за основната ценност на западната демокрация, наречена свобода на словото. Борят се против стигащата до абсурди политическа коректност, насаждана от т.нар. борци за социална справедливост (Social Justice Warriors). Политкоректната цензура няма нищо общо с либерализма, чийто флаг развяват лефтистите, всъщност стоящи доста по-близо в политическия спектър до ултралевия марксизъм.
От статията стана ясно, че Майло е особено опасен рецидивист, но не стана ясно с какво точно. Вероятно яде деца или дори по-лошо - феминистки? Не е лесно да обвиниш хомосексуалист, живеещ с черен мъж в "хомофобия, расизъм, нацизъм, ксенофобия, трансфобия" и т.н., но ето, че модерните марксисти продължават да опитват. С което само доказват колко далеч от реалността са фантазиите в омекналите им от утопични идеологии глави.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.