Цял месец сама в планината посред зима - и все пак жива | webcafe.bg
Webcafe

Цял месец сама в планината посред зима - и все пак жива

Webcafe, по Guardian
26.08.2016, 08:31 (обновена 28.08.2016, 08:55)
павлина пизова

Снимка: © facebook.com/pavlina.pizova

През едномесечния й престой чехкинята преценила, че не може да продължи заради травмите си и климатичните условия, които включвали еднометрова снежна покривка и риск от лавини.

Чехкинята Павлина Пизова беше открита жива в отдалечена хижа в Нова Зеландия, където прекарала месец сама, след като приятелят й е паднал и загинал на туристически маршрут.

Тя беше намерена в сряда в хижата на горския по прочутия маршрут Рутбърн, който се вие през планините на националния парк Фиордленд на Южния остров.

Двамата поели на туристическия поход на 26 юли, като мъжът паднал по стръмен склон на 28 юли. Пизова се спуснала по склона и стигнала до него, но той починал скоро след това.

Оттогава живяла в хижата на горския пазач, която е била оставена заключена и без наблюдение за зимния сезон край езерото Макензи, на около половината път през 32-километровия маршрут.

Въпреки силните снеговалежи през последния месец, тя е открита в добро здраве от спасителен екип, след като полицията била информирана, че няма вести от двамата от края на юли. Те са обявени за изчезнали едва тази седмица от чешкото консулство в Нова Зеландия.

"Това е изключително необичаен случай," казва инспектор Олаф Дженсен, шеф на полицията в централния район Отаго.

"Крайно необичайно е някой да е изчезнал за толкова дълго време в пустошта на Нова Зеландия, без да бъде съобщено за изчезването му."

Полицията казва, че двамата 20-30-годишни, пристигнали в Нова Зеландия през януари и били сравнително добре екипирани за експедицията.

Освен това имали "известен опит" в новозеландския буш, но изгубили ориентация и се отклонили от маршрута. Тогава се е случило и смъртоносното падане.

След смъртта на партньора си Павлина прекарала три нощи в горите, преди да се добере до езерото Макензи и хижата там на 31 юли, като е изминала приблизително 2 км, след което разбила вратата и използвала запасите там от храна, дърва и газ.

В хижата имало планинско радио, но тя не знаел как се работи с него. През едномесечния й престой чехкинята преценила, че не може да продължи заради травмите си и климатичните условия, които включвали еднометрова снежна покривка и риск от лавини.

Павлина Пизова нарисувала буквата "H" в снега - за "Help" - с надеждата някой да я види от въздуха. Други туристи не са стигали до хижата, докато била там.

Маршрутът Рутбърн обикновено отнема на средно опитни туристи между 2 и 4 дни. Той официално е затворен през зимата, но много хора все пак минават по него, тъй като е добре обозначен и има обществени хижи, които остават отворени.

Новозеландската служба по защита на околната среда съобщава на сайта си, че съоръженията по маршрута са "силно намалени" през зимните месеци, когато има и "допълнителни рискове за сигурността, които да имате предвид".

"Изминаването на маршрута през този период би трябвало да се извършва само от опитни, добре оборудвани туристи в добра физическа форма," се казва на сайта.

През месеците от юли до август много туристи са публикували снимки от Рутбърн в социалните медии.

Йън Сайм, говорител на туристическия и планинарски клуб на Отаго, казва, че никога не е чувал турист да се изгуби по голям туристически маршрут за толкова дълго време и според него историята е "невероятна".

"Поразен съм, не разбирам как това е могло да се случи. Дори и през зимата има екипи от хора, които изминават части от маршрута и отсядат в хижите."

Според Сайм маршрутът не е известен като особено опасен и дори през зимата обикновено е доста лесен за ориентация.

Ноел Саксън, управител на Ultimate Hikes Queenstown, казва, че оцеляването на жената е било невероятно постижение.

"Бях много изненадан от тази история - тя трябва да има много силен характер, за да остане там толкова дълго при такива условия," заявява той.

"За мен е необичайно, че никой друг не е минал оттам за времето на нейния престой в хижата, но това не е невъзможно. При определени условия би било трудно да отиде където и да е - и потенциално точно това изглежда да се е случило."

През лятото Саксън води групи от туристи в "средно добра физическа форма" по Рутбърн и обикновено пътят от началото на маршрута до хижата край езерото Макензи им отнема не повече от ден.

Oще: жертва  инцидент  нова зеландия  новозеландски планини  опасен туризъм  павлина пизова  пострадали  пътуване  туризъм  чехкиня в планината 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.