Обяздване на медиите по полски | webcafe.bg
Webcafe

Обяздване на медиите по полски

Webcafe.bg
03.01.2016, 11:15 (обновена 04.01.2016, 16:52)
ярослав качински

Снимка: © GettyImages.com

Полша се готви да приеме закон за обществените медии, който по същността си е напълно тоталитарен, защото би ограничил плурализма в полските национални радио и телевизия

В последния работен ден на 2015-та година - 30-ти декември, полското правителство предложи, а долната камера на полския парламент гласува, доста спорен законопроект за реформиране на обществените медии в страната.

Законопроектът, който беше одобрен от долната камера (Сейм) с 232 гласа "за", 152 "против" и 34 "въздържали се", в същността си действително е притеснителен, защото предвижда възможността управляващата партия пряко да назначава директорите на обществените радио и телевизия, както и да ограничава броя на независимите кандидати в регулаторния орган.

Новият закон бе внесен в Сейма в понеделник вечерта и гласуван в най-кратки срокове.

Съгласно нормативния акт мандатът на настоящите членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Според гласуваните дотук промени, отсега нататък назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии ще е в компетенциите на министъра на държавното съкровище (министър на финансите).

Досега това ставаше с конкурс, организиран от Националния съвет за радио и телевизия.

Решението за гласуване на законопроекта беше взето, въпреки писмото на вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс, който по рано в сряда, 30-ти декември, изпрати нота до министерството на външните работи и до правосъдното министърство на Полша.

Тимерманс призова правителството да прецени доколко предвидените промени отговарят на стандартите на Европейския съюз за свободата на словото.

"Свободата и изразяването на различно мнение в медиите са от ключово значение за плуралистичното общество в страна членка на ЕС, според общите ценности, върху които е базиран Европейския съюз", казва се в обръщението на Тимерманс.

Асоциацията на европейските журналисти също изрази голямото с безспокойство относно замислените промени.

"Ако бъдат приложени, предложените промени ще поставят обществените радио и телевизия под прекия контрол на правителството, което ще даде възможност да се уволняват уважавани журналисти по политически причини и ще доведе до системна редакторска намеса в съдържанието на предаванията в полза на управляващите", заявиха от асоциацията.

Ден по ранопет от Европейските най-големи журналистически медийни групировки: Европейската федерация на журналистите, Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), Асоциацията на европейските журналисти, "Репортери без граница" и Комитета за защитна на журналистите (Committee to Protect Journalists) заявиха ден преди гласуването на законопроекта:

"Ако полският парламент приеме предложените промени... Полша ще създаде репресивен режим, който ще бъде прецедент сред всички страни-членки на ЕС".

Законопроектът предстои да бъде одобрен още и от горната камера на парламента, която се състои от 100 души (Сента), а за да влезе в сила, трябва да бъде подписан от президента.

Запознатите с полската вътрешна политика обаче знаят, че в случая това гласуването ще бъде по-скоро формалност, тъй като управляващата партия на Ярослав Качински има мнозинство в Сената, а президентът Анджей Дуда беше избран през май именно като кандидат на същата партия.

Консервативната и евроскептична партия "Право и справедливост" спечели изборите в Полша през октомври 2014-та година с голямо мнозинство и се превърна в първата политическа сила, която има възможност да управлява самостоятелно в демократичната история на страната след 1989-та.

След противоречивото решение, гласувано от Сейма, европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество Гюнтер Йотингер заяви, че има много причини за активиране на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение.

Санкциите при нарушаване на основните принципи на Европейския съюз могат да включват дори отнемането на правото на глас на засегнатата страна в Европейския съвет.

Доколко това е възможно да се случи в случая с Полша обаче е спорно, особено, ако си припомним, че дори конституционните промени, предприети от правителството на Викор Орбан през 2013-та година не задействаха подобна санкция срещу Унгария.

А тогава ставаше дума за промени, които засегнаха не само обществените медии, но и изцяло медиите в страната, тъй като задействаха спорен механизъм за ограничаване на "словото на омразата" и дори "квота" за брой положителни новини в независимите издания.

Oще: варшава  европа  ек  ес  медийна свобода  намеса в медиите  полша  санкции  свобода на словото 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.