Webcafe

Сензацията Зеленский

Webcafe, по Шпигел, DW
22.04.2019, 10:49 (обновена 24.04.2019, 09:27)
володимир зеленский

Снимка: © Getty Images

Володимир Зеленский излиза на трибуната и маха радостно към камерите, докато на фона звучи мелодията "Обичам моята родина", песента от неговия сериал "Слуга на народа". Сюжетът му разказва за "историята на следващия президент" - учителят по история Василий Голобородко, който взема властта в Украйна, за да се бори срещу олигарсите и корупцията. Изглежда прекалено хубаво, за да е истина. А сега трябва да се превърне и в реалност. Поне така обещаваше Зеленский по време на истинската си предизборна кампания.

"Седем, шест, пет...", актьорът започва обратното броене на сцената на спортен бар в Киев, но избързва. Налага му се да повтори последните "Три, две, едно" - и ето че върху екраните на телевизорите се появява първата прогноза.

Графиката с подкрепата на Зеленский се издига бързо нагоре: 73,2 процента от гласувалите на балотажа за президентските избори са дали подкрепата си именно за него. Действащият държавен глава на Украйна Петро Порошенко е останал далеч назад с 25,3%.

Зеленский ликува, хвърля се в обятията на съпругата си, прегръща и колегите си от предизборния щаб, навсякъде летят конфети.

За Зеленский това е нощта на триумфа. Все пак става дума за човек без какъвто и да е опит в политиката, ако не броим вицовете му, посветени на управлението на държавата. За разлика от Порошенко, който беше избран за президент преди 5 години още от първия тур с 54,7%, ТВ-продуцентът Зеленский никога не е бил политически активен. Не и преди да се регистрира като кандидат-президент.

"Няма да ви разочаровам", казва Зеленский в първото си кратко обръщение към украинските граждани. Изборът им го натоварва с огромен кредит на доверие. Сега от него се очаква да извърши отдавна чаканата промяна на Украйна.

41-годишният Зеленский, роден в рускоговорящо еврейско семейство в индустриалния град Кривой Рог в Южна Украйна, става популярен като актьор и комик. Сега трябва да покаже дали може да управлява държавата и дали може да се справи с тази нетипична смяна на ролите.

А къде е политическата програма?

От самото начало на на предизборната му кампания, която почти изцяло се водеше през социалните мрежи, Зеленский зададе тона: гответе се за шоу.

Образът, който той налагаше, беше на "простия човек", който идва, за да разбие корумпираната система на властта в страната си. Зеленский избягваше почти всички политически дебати и поводи за противопоставяне със съперниците си, като вместо това всеки ден повтаряше обещанието си за "една по-добра Украйна".

Политологът Беате Апелт от украинското подразделение на фондация "Фридрих Науман" обаче предупреждава, че медийният образ на Зеленский няма нищо общо с реалността.

"Зеленский не е Голобородко. Някои скептично настроени наблюдатели говорят за инфантилността на украинското общество. Посочват, че украинците са избрали за президент една виртуална фигура. Не знаят за кого гласуват, защото мислят само за Голобородко - обикновения човечец, "един от нас", онзи, който ще работи по друг начин. Но на практика Зеленский също е част от системата. Той е заможен човек. Има връзки с олигарсите, преди всичко с банкера Игор Коломойский. Много данни показват, че връзките им минават отвъд пределите на съвместния бизнес", казва тя в интервю за DW.

До момента има яснота само по най-общите точки от плана на Зеленский за управление на Украйна. Дори на първата си пресконференция той отказа да даде по-конкретни идеи за бъдещия си мандат - а с 13-минутната си продължителност това беше най-дългата му изява пред журналистите.

Дотук Зеленский е обещал, че ще задълбочи връзките на Украйна с ЕС и НАТО, да сложи край на войната в Източна Украйна, да се пребори с корупцията и влиянието на олигарсите и да подобри жизнения стандарт (измерено по БВП на глава от населението, Украйна е най-бедната страна в Европа).

На въпроса как смята да постигне всичко това, Зеленский отклони конкретните отговори към експертите от екипа си. Твърди, че до една седмица ще представи целия си екип и ще разпредели отговорностите. По думите на Иван Баканов, който ръководи предизборния му щаб, съветниците му все още не са готови с програмата, която би трябвало да превърне Украйна в по-добро място за живот.

Наказателният вот срещу Порошенко

Мнозина интелектуалци, бивши активисти на съпротивата срещу Виктор Янукович и представители на неправителствения сектор в Киев се боят, че Украйна е изправена пред тежки времена. Страната е във война. В Донбас, окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, продължават да се водят бойни действия вече пет години. Преди ключовите избори на 21 април, в Киев се чуваха плахи гласове, че трябва да се даде още един шанс на Порошенко. Поне той е професионален политик. Би трябвало да знае какво прави.

Отстраняването му от власт обаче беше безкомпромисен акт. Резултат от дълбоката умора на Украйна. Гласоподавателите, които участваха в демократичен избор (рядка възможност на фона на постсъветското пространство), показаха чрез бюлетините си колко гняв са насъбрали срещу политическия елит, който не прави разлика между властта и личния си интерес.

Въпреки че Порошенко успя да постигне част от обещанията си - като реформата на армията, образователната система, здравеопазването - в съзнанието на мнозинството от украинците той остана част от старата властова система. Това се дължи преди всичко на факта, че 53-годишният основател на концерна "Рошен" никога не беше възприет като автентичен борец с корупцията. Вместо това в общественото пространство витаеха съмненията, че Порошенко използва властта за задоволяване на интересите на собствените си приятели.

Порошенко изглеждаше разбит след първите данни от изборната нощ. Той посочи, че приема решението на избирателите и че ще помогне на новоизбрания държавен глава в седмиците преди предаването на властта. В същото време, обяви, че няма да напусне политиката дори след загубата на изборите.

Зеленский ще се сблъска с огромна съпротива, дори да се опита да наложи обещаните си решителни реформи. Съдилищата в Украйна все още се възприемат като институции под политически контрол, които не правораздават независимо. До момента няма нито един човек на висша държавна длъжност, който да е осъден за корупция, въпреки разследванията, водени от ресорната служба Набу (Национално антикорупционно бюро).

Само няколко дни преди балотажа на президентските избори, съдът в Киев обяви, че решението за национализиране на частната банка на олигарха Игор Коломойский е било незаконно.

Наблюдателите отчетоха този ход като опит за провал на кампанията на Зеленский в последния момент - очевидно неуспешен. Новоизбраният президент твърди, че има само бизнес отношения с Коломойский чрез продуцентската си фирма "Квартал 95". Въпросът е колко дълбоко стигат тези отношения. И какви други договорки е сключил олигарха с комика-президент.

Oще: владимир зеленский  войната в украйна  володимир зеленский  криза  петро порошенко  президентски избори в украйна  украйна 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.