Каква всъщност е военната мощ на Северна Корея | webcafe.bg
Webcafe

Каква всъщност е военната мощ на Северна Корея

Webcafe по BBC
15.09.2017, 11:50 (обновена 19.09.2017, 16:57)
парад в пхенян, 15 април 2017

Снимка: © KRT

Обобщено за военните сили на Корейския попуостров

Серията успешни ракетни тестове, извършена от Северна Корея, има една цел - да покаже на света, че Пхенян разполага с достатъчната военна мощ, за да бъде локален фактор, който не трябва да бъде подценяван.

Това обаче предизвиква вълна от остри реакции както в САЩ - основният враг на Северна Корея, така и в държавите от НАТО, както и всички локални играчи около Корейския полуостров.

Ситуацията обаче показва нещо важно - напредъкът на Пхенян в ядрените технологии е бърз и целеустремен. В рамките на половин месец те направиха цели два теста, като първият, на 3 септември, беше с изключителна мощ.

BBC събира накратко всичко, което трябва да знаете за въоръжението на Северна Корея, както и за разположените в района американски и южнокорейски войски, които биха могли да бъдат включени в евентуален въоръжен конфликт.

Няколкото изпитания през 2017 г. показват, че Северна Корея успешно развива ракетите си, които има потенциал да нападнат цели с голям обхват, като е възможно дори и континенталната част на САЩ да попада в обсега им.

С какви ракети обаче разполага Пхенян? Според центърът за изследване на неразпространението на ядрените оръжия "Деймс Мартин" има няколко основни типа ракети, разработени от севернокорейската ядрена програма. Теставни и работещи са: Nodong (1300 км обсег), Musudan (3500 км), Hwasong-12 (4500 км) и Hwasong-14 (8000 км). В процес на разработване са KN-14 (10 000 км) и KN-08 (11 500 км).

През май 2017 г. Северна Корея изстреля тестово ракета Hwasong-12, която според анализаторите може да достигне до 4500 километра, като по този начин постави американските военни бази на тихоокеанския остров Гуам на разстояние за поразяване.

Две от изпитанията през юли на ракетата Hwasong-14 обаче показаха още по-голям потенциал, като с тях вероятно вече може да се каже, че Северна Корея вече притежава първата си наистина междуконтинентална балистична ракета (ICBM).

Анализаторите смятат, че тази ракета може да е двустепенна версия на Hwasong-12, като евентуалният й обсег е повече от 10 000 километра, което би позволило на Ким Чен Ун да удари Ню Йорк.

През август 2017 г. при вторият тест на Hwasong-12, ракетата премина над Япония. От Токио реагираха, като определиха действията на Пхенян като "безпрецедентна заплаха". Това се повтори и на 15 септември, като този път изстреляната ракета прелетя на по-голямо разстояние и достигна значително по-голяма надморска височина спрямо теста през август, демонстрирайки подобрение в обхвата на Hwasong-12.

Очевидните успехи на всички тези тестове, за разлика от многобройните неуспехи на ранните ракети Musudan, повдигат важни въпроси като например как ракетната програма на Северна Корея успя да постигне толкова бързо подобрение.

Майкъл Елман от Международния институт за стратегически изследвания (IISS) предполага, че Пхенян може да е придобил високоефективни двигатели с течно гориво от незаконни мрежи в Русия и Украйна.

По-рано Северна Корея също е показвала и други две предполагаеми ракети с междуконтинентален обсег, известни като КН-08 и КН-14. Досега те не са били тествани, а връзката им с Hwasong-12 и Hwasong-14 все още не е ясна.

От друга страна, според американското разузнаване Северна Корея също така вече е успяла да смали ядрената бойна глава, за да се побере в ракета.

Севернокорейският ядрен тест от 3 септември беше най-големият от шестте подобни изпитания, проведени от 2006 г. насам, заключват анализаторите. Изпитанието предизвика земетресение с 6,3 величини магнитуд по скалата на Рихтер, което е десет пъти по-мощно от това, записано в предишен тест от септември 2016 г.

Оценките за експлозивната мощност на най-новата бомба на Северна Корея варират от 100 до 370 килотона. Това е с поне шест пъти по-мощна експлозия от тази в Хирошима през 1945 г.

Северна Корея твърди, че с този тест е показала първото си термоядрено оръжие - най-мощната форма на ядрено оръжие, при което атомната детонация се усилва от вторичен процес на синтез, за да се получи много по-голям взрив. За сравнение, когато страната стартира новата серия тестове по ядрената си програма през 2006 г., мощта на изпитваните бомби е 0,7 килотона.

Въпреки че военният бюджет на Северна Корея не е известен, режимът на Ким Чен Ун дава приоритет на разходите за въоръжените сили над всички останали аспекти на управлението.

В севернокорейската армия обаче се разчита по-скоро на количество, отколкото на качество. Като състав тя е една от най-големите в света, но оборудването ѝ е значително остаряло спрямо много други армии по света. Независимо от това тя може да нанесе огромни щети при евентуална война с Южна Корея.

По данни на Глобалния индекс за мощта на армиите, Северна Корея разполага с: 945 000 души на активна служба, резерв от 5 500 000 души, 944 единици във военновъздушните сили, като от тях 458 са изтребителите, 572 щурмоваци, 100 транспортни самолета, 169 тренировъчни самолета, 202 хеликоптера, от които 20 са бойни.

В наземните сили на страната се включват 5025 танка, 4100 бронирани машини, 2250 единици самоходна артилерия, 4300 оръдия и 2400 ракетни установки. Военноморските сили на Северна Корея разполагат с общо 967 кораба и подводници, от които 11 фрегати, 2 корвети, 76 подводници, 438 патрулни кораба и 25 миночистачи.

За сравнение в армията на Южна Корея има: 627 500 души на активна военна служба, резерв от 5 202 250 души.

Военновъздушните сили на страната разполагат с 1477 самолета и вертолета, като от тях 406 изтребители, 448 са щурмоваци, 348 са транспортни самолети, 273 са тренировъчни машини, 709 хеликоптера, от които 81 бойни.

Наземните сили на Южна Корея включват 2654 танка, 2660 бронирани машини, 1990 единици самоходна артилерия, 5374 оръдия и 214 ракетни установки. Страната разчита във военноморските си сили на 166 кораба и подводници, от които 1 самолетоносач, 13 фрегати, 12 унищожителя, 16 корвети, 15 подводници, 70 патрулни кораба и 11 миночистача.

Към всичко това Северна Корея разполага и с 200 хил. души специални части. От тях може да се очаква при евентуален конфликт да навлязат бързо на юг, като е възможно да използват полусекретна мрежа от 20-25 големи тунела, които обхващат демилитаризираната зона, и така да се появят зад южнокорейските и американските предни линии.

Друга потенциална заплаха идва от артилерията на Северна Корея, разположена по южната граница в специално укрепени позиции. Оттам Пхенян може да задейства опустошителни бомбандировки, които дори могат да засегнат южнокорейската столица Сеул.

Затова не е и учудващо, че въпреки американската подкрепа, на която Южна Корея може да разчита при евентуален конфликт, президентът на страната Мун Дже-Ин даде сигнал, че планира да увеличи разходите за отбрана.

Колкото до войските на САЩ в региона, те са там от Корейската война насам.

Според изчисленията на Международния институт за стратегически изследвания в Южна Корея са разположени около 28 хил. американски войници, като от тях 9000 души персонал към военновъздушните сили. Към това има и около 300 танка М1 Ейбрамс и бронирана техника.

Американските сили също така са инсталирали и противоракетна система за отбрана, която да се задейства при изстреляни от Северна Корея ракети с малък или среден обсег.

Освен това в региона Япония е приела повече американски войници от която и да е друга страна по света - 47 050 души персонал, като в по-голямата си част това са служещи във военноморски сили на САЩ. Освен това в Йокосука е щабът на Седмия флот на САЩ, който разполага с около 20 кораба, включително и самолетоносач.

Значителни военни сили са разположени и в военната база "Андерсън" на остров Гуам, която Ким Чен Ун заплаши, че ще нападне.

И въпреки цялото напрежение около ядрената програма на Северна Корея, за момента все още няма искра за конфликт. Ако тя пламне обаче, това може да е една от най-опустошителните войни, които светът е познавал някога.

Oще: американски части  армия  балистична ракета  военна мощ  въоръжени сили  ким чен ун  ким чен-ун  остров гуам  ракета  ракети  сащ  северна корея  спецчасти  южна корея 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

6 e-mil | 16.09.201711:54

Както и предположих пак сте се омотали с преводите.
http://www.bbc.com/news/world-asia-41174689

Webcafe: "страната стартира ядрената си програма през 2006 г."
BBC: "Pyongyang started its nuclear programme in the 1980s."

Webcafe: "южнокорейските и американските линии за пренасочване"
BBC: "South Korean and American forward lines."

Forward line във военната терминология означава "предна линия". Би трябвало да сте чели поне собствените спортни статии, в които "предна линия" се ползва точно със същото значение.
https://www.google.bg/search?q="предна+линия"+site%3Awebcafe.bg

Ще си спестите много време, ако просто давате линкове към чуждите статии. Читателите, които не знаят английски могат и сами да ползват компютърни преводачи. Много е вероятно даже да се справят по-добре от вас.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

5 e-mil | 16.09.201711:44

"когато страната стартира ядрената си програма през 2006 г."

Няма как да е стартирала през 2006, защото правеха ядрени тестове още в началото на 90-те. После още по времето на Клинтън имаше спорове и заплахи да се изтеглят от Договора за неразпространение на ядрени оръжия. И техни ракети прелитаха над Япония още в края на 90-те.
Началото на ядрената им програма търсете някъде през 70-те и 80-те години!

* * *
"20-25 големи тунела... и така да се появят зад южнокорейските и американските линии за пренасочване."

Нещо не сте прочели както трябва. Изразът "линии за пренасочване" е голяма псевдовоенна глупост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 16.09.201708:51

Не, типична ситуация от теория на игрите.
Едната група може да изгуби повече и затова търпи маймунските изпълнения на другата, а зад кулисите има трети играч, който е продал нужното оборудване на КНДР, за да може ракетите да увеличат обсега си.
Страшно ще стане когато и втората група се научи да противодейства на 100 % на оръжията на първата.3
За да няма заблудени:
1 Играч 1 - КНДР
2 Играч 2 - цивилизованите държави
3 Играч 3 - Русия
4 Играч 4 (в сянка) - Китай
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

3 Люба6а | 16.09.201703:41

всъщност такава,че могат да правят хамериканците на маймуни и маймуните само се пенявят и почесват ... изглежда че задокеанските чифути седят в патова ситуация Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 15.09.201713:13

Всъщност ставащото не трябва да ни учудва.
Украйна предаде на Русия целият си ядрен арсенал, в замяна на което Русия стана гарант за ненакърнимост на границите на Украйна заедно с Великобритания и САЩ.
Северокорейците видяха какво се случи на Украйна и разбраха, че ако Украйна беше запазила ядреният си арсенал то Русия не би анексирала Крим и не би отворила гражданска война територията на Украйна.
И след като го видяха, разбраха че за да не бъдеш плячка на по-силните и агресивни съседи трябва да имаш ядрено оръжие и не само такова, но да имаш и носители, които могат да го доставят където трябва.
Северокорейците виждат как Русия с мижавата си армия, сравнимо с тази на НАТО, успява да мародерства съседите си само защото има голям ядрен арсенал играещ ролята на сдържащ фактор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2014, 22:28

1 iwan_petrow7 | 15.09.201712:37

- Каква всъщност е военната мощ на Северна Корея ?

- Ами, поне колкото е на Афганистан ... плюс няколко десетки ядрени бойни глави и средства и технология за поразяване на цели, на няколко хиляди км ;)
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.