Кой печели и кой губи след Brexit? | webcafe.bg
Webcafe

Кой печели и кой губи след Brexit?

Webcafe, по Vox
24.06.2016, 08:46 (обновена 26.06.2016, 08:35)
лондон

Снимка: © Getty Images

Великобритания напуска ЕС. А сега накъде?

Резултатите от Brexit са ясни: британският народ предпочете да гласува за напускане на Европейския съюз в референдум с историческо значение.

Това все пак не означава, че Великобритания излиза от ЕС още днес, но решението от националното допитване ще влезе в сила рано или късно.

За разлика от федералните държави, ЕС наистина има процедура за доброволно напускане, която е посочена в основополагащия му договор. Никога досега тя не е била задействана, така че практическото й приложение все още е твърде неясно.

В най-общи линии, референдумът задава началото на 2-годишен период за преговори по прекратяването на членството в ЕС. През това време британското правителство и ЕС би трябвало да разтрогнат фискалните си връзки и да изработят нова рамка за отношенията на Великобритания с икономическата общност.

Това на практика може да означава всичко: от крайно близките отношения на Норвегия с ЕС до партньорството на една ръка разстояние, което съюзът поддържа с Австралия или САЩ, например.

Ето кой печели и кой губи от този изход:

Печеливш: Южните държави-членки на Еврозоната

Интересен аргумент даде британският икономист Андрю Лилико, който обяви, че Великобритания трябва да напусне ЕС, за да позволи на останалата част на Европейския съюз да се интегрира по-дълбоко.

Еврозоната е странно "животно" - една група от държави споделят обща валута, но не и обща данъчна система или система за социално подпомагане. Това означава, че ако една или друга страна изпадне в икономическа криза, тя няма изход.

Истински независимата държава, която се сблъска с подобна загуба на външни инвестиции като Испания, например, ще бъде ударена от бързо обезценяване на валутата си. Внезапно "поевтинялата" държава ще стане по-атрактивна туристическа дестинация, по-атрактивен производител на стоки за износ и по-привлекателен "магнит" за нова вълна чуждестранни инвестиции. Това й помага да излезе от финансовата криза.

Обратно - държава-член от интегрирана социална система, която претърпява скоростен срив на местния имотен пазар (спомнете си за Флорида през 2008 г.), може да бъде стабилизирана с непрекъснат приход на инвестиции от федерално ниво към местната здравна, пенсионна и осигурителна система.

Това не означава отписване на дълговете, натрупани от националните власти, а помощ за гражданите в затруднение, която ще им помогне да стъпят на краката си и да спасят бизнеса си.

Членовете на Еврозоната обаче са в плен на странна смесица между тези два полюса - нито са напълно независими, нито са интегрирани в обща социална система. Това означава, че при криза мерките за икономическо възстановяване са ограничени.

Преходът към интегрирания модел е огромен проект и очевидно няма да се случи скоро. Но ако Великобритания напусне Европейския съюз и изгуби възможността си да блокира новите мерки на Брюксел, вероятността за сбъдването му е много по-голяма.

Все пак Великобритания е по-богата от средностатистическата страна-членка на ЕС, което означава, че повечето от гражданите й вероятно плащат по-високи данъци за по-малко услуги. Великобритания е твърдо скептично настроена спрямо призивите за по-дълбока евроинтеграция. Още повече - тя не е член на Еврозоната и поради тази причина няма особено отчайваща нужда да крепи стабилността на валутата. Европа без Великобритания ще тръгне по бързата писта за по-дълбоки форми на фискална интеграция.

Губещ: Британската икономика

Накратко, вотът за напускане на ЕС ще сложи началото на период на сътресения и несигурност, при който преките чуждестранни инвестиции във Великобритания ще спрат временно, докато инвеститорите изчакват да видят каква ще е дългосрочната ситуация.

Това от своя страна, ще доведе до обезценяване на лирата и вероятно ще предизвика рецесия, чиято тежест и продължителност ще зависи от краткосрочните политически решения на британското правителство и на централната банка.

Тази вероятност беше обсъждана непрекъснато по време на кампанията, но по всичко личи, че избирателите решиха, че краткосрочната печалба е по-важна от евентуалните дългосрочни проблеми при излизането от ЕС.

В момента, голяма част от големите мултинационални компании предпочитат да позиционират централите си в Лондон.

Лондон е прекрасен град за живеене, населението е англоговорящо, данъците са по-ниски от европейските стандарти - всичко това го прави привлекателна база за работа, тъй като единният пазар на ЕС означава, че можеш да правиш бизнес, където и да се намираш на континента.

Лидерите на кампанията за напускане на ЕС казват, че след Brexit ще предоговорят ново търговско споразумение с Брюксел, което ще запази този вид достъп. Няма обаче никакви гаранции, че това ще се случи.

Френското правителство може да реши да ги блокира, с оглед на възможността да привлекат големите компании в Париж.

Най-голямата експортна индустрия на Великобритания е клъстърът на финансовите услуги, позициониран в Лондон. Благодарение на ЕС, лондонските банки обслужват пазар с мащаба на целия континент, така както го правят банките в Ню Йорк.

Ако след Brexit Великобритания успее да договори дълбок достъп до пазарите в ЕС, всичко това ще се запази. Но ако не успее, европейските банкови услуги вероятно ще мигрират във Франкфурт или Амстердам. А правителствата на Германия и Холандия вероятно ще направят всичко възможно това да се случи.

Губещ: Дейвид Камерън

Ако се чудите как се стигна до тази цялата история с референдума, то отговорът е, че британският премиер Дейвид Камерън имаше проблеми още по време на изборите през 2015 г.. Той, както и повечето от лидерите на Консервативната партия, отразяват предпочитанията на британския бизнес за оставане в ЕС.

Все по-голям брой избиратели на Консервативната партия обаче биват движени главно от антиемиграционни настроения и респективно са изкушени да гласуват за националистическата партия на Найджъл Фарадж - UKIP.

Решението за Камерън беше да обещае референдум за членството в ЕС, за да не позволи отклоняването на гласове за UKIP и лейбъристите.

Това си беше чист трик, при това зашеметяващо късоглед като ход. Защото макар че успя да постигане изборна победа за торите, референдумът и самата кампания раздели Консервативната партия между Камерън и останалата част от партията, която беше за "напускането", предвождана от бившия кмет на Лондон Борис Джонсън и министрите от кабинета на Камерън - Майкъл Гоув и бившият министър на труда и социалната политика Иън Дънкан Смит (той напусна през март заради несъгласие с последните съкращения на социални помощи, обявени в актуализацията на бюджета).

Камерън остава премиер и след референдума, въпреки поражението на неговия екип в гласуването и засега по-скоро възнамерява да остане на поста си, но позицията му вече изглежда много по-несъстоятелна.

Той току-що беше унижен, а амбициозните про-Brexit политици, които спечелиха референдума, ще се стремят да го свалят с подкрепата на по-непопулярните депутати от Консервативната партия.

В края на краищата аргументът, че напускане на ЕС би трябвало да бъде проведено и договорено от хора, които действително вярват в този политически ход, изглеждат доста убедителен.

Губещ: Джордж Озбърн

Още по-ясно за Джордж Озбърн, отколкото за шефа му Дейвид Камерън, е, че като министър на финансите неговата лична политическа кариера е поставена на карта.

Озбърн е по същество ковчежник на Великобритания, като постът му е по-висок спрямо тези на министрите на външните работи и на отбраната.

Дори повече от това - Озбърн е ефективно Камерън номер две (Великобритания много рядко има официално назначен заместник министър-председател и сегашният случай не е такъв), както и потенциален наследник на Камерън като лидер на Консервативната партия.

Загубата на референдума застрашава способността на про-европейската фракция да запази контрола в страната. Победата създава среда за много повече проблеми и вътрешни борби, но е малко вероятно Озбърн да изплува над тях.

Губещи: Скандинавските страни и Централна Европа

ЕС е разделен по няколко различни линии. Едно от вътрешните напрежения е между страните, чиито политически класи са дълбоко проевропейски - това са предимно шестте държави основателки - Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург.

Към тях се присъединяват и страни като Испания и Гърция, които гледат на ЕС като гаранция стабилността на техните политически системи - и по-дифузен набор от страни, които предпочитат по-свободен съюз.

Последната група включва Дания и Швеция, които (също като Великобритания) не са членки на общия валутен съюз, както и източно- и централноевропейските страни като Полша и Чехия.

Великобритания е най-значимата страната в това хлабаво обединение и излизането й от ЕС значително ще отслаби тежестта им в Брюксел, което означава, че привържениците на теорията за "все по-тесен съюз" ще печелят бъдещите политически битки.

Oще: brexit  великобритания  дейвид камерън  избори  икономика  референдум 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

14 prqkor | 25.06.201617:08

Израелските фамилии контролират определени измамнически схеми - Федералния резерв , който всъщност е частен (там се печати долара ) , фондовата борса , било то в Ню Йорк или Лондон - все тая , банките също. Все много силни лостове , но крайната дума има монархическата каста - Кралицата майка , рицарите Тамплиери - убииците. Решат ли ще ги избият , колкото и пари да имаш не можеш да се скриеш , убиват те. Има някакъв баланс , но не правете грешка да мислите че чиновници и кофчезници нареждат на хора със синя кръв и корона на главата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

13 The Seeker | 25.06.201615:11

@Conspirator | 25.06.201603:21
"Първото,което е обществено и широко известно е,че израелските лобисти в тази държава контролират през последните 30 години над 60 процента от законодателната и изпълнителната власт.За финансовата да не говорим.
Великобритания беше използвана през Първата световна,точно по същия начин както и Германия,докато не измъкнаха прословутата Декларация на Балфур."

Само да допълня - не израелски лобисти контролират държавата, а евейски фамилии. Често се бъркат нещата, това че дадени управляващи фамилии са от еврейски произход не значи непременно, че държавата Израел има нещо общо с това.
Въпросната декларация е отправена към една от големите фамилии - Ротшилд, а не към страната Израел - има голяма разлика. Казвам го, понеже такива фамилии управляват генерално световните събития, не само в сащ. Ако ви е интересно четете за 300-те фамилии които управляват света. Аз говорих за директната връзка британци - американци (на ниво държава). Отделно връзките на управляващите в двете "империи" един с друг - някои дори роднински.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

12 bastard | 25.06.201609:46

"Същия план е имало малко преди Путин да влезе на власт"

--------------

А откак Дедо-Педо Кремълски е във властта, планът е само един, Сийки - колкото се може повече момченца, които да целува по голите.... пъпчета. Смее се Намига
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

11 The Seeker | 25.06.201609:34

@Conspirator | 25.06.201603:21
Израелското лоби в САЩ не е тайна, за процентите не съм съвсем сигурен но за връзката Англия->САЩ може да се поспори - дълго е за писане.
Само с две думи, да обобщя - основните проблеми в света (войни, финанси, мизерии, мръсни игри) са дирижирани от англо-саксонците (знаем къде са ситуирани тези маси хора). Едно време имперските амбиции на бритнаците бяха изразени чрез многото колонии в цял свят - след краха на този модел, остана варианта за икономически колонии. Които колонии за да останат в зависимост беше нужна финансова/икономическа и военна причина (последната основно се реализира от САЩ от ВСВ насам) - реално хем се застъпват интересите на британците хем те пряко (видимо) не са замесени.

@prqkor | 25.06.201600:06
Ако ЕС се откаже от санкциите към Русия, въпреки натиска от САЩ, това ще е ясен сигнал, че се оценява реалната ситуация встраните на ЕС.
Борбата в момента е именно срещу "силна" и финансово независима европа.
Германия наистина се насочва към сериозни отношения с Русия - това е започвало да се случва преди двете свтовни - всъщност това е основната идея на ПСВ и ВСВ, разделянето на Германия от Русия. Ако тези две държави заработят заедно, ще компрометират лидерските позиции на англо-саксите.


"Англо Американците обаче искат физическото унищожаване на Русия като държава"
Точно изказване, такъв беше плана и през ПСВ/ВСВ, по време на революцията, първоначално запада са финансирали Ленин, като крайната цел е била части от русия да бъдат "подарени" на америка, англия и други големи държави. Ленин се обръща срещу тях в последствие и успява да води война на няколко фронта - една е вътрешната революция, другата е по границите на Русия със западни войски!
Същия план е имало малко преди Путин да влезе на власт - много малко факти излизат по темата, но с влизането на Путин са били потушени няколко вътрешни конфликти в Русия, финансирани и организирани от запада (форма на гражданса война), които са имали основна цел да разбият русия на няколко да ги наречем щата, като всеки щат в последствие да се присъедини към съответната държава от запада.
Всъщтност САЩ и ЕС загиват (финансиво) ако не се докопат отново до Руските ресурси, малко хора знаят, че САЩ са били пред финансов фалит по времето когато събориха СССР. Ако не бяха заграбили ресурси от Русия тогава, сега нямаше да ги има. В момента ситуацията е същата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

10 Conspirator | 25.06.201603:38

В пасажът...''Още през 2003 година Джонсън контролираше една трета от Консервативната партия и измъкна обещанието от Камерън'' съм пропуснал една единица преди тройката.Да се чете 2013 година.
По-точно...На 14.05.2013 година ''Камерън даде обещание за провеждането на референдум,но то не успя да задоволи критиците му в партията.Това се случва, след като стана ясно, че над 100 депутати консерватори и правителствени съветници ще гласуват против програмата на правителството.''
Именно тези 100 депутати са контролирани от Борис Джонсън/по майка Леви/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

9 Conspirator | 25.06.201603:21

The Seeker,не мога да се съглася с твърдението ти,че САЩ са инструмент на Великобритания.Първото,което е обществено и широко известно е,че израелските лобисти в тази държава контролират през последните 30 години над 60 процента от законодателната и изпълнителната власт.За финансовата да не говорим.
Великобритания беше използвана през Първата световна,точно по същия начин както и Германия,докато не измъкнаха прословутата Декларация на Балфур.След края на Втората световна,когато тази декларация се превърна в реалност.просто разглобиха Британската империя и някой други с по-малко мощ,защото идеята беше да има само една Империя.Това се сбъдна на 26 декември 1991 г. когато рухна Червената империя.
Друг е въпросът,че Великобритания и поданиците на нейно величество бяха използвани като детонатор при състоялия се Brexit за събития,които ще ни затрупат като лавина.Самият факт,който никой не може да отрече е,че до вечерта,преди провеждането на референдума,цялата световна преса/разбирай-контролираната такава/излъчваше бодряшки и напълно лъжливи прогнози за референдума,говори какви огромни спекулативни мераци са били заложени.Успяха до последния момент да мамят и заблуждават обикновените вложители и собственици на ценни книжа.
Зловещият гении и двигател на Brexit във Великобритания е роденият в Манхатън евреин Борис Джонсън.Още през 2003 година Джонсън контролираше една трета от Консервативната партия и измъкна обещанието от Камерън,че до пет години ще се проведе референдум.
Самият Борис Джонсън е невероятно интелигентен и нестандартен,но за съжаление е част от един огромен,невероятно силен механизъм,който тепърва ще заявява претенциите си.Това обикновено става чрез голяма,унищожителна война.Този път съм съгласен с бастард,който много ясно,читаво и вежливо заявява същото,под друга статия.
Днес/вчера/ са ''изтрити''активи за над пет трилиона долара.Това е като удар на метеорит,който пада в Брюксел и в обхвата му попадат Париж и Берлин.Дори да се съвземат борсите,Европа вече няма да е същата.Никога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

8 prqkor | 25.06.201600:06

Следващата голяма новина ще е отпадането на санкциите. Картите се разкриха.
За Англия си прав, така е , Америка е един жандарм. Англоговорящият свят не е малък - Америка , Англия , Австралия.
Културното им влияние е огромно , икономическото , макар базирано на измами също - Долара , Фондовата Борса. Каква файда имат Англо американците от силна Европа - Европа на Германия ??? Германия няма друг път освен към Русия , винаги е било така , рано или късно тръгват натам , към тая необятна треритория пълна с ресурси. Немците се поучиха от историята и не искат война , искат да работят с Русия. Англо Американците обаче искат физическото унищожаване на Русия като държава , нещо с което Франция и Германия няма как да се съгласят. Целият износ отиваше за Русия - Немският , Френският , някога и нашият. Сега какво "Няма да търгувате с тях , ще сложите армия по границите " - това искат Америките , да ама Франция и Германия не искат и това доведе до тоя разрив.
Истинския враг на обединена Европа се разкри публично - Англо - Америка
Тия които имат евро да му мислят , почвайте да пазарувате , щото ще се събудите с един куп тоалетна хартия. Какво стана господа нови буржоа ? Богати ли сте сега ? Както казва Рачков " Ньее сигурно" Тези на които ни продадохте ви го начукаха. Язък че си продадохте душите и родината , родоотстъпници , помияри , от където сте тръгнали , там ще ви върнат
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

7 The Seeker | 24.06.201623:16

Много умни глави предричат крах на ЕС в близките няколко години - може би ще познаят. Да не говорим за предвижданите резки промени в температурата, на територията на ЕС (отрицателни, след разливите на химия в мексиканския залив).
Обикновено зад такъв размер събитие стоят огромни интереси.

Не знам защо продължавате да мислите, че Британия е сателит на САЩ, всъщност е точно обратното - идеите/желанията на британците се реализират от САЩ (в ролята на военен жандарм).

Има логика за връзката Русия - ЕС, но не и преди да решат проблема със санкциите - апропо британците ще могат да търгуват с Русия като излязат от ЕС.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

6 Дракон с кисело зеле | 24.06.201618:31

Англия е с Америка , срещу Русия и Европа , това е истината.
---
ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

5 Шамито | 24.06.201614:26

Отново напомням на умните че досега Англия беше троянския кон на САЩ.Обама го каза в прав текст.ЕС ако иска да бъде независим субект трябва да се справи без сателита на САЩ.Силен ЕС е в посока Русия а не мимикрията с една умираща империя с прекомерно голямо самочувствие не отговарящо на съвременните реалии.Величие се постига когато съумееш да излезеш с достойнство от такава ситуация.Налице е българския синдром.Кой да води бащината дружина.Анализ от мен.Страна която излиза от съюз трябва да си понесе негативите на не спазили лоялност.Искаш свобода.Трябва да си платиш.Германия е доказвала че става все по силна когато се опитват да я изолират.И не спекулирайте с откаченяка Хитлер.
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.