Webcafe

Тийнейджъри, които опитват да променят света

Webcafe по BBC
24.04.2019, 18:10 (обновена 27.04.2019, 14:34)
Тийнейджъри, които променят света

Снимка: © Getty

Макар да са млади, техните гласове се чуват.

Твърде често на тийнейджърите прибързано се гледа като на апатични и егоцентрични.

Но в света се надига ново поколение млади активисти, което доказва, че много млади хора всъщност са дълбоко загрижени и ангажирани със социални, политически и екологични проблеми. Не само това, но и са готови да направят нещо по въпроса.

Сред тях са и тези петима млади души, чиито действия вече дават своето отражение – върху държавите, в които живеят, или върху света като цяло:

Грета Тунберг


Родената през 2003-а шведска активистка се превърна в един от водещите гласове в дискусиите около глобалните климатични промени.

През 2018-а й идва идеята да създаде училищно стачно движение, след като през август същата година е организирала своя собствен, самотен протест – и то на стъпалата на сградата на шведския парламент в Стокхолм. На 15 март т.г. повече от един милион ученици се присъединиха към нейния бунт и излязоха от класните си стаи като протест срещу липсата на мерки за борба с промените в климата.

"След като нашите лидери се държат като деца, ние ще трябва да поемем отговорността, която те трябваше да поемат много отдавна", каза Тунберг по време на среща на ООН за климатичните промени, проведена миналата година. По думите на шведската тийнейджърка младите трябва да разберат "какво им е сторило по-възрастното поколение", каква каша е създало то и че на младите се пада да я оправят и да живеят с нея.

Грета Тунберг открито говори за това, че аутизмът й е оформил нейния активизъм. Наскоро тя се присъедини към протестите на младите британски еколози - Extinction Rebellion в Лондон, и изнесе реч в Камарата на общините на британския парламент.

Малала Юсафзаи


Когато е на 11, Малала Юсафзаи написва и публикува анонимен дневник за живота си в Пакистан под властта на талибаните. Блогът й скоростно привлича огромно внимание и скоро след това тя започва да говори и публично за нуждата от това момичетата да имат по-добър достъп до образование.

Три години по-късно животът й се променя. Като реакция срещу нейната дейност като активист, на 9 октомври 2012-а Юсафзаи е простреляна в главата от представител на талибаните. Това се случва в автобус, в който момичето пътувало малко след като е имало изпит.

Опитът за убийство е неуспешен и не успява да я спре. Нещо повече – привлича още повече внимание върху нея. Основава неправителствената организация Malala Fund, която се бори за достъпа до образование на момичета, а през 2013-а написва и книга, която е издадена и на български.

Тя се появява на корицата на списание Time, а през 2014-а става най-младият човек, който някога е печелил Нобелова награда за мир.

По време на речта, с която приема наградата, Юсафзаи посочва, че отличието не е само за нея, а е за "забравените деца, които искат образование, уплашените деца, които искат мир, безгласните деца, които искат промяна". Допълва, че се застъпва за техните права и цели да направи така, че гласът им да бъде чут.

Ема Гонзалез

През февруари 2018 г. стрелец влиза в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас" в американския град Паркланд, щата Флорида. Жертви на изстрелите му през този ден стават 17 души.

Много от тийнейджърите, които оцеляват след нападението, започват национална кампания, която има за цел да сложи край над насилието, причинено с огнестрелни оръжия.

По това време Ема Гонзалез е едва 18-годишна. Тя бързо се проявява като един от лидерите на това ново движение и основава групата, призоваваща за по-сериозен контрол над огнестрелните оръжия Never Again MSD ("Никога повече МСД").

Гонзалез изнася силна реч през март 2018 г. по време на Марша на нашия живот, който се провежда в столицата на САЩ Вашингтон. Тогава младата жена прочита имената на своите загинали съученици и след това мълчи в продължение на няколко минути. Накрая обяснява, че малко повече от шест минути – времето и на сцената - са били необходими на стрелеца, за да убие своите жертви.

След стрелбата и кампанията, започната от Ема и нейните съученици, законотворците в щата Флорида приемат закон, носещ името на гимназията. С него минималната възраст, необходима за закупуване на огнестрелно оръжие, се вдига от 18 на 21 години и се въвежда тридневен период на изчакване за получването на повечето оръжия.

Джак Андрака

Едва 15-годишен, американският гимназист създаде нещо, което изглежда като нов, евтин начин за ранно засичане на рак на панкреаса.

За изобретението си Андрака печели 75 000 долара по време на Международния панаир за наука и инженерство на Intel. Самият младеж обяснява, че идеята му е дошла от четенето на свободно достъпни научни разработки, които е открил онлайн.

Създаденият от него тест представлява лента филтърна хартия, покрита с разтвор от карбонови нанотръби и специално антитяло, посочва Wired. Тестът се нуждае от количество кръв, равняващо се на една шеста от капка.

Въпреки всичко, някои хора, включително и самият Андрака, посочват, че макар това изобретение да е вълнуващо, то за момента остава по-скоро "доказателство за концепция", отколкото завършен продукт. Тестът все още преминава през изпитания, които имат за цел да докажат неговата приложимост.

Амика Джордж

Нейната история като активист започва след като прочита как благотворителна организация, която обикновено осигурява женски хигиенни продукти на момичета в Африка, е трябвало да пренасочи част от доставките към британския град Лийдс. Причината е, че там има момичета, които не могат да си позволят да си купуват такива продукти.

Това кара Амика да реши, че иска да направи нещо, за да се бори с този специфичен тип бедност в родната си Великобритания.

За целта тя основава организацията #FreePeriods, когато е едва 17-годишна. Освен това организира протест пред сградата на британското правителство, при който 2000 души се обличат в червено и призовават правителството да предприеме някакви действия.

Оказаният натиск дава резултат – правителството на Великобритания обяви през март, че ще осигури финансиране за безплатни хигиенни продукти за момичета във всички английски училища и колежи.

Самата Амика споделя, че за нея кампанията #FreePeriods е показала как "една ядосан тийнейджърка" може да доведе до политическа промяна изцяло чрез активизъм и силата на интернет да свързва не по-малко гневни, еднакво мислещи хора.

Oще: активисти  амика джордж  грета тунберг  джан андрака  ема гонзалез  климатични промени  малала юзафзаи  медицина  младите  млади хора  нобелова награда за мир  общество  пакистан  паркланд  права  права на жените  рак на панкреаса  свят  тийнейджъри 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

14 Mako | 27.04.201902:07

deowin | 27.04.201900:56

>не проектирай собствената си несигурност върху мен

Как точно аз излязох "несигурен"?
Като омаловажих чуждите постижения?
=============================

Да. Ето как се опитваш да омаловажиш , например, бившите си сънародници:

======

deowin | 26.04.201916:41

Къде са българските деца в списъка?
А, сетих се - снишили са се тихичко и не смеят и да гъкнат, потиснати от токсично негативния войнстващ цинизъм на околните им възрастни, примери за който виждам са побързали да дадат и коментиралите.
====

Сега следва тупаник по главата ти, злобарче хахаво! Малко факти:

https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2017-02-28/uchenik-ot-npmg-izobreti-mashina-za-personaliziran-choveshki-rakopis

Ето, впрочем , как се развива хлапето:

https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/zvezdin-besarabov-poslednata-mi-razrabotka-se-fokusira-varhu-kriptovalutite.html

https://dev.bg/%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%B2-ethereum-%D0%BC%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%B2%D0%B0/

Ето я една от фондациите, която от четвърт век отглежда талантите;

http://www.balkanski-foundation.org/

Ето една статистика за ТОП 100 училищата, можеш да се запознаеш с броя на гимназиите с природо-математически профил, които са базата за отглеждане на подобни таланти и как се котират те в страната ни:

https://decatani.com/100-te-nay-dobri-uchilishta-v-balgariya-klas/

=======================

А сега можеш пак да пошепнеш на ушенцето си онова за "къде са българчетата", Майкълджордане. Имаш нужда да се усетиш родолюбец чрез плюене, може би Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

13 Дракон с кисело зеле | 27.04.201901:54

Отново те моля, не проектирай собствената си несигурност върху мен. Градиш сламени човечета - слагаш ми думи в устата, които после да преборваш. Това пък е характерно за GETI. (Човек съвсем сериозно може да си помисли, че нарочно възприемаш поведението на най-големите малоумници, които пишат тук...) Говоря за това:
искаш тестът за рак да е доказано перфектен и практически безплатен, искаш движението срещу глобалното затопляне да е успяло да понижи въглеродните емисии с поне 99%.
---
Нищо подобно не съм писал.

Що се отнася до другото - да, наистина мисля, че Грета Тунберг няма смислени постижения. Защо да го крия? Мисля, че това, което прави, не е добро, дори намеренията й да са добри, и мисля, че вредите, които нанася, надвишават ползите. Трябва ли да крия това?

Що се отнася до Андрака - дадох два линка вече и изказах мнението си достатъчно подробно. Да повторя ли? Прочете ли на анестезиолога коментара, в който обяснява в подробности защо изобретението на Андрака далеч не е това, което го изкарват?

И естествено, че не съм доволен хората просто да се опитват. Ако просто ще се опитват, нека медиите не ги превръщат в звезди. Нека не ми хвалят постижения, които просто ги няма. Нека в тях не се наливат стотици хиляди долари, които биха могли да отидат за нещо реално. И така нататък.
Прекрасно разбирам колко привлекателни са истории за деца, които спасяват света от тъпите възрастни, но ако тия деца не спасяват нищо, няма какво да ми ги хвалят. Години наред, след като Джак Андрака печели награда от научно състезание за деца, все още няма НИТО ЕДНА научна публикация за неговото тъй наречено изобретение. Е, как да му вярвам тогава? Нещо повече, откривателят на протеина, който тестът на Андрака използва като маркер, твърди, че въпросният тест не връзва никакъв научен смисъл:
https://www.smh.com.au/lifestyle/the-prodigy-invention-20150527-ghax2d.html
But Pastan, who discovered mesothelin, knew Jack's research was based on a flawed premise. Mesothelin is not elevated in the blood of pancreatic cancer patients and thus detecting it is not indicative of the early stages of the disease. "It makes no scientific sense," says Pastan. "I don't know anybody in the scientific community who believes his findings."
---
Буквално всичките мнения, писани от учени, за това изобретение, които ми попаднаха, са в подобен дух. Може би аз съм търсил криво нещо, обаче виждам това. Сега, не че нещо, обаче това е човек, който сам твърди, че променя света, даже издава книга с това заглавие - "Breakthrough: How One Teen Innovator Is Changing the World". От такъв викам да се очаква малко повече от това, което Андрака е дал на света засега.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 27.04.201900:56

>не проектирай собствената си несигурност върху мен

Как точно аз излязох "несигурен"?
Като омаловажих чуждите постижения?
Не, наистина, припомни ми точно къде омаловажих чуждите успехи за да си избивам комплексите. Цитирай ме. Ще ти дам пример как става, ето:

>Джак Андрака май нищо не е изобретил
>това девойче няма никакви постижения

Относно това:

>не ми харесва да ме лъжат

За кое точно не ти харесва да те лъжат?
Нима тези деца не са си направили труда да се опитат да постигнат нещо?
Защото аз говоря за това - че с елементарното си негативно храчене убиваш мотивацията на околните дори да се опитват да постигнат нещо значимо.

Но ти не си доволен хората просто да се опитват, искаш да са постигнали наистина много - искаш тестът за рак да е доказано перфектен и практически безплатен, искаш движението срещу глобалното затопляне да е успяло да понижи въглеродните емисии с поне 99%.
Много добре. Чудесно даже.
Но за да стане това трябва някой да се навие да се опита да го направи. Щом очевидно няма да си ти (нито аз, апропо - дразни ме, че трябва да го спомена, но елементарното tu quoque от твоя страна беше практически гарантирано), то поне недей да унищожаваш възможната мотивация на околните. Защото, да, за разлика от теб и мен някои от околните намират такава мотивация, и, да, реакциите като твоята имат ненулев ефект за потискането им, особено когато говорим за деца, за които мнението на възрастните е доста важно.
Ако искаш да живееш в общество, в което такива усилия се ценят и поощряват, недей да ги омаловажаваш за да си чешеш самолюбието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

11 Дракон с кисело зеле | 26.04.201923:47

Горното е просто рационализацията на тази реакция, претекстът, който конкретно ти си избрал за да кажеш, че тия са бунаци, да се изхрачиш злобно и присмехулно на техните усилия в защитна реакция на собственото си его, което се чувства застрашено от чуждите успехи.
---
Глупости. Моля те, не проектирай собствената си несигурност върху мен. Това, че не ми харесва да ме лъжат, далеч не означава, че храча злобно и присмехулно. Искам когато ми кажат, че някой е *изобретил* нещо, той да го е изобретил. Искам когато медиите раздухат някой гений, да има нещо извън самореклама и писанията на научно неграмотни журналя, които да доказват, че въпросният някой е гений. Далеч съм от идеята, че Джак Андрака е бунак, обаче това не означава, че ще приема хвалебствията за него като чиста монета. Както пише авторът на втората статия, която линкнах, това може да е опасно.
По твърде подобен начин беше раздухано изобретението на доктор Продан Христов - антималигноцитът, дето лекува всички ракове и СПИН, понеже това е рак на имунната система. И той твърди, че прави нещо добро, а феновете му вярват. Разбира се, при него лъжата е много по-очевидна, пък и не е някакво хлапе, да го хвалиш колко е млад и гениален. Сходствата обаче не са малко - (уж) революционно изобретение, раздухано от медиите, налети куп пари, създадена компания, никакви научни доказателства, хора, вярващи, че Голямата Фарма го мачка, за да не й отнеме приходите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 26.04.201922:15

>няма никакво доказателство, че изобретението на Джак Андрака е това, което го изкарват

Което би било релевантно ако говорех за колко велико е изобретението му.
Изобщо не говоря за това.
Говоря за инстинктивната и първосигнална реакция да се отричат усилията на такива хора. Горното е просто рационализацията на тази реакция, претекстът, който конкретно ти си избрал за да кажеш, че тия са бунаци, да се изхрачиш злобно и присмехулно на техните усилия в защитна реакция на собственото си его, което се чувства застрашено от чуждите успехи.

За да стане нещо хубаво трябва някой да се опита да го направи. Когато предоминантната реакция на околните към всеки чужд опит да се постигне нещо полезно е да бъде отричан, осмиван, омаловажаван - например, като се атакува стойността на постигнатото, както избра да направиш ти - мотивацията на хората с потенциал да постигнат нещо стойностно страда, и то заради едното чесане на накърнено самолюбие на апатични мижитурки. Да, това носи щастие на мижитурките. Не, не ми изглежда като оптималната опция. Разбирам, естествено, защо би могла да изглежда като оптимална за споменатите мижитурки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2017, 10:49

9 violatоr | 26.04.201920:43

Слабоумният се радва като му покажеш пръст. Това не прави специален този с пръста.
Не е тайна, че Обществото е слабоумно. Съответно, за да ти се чува гласа, не трябва да правиш нищо повече от това, да говориш на неговия език.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

8 Дракон с кисело зеле | 26.04.201920:17

Тъй ми - кви са тия дет се праат на големата работа, ама ха!
---
Ъх...
Да са праат на квот си щат, техна си работа. Язе обаче, кат тъп селянин, искам га некой твърди, че е изобретил некъв способ за ранно диагноквобешетам на рак, да земе го докаже по некъв начин. Щото инак е тва - агресивно саморекламирване, без никакви публикации в реални научни журналове, основаване на компания и прочее, ама... Ама.

Или, с други думи, няма никакво доказателство, че изобретението на Джак Андрака е това, което го изкарват. Предвид налетите в младежа пари и медийната кампания около него, никак не е грешно човек да поиска нещо насреща.
http://changyang1230.blogspot.com/2014/01/this-15-year-old-did-not-transform.html
To sum it up: Yes this man has a bright future, but he's not a cancer saviour, and we still have a long road ahead in our battle with cancer. He is not the genius kid who managed to discover something that millions of scientists in thousands of universities have overlooked in decades of cancer research. Unfortunately there has been a huge media circus surrounding his invention, most of which were more focused on perpetuating the "prodigy cancer saviour" feel-good story without getting an established scientist to put things into context. The whole media circus has planted a distorted perception on cancer research, and could end up instilling distrust amongst public in proper scientists and researchers. In the comment section of the aforementioned news article, the top comment is about how such an invention (like the many dozens of "cancer cures" invented each month) will never see the light of the day because pharmaceutical companies need to keep making money from cancer treatment drugs rather than saving people's life with cheap, easy and effective inventions like this. It insults the efforts of millions of scientists in labs everywhere, who toil away in their often frustrating and mundane efforts day in day out, without the benefit of being glorified in the media as a cancer saviour.

When something sounds too good to be true, often it's because it is too good to be true.
---

Грета Тунберг окуражава хиляди деца да съсипят собствените си животи. Или поне аз това виждам. Съжалявам, че се повтарям, ама една богата тийнейджърка може да си позволи да хвърли образованието си на боклука в името на кауза - животът й винаги ще е осигурен. Ами хилядите деца, които не са богати като нея? Те могат ли да си позволят същото? И при положение, че не казват нищо ново, а само повтарят гръмки лозунги, защо получават такива хвалби?

Против останалите в тукашния списък нищо не мога да кажа. Малала Юсавзаи верно си е за възхищение, поне според малкото, което знам за нея - обаче докато тя поема реални рискове и се бори за това деца да имат достъп до образование, Грета със синдрома на Аспергер не поема никакъв риск, а окуражава деца да захвърлят образованието си - а това не мога да го подкрепя.
На Ема Гонзалес и останалите деца, борещи се за контрол над разпространението на огнестрелни оръжия в САЩ, бих им свалил шапка, ако носех шапки, на Амика Джордж - също.
Ама на Джак Андрака, дето изобщо не ми е ясно има ли някакви постижения, отговарящи на медийната кампания в негова полза? Ами на Грета Тунберг, която намирам за изключително вредно създание? Хайде не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 26.04.201917:45

Конструктивното в коментар ми явно ти е убягнало.
Ето го в пряк текст - спрете с пошлия токсичен негативен цинизъм, с който си докарвате мимолетното удоволствие да опитвате да омаловажавате постиженията на по-успелите от вас, защото той трови обществото и осакатява поривите (включително детските) към един по-добър свят.

Ако искате общество, в което хората се стремят да измислят по-добър тест за някой вид рак, вместо да набиват кюфтета и да люскат пърцуца, а не можете да дадете добър личен пример, поне демонстрирайте одобрение и подкрепа към такива начинания, вместо да ги отричате първосигнално заради собственото си накърнено самочувствие.

Не казвам, че български деца не успяват да постигнат нищо заради негативното, апатично и често откровено активното унижаващо и отрицаващо отношение на възрастните около тях. Успяват, за щастие. Ученици и студенти, например, носят медали от олимпиади. Все по-малко, но още носят. Но тези постижения се случват въпреки токсичното отношение на околните възрастни, което всички вие побързахте да илюстрирате, не заради него.
Дори ако малтретираш децата си има шанс те да станат нормални, уравновесени, пълноценни хора. Но това би било въпреки твоето отношение, не заради него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

6 Mitglied 555 | 26.04.201917:01

Тъпако, като нямаш нищо конструктивно за казване, е по-добре да си мълчиш. Отнася се за дечурлигата от статията, но отговаря и на въпроса ти за българските деца.

Валидно е и за тебе, впрочем, но ти никога не си изповядвал тази философия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 26.04.201916:41

Къде са българските деца в списъка?
А, сетих се - снишили са се тихичко и не смеят и да гъкнат, потиснати от токсично негативния войнстващ цинизъм на околните им възрастни, примери за който виждам са побързали да дадат и коментиралите.
Когато си нереализирала се отрепка без лични постижения и перспективи, едното ти щастие в живота е да плюеш срещу всеки, който изглежда дори минимално възможно да не е толкова пропаднал, колкото теб.

Тъй ми - кви са тия дет се праат на големата работа, ама ха!
Няква там я простреляли в главата, ама тя не се скатала. И кво?
Някъв друг се пънал да направи евтин тест за рак? Е и?
Бошлаф работа е туй. А сутринта на порцелановия трон да знайш кво сътворих..!
   

оценка

+0 -0