Кой колко плаща в НАТО и защо Тръмп е недоволен | webcafe.bg
Webcafe

Кой колко плаща в НАТО и защо Тръмп е недоволен

Webcafe
26.05.2017, 16:15 (обновена 28.05.2017, 10:30)
доналд тръмп

Снимка: © Getty Images

"Диалог между глухи" - така френското издание "Фигаро" окачестви срещата на върха на страните-членки от НАТО. Въпреки че на срещата в Брюксел се чуха повече декларации за намерения, отколкото конкретни решения, бюджетът на Северноатлантическия пакт беше една от основните теми на разговорите зад кулисите.

Причината: американският президент Доналд Тръмп директно разкритикува 23 държави, които не отделят достатъчно средства от бюджетите си за отбрана, а в същото време "са натрупали огромни дългове през изминалите години".

Тръмп определи това като "несправедливо спрямо хората и данъкоплатците от САЩ".

Как обаче се формира бюджетът на НАТО?

Към момента НАТО се състои от 28 страни-членки: САЩ, Канада и двадесет и шест държави от Европа. След няколко седмици съюзът ще се увеличи с още една страна - Черна гора.

Всички членове на НАТО плащат вноски директно в бюджета на Северноатлантическия пакт. Преките годишни разходи на организацията надвишават 2 млрд. евро. Това финансиране на институциите и структурната администрация на НАТО се договаря на всеки две години, заедно с определянето на квотата, с която всяка отделна страна е длъжна да допринесе за общия бюджет.

САЩ е най-големият платец в бюджета на НАТО, като осигурява 22,14% от годишните средства на съюза. Германия е на второ място с 14.65%, следвана от Франция - 10.63 на сто и Великобритания с 9.85%.

Приносът на България е малко над 0,32 на сто от общия бюджет на Алианса.

Всяка от страните-членки внася средства в три отделни направления - цивилно, военно и програма за инвестиции в сигурността.

Военният бюджет е най-важният - размерът му за 2017 г. е малко над 1.29 милиарда евро. Той е предназначен за "дейноста и поддръжката на структурата на командването на НАТО". Бюджетът е разделен на 35 пера, които могат да бъдат финансирани целево от отделните държави според стратегическите им интереси.

С тези средства не се заплаща осигуряването на военни контингенти или въоръжение от отделните страни при изпълнявана операция.

Цивилният бюджет покрива всички административни разходи, свързани с програмите на Международния секретариат на НАТО. През 2014 г. Алиансът е работодател на 6000 цивилни служители, от които 1000 работят в централата в Брюксел, чийто бюджет за тази година е в размер на 235 милиона евро.

Програмата на НАТО за инвестиции в сигурнсотта (NSIP) служи за финансирането на определени военни инвестиции в страните-членки, например осъвременяване на информационните системи, инфраструктурата и др. за ползване при външни операции (летища, бази и др.) 655 милиона евро са отделени за тази програма.

НАТО обаче съществува и благодарение на непрякото финанансиране - а именно, бюджетите, които отделните държави отделят за издържането на въоръжените си сили.

Страните финансират "косвено" НАТО, когато се включат в операция, командвана от пакта. Всяка страна решава самостоятелно дали да участва в съвместни операции - с едно изключение. Ако една от 28-те страни-членки на НАТО бъде атакувана от външна сила, участието на всички останали партньори в отбраната й е задължително (чл. 5 на Северноатлантическия договор).

Атаките на Доналд Тръмп по отношение на вноските в бюджета на НАТО са насочени главно към Германия. По време на кампанията си Тръмп призоваваше Берлин да отделя значително по-висок дял от своя БВП за отбрана, за да компенсира непрякото финансиране.

Германия отделя едва 1,19% от БВП за отбрана, докато от 2014 г. НАТО постави изискване от минимум 2 процента за всички свои членове (за сравнение - военният бюджет на САЩ е в размер на 3,61%)

Въпреки че през последните години 22 от 28 държави-членки увеличиха постепенно военните си разходи, все още само пет страни спазват правилото на НАТО за 2% - САЩ, Гърция, Естония, Великобритания и Полша. Военният бюджет на България е в размер на 1,65% от БВП за 2017.

Литва и Латвия, от друга страна, бяха принудени да увеличат с над 30 на сто средствата си за отбрана заради риска от руска военна агресия.

Тези дисбаланси на военния потенциал се усложняват и от разликите в тоталния бюджет на НАТО: разходите за отбрана на САЩ (664 млрд. долара) представляват над 70% от общия бюджет на всички държави-членки, взети заедно.

Оправданието на европейските страни за ниските ставки е свързано с факта, че много от тях все още държат ограниченията за бюджетни разходи, наложени след финансовата криза през 2008 г. Безработицата в част от страните продължава да е висока, а икономическият растеж остава относително слаб.

За да може държава като Испания да достигне целевите 2% от БВП до 2024 г., трябва да увеличава държавния си бюджет с 15 на сто всяка година.

Oще: бюджет за отбрана на германия  бюджет на нато  военен бюджет на сащ  германия  доналд тръмп  кой колко плаща в нато  нато  сащ 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

1 1Sion1 | 27.05.201700:02

Тръмпи се оказа рядко тъпо парче.А след като развърза ръцете на основният спонсор на тероризма Саудитска Арабия откровено е противен.С двете пачи до него откровено може да вземе награда за идиот на годината.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.