"Бояришник" - смъртоносната иркутска "водка" | webcafe.bg
Webcafe

"Бояришник" - смъртоносната иркутска "водка"

Webcafe
20.12.2016, 11:22 (обновена 25.12.2016, 09:29)
бояришник

Снимка: © Getty Images

Какво знаем за масовата смърт от фалшив алкохол в Иркутск?

Докато светът се окопитва от тежките понеделнишки световни новини, свързани с тероризъм и убийства, един друг тих атентат в Русия продължава да взема своите жертви. Диагнозата "масова смърт в следствие на натравяне с парфюмерийна течност за вана" би звучала като нелепа случайност навсякъде другаде по света, но не и в страната, която има сериозни традиции в използването на различни заместители на алкохола.

Загиналите в сибирския град Иркутск след употреба на парфюмерийна течност марка "Бояришник" вместо алкохол станаха 59 души.

Още 97 души са пострадали от натравяне. По информация на регионалното министерство на здравеопазването, лекарите се борят за живота на 38 души, повечето от които се намират в тежко състояние.

"Би ги спасило единствено чудо", казва Олег Ярошенко от медицинския екип на една от болниците. Тежкото им състояние се обяснява със закъснялото им постъпване в болница, както и с голямото количество приет концентрат.

По думите на главния доктор на един от медицинските центрове в града Евгений Виговски, някои от пациентите са били приети в състояние на кома или остър токсичен шок.

"Имаме всички сили за да окажем помощ на засегнатите. Но ситуацията е много сложна и лекарите правят всичко, което зависи от тях. Много от постъпилите в отделенията за интензивна терапия от самото начало бяха в прекалено тежко състояние", обясни и заместник-председателят на правителството на Иркутска област Валентина Вобликова, цитирана от руските медии.

Кой е причинителят на отравянето?

Отравянето е причинено от концентрат, съдържащ метилов спирт, въпреки че на опаковката на използваната парфюмерийна течност марка "Бояришник" е указано съдържание на етилов спирт. В продавания вместо водка сурогат с картинка на растението глог (боярышник на руски) се е съдържал и антифриз.

Полицията съобщи, че сурогатът е произведен в подземен цех в Ленински район на Иркутск, като части от фалшивия алкохол е бил продаван дори в бутилки с етикети водка "Белая береза", "Царская водка", "Финское серебро", "Пшеничная". Иначе концентратът е разпространяван в бутилки от по 250 мл, които са можели да бъдат закупени едва за 60 рубли в магазините за хранителни стоки под формата на продукт за битова химия - парфюм за ароматизиране на водата във ваната.

Цехът за фалшив алкохол / Снимка: Валерия Алтарева/ irk.ru

По думите на продавачка в магазин в Иркутск, където е разпространяван концентрата, "Бояришник" е купуван не само от алкохолици, но и от "редови" граждани.

Тя съобщава, че 60 броя "Бояршник" са били доставяни веднъж седмично в магазина, а клиентите обикновено са купували по една-две бутилки.

Понеделник беше обявен за ден на траур в града, като беше обявено и извънредно положение. Всичките полицейски сили и специални служби бяха мобилизирани да изземат течността "Бояришник" от търговските обекти. До вечерта бяха закрити повече от 100 търговски места, а хиляди литри от опасния парфюмериен препарат бяха иззети.

Какви са хората, злоупотребили с течността?

Единственото общо между жертвите на ароматизатора за вана е, че става дума за жители на едни и същи райони.

Интересното е, че злоупотребилите с концентрата не са представители на най-ниската социална прослойка, каквито обикновено са жертвите, прибягващи до различни спиртни сурогати, когато не могат да си позволят алкохол.

В случая сред пострадалите са дори възпитателка от детска градина и медицинска сестра. Няма случаи на засегнати непълнолетни лица.

Getty Images

"В контингента на засегнатите практически няма семейства, в които са се възпитавали деца. Пострадалите са с най-разнообразен социален статус, има и образовани, успели хора. Възрастта им е от 25 до повече от 50-годишни. Има случай например, когато съпругата вика бърза помощ за мъжа си, а докторите го намират вече починал. Жената също е хоспитализирана", съобщава още Вобликова, цитирана от Interfax.

Първите постъпили със сигнали за отравяне в следствие на употребата на "Бояришник" са регистрирани още на 17 декември - събота.

Още същата вечер става ясно, че става дума за мaсово отравяне с фалшив алкохол, когато в болниците постъпват мъже и жени на възраст 35-50 години.

Към момента е заведено углавно дело, като са иззети повече от 500 литра концентрат и са задържани двама разпространители и още пет души за съучастничество.

Снимка: РИА Новости / Евгений Епанчинцев

Междувременно кметът на Иркутск Дмитрий Бердников направи специално изявление към жителите на града във връзка с масовата смърт. В емоционално отворено писмо той обясни, че "здравият разум не може да проуемее подобен случай" и призова за гражданска бдителност, за да се спре разпространението на фалшив алкохол в града.

Независимо колко още ще са жертвите на "Бояришник" (дано да няма повече такива!), този трагичен случай ще остане като най-мащабното отравяне с фалшив алкохол в съвременната история на Русия.

А предотвратяването на подобни случаи изисква много повече от просто демонстриране на желание за справяне с проблема.

Getty Images


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

82 Von Bl | 24.12.201617:12

Бъдни вечер е отпадък, ако нямаш семейство прибери някой гладен от улицата или занеси нещо в център за хора в неравностойно положение! Иначе, на всички: Весела Коледа, Честито рождество и много хубави,спокойни и щастливи дни във фамилиите. ангелче
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

81 Dear Ivan | 24.12.201616:56

http://spimport.ru/brands/products.php?id=12

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%8F#/media/File:Stolichnaya_etiketka.JPG
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

80 Dear Ivan | 24.12.201616:43

Мануелче, ние от Раковски пием "Лаваца", защото сме по-така Много щастлив Не по принцип, но в момента Много щастлив И хич не е лоша, да ти кажа!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

79 Dear Ivan | 24.12.201616:40

Долният, нямаш представа как звучи някой като тебе да коментира някого като мене. Дори не като "Яйцата учат кокошката", а много по-жалко.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

78 Von Bl | 24.12.201616:35

>Дядо хаджи, днес в твоя чест си купих две бутилки "Столичная" < Която от десетилетия е украинска? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

77 Dear Ivan | 24.12.201616:34

Ето едно уиски, което ми е много вкусно. Донесоха ми от Англия каталог на шотландските уискита, било любимо и на някакъв техен генерал. Иначе не е от скъпите.

Каталог на шотландските уискита Усмивка Все едно у нас да направим каталог на българските гроздови ракии Много щастлив

https://www.youtube.com/watch?v=54UP4vcsza0

https://www.youtube.com/watch?v=8w7rb3UpB9A
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

76 Dear Ivan | 24.12.201616:00

Какво значи "ако трябва да бъдем честни и сериозни"? Иначе нечестни и несериозни ли сме (освен когато се шегуваме)? Трябва, разбира се Усмивка

Руснакът - башка, че има огромни и потискащи територии, където нищо не вирее, включително и хората виреят много трудно, и животът е много тежък - наистина има някаква особена душевна тежест и мъка. Досега никога не съм бил руснак Усмивка и не мога да кажа точно чувството, но може би е някакво бягство това напиване до безсъзнание и стремежът да си ходиш вечно зашематен, дето викат шопите.

Не всички са такива, разбира се. Имат чудесна художествено-творческа и научна интелигенция. В нея най-много някой да пие повече. Народен артист или професор по физика няма да тръгне да яде вакса Усмивка Но простолюдните прослойки са такива. Подобни на Роко, АлахАкбар и пияния водопроводчик Много щастлив

Дядо хаджи, днес в твоя чест си купих две бутилки "Столичная" на промоция и шофьорът на таксито ме похвали горещо: "Ей затова те харесвам - че пиеш само качествено!" Усмивка Като че ли ме познава от 30 години Усмивка Може и да ме познава, но аз не се сещам, макар да каза, че живее през един блок от нас.

А, да, и две кила "Лаваца" почтки на цената на "Нова Бразилия", в чест на... абе в моя чест. Примерно Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

75 Manuela Gerenova | 24.12.201610:55

Ако трябва да бъдем честни и сериозни, такива неща стават само в Русия, защото само там се среща уникалната комбинация от колосална бедност и непреодолимо желание не просто да пийнеш, а да се осмъртиш. Колкото и да говорим за поляци, финландци, българи и други също доста жадни народи - не е същото.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

74 dedo adji | 24.12.201609:20

Вече не ги бият, прасчо, сега ги стрелят. А те отвръщат на огъня. И труповете идват на кантар. Приятно прекарване в меката на демокрацията.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

73 AlahAkbar | 24.12.201608:22

Съгласен съм - соли за вана с антифриз, рашисти и рублофилски тролове = цирк на идиотите. 74 и броим...

Обяснете как така не се случват такива неща другаде, а в проссия?

Уф забравих, в САЩ още бият негрите... Много щастлив Много щастлив пий едно алкохолик алкохолик
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.