"Глава в пясъка" за руската епидемия от ХИВ | webcafe.bg
Webcafe

"Глава в пясъка" за руската епидемия от ХИВ

Webcafe*
16.06.2016, 19:09 (обновена 20.06.2016, 18:27)
спин

Снимка: © http://www.jamiiforums.com/

Или как руската държава блокира механизмите за спиране на разпространението на ХИВ

Докато случаите на нови заразени с ХИВ-вируса по света намаляват и дори се говори, че болестта в много страни е "поставена в ъгъла", една държава отбелязва драстичен ръст на заразените - и то според официалната статистика. Неофициалната статистика твърди съвсем друго.

Тази държава не се намира в Африка, където традиционно са страните с най-много заразени на глава от населението - в случая става дума за Русия, която отбелязва между 8 и 10 % ръст на заразените с ХИВ годишно - при това тази тенденция на нарастване продължава вече десетилетие.

Според Human Rights Watch, които цитират правителствени данни, разпространени през януари, броят на руснаците, живеещи с вируса, е преминал 1 млн. души. Последните официални данни, които могат да се намерят в мрежата, са от ноември 2015-та и съобщават за 986 657 заразени и за 93 000 нови случаи на заразяване с ХИВ.

Но руски експерти, работещи със зависими, както и заети в сферата за борба с разпространението на ХИВ твърдят, че броят на заразените е приблизително 1.5 млн души.

Смята се също така, че почти 1 процент от всички бременни жени са носители на вируса - което е прагът за обявяване на обща епидемия.

Проблемът не е отричан от Кремъл, но подходът към неговото решение е меко казано странен.

Миналата седмица държавно финансирания Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ) представи свой доклад пред Московския градски съвет за ХИВ.

Според заместник-директора на РИСИ Татяна Гузенкова и нейните колеги, истинската цел на борбата на Запада срещу ХИВ е "реализация на икономически и политически интереси на предвождани от САЩ глобални структури, разчитащи на мащабна мрежа от международни псевдо-неправителствени организации".

"Вече не се учудваме на този тип изказвания", коментира Аня Саранг - директор на Фонда за съдействие и защита за здравето и социалната справедливост "Андрей Рилков". Тя работи със зависими и вижда с очите си мащабите на нарастващата епидемия. "Типично е в съвременна Русия да се отрича науката в името на идеологията".

Има два модела за борба с ХИВ, заявява докладът на РИСИ.

Единият е "западният" модел, който, според доклада, е изграден от "неолиберално идеологическо съдържание, нечувствителност към националните възприятия и прекалено фокусиране върху определени рискови групи от рода на наркоманите и ЛГБТ общността".

Руският модел, от друга страна, "взема предвид културните, исторически и психологически характеристики на руското население и е базиран на консервативна идеология и традиционни ценности".

Председателят на руския федерален изследователски център по въпросите на СПИН и дългогодишен критик на политиката на Кремъл по отношение на ХИВ д-р Вадим Покровски, който определя ситуацията като "национална катастрофа", сериозно критикува т.нар. "руски модел".

http://www.jamiiforums.com/

"В последните пет години консервативният подход доведе до удвояване на броя заразени", заяви Покровски пред AFP миналата година.

Заради това изказване свръхконсервативният ръководител на здравната комисия на Московския градски съвет Людмила Стебенкова определи д-р Покровски като "типичен агент, работещ срещу националните интереси на Русия".

От своя страна Покровски не приема особено насериозно доклада на РИСИ. Пред Майкъл Колбърн от сайтa The Age той заявява:

"Те използват някои спорни източници на информация и интерпретират неправилно данните, които предоставят", казва той. "Аргументите им не са убедителни".

В доклада на РИСИ има още твърдения, противоречащи на масово приеманите по света.

Игор Белобородов, един от съавторите на доклада, смята, че нагласите към употребата на презервативи са един от основните фактори за руската епидемия на ХИВ.

"Западната контрацептивна индустрия се интересува от продажба на продуктите си и насърчаване на непълнолетните да практикуват секс", твърди той пред Московския градски съвет. А в доклада пише, че презервативите "създават илюзията за безопасност на секса" и не би трябвало да бъдат "разпространявани безвъзмездно" в руските училища.

Решението според РИСИ е едно единствено - пълно въздържание от секс, извън регистриран (хетеросексуален) брак.

Покровски от своя страна не се притеснява толкова от консервативната реторика, колкото от онова, което той нарича "елиминация на риска".

"Това е традиционна реторика, която се използваше преди 30 години и все още се използва в консервативните среди по света. Тя не е особено притеснително само по себе си", казва той. Но според него онова, което РИСИ пропагандира и което се харесва на властите, а именно пълният отказ от наркотици и извънбрачен секс - на практика е невъзможено.

"Експертите, които разбират това, знаят, че хората просто не могат да се откажат от извънбрачния секс", коментира той. "Както хората, зависими от наркотици, не могат просто ей така да спрат да ги употребяват".

Според експертите в сферата именно в отношението към наркозависимите от страна на държавата може да бъде търсена причината за разпространението на ХИВ-вируса в такъв мащаб в страната.

"СПИН и наркотиците са проблеми, които се решават взаимно", смята Покровски.

Въпреки че 60% от ХИВ-позитивните руснаци се инжектират с наркотици, метадоновата заместваща терапия, която е одобрена като практика от СЗО, остава незаконна в Русия, въпреки ясните доказателства за нейната ефективност. Не се толерират и и програмите за намаляване на вредите, които почти по целия свят не предизвикват никакви съмнения.

Става дума за стандартните, профилактични програми, които в много страни от ЕС дори са регулирани официално. Благодарение на подобна помощ, зависимите - и особено хероиново зависимите - биха могли са имат безплатен достъп до чисти игли и спринцовки, както и до презервативи. С подобна дейност спокойно могат да се ангажират и неправителствени организации и сдружения, ако държавата позволи, в случай, че продължава да отказва да се занимава с подобна дейност.

Но още през 2009-та година руският министър на здравеопазването заяви, че в руският контекст програмите за намаляване на вредите са неефективни.

Така на практика в Русия за наркозависимите, които са основната рискова група за разпространението на ХИВ - няма нито заместителна терапия, нито профилактика.

Именно този идеологически необоснован, но законово подкрепен подход кара някои анализатори да се съмняват дали Кремъл изобщо се интересува от борбата срещу ХИВ.

"Водил съм разговори с руски чиновници и политици, които казват неща като "СПИН и наркотиците са проблеми, които се решават взаимно", казва пред The Verge Даниъл Улф, директор на Международната програма за намаляване на щетите към фондация "Отворено общество".

"Мисля, че е резонно да си зададем въпроса дали изобщо Русия се ангажира с предпазването на нечий живот, или дали употребяващите наркотици попадат в категорията на "социално непродуктивните граждани", без които държавата счита, че би могла да мине безпроблемно".

А в Москва, Аня Саранг се притеснява за ефекта от реториката за "информационната война" на Кремъл върху руснаците, заразени с ХИВ.

"Това изпраща напълно погрешно послание към тях", казва тя за доклада на РИСИ. "Общо взето докладът казва, че проблемът с ХИВ е нещо, измислено от западните медии".

Тя предупреждава, че руското население е силно повлияно от цялата тази антизападна идеология и от политическия дискурс, който се хвърля върху проблема.

Саранг разсъждава, че хората вероятно приемат държавните доклади, статистки и анализи насериозно и си мислят: "А, ясно, ХИВ не е руски проблем - той е само част от информационната война".

Очевидно чрез занижаването на статистиката и неглижирането на въпроса, властите, а и обществото изобщо, си скриват главата в пясъка, подобно на щраус. Но проблемът не само продължава да съществува, а и се задълбочава.

И както няма зависим, който да може да спре сам, без държавна помощ, или най-малкото без държавна подкрепа - епидемията от ХИВ няма как да намалее от само-себе си. А патриотизмът очевидно не помага.

*В статията са използвани материали и данни от Фонда за съдействие и защита за здравето и социалната справедливост "Андрей Рилков", The Age, The Verge, World Health Organization, Human Rights Watch, rosminzdrav.ru, aids-centr.perm.ru

Oще: епидемия от спин в русия  кремъл  русия  руски власти  спин  хив 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

18 Manuela Gerenova | 20.06.201612:55

Само конспираторите няма кой да ги манипулира. Джелезо! Бетон арме! Чуди се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

17 gothic | 20.06.201611:56

Мъц-ко, чекай тука само едно въпросче. Световните медии ни просветли кой ги манипулира. Разбра се, че теб никой не те манипулира. Обаче не става ясно КОЙ точно манипулира БЪЛГАРСКИТЕ медди? Чия собственост са те в болшинството си и по коя свирка играят? А?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

16 Мъц | 18.06.201620:20

Ами дано да ме баннат ама няма защо. Най-много да ме баннат за това че казвам истината. Случвало се е много пъти. Давай дружно да стискаме палци. Ти твоите на краката, а аз моите на ръцете докато съм зад теб. "Прайдов" ден е все пак!
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

15 SamVaims | 18.06.201620:14

"Мануелке, въпросните "световни медии" за които говориш са контролирани от шепа хора които манипулират и дирижират общественото мнение както си искат. Холивуд, музикалната индустрия, новинарската индустрия, средства за масова информация... всичко."
Скапан трол, гръмни се. Имаш още много да се учиш, преди да си заслужиш наградата :трол на годината: Дано те баннат модераторите., Желая ти го от сърце.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

14 Мъц | 18.06.201618:05

Покажи ми хиляди записи на вашОто предаване.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

13 bastard | 18.06.201617:53

"манипулират и дирижират общественото мнение както си искат"

-------------------

Само на мъцко мнението не могат да манипулират гнусните манипулатори, той е твърд кат оная стоманена колона-неръждавейка в Китай. Много щастлив

ПП Пък аз моем ти покажем хиляди записи на нашо предаване, в което се използва френския израз "СОН ШОН ЖМО" Смее се Намига
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

12 Мъц | 18.06.201610:55

Мануелке, въпросните "световни медии" за които говориш са контролирани от шепа хора които манипулират и дирижират общественото мнение както си искат. Холивуд, музикалната индустрия, новинарската индустрия, средства за масова информация... всичко. Ако не ми вярваш питай Frida. Тя би трябвало да знае най-добре. Поздрав за теб: https://www.youtube.com/watch?v=DzAytlDjl7E
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

11 gothic | 18.06.201600:50

Разбрах те напълно, затова сипнах още малко. И имаме резултат. Минусчетаааааа. Което значи че.... сме целнали в десетката, като "Бисмарк" в "Худ" пий едно
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

10 Manuela Gerenova | 17.06.201619:39

Аз за това на писах "уж". Защото в Русия очевидно ако не умреш в катастрофа, от алкохол или от "крокодил", спокойно можеш да си идеш от СПИН.
Няма начин предбрачният и тийнейджърският секс да бъдат спрени, а и един брак не е гаранция "Без полово предавани болести". Така че това, което върши руското правителство, е не просто опасна глупост, а престъпление срещу населението си.
   

оценка

+5 -5

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

9 gothic | 17.06.201616:02

Ману, знаеш ли "Клета Майка Русия" на какви "традиционни християнски ценности" е средище? На най-много търсения на гей-порно в Мрежата, на форуми на привърженици на инцеста, на проституиращи едновременно майка и непълнолетна дъщеря. Ей такива, типично "православни" прелести. Алкохолизма и наркоманията не ги слагаме в списъка, щото с тях ще стане страшно....
   

оценка

+4 -6

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.