Страх и семейни ценности в Русия на Путин | webcafe.bg
Webcafe

Страх и семейни ценности в Русия на Путин

Webcafe.bg, Mарк Бенетс, Politico
23.10.2015, 17:25 (обновена 24.10.2015, 22:28)
виталий милонов

Виталий Милонов -"архитектът", който седи зад известния "анти гей" закон в Русия, обвинява Европа за упадъка на морала в страната в интервю за Politico

Журналистът на свободна практика Марк Бенетс се среща и разговаря с една от най-крайните и скандални фигури, изгряли ярко на съвременния руски политически небосклон.

Виталий Милонов е "архитектът", който седи зад известния "анти гей" закон в Русия, който ограничава разпространението и "пропагандата" на нестандартни сексуални отношения пред малолетни. С цветист и откровен език, руският политик обяснява своите възгледи и защо се страхува за бъдещето на Европа. Разговорът е публикуван в Politico.

Санкт Петербург, Русия.

"Европа е болна от политическа коректност и либерална толерантност", смята 41-годишният Виталий Милонов. Той заявява това, докато се обляга на дивана в обширния си кабинет в Законодателното събрание на Санкт Петербург.

На едната стена е закачен черен флаг, върху който са изписани думите "Православие или Смърт!". На другата е окачен флаг на Донецк - проруската бунтовническа твърдина в Източна Украйна.

"Това, което виждаме в Европа днес, е описано перфектно в книгата на Джордж Оруел 1984-та година", продължава Милонов. "Политиците пропагандират, че "Войната е Мир, а Свободата е Робство. Невежеството е Сила".

И днес, в Европа, на хората им се казва, че Грехът не е Грях".

Това интерпретиране на посланията от класическата книга за тоталитаризма на британския автор е изумително, но подобни провокативни изявления на руския православен политик са неговата запазена марка.

Бивш асистент на депутата от опозицията Галина Старовойтова, която беше убита в Санкт Петербург през 1998-ма, Милонов се присъединява към управляващата партия "Единна Русия" преди около десетилетие, след като се "разочарова" от либералната политика.

Виталий Милонов, снимка: Lenta.ru

От човек, призоваващ още ембрионите да получават гражданство, до поддръжник на идеята за младежка патриотична организация, подобно на съществувалата някога в СССР, Милонов определено може да бъде окачествен като самопровъзгласил се пазач на руския морал.

В средата на август, той беше награден от президента Владимир Путин с орден за "заслуги към Отечеството", което сложи край на слуховете, че бомбастичните и сензационни изказвания на Милонов са станали притеснителни за властите преди парламентарните избори следващата година.

"Аз говоря от името на мнозинството руснаци", казва Милонов. "И съм сигурен, че президентът Путин, като християнин, споделя нашите ценности".

Всеки, който иска да разбере съвременна Русия, трябва да започне изучаването й от фигурата на Милонов. Неговите изказвания дават гласност на усещанията на милиони негови съграждани, които с горчивина се противопоставят на онова, което им се привижда като "култура на изродената толерантност" в Европа.

Според изследване на публичното мнение, публикувано през май от независимата московска социологическа агенция Левада Центр, смятана за един от най-надеждните източници, когато се измерват обществените настроения в Русия - 84% от руснаците са срещу еднополовите бракове.

В отделно проучване, публикувано този месец от Левада Центр, 58% от анкетираните смятат, че хомосексуалистите трябва или да бъдат "ликвидирани" или да бъдат "изолирани от общността".

Противоречивият и неясно формулиран закон на Милонов за "забрана на насърчаване на нетрадиционни сексуални отношения пред малолетни" влезе в сила за пръв път в неговия роден Петербург през 2011 година.

В последствие законът беше приет на национално ниво през 2013-та година, което предизвика вълна от международна критика срещу Русия, точно преди провеждането на Зимните Олимпийски игри в Сочи.

Милонов често посочва, че законът, който в никакъв случай не е по-суров от някои анти-гей закони в Азия или Арабския свят - не води до затвор за онези, които го нарушават, нито представлява забрана на хомосексуалността.

Но според международните организации за човешки права, именно този закон е предизвикал вълна от хомофобско насилие из Русия.

Милонов, който смята организациите като Хюмън Райтс Уотч и Амнести Интернешънъл за "политически проститутки" е безразличен относно последиците.

Този закон, настоява той, е измислен единствено, за да "препази" децата от ранно излагане на "опасна" информация.

"Вижте, аз обичам табаско, но то не е най-полезното нещо на света, затова и не давам на моя тригодишен син да си слага от него върху наденичките", типично в своя стил Милонов прави звучна, но малко странна, аналогия.

"Но, кой знае, когато той порасне, може и да обича табаско повече от мен. Но за сега не се нуждае от това. Може да почака..."

***

Дори и преди отношенията между Русия и Запада да се сринат, поради кризата в Украйна, връзките между двата свята бяха опънати заради общ антагонизъм, подхранван от сериозните различия по важни културни въпроси - като хомосексуалността и правата на малцинствата.

"Много евро-атлантически страни се отдалечиха силно от своите корени, включително и от християнските ценности", заяви Путин в знакова реч през есента на 2013-та година.

"Политически те са принудени да поставят на едно ниво многодетното семейство и еднобрачните връзки, вярата в Господ и вярата в Сатаната. Това е пътят на деградацията", подчерта тогава президентът на Руската федерация.

Като се вземат предвид идеологическите дрязги по време на Студената Война, когато консервативна Америка и еврпейските политици често окачествяваха официално атеистичния СССР като "страна на безбожници", думите на президента на Русия днес звучат иронично.

Милонов е живото превъплъщение на насърчавания от Кремъл ултра-консерватизъм, който обхвана Русия, откакто Путин се завърна на президентския пост за трети път през 2012-та година.

Консервативният политик обаче е категоричен, че не Русия, ами Европа е преминала през радикални промени в последните години.

"Много от моите възгледи бяха формирани в консервативната европейска политическа традиция, включително нагласата ми към хомосексуализма и тази за традиционното семейно ядро", казва той.

"Ние израстнахме, четейки изказванията на европейските политици по тези въпроси. И цяло поколение американци порасна, слушайки за ненарушимостта на традиционното семейство".

"Ние не сме се променили", настоява Милонов, "Докато все още аз смятам европейците за наши партньори и приятели, тяхните ценности се промениха. А ценностите са скелетът на обществото. Ние виждаме моралната слабост на европейските страни.

Западна Европа се е превърнала в нещо като Ваймарската република, която е била толкова ултра-демократична и толерантна, че когато нацистите се появяват, те я унищожават напълно.

Същото би могло да стане и с Европа, ако подобна групировка се появи отново. Защото толерантността не е способна да се защити сама себе си".

Разпитвам Милонов за плановете му. Възприема ли последната държавна награда като сигнал , че е на път да заеме някой от високите постове в "Единна Русия" или дори министерски пост?

Той не е склонен да обсъжда близкото си политическо бъдеще, но ентусиазирано започва да говори за формирането на огранизация за човешки права, по която, твърди той, си сътрудничи с неназовани "колеги" от Европа.

Имайки предвид стремежа на Кремъл да си партнира с антиевропейски и крайно-десни партии в Европа, като например "Националния фронт" на Мари Льо Пен, не е много сложно да познаем кои биха могли да бъдат тези "колеги".

Но чии права ще защитават те?

"Ние ще защитаваме правата на нормалните хора да се придържат към традиционните ценности и религията", обяснява Милонов.

Въпреки непрестанните послания за традиционните ценности, политикът показва невероятна привързаност към музиката на Егор Летов - анархистът и цапнатият в устата баща на руския пънк.

"Предполагам че ми е повлиял", каза ми Милонов в по-раншно интервю.

"Преди много псувах".

Неговата привъзаност към големия арсенал от цинизми в руския език обаче явно не е останала напълно в миналото: по време на срещата ни този месец, политикът се самоцензурираше през половината време, за да не произнесе известна псувня.

Милонов не се притеснява да признае, че корупцията е широко разпространена в Русия и че възможностите за социален растеж са ограничени, но той е уверен, че Путин е единствената надежда за Русия.

"Русия винаги се е нуждаела от силен лидер. Ние или ще бъдем Византия, или няма изобщо да съществуваме. Прекалено сме големи и прекалено различни един от друг. Само харизматичен лидер, на когото хората искат да вярват, може да консолидира народа", смята той.

"Господ ни изпрати Путин. Без Путин бих се боял за тази страна".

Той ентусиазирано подкрепя скорощния призив на говорителя на Руската православна църква Всеволод Чаплин за "смяна" на руския политически елит.

"Смяната не означава да нахълташ в офиса на лидера с нож", обяснява Милонов.

"Вече имахме революция. Убихме царя и невинните деца и все още страдаме по тази причина", казва той.

"Ленин разсъждава напълно както сегашната опозиция: "Всичко е ужасно, ние ще сринем държавата и ще я построим наново". Но ние вече сме правили това и си платихме с реки от кръв!"

Това, за огорчение на белогвардейската опозиция в Русия, е възглед, споделян от милиони съграждани на Милонов.

Социологическо изследване, публикувано през септември от Левада Центр, показа че, въпреки понижението на жизнения стандарт заради западните икономически сакнции и заради по-ниските цени на петрола, едва около 13% от руснаците са готови да посетят анти-правителствен протест.

***

Може и да сред от най-красноречивите и про-кремълски настроени фигури в Русия, които са известни с противопоставянето сина западната политика, но Милонов до сега не е включен в списъка с визовите забрани за ЕС.

Полу-сериозно той приписва това на своята работа като асистент на председателя на вече несъществуващия Християндемократически съюз.

"Срещах се с много европейски политици в началото на 90-те, включително и с такива, които сега са заемат много сериозни позиции", казва той.

"Няма да ги назовавам, защото това би могло да бъде заплаха за тях сега. Но сме пили бира в ирландските пъбове в Берлин заедно. Така че кой знае? Може би това е помогнало името ми да избягне списъка със санкциите".

Oще: виталий милонов  европа  ес  православна църква  русия  русия на путин  руска православна църква  рускини  хомосексуализъм  ценности 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

6 TheRock | 24.10.201513:06

"Русия винаги се е нуждаела от силен лидер. Ние или ще бъдем Византия, или няма изобщо да съществуваме. Прекалено сме големи и прекалено различни един от друг. Само харизматичен лидер, на когото хората искат да вярват, може да консолидира народа", смята той.
=========
Това момче е за психиатрията!!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

5 TheRock | 24.10.201513:03

Путин бил християнин!!!
Това някаква шега ли е???
А Русия е пълна с педераси!
----
Ето ви гей -нацисти:
Да се запознаем с гей-арийците в Русия
Едно интервю с член на „Гей Арийски националсоциалисти“
https://alterinformation.wordpress.com/2013/06/25/9011204155/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 24.10.201512:57

Време е Европа наистина да се отърси от толерастията си да издави този и подобните нему азиатски дегенерати в Северно море!!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.05.2014, 22:28

3 iwan_petrow7 | 24.10.201501:43

Мрачни времена са надвиснали над пеерасите в средновековна Русия. На другия полюс се намират нежните им братя в Европа, застинали в сладостно очакване, вълни на екстаз и удоволствие да ги залеят по направление мала азия и близък изток ... кой, как се е уредил в тоя живот.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

2 GETI | 24.10.201500:05

бе Вики
взирам се,ма не открих прилики с твоето описание
незадоволеността ти мъти погледа.
сексуалният глад или недостигът на секс неизбежно води до пренапрежение, включително до нарушение на хормоналния баланс и до безсъние - предпоставки за появата на хроничен стрес. сексуалната незадоволеност е чиста диагноза и не е нужно да си лекар, за да я поставиш: изразява се в лесна раздразнителност и сприхавост, стигащи до хистерия (от древногръцката дума “хистера” - матка) отслабена имунна система и лесна податливост към инфекциозни болести, неуравновесен характер. от този синдром боледуват немалко като теб, изпитващи полова недостатъчност. лечението е само едно: в спешно намиране на подходящия партньор.
Много щастлив
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

1 Виктория Пенелопова | 23.10.201520:56

Спукани капиляри по носа и бузите, пародонтозни зъби, торбички под очите .........къде ли е Каролев да му сложи диагнозата? Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -7

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.