Путин: НАТО се разшири на изток, затова не се разбираме | webcafe.bg
Webcafe

Путин: НАТО се разшири на изток, затова не се разбираме

Webcafe.bg, Bild
11.01.2016, 16:11 (обновена 12.01.2016, 09:57)
путин

Снимка: © bild.de

"Всичко беше грешно между Запада и Русия след падането на Стената", заявява руският президент Владимир Путин в интеревю за германското издание Bild.

Прочетете цялото интервю с президента на Русия

В понеделник германският вестник "Билд" публикува първа част от интервю с руския президент Владимир Путин, придружено от видео, заснето от екип на вестника в Сочи. Предлагаме ви цялото интервю, в което Путин споделя своите възгледи за несправедливото разделяне на Европа след края на Студената война, потвърждава тезата си, че в Украйна няма руски войски и твърди, че санкциите срещу страната му са абсурдни.

Интервюто се публикува с незначителни съкращения.

"Билд": Г-н Президент, преди 25 години празнувахме края на Студената война. А сега имаме повече от година продължаващи кризи и войни. Какво толкова погрешно се случи в отношенията между Русия и Запада?

Путин: Това е голям въпрос. Направихме всичко погрешно. От самото начало се провалихме в разделението на Европа. Преди 25 години падна Берлинската стена, но невидими стени се издигнаха над Източна Европа. Това доведе до общо неразабирателство и чувство за вина. Те са причина за всички кризи оттогава насам.

"Билд": Какво имате предвид? Кога ескалира това развитие на нещата?

Путин: През 2007-ма година много хора ме критикуваха за моята реч по време на Мюнхенската конференция по сигурността. Но какво казах аз тогава? Аз посочих, че бившият секретар на НАТО генерал Манфред Вьорнер е гарантитал, че НАТО няма да се разширява на изток след падането на Стената. Много германски политици също бяха предупрели за последствията от подобна стъпка доста по-рано, например Егон Бар.

(Говорителят на Путин му подава тънка папка. Тя съдържа транскрипт на разговорите, които Бар е имал с Москва през 1990-та. "Това никога не е публикувано", казва Путин).

"Билд": Какви са тези разговори?

Путин: До 90-те години, тогавашният канцлер Хелмут Кол и вънщният министър Ханс-Дитрих Геншер имаха серия разговори с президента Горбачов и с други съветски лидери.

(Путин чете на руски транскрипта на разговора с Егон Бар. Неговият пръст сочи всяка линия в документа).

Путин: Това, например, е казано от Егон Бар на 26 юни, 1990 година: "Ако не предприемем ясни стъпки, за да предотвратим разделението на Европа, това ще доведе до изолирането на Русия". Бар беше мъдър мъж и имаше много конкретно предложение как тази опасност да бъде предотвратена: САЩ, и тогавашния Съветски съюз, както и засегнатите страни сами за себе си, трябваше да редефинират зона в Централна Европа, която да не бъде достъпна за НАТО и нейните военни структури.

"Билд": Но централноевропейските страни искаха да станат членки на НАТО по своя воля. Те очакваха сигурност за себе си с тази стъпка.

Путин: Чувал съм тази теза хиляди пъти. Разбира се, всяка държава има право да организира защитата си както намери за най-добре. Но страните, които бяха вече в НАТО, страните-членки, също можеха да следват своите собствени интереси и да се въздържат от експанзия на изток.

"Билд": Но трябваше ли НАТО да каже "не"? Нямаше да оцелее след такова решение, защото...

(Путин пита внезапно на немски, прекъсвайки преводача): Защо не?

"Билд": Защото е част от правилата на НАТО и се подразбира да се приемат свободно страни за членки, ако те отговарят на определени условия.

Путин (отново на немски): Кой е писал тези правила? Политиците, нали? (Президентът отново превключва на руски). Никъде не е написано, че НАТО трябва да приема определени страни. И всичко, което е било необходимо, за да не се случи това, е била политическа воля. Но самите хора не са го желаели.

"Билд": Защо, мислите, тогава се случи?

Путин: НАТО и САЩ искаха пълна победа над Съветския съюз. Те искаха да седнат на трона на Европа сами. Но сега те седят там и ние говорим за всички тези кризи, които в противен случай не биха съществували. Можете също да видите този стремеж за абсолютен триумф в американските планове за противоракетна отбрана.

"Билд": Но този щит за противоракетна отбрана на САЩ не е ли основно за защита?

Путин: През 2009-та президентът на САЩ Обама каза, че противоракетният щит ще служи само за предпазване от иранските ядрени ракети. Но сега има международен договор с Иран, който забранява на Техеран развитието на потенциален военен ядрен проект. Международната агенция за атомна енергия контролира това, санкциите срещу Иран са в действие - и въпреки това САЩ продължават да работят по своята ракетна защитна система. Съвсем наскоро беше подписан договор с Испания, разположиха оръжие в Румъния и същото ще се случи в Полша през 2018-та, а в Турция беше инсталирано радарно съоръжение. Какъв е смисълът от всичко това?

"Билд": Вие току-що обяснихте в детайли грешките които Западът е допуснал от руска гледна точка. Но Русия не е ли правила някакви грешки?

Путин: Да, ние сме допускали грешки! Закъсняхме. Ако бяхме отстоявали националните си интереси по-ясно от самото начало, светът щеше да е в баланс днес. След разпадането на Съветския съюз, ние имахме много собствени проблеми, за които никой, освен самите ние, не ни беше виновен: икономическа криза, колапс на здравеопазването, сепаратизъм и, разбира се, терористични атаки, които шокираха нашата страна. В този връзка, не би трябвало да търсим виновните лица в чужбина.

"Билд": В последното си интервю за Билд преди десет години казвате, че Германия и Русия никога не са били толкова близки, както през 2005-та. Какво остана днес от тази специална връзка?

Путин: Общата симпатия между нашите народи и тя ще остане в основата на нашите отношения.

"Билд": И нищо не се е променило?

(Преди последното изречение, президентът се усмихва подигравателно)

Путин: И дори, въпреки че изоплзва помощта на анти-руската пропаганда в масмедиите, Германия не успя да развали нашето положително отношение...

"Билд": Имате предвид "Билд"?

Путин: Нямам предвид нищо персонално. Но разбира се, германските медии са сериозно повлияни от страната оттатък Атлантическия океан.

"Билд": Това е новина за нас. Тогава какво е състоянието на германо-руските отношения днес?

Путин: Имахме много добра ситуация през 2005-та. Общият ни търговски обем беше 80 млрд. долара годишно. Хиляди работни места бяха създадени в Германия, благодарение на руски инвестиции. По същото време голям брой немски компании инвестираха в Русия. Имаше неизброим брой културни и социални контакти. А днес? Обемът на търговия е на половина - около 40 млрд. евро.

"Билд": Би ли била нова Мюнхенска Конференция по Сигурността добра възможност да се оправят отношенията?

Путин: Няма да дойда в Мюнхен.

"Билд": Какво мислите за теорията, че има две различни личности на име Владимир Путин? Единият Путин до 2007-ма беше приятел на Запада и близък приятел на канцлера Шрьодер. А другият след това се превърна в хладнокръвен войн.

Путин: Не съм се променял. Чувстам се толкова млад, колкото винаги. Бях приятел с Герхард Шрьодер и оставам приятел на Шрьодер. Отношенията между държавите се различават от личните отношения. Аз не съм приятел, не съм невеста, не съм жених, аз съм президентът на Руската федерация. На 146 милиона души. Тези хора имат своите интереси и аз съм длъжен да ги отстоявам. И ние сме готови да правим това не като се конфронтираме и сме готови да търсим компромиси, но, разбира се, на база на международното право, което трябва да е спазвано еднакво
от всички.

"Билд": През 2000-та казахте, че най-важният урок от Студената война е, че не трябва никога вече да има конфронтация в Европа. Сега конфронтацията се завърна. Кога ще получим стария Владимир Путин, приятеля на Запада?

Путин: Още веднъж да кажа - не съм се променил. Що се отнася до отношението към проблеми като борбата с тероризма - те също не са се променили. След 11 септември, аз бях първият, който позвъни на президента Буш и изразих своята солидарност. И сега, когато бяха атаките в Париж, се видях с президента на Франция. Тероризмът е наша обща заплаха.

"Билд": И когато става дума за голямо предизвикателство: Наистина ли си заслужава заради Крим да се развалят толкова сериозно отношенията на Русия със Запада?

Путин: Какво разбирате под думата "Крим"? Вие разбирате изменението на границите, а аз разбирам "хора". 2,5 млн души, които - честно да си говорим - се уплашиха от преврата, от държавния преврат в Украйна. Ние какво направихме? Ние не воювахме, ние не окупирахме, не сме стреляли, нито един човек не загина в резултат на събитията в Крим. Нито един! Ние използвахме въоръжените сили единствено, за да предпазим намиращите се там военнослужещи от вмешателство в свободната воля на хората, които там живееха. Хората отидоха на референдум и гласуваха. Те поискаха да влезнат в състава на Русия.

"Билд": Как обяснявате на руските граждани сериозните икономически санкции на Запада и на ЕС?

Руското население е абсолютно наясно със ситуацията. Наполеон е казал някога, че справедливостта е превъплъщението на Господ на Земята. Аз ви казвам: събирането на Крим с Русия е правилно. Санкциите на Запада не целят да помогнат на Украйна, а да подтиснат гео-политически Русия. Те са глупави и еднакво ощетяват и двете страни. Струва ми се, че това не трябваше да се прави и в това се състои главната грешка.

"Билд": Колко тежки са санкциите за Русия?

Путин: Най-голямата вреда на нашата икономика е сегашното падане на цените на нашите традиционни експортни стоки. Порасна нефто-газовия дефицит и сега ние сме принудени да намалим дефицита.

"Билд": Твърди се, че руската икономика е сериозно пострадала от санкциите?

Путин: Ние считаме, че постепенно стабилизираме нашата икономика. Сега се забелязва спад на нашето БВП с 3.8 процента, промишленото производство с 3.3 процента.
Инфлацията нарасна до 12.7 процента. Но се съхрани положителния търговски баланс и за първи път от много години нарасна експорта на продукти с висока добавена стойност. Нивото на държавния резерв е високо. Ние приехме цял набор програми, включително тези, които забраняват импорта и насърчихме повече вложения в областта на високите технологии.

"Билд": През 2015-та говорихте основно за Крим и за кризата в източна Украйна с канцлера Ангела Меркел. Какви са вашите отношения с нея днес?

Путин: Имаме професионални отношения. Срещнахме се седем пъти за последната година и сме се чули по телефона около 20 пъти.

"Билд": Вярвате ли на Ангела Меркел?

Путин: Да, вярвам й, тя е много откровен човек. Тя също така е субект на известни ограничения. Но тя честно се опитва да реши тази криза, също и в югоизточна Украйна. Въпреки това, онова, което ЕС прави с тези санкции е театър на абсурда.

"Билд": Театър на абсурда? В Източна Украйна не всичко е както беше преди въвеждането на санкциите.

Путин: Всички говорят за това, че е нужно задължително да се изпълняват миниските договорености. Само ако това се спазва, може да се говори по въпроса за санкциите. Основното, което трябва да бъде направено при изпълнение на договора от Минск - лежи в пълна сила като отговорност - върху плещите на Киев и централното управление на Украйна. Не търсете от Москва това, което трябва да направи Киев. Най-основното в целия процес на регулиране е с политически характер. В центъра е конституционната реформа. Това е точка 11 от Минския договор. "Да се проведе конституционна реформа в Украйна, която да встъпи в сила в края на 2015-та година". 2015-та година мина. Конституционната реформа е политически процес, трябва да се създаде атмосфера на доверие и да се завършат всички процеси, в това число и затварянето на границите.

"Билд": Не трябваше ли конституционалната реформа да се проведе след като сепаратистите, подкрепяни от Русия и войските на централното управление в Източна Украйна спрят да стрелят един по друг?

Путин: Не, тук това не се казва. Първо конституцията трябва да бъде реформирана. Чак тогава може да се гради доверие и охрана по границите.

"Билд": Мислите ли, че Ангела Меркел също не е правилно прочела и разбрала Минския договор? Тя продължава да подкрепя идеята за продължаване на санкциите срещу Русия.

Путин: Канцлерът и европейските партньори ще бъде най-добре ако се запознаят с проблемите на Източна Украйна по-подробно. Може би те имат да се справят с твърде много вътрешни проблеми в момента.

"Билд": След толкова много разговори: има ли нещо на което се възхищавате на Канцлера?

Путин: Възхищение? Не, не бих казал. Все още я ценя като много голям професионалист и отворен човек.

"Билд": Когато Канцлерът ви посети тук, в Сочи през 2007-ма, вие доведохте кучето Кони на срещата. Знаехте ли, че Канцлерът се страхува от кучета и това ще бъде крайно неприятно за нея?

Путин: Не, не знаех. Исках да я зарадвам. Когато научих, че не обича кучета, се извиних, разбира се.

Втората част на интервюто с Путин ще бъде публикувана от изданието във вторник.

Oще: bild  билд  владимир путин  германия  интервю  нато  русия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

16 Dox | 12.01.201623:08

Хари-и-и-и,
Е чак сега го видях. Верно са го изтрили. Ами ......, както съм казвал тук и друг път, в тази държава всичко е възможно. Държава на "неограничените възможности". Много щастлив

Дали е лесбийка или педал - няма значение. Във всички случаи е някой хипер-мега-свръх-полит-коректен. Да се свети името Му! Да е вечно царството Му, както на небето, така и на земята. /за последното не съм сигурен, че го искам Много щастлив /.

Според мен, коментарът ти насочваше към философски подход в мисленето, а това пречи на внушаването на основната цел - истината и въобще пътят към нея са не само маловажни - те не съществуват!!!!!

За пореден път се сещам за Валентин Катасонов, който казва, че най-ценният ресурс за успешното функциониране на пазарната икономика е ....... глупакът.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

15 pepe | 12.01.201621:49

Като гледам, коментарите, засягащи Мохамед Путин на този сайт се трият. В такъв случай не виждам смисъл аз да участвам повече. Предполагам, че ще минете и без моите коментари. Сполай ви.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

14 Harry | 12.01.201618:50

Видя ли Dox, изтриха ми коментара с лъвския прайд? И защо, кого съм обидил? Нямаше нищо неполиткоректно?

Слагам бас, че е някоя лесбийка толерастка!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

13 Оби Уан | 12.01.201611:42

граф Сен-Жермен | 12.01.201610:09
Статия за Путлер и Скалата не се изказал поне 16 пъти вече?!? Нещо става
..............

УсмивкаУсмивкаУсмивкаУсмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

12 граф Сен-Жермен | 12.01.201610:09

Статия за Путлер и Скалата не се изказал поне 16 пъти вече?!? Нещо става.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

11 GETI | 12.01.201609:48

22-ри век: над земното кълбо безсмислено обикаляха самолетите на НАТО. Запасите от нефт бяха свършили навсякъде. Объркан
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

10 Dox | 12.01.201600:34

Коментар 8 на Хари е направо знаменит! Особено този пример с лъвовете. Ашколсун! Машаала! Аферим! Евала!

След ВСВ първо се създава НАТО. В отговор се създава Варшавският договор. И така - до 90 тегодини на 20-ти век, двата алианса противостоят един на друг. След това Варшавският договор се разпада, но НАТО продължава да съществува. Защо? Срещу кого? Отговорът е - за да държи изкъсо Германия. За да не се допусне в никакъв случай Германия да стане отново велика сила в Европа или пък да започне сътрудничество с Русия. А такива случаи е имало не един път. За това са и двете световни войни, толерирани от САЩ, Англия и Франция. Основните противоречия в глобален мащаб са формулирани за първи път в края на 19-ти век от англичанина Халфорд Макиндер - те са между хардленда /сухоземните цивилизации - каквито са Русия, Германия, Китай и др./ и римленда /морските цивилизации - каквито са Англия, САЩ, Холандия, Франция, Испания и др./

Ако Германия, Русия и Китай създадат съюз /все държави от хардленда/, той би бил толкова мощен /Евразия/, че просто би владял света. Никой не би могъл да му се опре. За това държавите от римленда са развили /доста успешно/ анализа, прогнозирането и формулирането на дългосрочни стратегии. Това го умеят наистина много добре, за да могат да противостоят. И за сега се справят перфектно. Успяват да предотвратят създаването на такъв съюз и да доминират те. Доказателство за това са действията на ЕС в днешно време.
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

9 boris | 11.01.201622:29

ПУТИН: НАТО СЕ РАЗШИРИ НА ИЗТОК, ЗАТОВА НЕ СЕ РАЗБИРАМЕ
---------=-=----------------
Е нищо де, ако се разширяваше на запад ептен пък нямаше да се разбирате
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

8 boris | 11.01.201622:27

ПУТИН: НАТО СЕ РАЗШИРИ НА ИЗТОК, ЗАТОВА НЕ СЕ РАЗБИРАМЕ
---------=-=----------------
Е нищо де, айо се разширява ше на запад ептен пък нямаше да се разбирате muhihihihi muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

7 Mako | 11.01.201622:00

Путин: Това, например, е казано от Егон Бар на 26 юни, 1990 година: "Ако не предприемем ясни стъпки, за да предотвратим разделението на Европа, това ще доведе до изолирането на Русия". Бар беше мъдър мъж и имаше много конкретно предложение как тази опасност да бъде предотвратена: САЩ, и тогавашния Съветски съюз, както и засегнатите страни сами за себе си, трябваше да редефинират зона в Централна Европа, която да не бъде достъпна за НАТО и нейните военни структури.
_________________________________________

Тук е заровено кучето! Гледайте сега как всички демократични медии ще направят всичко по силите си да заметат това под чергата!
Смее се
   

оценка

+1 -4

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.