Гомора на живо: Има ли бъдеще за старите панелки на Неапол | webcafe.bg
Webcafe

Гомора на живо: Има ли бъдеще за старите панелки на Неапол

Webcafe по Politico
21.09.2016, 16:00 (обновена 23.09.2016, 10:55)
Панелки

Снимка: © Getty Images

В супер мизерни условия тук живеят над 1500 души. Властите обещават да срутят гетото, но никой не им вярва.

Четири високи блока със социалистически изглед загрозяват небето над Неапол. Това са "платноходките" на Скампия, краен квартал, в който се развива действието на филма "Гомора".

Местните власти планират да разрушат сградите и да дадат нов дом на обитателите, които живеят десетилетия при нечовешки условия. Но на юг винаги е намесена и мафията, затова хората не вярват на голи обещания.

Историята

Кварталът е построен през седемдесетте години с идеята да има много нови жилища за все по-разрастващия се град Неапол. Проектът е поверен на архитекта Франц ди Салво, известен с екстравагантния си вкус.

По план тук трябва да има зелени площи, магазини, кино, детски и спортни площадки. В края на краищата се построяват седем големи блока и нищо повече.

Полиция почти няма и камората веднага завлядява района. В момента блоковете са в окаяно състояние.

Благодарение на бестселъра "Гомора" на Роберто Савиано, последван от едноименния филм и сериал, заснет в блоковете, те стават известни по целия свят. "Платноходките" на Скампия се превръщат в синоним на търговията с наркотици, проституцията и мафията.

В края на август общината в Неапол обяви амбициозен план на стойност 58 милиона евро, за да бъдат срутени три от рушащите се блокове. Планът за четвъртия е в него да се помещават офиси. Въпреки благородните намерения обаче съмненията остават.

"Хората вече не вярват на властите, има толкова сериозни проблеми за решаване в областта. Не разбирам защо приоритет да е събарянето на блоковете" - обяснява Андреа Коцолино, депутат от областа Кампания от Демократическата партия.

Бедният италиански Юг

Развитието на проблемните райони на бедния италианския Юг е от първостепенна важност за италианското правителство.

Премиерът Матео Ренци, излъчен от Демократическата партия, иска да отблокира замразените публични проекти и да стимулира нови инвестиции. Целта е осъдените на упадък места като Скампия да бъдат извадени от социалното и икономическо блато.

Предградието е едно от най-бедните и окаяните в Италия. Три от всеки десет деца не успяват да завършат училище, а нивото на безработица е 62 процента.

Така изглеждат блоковете отвътре.

"Всеки опит да се подобри Скампия трябва да започне с разрушаването на "платноходките" - казва Марио Трифуоджи, 30-годишен социолог, който изучава камората - неаполитанската мафия.

Според него, "въпросните сгради са носител на толкова негативни емоции и са символ не само на камората, но и на перманентния неуспех на властите да направят нещо за развитието на региона".

От общината са уверени, че работите по събарянето ще започнат още в началото на 2017 година. Те твърдят, че работят "неуморно", за да подобрят условията на живот.

Но обитателите на "платноходките" имат различна версия.

"Тук сме изоставени от държавата" - разказва Мария, 51-годишна майка на три деца, докато пуши цигара в малката си изключително чиста кухня на петия етаж на една от "Платноходките".

Тя живее тук вече 38 години, тук са родени и отраснали тримата й синове и осем внучета. Всички те продължават да обитават блока.

Освен тях, в сградите живеят още 1500 души по официални данни. Блоковете са наполовина изпразнени след кървавите войни на камората през 2008 година, когато мафията се изнесе от квартала.

И въпреки че официалните обитатели не са много, много хора живеят в тях незаконно. Те са се нанесли в опустелите апартаменти и живеят сред боклуци, счупени прозорци и стени, изрисувани с графити.

В един от вътрешните дворове кутийки от бира, пластмасови бутилки и счупени мебели лежат върху нещо като блато, пълно с воняща вода. А точно над това сметище, се суши нечие пране.

И колкото и да се старае Мария да поддържа дома си чист, животът в блоковете си е мизерия. Целият таван в хола й е подут от влага и покрит с мухъл, а на една от стените има дупка.

"От дупката пада прах от азбест, който дишаме всеки ден. Цялата сграда е в подобно състояние и аз трябва да отглеждам двете си деца тук" - възмущава се 23-годишният син на Мария, Марчело.

Той предлага на общинските съветници на Неапол "да дойдат да живеят тук, нека те да видят какво е и да се разболеят вместо нас".

Според новите планове, Мария и семейството й би трябвало да бъдат преместени в ново жилище недалеч от "платноходката". На тях обаче не им се вярва.

"Ще повярвам, когато го видя с очите си. Приказки и обещания слушаме от десетилетия, но все още сме си тук".

Първият план за разрушаване на блоковете е от 1990 година, но той е замразен през 2003-та, поради проблеми с финансирането. Междувременно са срутени три от общо седемте блока.

Именно неосъществилото се разрушаване проваля всяка надежда за развитието на квартала. През 2004 година, районът около "Платноходките" се превръща в най-големия черен пазар в Неапол, а цялата околност се контролира от мафията.

Но Скампия определено не е единственото място, където обещаните инвестиции така и не идват. Само през 2015 година има 868 провалени плана за развитие в Италия.

През 1992 година, правителството има план да превърне предградието в туристическа атракция. Но след заделянето на 300 милиона евро и поредица от скандали за строежите, свързани с мафията, и това се проваля.

Днес кварталът е пълен с изоставени строителни площадки, затворени с катинари.

"Камората процъфтяваше тук именно защото запълни вакуума, появил се от липсата на държавата" - обяснява Чиро Корона, основател на организация за борба срещу мафията.

Решението да се построи сграда, в която да живеят повече от 1300 семейства в район без работни места, банки, супермаркети и кина, е абсурдно. Така се появява престъпността.

Но проблемът не е само в мястото. Архитектурата на блоковете също помага на криминалния контингент.

Вътрешността на всеки от блоковете представлява сложен 16-етажен лабиринт, опасан с желязо и бетон. Освен това всяка "платноходка" е свързана с подземните гаражи. Те са идеалното място за складиране на крадени вещи, без риск полицията да ги открие.

В момента липсата на държавата се компенсира от над 120 неправителствени организации, които се опитват да се съпротивляват на мафията. Те насърчават социалното и градско развитие в предградието и правят опити да прекъснат цикъла от бедност, деградация и организирана престъпност.

Асоциацията на Корона например се опитва да превърне едно изоставено училище в многофункционален център за местната общност. По този начин вече са изградени читалище, музикално училище и спортна зала.

Само преди пет години въпросното училище е окупирано от мафията, която го използва за склад за хероин и място за среща на наркомани. Когато Корона влиза вътре, са му нужни шест часа само за да събере използваните спринцовки от пода. Изхвърля 30 торби.

Той е убеден, че и след десет години "платноходките" пак ще са тук. Но проблемът не свършва със събарянето, нужен е план за развитието на целия регион.

Разглеждани са най-различни варианти за бъдещето на терена след разрушаването на блоковете - от построяване на гигантски хипермаркет до издигане на нов футболен стадион за местния тим Наполи. Но идеите на местните жители да бъдат подкрепени дребните предприемачи и собствениците на малък бизнес не са одобрени.

Дали "платноходките" ще останат в историята или ще продължат да загрозяват пейзажа и да напомнят за глупавите решения на властите? След десет години ще разберем.

Oще: гомора  италианската мафия  италианският юг  как да се борим с мафията  камора  матео ренци  мафия  неапол  пари  платноходки  роберто савиано  скампия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

1 Von Bl | 21.09.201621:00

Зона Б 5 по италиански. Добре, че утрепаха Алдо Моро, кой го знае какви мизерии, още щеше да измисли?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.