Webcafe

Сахалин - руската надежда за гореща туристическа дестинация

Webcafe по CNN
03.01.2019, 11:22 (обновена 05.01.2019, 09:01)
сахалин

Снимка: © Instagram @ Marishka_Sakh9317

Островът има какво да предложи на посетителите си

Дълъг, затрупан от сняг бряг се простира докъдето ви виждат очите.

Първоначално огромните приливни вълни не се забелязват, докато ледените води не се разбият шумно в краката на осмелилите се да преминат по брега. Това не е единствената изненада, която това място може да ви поднесе.

Местните ще ви подскажат, че Тихият океан изхвърля на брега малки късове кехлибар.

Това е Сахалин - най-големият руски остров, дълга и тясна ивица земя между Охотско и Японско море.

Ясно е, че островът не е сред горещите (буквално и преносно) туристически дестинации, но дори и в контекста на далечния руски Изток е засенчван от дестинации като Камчатка с нейните забележителни вулкани и Владивосток - крайната спирка на прословутия Сибирски експрес.

С въвеждането на нови, опростени визи, ситуацията може да се промени.

Сахалин може да предложи на посетителите си изключителни изживявания - темперамента природа, обсипани с кехлибар брегове и чара на главния си град. Туристите, които търсят нестандартни приключения, ще останат доволни.

За повечето посетители пътешествието из Сахалин започва от главния му град - Южно-Сахалинск.

Там се намира единственото международно летище на острова и туристическата инфраструктура е най-добре развита. Има ежедневни полети до Москва, Токио, Сеул, Сапоро и други.

На пръв поглед Южно-Сахалинск изглежда като типичния провинциален руски град със своите бетонни сгради от съветско време. Мащабите на града са по-скоро скромни, но булевардите му са широки и удобни за разходка из забележителностите. Сред тях са Площадът на победата, православната катедрала "Рождество Христово" с нейните златисти куполи и Военният музей, който съдържа предимно реликви от Втората световна война.

Както в по-голямата част на Русия, и тук войната се припомня с особено страхопочитание. През 1945-а островът отново става руска територия след четири десетилетия под японско владение. Доста от мемориалите в града са посветени на този момент.

Днес единствено вносът на автомобили втора ръка напомня, че Япония е само на 45 км.

Туристите, които искат да научат повече за историята на острова, могат да посетят Регионалния музей на Сахалин. Той е построен в традиционен японски стил и е един от малкото спомени за японското минало на острова. Друг от тях е железопътната линия, която свързва Южно-Сахалинск с Ноглики в северната част на Сахалин.

Трасето е своеобразна пъпна връв, която свързва "столицата" и гъсто населената южна част с богатите на ресурси селища на север.

Пътуването с влак пътуването продължава около 12 часа. Нещото, което придава истинска класа на Южно-Сахалинск, е ски курортът Горни Воздух. До него може да се стигне и пеш като се тръгне от Площада на победата. Най-високата част на планината е връх Болшевик. Може да не е Алпите или планините на Колорадо, но има достатъчно сняг и хубава гледка към града.

Ските не са единственото занимание за любителите на излетите сред природата. Всъщност по-голямата част от Сахалин се състои от почти недокосната от човека природа. Централната част на острова е планинска и зимата често е покрита със сняг до коленете. Въпреки това никога не сте далеч от морето - в най-тясната си част островът е само 25 км широк.

Морето и по-точно морската храна е главен герой в местната кухня. Има огромен избор от скариди, стриди и прясна риба, а за специалитет се смята червеният кралски краб.

Затова не е чудно, че руснаците се надяват Сахалин да стане по-посещаван.

Освен това се говори за изграждането на мост, който да свързва острова с останалата част от Русия, или тунел, който да стига до Хокайдо.

Новият визов режим също би трябвало да спомогне повече туристи да посетят Сахалин. Към момента от него могат да се възползват 18 държави, предимно от Азия и Близкия Изток, но най-вероятно през 2019-а списъкът ще нарасне.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.