"Радиото и телевизията да вървят по дяволите" - и още от речта на Джон Маккейн | webcafe.bg
Webcafe

"Радиото и телевизията да вървят по дяволите" - и още от речта на Джон Маккейн

илия лазаров, авторИлия Лазаров
26.07.2017, 19:56 (обновена 27.07.2017, 16:37)
джон маккейн, сенат, реч, единодействие

Снимка: © Getty Images

"Не сме подчинени на президента, ние сме му равни!", отсече сенаторът

Малко след като претърпя операция от тумор на мозъка, американският сенатор Джон Маккейн се завърна в Конгреса на САЩ и изнесе великолепна, емоционална и вдъхновяваща реч, която ще се помни дълго.

Маккейн страда от опасен и агресивен мозъчен тумор, наречен глиобластома, който обикновено причинява летален изход. Малко след операцията, сенаторът отлетя от родния си щат Аризона, за да участва в решаващия вот за здравната реформа.

80-годишният Маккейн бе посрещнат на крака своите колеги в Сената. И републиканци, и демократи стискаха ръката му и го поздравиха за бързото завръщане на работа.

С белези от скорошната интервенция, той се изправи пред тях и призова за компромис и сътрудничество в името на интересите на САЩ и гражданите му. Маккейн призна, че дебатите в Сената през последните месеци са безплодни и от тях няма особена полза за американския народ.

Той се обяви срещу дивата политическа партизанщина, която парализира институциите в държавата и на практика я разкъсва.

"Не слушайте бомбастичните гръмогласници по радиото, телевизията и интернет. Да вървят по дяволите. Тях не ги интересува общественото благо, те си осигуряват прехраната с нашата недееспособност", призова Маккейн.

Сенаторът изтъкна лошото състояние на здравната система и недостатъчните действия на конгресмените за привеждането й в работещ вид.

"Нищо не постигаме, приятели. Нищо не постигаме! Здравната ни система е пълен хаос. Трябва да направим нещо. Ние, републиканците, търсим начин да я прекратим и заместим, без да платим ужасна политическа цена. Още не сме открили как и не съм сигурен, че изобщо ще успеем. Успяхме само да направим по-популярна една политика, която изобщо не беше популярна, когато започнахме борба срещу нея", обясни сенаторът.

"Гласувах дебатите да продължат и да бъдат предложени поправки. Няма да гласувам за този закон в сегашния му вид! Той е празна черупка, всички го знаем", посочи Маккейн.

Сенаторът и ветеран от войната във Виетнам призова колегите си към единодействие. "Нека си вярваме един на друг. Нека се върнем към обичайния ред. Нямаме напредък по прекалено много важни въпроси, защото се опитваме да спечелим, без да разчитаме на отсрещната страна на залата", заяви той.

"Надявам се, че отново можем да се опрем на смирението, на необходимостта да си сътрудничим, на това, че зависим един от друг - за да се научим да си вярваме отново, а след това - да служим по-добре на хората, които са ни избрали", призова Маккейн.

Той призова колегите си да уважават различията си, но да не позволяват те да пречат на споразумения, за които не е нужно да нарушават основните си принципи. Сенаторът подкрепи добросъвестните споразумения, които подобряват живота и защитават американския народ.

Маккейн припомни на колегите си жизненоважната роля на Сената за държавността в САЩ.

"Ние сме важна бариера пред изпълнителната власт. Ние не сме подчинени на президента. Ние сме му равни!, заяви републиканецът.

"Успехът на Сената е важен за устойчивия успех на Америка. Тази страна - тази голяма, буйна, свадлива, невъздържана, неспокойна, борбена, дръзка, красива, щедра, великодушна, добра и великолепна държава има нужда от нашата помощ, за да процъфти. Тази отговорност е по-важна от личните интереси и политическите връзки", посочи Макейн.

Сенаторът не пропусна да изтъкне и величието на американската нация и ролята й за демокрацията по света.

"Ние сме служители на велика нация - нация, зачената под знака на свободата и посветена на принципа, че всички хора са създадени равни. Тук повече хора са живели в свобода и сполука, отколкото в която и да е друга нация. Спечелили сме безпрецедентно богатство и власти заради принципите ни на управление и заради правителствата, които са ги защитавали", обясни сенаторът.

"Америка е допринесла повече от всяка друга нация за световния ред, освободил повече от хора от тирания и бедност, отколкото в цялата световна история. Ние сме били най-великият пример, най-големият поддръжник и най-силният защитник на този ред. Не се боим. Не ламтим за чужди земи и богатства. Не се крием зад стени, а ги срутваме, ние сме благословия към човечеството", отсече той.

Маккейн не скри гордостта си да бъде част от Сената вече няколко мандата.

"Привилегия е да служа с всички вас. Откровен съм. В последните дни много от вас протегнаха ръка към мен със загриженост и молитви и това означава много за мен. Наистина. Толкова много хора казваха толкова хубави неща за мен напоследък, че може би ме бъркат с някой друг. Но оценявам всяка дума, макар много от тях да са незаслужени", посочи той.

"Ще остана тук няколко дни, надявам се да работя по дебата за закона за отбраната, който, горд съм да кажа, е продукт на двустранно сътрудничество и доверие.

След това ще си ида у дома, за да лекувам болестта си. Имам намерение да се върна и да накарам много от вас да съжаляват за всички хубави неща, изречени по мой адрес. И надявам се да ви втълпя, че е чест да служа на американския народ рамо до рамо с вас", завърши Джон Маккейн.

Oще: глиобластома  демократи  демокрация  джон маккейн  здравна реформа  партизанщина  различия  републиканци  сащ  сенат  сътрудничество 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

5 peta_wawa | 27.07.201722:45

Важното е все пак какво говори телевизора. "Радиото и телевизията да вървят по дяволите", но пак от там пуска добре премерена и написана за него реч.
Хоумскулваните от идиотските си родители краварчета виждат ветеран, оцелял след страшна диагноза, който им говори точно каквото им иска душицата - бинго!
За съжаление Щатите се превръщат в държава, концентрирала много интелект и капитал в големите градове и страшно примитивни, ужасно бедни хора в слабонаселените щати. Не върви на добре Объркан ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 27.07.201717:03

>взе да говори свързано

Факт.
За съжаление не думите са важни, а делата.
А на дела той все още подкрепя инициатива, която в най-мекия си вариант (skinny repeal) обрича 15 милиона американци да останат без здравна застраховка. И това броени дни след като МакКейн лично е преминал животоспасяваща операция на държавна сметка. Репуликанците са шампиони по лицемерие.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

3 Nikkor | 27.07.201712:08

Бре, маа му стара. Манаха му тумора и взе да говори свързано.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

2 Bozo Kosmev | 27.07.201711:30

Има опасен и агресивен тумор на кво?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 27.07.201708:45

Човек с болен мозък, и прекия и в преносния смисъл.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.