Последната присъда на Аманда Нокс | webcafe.bg
Webcafe

Последната присъда на Аманда Нокс

Webcafe.bg, по Daily Beast
19.05.2016, 14:37 (обновена 20.05.2016, 09:55)
аманда нокс със семейството си след окончателната оправдателна присъда

Снимка: © Getty Images

Аманда Нокс се връща в съда, за да изчисти името си

Два пъти осъждана, два пъти оправдана. За американката Аманда Нокс свободата не е достатъчна. Тя иска справедливост.

28-годишната Нокс беше осъдена за убийство през 2009 година, опрадана през 2011 година, отново осъдена през 2014 и категорично оправдана през 2007 година. Всичко започва със смъртта на британката Мередит Къчър - съквартирантка на Аманда Нокс. Американката ще потърси правата си в Европейския съд за правата на човека, след като зад гърба й остава една потвърдена осъдителна присъда.

Нокс е осъдена на три години затвор заради твърдението си, че Патрик Лумумба, шеф на нощен клуб, е отговорен за смъртта на Кърчър. При първоначалните разпити Нокс е казала, че е „запушила ушите си", докато Лумумба убивал Кърчър в стаята, която двете момичета споделяли. По-късно Нокс обвини полицията в Перуджа в насилие, вследствие на което тя дала грешни показания.

Спорните обвинения

Нокс разказва, че е била удряна в тила и не е получила право на безпристрастен преводач или достъп до адвокат. Изтощена от обикаляне на всички инстанции в италианския съд, Нокс се обръща към Европейския съд по правата на човека с надеждата да изчисти името си.

В личния си сайт Нокс пише, че италианските й адвокати са подали жалба за присъдата за клевета през ноември 2013 година - две години, преди да бъде окончателно оправдана за убийството от Върховния съд в Италия.

"Моята присъда за клевета се основава на коментари, които съм правила за Патрик Лумумба... коментари, получени насилствено по време на дълъг разпит от полицията в Перуджа, малко преди да бъда арестувана през 2007 година", пише Нокс. Тя уточнява, че разпитът е проведен на език, който тя едва е владеела, в отсъствието на адвокат и без да бъде информирана, че е заподозряна за убийството на Мередит, което Нокс определя като нарушение на човешките си права.

Сайтът на Европейския съд по правата на човека е публикувал случая на Нокс под номер #7577/13 на сайта си на френски.

В делото се посочва, че Нокс е подала няколко жалби, които се отнасят за справедливостта на процеса, при който беше осъдена на три години затвор за набеждаване заради твърдението, че Лумумба е убил съквартирантката й. В жалбата й се говори и за подлагане на физически и психически тормоз заради ударите по главата и психологическия натиск да отговаря на лични въпроси.

Освен това медицинско лице в затвора е казало на Нокс, че тя има HIV и е била разпитвана за броя на сексуалните си партньори - информация, която тя описва в дневник, който впоследствие стига до медиите.

Приемайки да се занимае със случая на Нокс, Европейският съд за правата на човека, който не е част от управляващото тяло на Европейския съюз, трябва да разследва всяко твърдение и да постигне решение. То може да бъде свързано с финансова компенсация за Нокс или с препоръка присъдата й да бъде свалена. В съда има 49 съдии от всички европейски държави, а всеки от тях има мандат от 9 години. Понастоящем президент на съда е Гуидо Раймонди бивш съдия от Италианския върховен съд.

Разликите между Аманда Нокс и Рафаело Солецито

Бившето гадже на Нокс, Рафаело Солецито, който също беше осъден, оправдан, осъден и оправдан заедно с Аманда, осъди Италия за щети, свързани с влизането му в затвора.

Днес той ръководи социална мрежа, която дава на опечалените възможност да оставят съобщение на починалите си близки. Той получи 66 000 евро обезщетени от родната си Перуджа. Той вече е невинен по всички обвинения, което прави случая му малко по-различен от този на Аманда Нокс. Той поиска от италианския съд 516 000 евро компенсация.

29-годишният Руди Гуеде от Кот д'Ивоар остана единственият обявен за виновен за смъртта на Кършър. Неговата присъда изтича през 2021 година, но може да бъде предсрочно освободен през 2018 година. Очаква се да завърши висше образование през юли. Наскоро той каза пред италиански телевизионен канал, че Нокс е била на местопрестъплението, когато Кърчър е убита.

Все още няма дата за разглеждане на молбата на Нокс от съда, но изслушванията пред съдиите ще бъдат публични.

Oще: аманда нокс  гуидо раймонди  италиански съд  италия  мередит кърчър  присъда  рафаело солецито  съд  убийство 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.