Изстрелът, който се чу по цял свят | webcafe.bg
Webcafe

Изстрелът, който се чу по цял свят

Webcafe.bg, Карен Девиша, CNN
01.03.2015, 18:54 (обновена 03.03.2015, 13:04)
Шествие в центръра на Москва след убийството на опозиционния лидер Борис Немцов

Снимка: © Getty Images

Това е първото политическо убийство на човек на толкова високо политическо ниво в новата история на Русия.

Карен Девиша е автор на книгата „Клептокрацията на Путин: Кой притежава Русия?" и директор на Центъра за руски и пост-съвествки изледвания в Университета Маями в Охайо.Текстът изразява нейната позиция. 

На 27 февруари 2015-та в Москва убиец застреля Борис Немцов, бивш вицепремиер, влиятелен и харизматичен опозиционен лидер, който мнозина приемаха за алтернатива на Владимир Путин.

В Ленинград на 1 декември 1934-та, убиец застрелва Сергей Киров, влиятелен болшевик, приеман за алтернатива на Йосиф Сталин.

Съпричастността на Сталин в убийството тогава е отречено и така и остава недоказано.

Аналогиите между тези две убийства обаче си заслужават да бъдат разгледани.

Убийството на Киров бележи началото на "големите чистки" - период, в който елитът е толкова старателно "прочистен", че СССР се превръща в страна, неподготвена за инвазията на Хитлер.

По подобен начин сега, действията на Путин в Украйна и отказът му да дели властта с когото и да е, особено пък с модернизиращ се елит, обрича Русия на още едно поколение на икономическа назадничавост и политическа изолация.

Естествено, Киров не е първият политически опонент на могъщи руски лидери, който е убит, нито Немцов.

Ленин изпраща лидерите на конкурентни политически партии в лагери през 20-те години, а политическите опозиционни движения, включително в Украйна, не успяват да се преборят с болшевишката колективизация в началото на 30-те години.

Това обаче е първото политическо убийство на човек на толкова високо политическо ниво в новата история на Русия.

По подобен начин при Путин политическите опоненти биват убивани, например журналистката Анна Политковская, или Александър Литвиненко, но те нямат претенции да се окажат в президентството.

Със сигурност голяма част от Путиновата ера включва потисничество на опозиционни политически движения - в Русия, чрез възпрепятстване на лидери на конкурентни партии да се регистрират за изборите, или в чужбина - чрез инвазия в Грузия, Крим и източна Украйна, за да се попречи на демократични режими да дойдат на власт в съседните държави.

С убийството на Немцов, независимо кой в крайна сметка ще бъде установен като негов извършител, отново имаме ликвидирането на човек, който е политически опасен за властта в страната.

Издирването от Сталин на убийците на Киров води до втора вълна от престъпления, ескалация на репресиите срещу "старите болшевики" и показни процеси в средата на 30-те години.

Около дузина основатели на Болшевишката партия са обявени за виновни в съучастничество в убийството в шумни показни процеси и са екзекутирани.

Сега въпросът е дали кремълските лидери си представят, че могат да поведат страната по подобен път на изолация и в крайна сметка разрушение?

Или дали изобщо в Кремъл разсъждават?

Или просто оставят ужасната логика на системата, която те са създали, да се развихря безконтролно?

Когато Кремъл публично определя лидерите на опозицията като врагове, и бълва единствено омраза към онези, които са в правото си да искат свобода, убийствата - независимо кой точно е натиснал спусъка - са логичен резултат.

Режимът на Путин успя в последните 15 години да изгради исторически ненадминато по мащабите на кражбите си управление.

Точно Немцов беше първият, който стартира систематичен анализ на корупцията при Путин, която по негови думи включва строителството и реновирането на 20 дворци, приемане на часовници на стойност 700 000 долара, неограничен достъп до яхти, самолети и отдел в Кремъл за управление на имотите с над 60-хиляден персонал, плюс годишен бюджет на президентския кабинет на стойност 2,41 млрд. долара.

И това е извън милиардите, за които се твърди, че той е успял да прехвърли и укрие в чужбина.

Режимът се крие успешно зад контролирания от Кремъл патриотизъм и експанзионизъм, представяйки действията си в Украйна като реакция на местното рускоезично население на агресията на НАТО в подкрепа на "фашистка хунта" в Киев.

Перфидността на режима е ненадмината, тъй както Хитлер е крил експанзионизма си зад желанието да обедини с Германия немскоезичните жители на Судетска област.

Има обаче и оптимистична страна.

Населението в Русия като цяло, и особено това в големите градове - Москва и Санкт Петербург, не е като първото поколение селяни от ерата на Сталин.

Това са хора, пътували по света, които знаят как изглеждат системите, при които има върховенство на закона, и които знаят какво означава имуществото им да бъде защитено.

И те могат (засега) все още да общуват помежду си в социалните мрежи.

Twitter, Facebook, Instagram и YouTube са живи и преливат от информация, оплаквания и изрази на краен гняв срещу Кремъл.

Немцов имаше хиляди последователи в социалните мрежи, а много от приятелите му също имат хиляди последователи.

Има още опозиционни лидери като Алексей Навални, Иля Яшин, Ксения Собчак и много други. И те са и шокирани, и борчески настроени.

Бившият руски премиер Михаил Касянов написа в блога си:

"Копелета, убихте моя приятел в центъра на Москва... с четири куршума, за да сплашите всички нас, свободомислещите хора... Страната се търкаля в бездната".

Говорителят на комитета за разследване Владимир Маркин предупреди пресата да не прибързва със заключенията и подхвърли смайваща гама от възможни мотиви, включващи всичко друго, но не и ръката на Кремъл.

Той нарече убийството политическа провокация, вероятно организирана от ислямски екстремисти, вбесени от позицията на Немцов по отношение на убийствата в "Шарли Ебдо"; или "свещена жертва" от самата опозиция с цел дестабилизиране на страната; или заради възгледите му за войната в Украйна; или бизнес-конфликти; или нападение, свързано с личния му живот.

Фактът, че приятелката на Немцов беше украинка и беше с него по време на убийството, незабавно бе използван от руските медии.

Путин нарече случилото се "очевидно поръчково убийство" и заяви, че поема лично контрола над разследването.

И въпреки факта, че първите свидетели разказваха, че убиецът е карал бяла кола без номера, още по обед на следващия ден RT твърдяха, че въпросната кола е открита, вече с номера от мюсюлманската република Ингушетия.

Само след ден обявиха награда от 50 000 долара за убиеца, за който вече се твърдеше, че карал сребриста лада ВАЗ 21102, с номера от Северна Осетия.

Тъжният факт е, че Западът така и не разбра някога колко значимо в исторически план беше бийството на Киров.

Да се надяваме, че този път смъртта на Немцов ще бъде видяна като "изстрела, който се чу по цял свят" и ще мобилизира Запада, за да възпре още по-големи репресии и експанзионизъм от страна на Русия.

Барак Обама бързо заклейми убийството и заяви, че "се възхищавах на смелата отдаденост на Немцов на борбата срещу корупцията в Русия и оценявах склонността му да споделя искрено възгледите си с мен, когато се срещнахме в Москва през 2009 година".

Дано това означава и осигуряване на всякакъв вид помощ за предотвратяване на ликвидирането на украинската демокрация, мечта, за която вероятно Немцов загина.

Как може да се помогне на руската опозиция зависи от това дали те ще могат да се справят сами в следващите седмици.

Никой не иска да бъде на тяхно място.

Но заставането зад тях и твърдата позиция - повтаряща думите на Немцов - че авторитарният режим на Путин е базиран на огромна корупция, са по-важни стъпки отвсякога.

Oще: cnn  борис немцов  владимир путин  путин  русия  сталин 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

61 Dox | 03.03.201522:18

Професор Валентин Катасонов, доктор на икономическите науки и завеждащ понастоящем катедрата по международни финанси в Московския държавен университет, задава следния въпрос на студентите си:

"Колеги, любопитен съм да разбера, кое според вас е най-ценния ресурс за икономиката на една държава?"

Съответно, студентите дават различни отговори - нефт, природен газ, полезни изкопаеми, златото, технологиите, познанието ...

Професорът обаче клати отрицателно глава и на края казва:

"Не, колеги. най-ценният ресурс за икономиката на една държава - това е глупакът".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.05.2011, 15:12

60 Гергана Кирилова | 03.03.201517:45

Rowan-е, остави таз песен любовна за нравственото израстване за сметка на материалното. Едното и другото могат да съществуват заедно в относително равновесие. Както са казали древните - "златната среда".
От моята камбанария и с моята заплата - айфонът ми е предпоследна грижа, работя освен за сметките и храната, и за да скътам някой лев за извънредни случаи - лечение, загуба на работа, следване на дете в чужбина. Изброените от теб материални придобивки са смисълът на живота за низшите духом, но не всички са такива.

Лека му пръст на Немцов, но случаят в Търново ме натъжи много повече. Ужасно е...

Все пак - честит 3-ти март!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

59 deowin | 03.03.201517:30

Conspirator, не съм си и помислял, че е нужно някой да ви трепе, камо ли пък лично аз.
Няма никаква нужда да върша мръсната работа, която историята така или иначе ще свърши.

>Ех Счетоводителю

Rowan, дори само неспособността ти да се обърнеш към мен по неомаловажаващ начин говори за дълбочината на душевната ти нищета.
Апропо, ти не вярваше ли на Fedar, че съм онзи тип във ФБ, като който ме "изобличи"? Защото той не е счетоводител. Или това, викаш, няма значение? Ти можеш хем така, хем инак.
Всъщност, нищо чудно - никога не съм се съмнявал, че ако имате някаква вещина, то тя е в doublethink. Определено ви идва отръки на цялата дружинка.
Ти, например, можеш спокойно да тръбиш наляво и надясно колко тонове книги си прочел, докато громиш низшите духом, които нямат никакви качества, а само се опитват да се сравняват с околните по "цивилизационен признак". И същевременно собствената ти граматика е на ниво петокласник.
Кухината в главата ти явно е добра жизнена среда за противоречия от всякакъв характер - въдят се и просперират всякакви видове, и успешно изместват и обричат на изчезване всякакви нисши мисловни видове като спокойната смирена трезва рационална мисъл.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

58 Божидар Гюлмезов | 03.03.201512:08

Поредният едностранчив анализ на "независим експерт", който е очевадно предубеден/платен и повтаря тезите на американската администрация.

Няма нужда от трошене на клавиатури по този въпрос, тепърва ще има още много такива да се леят от всякаква толерастична паплач, все пак това беше целта на цялото мероприятие.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

57 veselavesela | 03.03.201510:49

"За новият световен ред основан на консуматорската идея, много е важно, хората са болни от суета, за да нямат време да се занимават със себе си, да нямат време да четат, да обръщат внимание на семействата си, на приятелите си. Да не израстват нравствено, а материално. Да имаш по-нова и по-голяма кола от съседа е по-важно от това, да му кажеш „Добър ден“, да имаш последният модел АйФон те прави нещо повече..."

Да, Роуъне, направи много точна характеристика на комплексите на българина по свете и у нас!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

56 Rowan | 03.03.201510:14

Офф, днес ми е тръгнало с популизма:

„Войната срещу прошляците от калибъра на Чавес и Мухика никога няма да спре, докато заразното зло, което изповядват, не се изкорени докрай. Заразата на моделът който проповядват – че човек може да бъде щастлив, като не гледа телевизия, не дреме денонощно в нета, не си сменя АйФона всяка година и колата на всеки пет, не се блъска доживотно, за да придобива неща, единствената полза от които е да си гали болното Его, като се сравнява с хората, които имат по-малко неща. Англо-саксонската раса е похарчила трилиони в пари и над сто години време да наложи моделът на консуматорското общество, като промени мирогледа на хората от „работи за да живееш“ на „живей за да работиш“. Модел, който превръща човека в доброволен роб на суетата и ръководен от нея, той да се блъска докато е жив, за да има повече и по-хубави неща от другите. Прошлякът президент поставя в светлината на прожекторите модел отричащ суетата, а това е вредно.

За новият световен ред основан на консуматорската идея, много е важно, хората са болни от суета, за да нямат време да се занимават със себе си, да нямат време да четат, да обръщат внимание на семействата си, на приятелите си. Да не израстват нравствено, а материално. Да имаш по-нова и по-голяма кола от съседа е по-важно от това, да му кажеш „Добър ден“, да имаш последният модел АйФон те прави нещо повече от президента Мухика, чиято къща е зарината с книги, да обичаш и уважаваш ближните си е глупаво и смешно, но да откраднеш и излъжеш, те прави достоен гражданин. Точно заради това, президентът раздаващ си излишъка от заплатата на бедните е натикан в забвение от световните медии, но човекът станал милиардер със борсови спекулации, оставили стотици хиляди американци без спестявания и пенсии, всяка седмица излиза на първа страница с анализи и коментари по световните събития. Той, последният, е идеалът който се налага на хората, като модел за подражание, а другият е наричан „прошляк“.“

Аре, много ви здраве с популизма аматьори смешни. Ще учите баща си, как се правят деца muhihihihi
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

55 Harry | 03.03.201509:58

Дам, както обичам да казвам, в колонията е зле, за да е добре в метрополията!

Просто е, макар "избраните" да са измислили цели "науки" и терминологии - икономикс, деривати, фючърси, опции, суапове, инфлация, дефлация...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

54 Pavur Pezev | 03.03.201509:54

Пак ли бе,пак ли делят на касти...Тия не мирясаха,бати пишман ''аристократите''...Абе Ролината да не е с индийски корени-там много обичат кастовото разделение Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

53 Rowan | 03.03.201508:04

Ех Счетоводителю, аз се надявах да сравниш икономическите и социалните показатели на държавите управлявани от прошляци за последните 10 години. Как се променя външният им дълг, как вървят доходите на населението, нивото на образование и други подобни неща, пък ти го изби на див популизъм.

Така и аз мога. Ето, например, мога да кажа това:

"Бегъл исторически анализ на страните управлявани от прошляци показва, че прошляците идват на власт избрани от народи, държани от евро-атлантическата общност в мизерия, необразованост високи нива на престъпност и ниско ниво на здравеопазване с непрекъснато растящ външен дълг. За десетилетие прошляците изправят на крака тези страни, като изгонват евро-атлантическите фирми източващи природните ресурси и пренасочват приходите от тези дейности за борба с мизерията на народите си. За същият период от време, развитите страни управлявани от образовани технократи поддържат стандарта на живот на верноподаниците си с растящ външен дълг, свиваща се средна класа, държавно финансиране на частните банки и мега-корпорациите.

Тези процеси разбираемо не се харесват на технократите управляващи евро-атлантическата общност и те подемат целенасочена медийна кампания за обявяване на прошляците за диктатори, финансират неправителствени организации за подклаждане на недоволство сред населението, опитват се да организират преврати за сваляне на прошляците от власт, защото нарушават статуквото.

Разбирате ли, за „демократичната“ общност е много важно, населението в държавите от третия свят (а България по икономически показатели принадлежи към Третия свят) да остане бедно, необразовано, да няма достъп до здравеопазване, да нямат право да избират свободно кой да ги управлява, да са потънали във външни дългове, за да са лесно контролируеми от частните финансови институции. Защо ли? Защото за технократът народите не са съставени от живи хора, а от „човешки ресурс“. Суровина, стока, консуматив, който няма право на глас, а трябва да бъде контролиран. Ако трябва и избиван, за да не се изгуби контролът.

Дали не ги мъчи съвестта? Не, не ги мъчи, защото изходната им позиция е, че англо-саксонската раса е висшата раса избрана да управлява света. От тази гледна точка, всички други раси, включително и славяните, сме не-хора и можем да бъдем дори избивани като бездомни помияри, за да се запази контролът. Добре дошли в новият-стар световен ред."

Те така се прави популизъм Деовин, не като теб muhihihihi
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

52 Ролинс | 03.03.201506:01

deowin | 03.03.201500:25

Сега прочети пак какво написах и може би, евентуално, ако имаме късмет, ще разбереш, че това за мен не са никакви загадки, а напротив - съвсем закономерни събития, които логично следват от банални, всеизвестни истини за човешката същност.
Аналогично ми е пределно ясно защо Путин и Мухика са герои за теб, Rowan и останалите като вас.
Вие никога няма да признаете някой интелигентен, успял човек, просто защото това би означавало да отречете това, което представлявате самите вие.

---------------------------------------------

Това ми напомня на един криминален роман, мистерия.

http://www.goodreads.com/book/show/46429.A_Coffin_for_Dimitrios

Протагонистът - Латимер, израстнал в цивилизован Лондон, писател на криминални романи.

Антагонистът - Димитриос Маркополус, оцелял от клането в Смирна, беден емигрант, станал богат с безскрупулни убийства, продажба да наркотици и измами.

Да, битието определя съзнанието.
   

оценка

+0 -1

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.