Защо тази реклама предизвика обвинения в сексизъм | webcafe.bg
Webcafe

Защо тази реклама предизвика обвинения в сексизъм

Webcafe
26.10.2017, 11:08 (обновена 28.10.2017, 18:03)

Компанията се извини за рекламата, но тя повдига важна тема

IKEA се извини и свали спорна телевизионна реклама в Китай, която предизвика бурни дебати и обвинения в сексизъм.

В рекламата на шведската мебелна компания се показва майка, която се кара на дъщеря си, че досега не е довела момче вкъщи, което да запознае с родителите си.

Според мнозина критици с това се привлича някаква форма на осъдителност към необвързаните жени. Неомъжените жени отдавна са подложени на натиск от страна на обществото в Китай. Там дори има специален термин за жените след 27-годишна възраст, които са останали необвързани - остатъчни жени. И на тях се гледа почти като на втора категория хора, на които им има нещо, за да са все още сами.

Въпреки че IKEA свали 25-секундното видео от официалните си канали и от телевизиите в страната, то продължава да се върти онлайн и да предизвиква дебати по темата.

Самата реклама показва как семейство - баща, майка и дъщеря, вечерят заедно. Младата жена се обръща към майка си с "Майко", но е посрещната с назидателното: "Ако следващия път не доведеш гадже на вечеря у дома, не ми казвай вече "майко"!"

В същия момент на вратата се появява млад мъж с букет в ръка. Дъщерята го представя като свой приятел на родителите си, а те щастливи за нула време разтребват с прибори и домашни вещи от IKEA. Те доволно пълнят купичката на младежа с ориз и накрая дори грейнали от възторг го показват на насъбралите се на вратата съседи.

Рекламата, разбира се, веднага стана вирусна и породи редица коментари както в Китай, така и на Запад. Според мнозина тя дискриминира необвързаните хора като цяло, но най-вече жените.

"Ако нямаш гадже, семейството ти гледа към теб със срам. Такива ли ценности пропагандира тази реклама", пише потребител на китайската социална мрежа Weibo.

"Дори тоова да се случва в много семейства, не е подходящо да се използва за реклама, защото е грешно", казва друг потребител на Weibo.

IKEA публика извинение на китайски и английски език на своя профил във Weibo във вторник, заявявайки, че съжалява за "даването на погрешно възприятие" по темата.

"Тази телевизионна реклама се опита да покаже как IKEA може да помогне на клиентите лесно и целесъобразно да превърнат типичния хол в място за празнуване, целящо да насърчи клиентите да се наслаждават на моментите от ежедневието", се казва в съобщението на компанията.

Оттам добавят още, че IKEA насърчава различните начини на живот, а равенството между половете е в основната философия на компанията.

И все пак, макар и обидна за някои в Китай, рекламата повдига важни социални въпроси в страната. Темата за неомъжените жени е все по-чувствителна през последните години на фона на това, че все повече китайки се противопоставят на традиционната идея, че трябва да се омъжат и да имат деца в по-ранна възраст.

Управляващата китайска комунистическа партия призова жените да се омъжват рано. Преди няколко години правителствен уебсайт публикува статии за "остатъчните жени" - определението за несемейните жени на възраст над 27 години, докато не се получиха редица жалби срещу това.

На много места в страната това остава проблем, поставяйки жените под огромно напрежение, докато не се омъжат по сметка.

Проблемът в Китай е, че жените са значително по-малко от мъжете заради друга стигма от миналото - нещастието да ти се роди момиче. Това води до много аборти или изоставяния на новородени момиченца, което в крайна сметка доведе до изменение в демографския профил на страната и непропорционалност в отношението мъже-жени. Това води и до желанието на властите в Китай за по-ранни бракове при жените.

И все пак все повече жени започват да се противопоставят на тези остарели догми. Миналата година китайската реклама на японската марка за грижа за кожата SK-II разгледа въпроса за "остатъчните жени" в кампания за прекратяване на стигмата. Тя се прие доста положително в Китай.

Малко по малко страната започва да се отърсва от предразсъдъците си, но по всичко личи, че тепърва има много път да се извърви.

Oще: ikea  жени  икеа  китай  необвързани жени  остатъчни жени  сексизъм  сексистка реклама 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.10.2017, 10:25

4 Cousin | 27.10.201710:36

Дали разисъм или сексизъм няма лоша реклама. От друга страна да ги съжаляваш Китайците .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 26.10.201723:23

Скучко, проектът ти е без грешка. Ако отвориш рекламна агенция ще преуспееш
За горките жени, неомъжени и без деца над определена възраст има неласкави изрази по цял свят. Англичаните имат нарочна дума spinster. У нас им викаме по-меко стари моми. Една такава мома, 70 годишна, ми чука по стената от съседния апартамент през 2-3 дни. Китайците сами си го докараха до главите с мерките за ограничаване на раждаемостта. Ама пък, иначе досега да са станали 3 млрд. А щом се поддават на западни дивотии като анти сексизъм, значи и те подлежат на разложение и не ще да са толкова страшни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

2 скучко | 26.10.201715:52

Божкеее, путка кво напрежение са принудени да работят в днешно време рекламните агенции Смее се Ама пък и те , що им требва да разиграват така годежарския сюжет Чуди се Не може ли по-простичко, влиза момата късно вечерта, бащата строг, нооо справедлив пита къде хойкаш по никое време ма и таман да посегне, влиза охилен до уши годеника и... после разгръщане на функционалните прибори и мебели на ИКЕА от кухненски в холни такива и почва купона. Вервам така рекламата ще мине и там, и тук, и при резнаците, че даже и при либерастки настроените общества. Се пак не се е стигнало до малтретиране на девойчето Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

1 Мина | 26.10.201715:18

Ужас!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.