Западът е в упадък, но все още няма кой да го замести | webcafe.bg
Webcafe

Западът е в упадък, но все още няма кой да го замести

Webcafe по Worldchurch
14.09.2017, 13:20 (обновена 14.09.2017, 18:34)
брикс, среща на брикс, среща на върха на брикс

Снимка: © Getty Images

Запъдът е в упадък, но все още няма кой да го замести

Световната икономическа криза от 2008 г., изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ, Brexit, скорошните прогнози за забавяне на икономическия растеж в САЩ, Европа и Латинска Америка са само част от знаците за предстоящи сериозни промени в глобален мащаб.

Възходът на Азиатско-тихоокеанския регион, случващ се именно на фона на тези събития, може да бележи началото на нова епоха - "Пост-западния ред". Тази тема беше в центъра на Форума Бразилия + Китай, посветен на предизвикателствата пред света през 2017 г. Той се проведе в Пекин по време на тридневната среща на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в началото на септември.

Политическият клуб на най-бързо развиващите се големи държави, каквото всъщност представлява БРИКС, от години се опитва да извади света от доминацията на Запада и САЩ. В състояние ли са обаче?

Това, което днес описваме именно като "Запада" или "Реда на Запада" представлява не толкова географско понятие, колкото смесица между икономически, културни и политически модели, като пазарната икономика, свободата на словото, либералната представителна демокрация, върховенството на закона и т.н.

Този световен ред се предпазва от големи институции като Международния валутен фонд, Световната банка, НАТО и др.

Тук важно е да се отбележи разликата между термините "ред" и "система". Макар често да са бъркани за синоними, всеки от тях има своя специфика. "Редът" представлява начинът, по който ресурсите се движат и разпределят - в глобален и в локален мащаб. Системата, от своя страна, представлява наборът от институции, закони и международни договори, които уреждат запазването на този ред. В този ред на мисли, Западът като понятие е ред, а институциите, които пазят този ред са системата.

След Втората световна война САЩ поема ролята на лидер на Запада. Това до голяма степен се дължи на непокътната от войната икономика, на свежите финанси от продажбата на оръжия и отпусканите заеми на европейските държави, сражаващи се срещу Хитлер, но и най-важното - на факта, че единствена от големите световни държави Америка не претърпява тежки инфраструктурни загуби. В добавка към голямата армия, това поставя САЩ на пиедестала като лидер на Свободния свят.

Краят на Студената война и разпада на Съветския блок бележи началото на пълната културна и икономическа доминация на Америка. Американската култура влиза като филми, сериали, музика, мода, харни и напитки, като консуматорско общество и свободен пазар.

Така е и до днес. С едната разлика, че вече се появяват много фактори, които да оспорят този световен ред, показвайки слабите му страни и цялостното отслабване на запада.

Съответно, ако се поставят нещата в рамката на "Пост-западане ред", трябва да си зададем два основни въпроса - Съединените щати и Европа все още ли заемат господстващо положение по отношение на военните, икономическия просперитет и ценностите? И има ли упадък в институциите, държащи реда на Запада?

По отношение на "реда", тълкуването на прехода към пост-западен световен ред не е лесен въпрос. Що се отнася до политическата и военната мощ, САЩ и НАТО остават неоспорима сила, както по отношение на конвенционалната сила, така и на възпиращата сила.

Разбира се, в "ядрения клуб" се включват държави, които могат да бъдат наречени противници на Запада (Пакистан, Русия и вече вероятно Северна Корея), а терористичната заплаха остава притеснителен фактор. И все пак все още не се е появила сила, нито национална държава, нито международен пакт, които да оспорят силата на НАТО, дори след критиките на американския президент Доналд Тръмп към Алианса.

По отношение на икономиката тепърва се наблюдават ефектите от промяната.

Индия и Китай, както и останалите по-малки актьори от Югоизточна Азия помагат за промяната на гео-политическия пейзаж. Що се отнася до престижа и меката сила, тук спадът в силата на Европа и САЩ вече се наблюдава ясно покрай всичките политически и социални кризи, раздиращи западните общества, като в много държави антизападните настроения са факт.

И все пак все още няма алтернатива, която да запълни оставената ниша, да даде потенциално универсална рамка, която да измести идеята за "американската мечта". Така независимо от пропагандата на Пекин или Москва ние няма да видим нито "китайска мечта", нито руска.

Факт е, че вече наблюдаваме опити да бъде създадена алтернативна на западната система. Но дори Новата банка за развитие към БРИКС и различните други институции, създадени под ръководството на Китай в рамките на Азиатско-тихоокеанския регион и Евразия, все още не могат да се изправят срещу институциите, конструирани през дългия период на западната доминация.

Вместо това, те са насочени към увеличаване на обхвата на възможностите за финансиране на развитието на отделните райони - област, в която обаче нуждите далеч надхвърлят източниците на инвестиции.

Да говорим за нов световен ред също е твърде рано. Въпреки упадъка, който Запъдът прежиява, все още няма условия за възникването на нечия чужда хегемония, която да промени нещата из основи. Вместо това сме изправени пред ситуация с няколко големи играчи и оформящи се около тях лагери. И в този свят няма нито правила, нито резултатите са ясни.

Oще: брикс  военна мощ  геополитика  запад  запада  икономика  китай  световен ред  съюзи 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

46 follow_the_cash_flow | 19.09.201710:53

Разбрахме, целия свят се върти на комунизъм-антикомунизъм.
Източните цивилизации са русия - империята на злото и запада с флагман сащ.
С това се изчерпва всичко.
Русия е изтока, врага, готви се за война. 1955 година сме, сталине е жив, още мирише на нафта от руските танкове.

Ето това е част от проблема на упадъка на запада. Изключване на всички други култури и модели, подхранване на вражда между източната и западната .... част на ЗАПАДНИЯ модел.
Да не говорим, че целия свят, включително далечния изток е силно повлиян от западния модел, който те прилагат по някакъв свой начин.

Та как да излезнем от този модел и евентуалните негативи, които той носи?
Ами няма как да излезнем, ако мозъка ни е закотвен в студената война, но по случайност вече е станало 21 век Смее се

Целия прогрес на човека, всичките ни постижения, служат за да кажем - ето го врага. На изток. И толкоз.
Супер.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

45 Mako | 19.09.201710:35

deowin | 19.09.201700:25


Ако очакваш разговор на твоето ниво, бих ти препоръчал Mako, dedo adji, Conspirator, sim4o и прочие. С тях определено си прилягате чудесно. Всъщност, отнема ми съзнателно и нетривиално усилие да ви разпознавам измежду всичките безлични и напълно еквивалентни потребители тук.
==========================

И това не е Свръхо. А Хуми.
Нали, Хуми?

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

44 Mako | 19.09.201710:33

deowin | 19.09.201700:25

>Имаш ли мнение?

Имам.
Това, което очевидно нямам, е мотивация да го споделям.
=========================================

Едно добро признание, Свръхо!
Понеже е разсмиващо Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

43 follow_the_cash_flow | 19.09.201701:16

Май май извън комунизъм антикомунизъм тъпите тикви няма да излезнат.

Прочети малко литература и виж кои са западни и кои са източни цивилизации, преди въобще да се опитваш да говориш, примерно за геополитика.

Това което сам вейн каза са изцяло конструкти на западния модел. И социализма, марксизма, и капитализма.

Това, в очите на един ограничен изцяло в западния модел човек, изчерпва цялата цивилизация и всички култури.

А това, че не може да разбереш, че човека е част от земята, съзнателна, но част от нея, показва колко си ограничен.

Превъзходство над земята ще имаш право да си позволиш да проявиш, когато може да си подсигуриш съществуването независимо от даденостите и.

Човека не е сравним със земята. Човека е едно същество, което колкото и да е напреднало, живее и е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО зависимо от крехкия баланс, тук на земята. Човека е несравнимо по-малък от нея.

Един ледников период и нуждата да си плащаш отоплението през него, би те убедил, ако може чак толкова да проявиш въображение.

Това означава, без да ползваш нищо от нея. Еее, там изстреляй се с един метален контейнер в космоса и си бъди човек, над всичко.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

42 deowin | 19.09.201700:56

>човека е над природата

Да, ако продължиш да мислиш за природата за сравнима с хората. А тя не е.
Това са качествено различни неща, и няма точно никакъв смисъл да говориш кой над кого е. Тоест, освен да се намираш на приказка. Празна, куха, безсмислена приказка, но това теб май не те интересува. За теб изглежда е важно да се намираш на приказка, именно заради което те препратих към подходящи за теб събеседници.

>това е западния модел

Не, не е това западният модел.
Това е твоята инфантилна представа за него, брутално опростена за да стане поне що-годен разбираема за хора с твоя умствен капацитет.
Погледни дефиницията на straw man - това е ако го правиш умишлено, съзнателно. Не мисля, че имаш достатъчно съзнание, за да го правиш съзнателно. При теб глупостта изглежда извира съвсем естествено, без умисъл, усилие, осъзнаване.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

41 follow_the_cash_flow | 19.09.201700:37

От цялата тема, в един пост може би, разбрах това:
- човека е над природата. Най-важния ресурс е човешкия фактор.
Това е и марксистко (покоряване на природата) и капиталистическо.
Господар и на върха на пирамидата.

Те, това е западния модел. Бил той марксистки - държавно капиталистически, или западняшки. Модела на европееца.
Има модели на китай - най-старата все още съществуваща цивилизация.
Има модел на хиндуизма, на будизма. Има модел на индиански племена, които нищо не са постигнали и живеят примитивно, освен мъничкото нещо, че живеят в хармония с природата.

Ето ти примери за незападни модели. Ето ти пример, как западния модел, с неговите постижения в областта на науката и финансите, ТРЯБВА в един момент да ги използва, но за да почерпи умереност и равновесие дори от моделите на примитивни общества Които обаче живеят в хармония с природата и НЕ ПРЕЧАТ.

Всичките ти други неща бяха някакви обяснения, тип сплетни, относно кой какво бил казал. Макар и като реч да е над нивото на бабички пред входа. Но като принос.. нещо подобно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

40 deowin | 19.09.201700:25

>Не знам човек

Едно твърдение, с което бих се съгласил, независимо какво си сложил след него.

>Имаш ли мнение?

Имам.
Това, което очевидно нямам, е мотивация да го споделям. Не виждам добра причина да го правя.

>Някаква теза, с която да подкрепиш/обориш твърдението

Какво твърдение?
Доколкото виждам, съм подкрепил с аргументи всички твърдения, които съм изказал (мога да ги цитирам).
Ако бъркам, цитирай мое твърдение, което мислиш, че не съм подкрепил.
Или очакваш да подкрепям някакво твърдение, което не съм изказал?

Ако очакваш разговор на твоето ниво, бих ти препоръчал Mako, dedo adji, Conspirator, sim4o и прочие. С тях определено си прилягате чудесно. Всъщност, отнема ми съзнателно и нетривиално усилие да ви разпознавам измежду всичките безлични и напълно еквивалентни потребители тук.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

39 Mako | 19.09.201700:07

deowin | 18.09.201723:06
>чийто живот се измерва в милиарди години

Поредният антропоморфизиращ идиот се включи.
Имаш ли изобщо идея какво е "живот", какво означава думата, че да я приписваш на планета?
=============================

Попитах те откъде знаеш това за Земята и целите, съзнанието и правенето, а твоята свръххуманистична същност ми отвръща с неподчовешкото "антропоморфизиращ идиот" , любезност, гарнирана с въпрос в стил "Гриша Ганчев" - "Имаш ли изобщо идея какво е....?"...
Део, та ти си самото хуманистическо и интелектуално съвършенство, нищо, че така и не си отговорил на въпроса ми откъде си научил едните разни работи!

Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

38 follow_the_cash_flow | 19.09.201700:05

Не знам човек, как да ти го обясня.
Предполагам си ходил на училище, щом обясняваш за граматиката.
Приемаме, че си ходил на училище. Сигурно сте писали съчинения, ако не есета.
Най-малкото нещо от сорта на "как прекарах лятната ваканция".

Ето: "Западът е в упадък, но все още няма кой да го замести"

Какво мислиш по въпроса? Имаш ли мнение? Някаква теза, с която да подкрепиш/обориш твърдението, или пък някакъв оригинален, изненадващ ракурс по въпроса?

Все едно другите ги няма. Ако ползваш нещо споменато от тях, избягвай в анализ на поведението на коментиращия, ползвай това като аргумент за оборване или подкрепа на твоето изложение.

Не знам какво да кажа повече Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

37 deowin | 18.09.201723:49

>заради самия спор

Момент сега, заради спора ли споря или за да те обиждам?
Може би не е ужасна идея първо сам да си изясниш каква е моята вътрешна мотивация преди да ми я обясняваш.
Или.. странна идея - да погледнеш какво аз казвам, че ме мотивира да коментирам?
Не, това е тъпо - естествено, че няма как аз да знам моята лична мотивация по-добре от теб.

>Интелекта ти се гърчи

Хей.. поне имам Усмивка
Не е ясно колко, но поне достатъчно, за да знам как се членува. От твоя гледна точка това май наистина хич не е малко.
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.