Путин, папата и патриархът | webcafe.bg
Webcafe

Путин, папата и патриархът

Нина Хрушчова*, Project Syndicate
12.02.2016, 13:31 (обновена 14.02.2016, 11:37)
руският патриарх кирил и владимир путин

Снимка: © Getty Images

Разрешавайки срещата между папата и патриарха да се състои - а не бива да има никакво съмнение, че Путин е дал благословията си - руският президент търси религиозно признание и политическа популярност

Като всеки офицер от КГБ, руският президент Владимир Путин знае как да се възползва от другите.

В своята отлична нова биографична книга "Новият Цар / The New Tsar", бившият московски кореспондент на New York Times Стивън Лий Майърс описва по какъв начин Путин е използва слабостите на опонентите си в полза на съветската кауза, когато е командирован в Източна Германия в последните години от разпада на комунизма.

Днешната историческа среща в Куба между папа Франциск и патриарха на Руската православна църква Кирил е поредният случай, който Путин ще се опита да обърне в своя полза.

Това събитие е първата среща между римския папа и руския патриарх след Великата схизма на християнската църква през 1054 г., когато теологичните различия разцепиха вероизповеданието на западно и източно крило.

Оттогава Православната църква (на руски език "православие" буквално означава "правилно богослужение") се смята за единствената вярна форма на християнството в Русия, като останалите вероизповедания са отхвърлени поради залегналото в тях поощрение на индивидуализма и поради "недостатъчна" почит на човешката душа.

В продължение на почти цяло хилядолетие враждебността между църквите изглеждаше непреодолима.

В модерната епоха само заплахата от ядрена война успя да принуди двете страни да направят опити за заздравяване на връзките между Изтока и Запада - но дори тогава политиката на сближаване беше водена от светските власти в СССР.

През 1963 г. съветският държавен ръководител Никита Хрушчов - заклет атеист - изпраща своя зет и съветник Алексей Аджубей на историческа аудиенция с тогавашния папа Йоан XXIII.

Но истинският пробив се случва през 1989 г., когато съветският премиер Михаил Горбачов се срещна с папа Йоан Павел II - полския свещеник, който посвети последното десетилетие в опит да утвърди папството като част от опозицията на съветската атеистична тоталитарна власт.

След разпадането на СССР отношенията продължиха да се стоплят - първият президент на Руската федерация Борис Елцин беше приет във Ватикана през 1991 и 1998 г.

Неодобрението от страна на Руската православна църква обаче попречи на папата да приеме официалните покани да посети Москва.

Отношенията между Русия и Светия престол получиха още по-голямо значение, след като Путин стана президент.

Макар че съветските граждани бяха възпитавани в атеизъм, Путин започна да работи в тясно сътрудничество с Православната църква, като наложи набор от консервативни обществени ценности у дома и чрез тях се опитва да разшири руското влияние зад граница.

През 2007 г. Руската православна църква се обедини с една от разколническите организации - Задграничната руска православна църква, която се отцепва от Московската патриаршия още през 1921 г. в знак на протест срещу болшевишкия режим.

"Възстановяването на църковното единство е ключово условие за възстановяването на изгубеното единство на целия "руски свят", който винаги е възприемал православието за един от фундаментите си", каза Путин по време на церемонията в чест на събитието.

Срещата в Куба ще даде възможност на Путин да се превърне онзи руски държавник, при чието управление се поставя началото на диалога между Католическата и Православната църква.

Важността, с която той подхожда към това събитие, прозира в самата му невероятност.

Все пак - именно Путин и Кирил ръководеха политиката на враждебност спрямо Запада и подтикнаха Руската православна църква в посока на консерватизма, национализма и нетолерантността.

Патриархът (за когото се твърди, че също е сътрудничил на КГБ) обяви войната в Сирия за "свещена битка", като добави, че "днес родината ни може би е най-активната сила в света, която може да поведе тази битка".

Тъкмо обратното - папа Франциск е не само открито прогресивен, като отказва да заклейми хомосексуалните хора; той многократно се е обявявал за мирно решение на конфликта в Сирия.

Разрешавайки срещата между папата и патриарха да се състои - а не бива да има никакво съмнение, че Путин е дал благословията си - руският президент търси религиозно признание и политическа популярност.

Срещата ще му даде възможност и да провокира Запада, към който Путин изпитва презрение заради санкциите върху Русия след конфликта в Украйна и заради критиките срещу военната намеса в Сирия.

Провеждането на срещата в Куба е плод на тънка пресметливост. Имайки предвид санкциите върху Русия, Европа вече е извън играта. Но Куба - на която СССР предоставяше значителна финансова помощ срещу сервилната лоялност на Фидел Кастро - представлява силен символ за амбицията на Русия да бъде световен фактор.

Ръководството на Острова на свободата никога не е отричало християнството, така както съветските лидери го направиха. За последните 20 години Куба стана домакин на три папски визити: на Йоан-Павел II през 1998 г., на Бенедикт XVI през 2012 г. и на папа Франциск през 2015 г.

Раул Кастро - брат и наследник на Фидел - вече беше поканил руския патриарх на официална визита, за да се увери лично, че комунизмът и християнството са съвместими.

От гледна точка на Путин - едва ли можеше да се намери по-подходящо време за провеждането на тази среща.

Сриващите се цени на горивата, драматичното обезценяване на рублата, продължаващите санкции и все по-кървавите кадри, които идват от Сирия, го принудиха отчаяно да търси положителени новини.

А каква по-добра имиджова акция от това Христовият Заместник да застане рамо до рамо с най-близкия духовен и политически съюзник на Путин?

Преодоляването на един от най-старите разколи на християнството е благодорна цел.

Но когато папа Франциск се срещне с патриарха на Путин, би било добре да си спомни старата английска поговорка: "Който седне на една маса с Дявола, трябва да има дълга лъжица".

 

* Нина Хрушчова е внучка на бившия лидер на СССР Никита Хрушчов. Тя е автор на книгите "Представяйки си Набоков: Русия между изкуството и политиката" и "Изгубеният Хрушчов: пътуване в Гулага на руския ум". Професор е по межународни отношения в "Ню скуул фор соушъл рисърч" и е старши сътрудник към Института за световна политика.

Oще: владимир путин  задгранична руска православна църква  запад  изток  католицизъм  католическа църква  куба  папата и путин  папа франциск  патриарх кирил  православие  путин и папата  руска православна църква  руският патриарх  фидел кастро  църква 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

10 Dox | 13.02.201623:36

Някаква мръхла, от доста време живееща, "преподаваща" и пазаруваща в САЩ /най-нехристиянската държава в днешно време/, се опитва да разсъждава по въпроси, които явно не са в сферата на нейните "компетенции". Четенето на тези "разсъждения" си е чиста загуба на време.

Путин и Кирил били "подтикнали Руската православна църква в посока на консерватизма, национализма и нетолерантността". Уф-ф-ф, пак тая толерантност. Ами права е мръхлата. Вижте как Папа Франциск вече е с чалма и три пъти дневно коленичи в посока на Мека и се моли. А тия, православните! Ех че са нетолерантни бе-е-е! Продължават да говорят за кръста. Всъщност, нещата са до болка ясни - едно нещо е лошо не за друго, ами защото го прави Русия. Ако сте в пустинята, без вода и вече берете душа от жажда и руснак ви даде манерка с прясна студена вода, да знаете, че това е лошо. Ясно ли е!

А кака Фридка да не бърза да прави изводи за Синедриона. Да го погледне пак - този път по-внимателно, за да разбере, че именно заради него католическата и православните пирамиди са еднакво мракобеснически и назадничави. Защото именно Синедриона е пионерът, който демонстрира как едно учение може да бъде превърнато в религия. А стане ли това, вече е налице не учение, а политическа идеология, съответно носеща със себе си и мракобесието и назадничавостта. Освен православие, католицизъм, протестантство и пр., налице са какви ли още не религии - комунизъм, неолиберализъм, "свободен пазар", демокрация, човешки права и пр. и пр.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

9 Harry | 13.02.201616:15

Да, авторът говори за "Православна църква" като за Католическата, а такава няма, има поместни автокефални православни църкви, поместните православни църкви образуват общата съборна вселенска (католическа) Православна църква и са част от нея. В главата му е чорба.

Има Православие. Константинополският патриарх не началник на останалите патриарси. Папизмът е агресивен западен еретичен вариант на християнството, отцепило се от съборната Вселенска църква, после той еволюира до по-голяма ерес - протестантство и лютеранство, които Фрида очевидно много харесва и знам защо - те признават Синагогата - отречена от Христос, като фарисейски квас.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

8 Frida | 13.02.201614:17

Много щастлив Синедрионът тук е изключен. В момента две пирамиди - католическата и православната - еднакво мракобесни и назадничави, се обединяват срещу евангелско-протестантския алианс - по-просветената част на християнството- то и затова се казва Круз - има го в пророците, забележете, заедно с Бениямин Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

7 Conspirator | 13.02.201613:06

Тъй рече Синедриона...Той е/Рафаел Круз/!Защитник и лобист на едри корпоративни клиенти/пет спечелени дела от девет/.
''Той/Рафаел Круз/ защитава безусловно Израел и е твърдо против ядреното споразумение, което беше сключено с Иран.''
Спете спокойно,мили деца!Сложили сме и мюре с едно наше момче-Бърни Сандърс,да бърбори за революции и социализъм,а баба Хилъри чака в засада.
Истинският Господ знае,че тези работи не стават с много пари,а със собствена печатница за пари,а Путин,папата и патриархът са само миманс.
Намига
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

6 Frida | 13.02.201612:07

мили деца, пародията на патриарх и пародията на папа се срещат на острова на пародията на свободата...
нищо общо нямат тези люде с нашия небесен Отец, с Неговите наставления, с Неговата любов и Неговия път.
толкова е просто, че си съкратих четенето на горното писание, заради безмисилието на подробностите, до болка от скука, известни на преживелите соца.
само едно е успокоителното в случая - вероятният бъдещ президент на сащ ще е полукубинецът КРУЗ!!! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

5 Mako | 13.02.201608:16

Срещата в Куба ще даде възможност на Путин да се превърне онзи руски държавник, при чието управление се поставя началото на диалога между Католическата и Православната църква.
**************************************

Нагла лъжа: диалог между ПЦ / в лицето на Вселенската Патриаршия в Константинопол/ и Ватикана е имало и има! Друг е въпросът какви са резултатите от него. Г-жа Хрушчова неволно угажда на руските амбиции за водеща роля в православието!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

4 Mako | 13.02.201608:10

gothic | 13.02.201601:41
Любаба и като как е станало това? Не бяха ли византийските императори
***************************

Византийските императори ли накараха кръстоносците да превземат и разрушат Константинопол / акт, с който Източният Рим бе ударен непоправимо/? Или?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

3 gothic | 13.02.201601:41

Любаба и като как е станало това? Не бяха ли византийските императори тези, които използвайки османците в своите междуособици тези, които ги докараха на Балканите???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

2 Люба6а | 13.02.201601:22

и католиците ни набутват на фесовете...благодарение на тях гнием под турско 'присъствие' Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

1 popleta | 12.02.201622:07

Никаква Русия е нямало по това време.Това е разколът между Рим и Константинопол.Глупости на търкалета.
   

оценка

+1 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.