Младият саудитски принц, който рискува бъдещето на кралството | webcafe.bg
Webcafe

Младият саудитски принц, който рискува бъдещето на кралството

Webcafe по The New York Times
15.11.2017, 19:03 (обновена 17.11.2017, 09:48)
Принц Мохамед бин Салман

Снимка: © Getty

Коронован принц, масова чистка и политическа криза се преплитат в едно в Саудитска Арабия.

С мълчаливата подкрепа на своя баща, 32-годишният саудитски престолонаследник Мохамед Бин Салман се утвърди като най-влиятелната фигура в арабския свят. И го постигна като се конфронтира с всички свои опоненти едновременно.

Престолонаследникът нареди ареста на 11 принцове от кралското семейство и близо 200 членове на саудитския бизнес-елит като същевременно започна да изземва властта от консервативните саудитски духовници.

Той провокира блокадата на съседен Катар, обвини Иран във военни действия и насърчи оставката на премиера на Ливан. А в Йемен неговите въоръжени сили се сражават със съюзена с Иран фракция в една необуздана война, довела до хуманитарна криза.

Престолонаследникът действа толкова бързо, че анализатори и американски политици се опасяват, че той дестабилизира региона. Нарастват признаците, че неговите действия ще доведат до потенциални непредвидени странични ефекти.

Инвеститори, притеснени от плановете му, изнасят парите си от кралството.

Принц Мохамед се опитва да овладее изтичането на капитали чрез упражняване на натиск както върху арестуваните, така и върху други саудитци да се откажат от активите си.

Той представя арестите като кампания срещу корупцията, но жертвите му наричат случващото се изнудване. За съвет Мохамед се е обърнал към бивш египетски шеф на силите за сигурност, който в родината си е опозорен заради бруталността си и вземането на рушвети.

Поддръжниците на принц Мохамед казват, че той просто предприема драстичните мерки, които са необходими за промяна на обременената от корупция и зависима от петрола икономика на кралството, като същевременно отвръща на иранската агресия.

И все пак анализатори от региона спорят дали стремителните му действия се дължат в по-голяма степен на желанието му да консолидира властта си преди евентуалното наследяване на трона, на отчаяна нужда от средства, за да плаща за осъществяването на плановете си, или просто на неконтролируема амбиция да остави следа в политиката на Близкия Изток.

И въпреки ентусиазма на Доналд Тръмп по отношение на действията на принца, някои представители на американския Държавен департамент, Пентагона и разузнавателните агенции на САЩ коментират, че се опасяват неговата импулсивност да не провали собствените му планове и същевременно да дестабилизира региона.

“Той е решил, че няма да действа предпазливо за нищо”, коментира Филип Гордън, координатор за Близкия изток в Белия дом по време на президентския мандат на Барак Обама.

Гордън посочва, че “ако престолонаследникът се дистанцира от твърде много други принцове и други от опорите на режима, впусне се в скъпи регионални конфликти и изплаши чуждестранните инвеститори, той може да подкопае перспективите за реформите, които се опитва да осъществи”.

Извънсъдебните арести отблъснаха достатъчно инвеститорите, че да провалят плановете на принца за публично предлагане на акции на държавната петролна компания Aramco в Ню Йорк или Лондон догодина. А това беше основен елемент от неговия реформаторски план.

Заплахите на престолонаследника срещу Иран и Ливан събудиха страха за войни, които саудитските военни, и без това достатъчно обременени от сраженията в Йемен, не са в състояние да водят. Рияд ще бъде принуден да зависи от САЩ или Израел във всеки нов конфликт.

Междувременно, с антикорупционната чистка в родината си Мохамед рискува да отблъсне части от кралското семейство и финансовия елит в момент, който би изисквал единство. Било то за да се направи унаследяването на трона по-лесно, или за да се устои на евентуален сблъсък с Иран.

Цели 17 души от задържаните в антикорупционната кампания са поискали медицинска помощ заради изтезания от страна на арестувалите ги. Това разкриват лекар от близка болница, както и американски представител, който отблизо следи ситуацията.

Бившият египетски шеф на службите за сигурност Хабиб ел Адли, за който се твърди, че съветва принц Мохамед, си е спечелил репутация на крайно брутален и склонен към изтезания човек по времето, когато е служил на президента Хосни Мубарак. Неговите юристи казват, че той възнамерява да обжалва скорошната си задочна присъда в Египет, където беше осъден на 7 години затвор по обвинения в корупция.

Заради спада в цената на петрола през последните години, Саудитска Арабия замрази планирани проекти и похарчи повече от една трета от финансовите си резерви.

По този начин през тази есен те намаляха до около 475 милиарда долара. За сравнение, пикът на резервите беше през август 2014 г., когато те се равняваха на 737 милиарда долара.

С тези темпове на харчене кралството има само няколко години време да увеличи доходите си или да ореже разходите си, за да избегне финансова криза.

На фона на това поддръжниците на принца твърдят, че антикорупционната кампания цели да върне в страната стотиците милиарди долари, които са изтекли от държавния бюджет чрез рушвети и сделки с компании на самите чиновници. Пари, които са нужни на Мохамед, за да финансира плановете си за развитие на Саудитска Арабия.

От месеци принц Мохамед призовава най-богатите граждани на страната да инвестират в програмата му за модернизация.

Някои от тях обаче се оплакват, че неговите планове са недомислени и помпозни, поради което най-богатите саудитци тихомълком изнасят активите си в чужбина, вместо да инвестират в страната.

Пример за такъв план е идеята за нов бизнес-хъб на стойност 500 милиарда долара за „мечтателите по света”, който да бъде построен от нулата и да бъде захранван изцяло със “зелена” енергия.

Сега Мохамед вече не се ограничава само с призиви. Саудитското правителство оказва натиск на някои от арестуваните и на други, които все още са на свобода, да платят големи суми в замяна на по-добро отношение. Това твърди американски представител, наблюдавал активните мерки на властите, както и приближени до кралското семейство.

Служители на някои от задържаните са били призовавани месеци по-рано на разпити за шефовете си - знак, че чистката е била планирана от доста време.

Висш представител на саудитските власти, който защитава драстичните мерки, казва, че те са имали за цел да покажат, че някогашните бизнес правила в кралството са се променили.

“Цари корупция на всички нива, има стотици милиони риали, които се губят от икономиката на страната ежегодно”, казва той, като предпочита да остане анонимен.

“Целта в случая основно беше да се предизвика трус в системата, да се изпрати послание, че това повече няма да се толерира и никой не е в безопасност, ако нарушава правилата”, допълва саудитецът.

Корупцията от толкова отдавна е ендемична — от надути правителствени договори за големи проекти до подкупи за получаване на паспорти — че безброй саудитци са замесени в нея. И все пак някои принцове, които имат репутацията на потенциално корумпирани, остават на свобода, което поражда въпроси за това кои точно са целите на кампанията – и защо.

Има и други знаци за това, че принц Мохамед може би се опитва и да пречи на потенциални съперници за трона.

През юни той и баща му отнеха титлите „наследник на престола” и „вътрешен министър” от 58-годишния принц Мохамед бин Найеф. Той временно беше задържан в двореца.

Поддръжниците на отстранения коронован принц изпитаха облекчение едва миналата седмица. Появи се видео, на което той е на свобода по време на погребение на член на семейството като приема целувки по рамото в знак на почит и лоялност от процесия от доброжелатели.

Тази демонстрация на продължаващата негова популярност обаче може да е дошла твърде много на по-младия принц Мохамед. Още на следващия ден той нареди изземване на активите на бившия престолонаследник, както и тези на неговите съпруга и дъщери, разкриват приближени до семейството.

Американски политици подозират, че принц Мохамед може би бърза да окупира изцяло лостовете на властта в очакване на официалната абдикация на баща му – крал Салман, който според западни представители може да страда от деменция.

Когато Тръмп посети Рияд за среща на високо равнище миналото лято, кралят остана седнал през цялото време и изпитваше затруднения да изчете предварително подготвеното си изявление. На моменти говорът му беше слаб, насечен и неясен.

Салман рядко прави публични изказвания, но саудитски представители настояват, че умствените му способности не са засегнати по какъвто и да е начин.

Поддръжниците на принц Мохамед твърдят, че скорошните заплахи на Саудитска Арабия срещу Иран и Ливан са в отговор на провокации отвъд неговия контрол. Според тях, докато принц Мохамед е подготвял антикорупционната си кампания, съюзници на Техеран в Йемен са изстреляли произведена в Иран ракета срещу Рияд, където тя е била прихваната над покрайнините на града.

Ливанският премиер Саад Харири подаде оставка същия ден в предавана по телевизията реч от Рияд, в която обвини Иран и неговите ливански съюзници – “Хизбула”, във всяване на “раздори, разруха и унищожение” в региона.

И все пак мнозина, включително настоящи и бивши американски дипломати, казват, че смелостта на принц Мохамед отразява убедеността му, че той има подкрепата на американския президент Доналд Тръмп.

Дори в последните дни на администрацията на Обама, друг член на кралско семейство от Персийския залив, който вече има стабилни връзки във Вашингтон — престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед ан Нахаян, започна да убеждава екипа на Тръмп, че саудитският престолонаследник ще им е полезен съюзник.

И двамата принцове изглежда са изградили особено успешни контакти със зетя на Тръмп и негов съветник Джаред Къшнър, който е на 36 години и е връстник на младия саудитски принц.

Тръмп избра Саудитска Арабия за първото си пътуване в чужбина след встъпването си в длъжност. В същото време принц Мохамед и Джаред Къшнър са изградили толкова добро разбирателство помежду си, че други американски представители коментират, че не са били информирани какво е обсъждано между двамата.

“Джаред е като черна дупка”, казва един от представителите на Държавния департамент, предпочел да запази анонимност докато обсъжда огорчението си от случващото се в Белия дом.

“Няма яснота за позициите, които той отстоява. Можем само да гадаем на база това, което е направил до момента, и местата, които е посещавал”, допълва служителят.

Той допълва, че “саудитците и представителите на Емирствата старателно го култивират и насочват” към тяхната “конфронтационна позиция по отношение на региона”.

Представител на Белия дом, който също настоява за анонимност, оспорва тази характеристика на Къшнър, като допълва, че той редовно е информирал държавния департамент и Националния съвет за сигурност на САЩ за пътуванията и разговорите си с представители на други държави.

Къшнър направи третата си визита в кралството за тази година — този път без да съобщи за нея до завръщането си във Вашингтон — в края на октомври.

Американски представители споделят, че той до късно е разговарял с принц Мохамед в имението му. Серията от арести на членове на кралското семейство се случи броени дни по-късно.

Тръмп побърза да похвали действията на саудитския престолонаследник, въпреки че няколко представители на Белия дом твърдят, че саудитците не са информирали предварително Къшнър какво предстои да се случи.

“Имам голямо доверие, че крал Салман и престолонаследникът на Саудитска Арабия знаят добре какво правят”, заяви Тръмп в Twitter след началото на арестите. “Някои от хората, които те задържат и с които се отнасят сурово, „доят” бюджета на страната от години”, допълни американският президент.

Представител на Държавния департамент коментира, че американски дипломати, Пентагонът и ЦРУ изпитват “нарастващи притеснения”, че принц Мохамед “действа безотговорно, без достатъчно премисляне на вероятните последици от поведението си, и че действията му имат потенциал да навредят на интересите на Запада”.

Oще: джаред къшнър  доналд тръмп  иран  крал салман  мохамед бин салман  принц мохамед бин салман  саудитска арабия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.