След скандали за корупция: какво крие кметът на Рим | webcafe.bg
Webcafe

След скандали за корупция: какво крие кметът на Рим

webcafeМария Панайотова
19.12.2016, 12:25 (обновена 26.01.2017, 13:59)
Вирджиния Раджи

Снимка: © Gettyimages

Тя дойде с големи надежди за обрат в разтърсвания от скандали и корупция Рим. Млада, красива и много амбициозна, в края на юни неизвестната никому преди това, 37-годишна адвокатка Вирджиния Раджи стана първата жена-кмет на Вечния град .

Тя дойде с големи надежди за обрат в разтърсвания от скандали и корупция Рим. Млада, красива и много амбициозна, в края на юни неизвестната никому преди това, 37-годишна адвокатка Вирджиния Раджи стана първата жена-кмет на Вечния град .

Излъчена от популитското движение на комика Бепе Грило "Пет звезди", който се стреми да поеме управлението на страната, още с избирането на Раджи беше ясно, че Рим ще е тест доколко може да се справят с цяла Италия.

Засега резултатът не е в полза на Раджи. Миналата седмица беше арестуван Роберто Мара - един от най-приближените й сътрудници в общината. Той е обвинен в корупция.

Арестуваният Роберто Мара

Случаят Мара

Мара работи в общината в Рим още по времето на предишния кмет Джани Алемано. Тогава той е директор на отдел "Собственост и Жилищна политика". Купува си луксозен апартамент от строителния магнат Серджо Скарпелини, който му дава отстъпка от почти половин милион евро спрямо пазарната цена.

Строителният предприемач върти бизнес за милиони евро с общината. Той е собственик на имоти, дадени директно под наем на общината с договори за цени с шест нули. Има и сериозен интерес върху терени за строеж, което обяснява нуждата от добри контакти с кметството.

Скарпелини беше арестуван заедно с Мара на 16 декември.

Реакцията на Раджи

"Извинявам се на римляните. Имаме пълно доверие в прокуратурата. Продължаваме напред" - това беше коментарът на кмета Вирджиния Раджи след разследването на прокуратурата, която направи обиск в централната сграда на общината в Рим.

"Обиск? Нямаме какво да крием. Предадохме всички изискани документи, спокойни сме" - написа градоначалникът в Twitter.

Кметът се опита да минимализира проблема с Мара, като обясни, че това е просто един от хилядите чиновници, които работят в администрацията на Вечния град.

Но не е така. Раджи го направи директор "Човешки ресурси" и му подготвяше още по-висока позиция. Данните за корупция излязоха още през септември в разследване на списание "Еспресо". Но тя защитаваше Мара до последно, затова всички се питат: "какво крие кметът на Рим".

Грило: Не можем да си позволим да загубим Рим

Събитията от Кампидольо, както е известна в Италия римската община, разтърсиха сериозно устоите на движението "Пет звезди", което се брои за сериозен борец срещу статуквото, корупцията и политическите касти на всички нива.

На Бепе Грило не му е лесно. Той не може да се откаже от Рим, защото това ще означава, че се е провалил, предлагайки неопитната Раджи за кмет на Вечния град.
Още повече, че Раджи няма да си отиде сама. Единственият вариант е да оттегли подкрепата на партията от нея. Условието към Вирджиния е оттук-нататък да няма повече грешки и важните решения като назначенията да бъдат одобрявани от ръководството на партията.

"Не е възможно да се скрият фактите и да крещиш "честност", "честност" в един толкова труден момент за движението" - признава един от депутати на "Пет звезди".

"Направени са грешки, които Вирджиния признава: доверила се е на възможно най-погрешните хора на света. Да управляваш Рим е по-трудно, отколкото да управляваш Италия. Знаехме го и нямаме намерение да отстъпим от тази задача, която римския народ ни да. Това е нашето най-голямо предизвикателство, но и най-трудното" - пише Бепе Грило в своя блог.

Той потвърждава, че от "Пет звезди" ще се борят със зъби и нокти, за да се промени Рим, но в сред толкова корупция и затлачени неща, може да се очаква всичко".

Ще успее ли Раджи?

Може би Грило вече съжалява. Да си адвокат, който познава бегло общинските дела в определени аспекти, без никакъв управленски опит, не те прави идеалния кандидат. Тя обеща промяна и хората видяха в нея наистина едно неопетнено лице.

Толкова скандали само за шест месеца

Но само за шест месеца откакто е кмет, Раджи натвори такива каши и скандали, които са характерни за цял петгодишен мандат на управление. Градоначалничката показа, че е доста твърдоглава и сериозен инат. Тя избра на своя глава, абсолютно неспособни хора на ключови позиции.

На всичкото отгоре ги защитаваше със зъби и нокти срещу всяка критика, независимо дали идва отвън или отвътре, от партията или от опозицията.

Сега не е ясно дали самата Раджи няма да се превърне в клиент на прокуратурата.

Според някои италиански медии Грило е обмислял сериозно да изключи Раджи от партията. Миналата седмица кметът на Рим се опита да прокара две нови назначения - Даниеле Фронджа и Салваторе Ромео - и двамата близки до арестувания Роберто Мара.

Грило е непреклонен и тя се отказа от повишаването на двамата. В понеделник сутрин Раджи каза пред журналистите, че не се притеснява, ако бъде извикана на разпит.

Родолфо Мура, бившият главен юрист на общината твърди, че Вирджиния Раджи е била близка със Салваторе Ромео и Даниеле Фронджа още по времето на предизборната кампания. Те се свърззват с Мара, който вече работи в общината, за да имат човек отвътре.

"След това Мара се превръща в Сивия кардинал на общината. Бяхме убедени, че той държи с нещо кмета. Най-вероятно става въпрос за изнудване.

Но юристконсултът не казва за какво става въпрос. Мара му повтарял: "Знам всичко за тях, рано или късно ще проговоря. А ако го направя не знам какво ще се случи".

Oще: ангелите на бепе грило  вирджиния раджи  движение пет звезди  кметът на рим  общината в рим  рим  роберто мара  скандали за корупция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.