Нова планета с кислород близо до Земята | webcafe.bg
Webcafe

Нова планета с кислород близо до Земята

Webcafe
25.08.2016, 09:39 (обновена 25.08.2016, 15:49)
Proxima B

Снимка: © University of Puerto Rico at Arecibo

Вероятно така изглежда новата планета Проксима Б. Тя има характеристики, подобни на Земята.

Учените откриха скалиста планета, на която може би има извънземни. Тя е близо до земята и хората биха могли да стигнат до нея.

Новият свят е малко по-голям от нашата планета и се намира на разстояние четири светлинни години в орбитата на Проксима Центавър, най-близката звезда до нашата слънчева система.

Близостта на новата планета я прави по- лесна за проучвания от всяка подобна на Земята планета, откривана досега. Изглежда идеална за възникването на извънземен живот.

Планетата е наречена Проксима Б и е достатъчно близо, за да може в бъдеще, когато космическите пътувания станат реалност, хората да пътуват до нея. Така ще стане възможно и взимането на проби от повърхността й посредством роботи.

А защо не, тя да се превърне в нов дом за идващите от Земята?

Учените се надяват на Проксима Б да има живот или поне тя да притежава условията, които да позволяват развитието на живи същества. Орбитата на планетата е в т.нар „обитаема зона" около нейната звезда, което означава, че на новооткритата планета може да има вода в течната ѝ агрегатна форма.

„Най-сетне постигнахме успех в търсенето на най-близката планета, която да е подобна на Земята. Това е страхотно преживяване за всеки един от екипа от международни учени, които с много страст и усърдие работихме неуморно за това" - заявява д-р Гуийем Англада-Ескуде.

Тепърва изследователите ще продължават да търсят живот на Проксима Б. Те се надяват техните открития да вдъхновят бъдещите поколения, за да продължат изследванията на звездите.

Проксима Б е по-близо до своята звезда отколкото е разстоянието от Земята до слънцето, тя изпълнява своята орбита само за 11,2 дена.

Но тъй като звездата й е по-слаба, планетата все още е в т.нар обитаема зона и има вероятност на повърхността й да има вода.

Но има други неща, които биха възпрепятствали появата на живи същества. Звездата на Проксима Б я обстрелва с ултравиолетови лъчи. Температурата на повърхността ѝ е 232 градуса по Целзий.

Затова учените не са сигурни дали планетата е обитаема,защото не е ясно дали при такава висока температура може да съществува атмосфера и вода в течно състояние.

Истината ще стане ясна едва след конкретни проучвания на самата планета, защото до момента учените могат само да предполагат дали планетата има атмосфера и има ли живот на нея.

 

Oще: извънземни  нова планета  планета с кислород  проксима б  проксима кентавър 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.