Смъртоносният остров, крит от СССР | webcafe.bg
Webcafe

Смъртоносният остров, крит от СССР

Webcafe, по Би Би Си
29.09.2017, 14:14 (обновена 02.10.2017, 18:29)
возрождения, остров возрождения

Снимка: © Instagram

Возрождения е най-голямото хранилище на антракс в света

По време на Студената война остров Возрождения е строго секретно място за тестване на съветските биологични оръжия. Въпреки че е изоставен от повече от две десетилетия, неговото наследство още е там.

Преди Возрождения е бил оживено рибарско селище, заобиколено от тюркоазени лагуни. Тогава Аралско море е четвъртото по големина в света и изобилства от риба. Но след години на злоупотреба от страна на Съветския съюз водите около острова са се отдръпнали. Реките, които са били източник на живот, са отклонени, за да напояват памукови плантации.

От едновремешния оазис са останали солени пясъци, напоени с канцерогенни пестициди.

Това е място, където обикновено термометърът показва 60 градуса по целзий и където единствените признаци на живот са изгнилите дървета и огромните изоставени лодки.

Сега Возрождения се е увеличил толкова много, че е станал 10 пъти по-голям от първоначалния си размер и се е превърнал в полуостров. Благодарение на един от съветските проекти за разработка на оръжия обаче, това е едно от най-смъртоносните места в света.

От 70-те години на XX век островът е замесен в редица инциденти. През 1971-а година млад учен се разболява, след като изследователският кораб "Лев Берг" затъва в кафеникавата мътилка до Возрождения. Няколко дни по-късно мъжът е диагностициран с едра шарка. Мистериозното в случая е, че той е бил ваксиниран срещу едра шарка.

Въпреки че се възстановява, той успява да зарази други девет души в родния си град, трима от които умират. Един от тях е по-малкият му брат.

Година по-късно труповете на двама рибари са намерени наблизо, те са плавали с лодката си. Счита се, че те също са се заразили с неизвестна болест. Не след дълго местните започват да вадят мрежите си, пълни с мъртва риба. Никой не знае защо. През май 1988-а година, 50 000 степни антилопи умират за по-малко от час, докато пасат.

Тайните на острова са запазени толкова дълго време, отчасти благодарение на това, че не можете просто да се озовете случайно там. След като Возрождения е изоставен през 1990-а, има само няколко експедиции до там.

През 2005-а година Ник Мидълтън от Оксфордския университет снима документален филм на острова. Той е заедно с човек, който работи за британската армия и който предупреждава екипа какво може да очаква. Мидълтън признава, че е бил уплашен до смърт от разказите.

Експертът, който в крайна сметка отива с експедицията до Возрождения, е Дейв Бътлър. Като подготовка Бътлър предписва на всички антибиотици още седмица преди да са заминали. За всеки случай от момента, в който стъпват на острова, всеки от тях носи противогаз с високотехнологични филтри за въздух, дебели гумени ботуши и плътни бели костюми.

Това не е плод на параноя. Снимки от въздуха, направени от ЦРУ през 1962-а, разкриват, че докато другите острови имат кейове и рибарски къщи, този има стрелбище, казарми и плацдрам.

Но това дори не са половината от наличните съоръжения. Също така има лаборатории, клетки за животни и едно от най-големите открити полета за тестове. Островът е превърнат в изпитателно поле и то за най-опасния вид оръжие - биологичното.

Проектът е строго секретен, а обектите, разположени на Возрождение, дори не са отбелязани на съветските карти. Тези, които все пак знаят за проекта, го наричат Аралск-7. През годините островът се превръща в истински кошмар, в който антракс, едра шарка и чума се разпространяват на големи облаци във въздуха. Екзотични болести като туларемия, бруцелоза и тиф също се просмукват в песъчливата почва.

Островът е достатъчно изолиран от сушата и е открит чак през XIX век.

Той се оказва идеалното място за експерименти далеч от любопитните очи на западното разузнаване. Освен това заобикалящото го море го предпазва допълнително.

Това са основните фактори, заради които Возрождения е избран като най-голямото хранилище на запас от антракс и едра шарка в света. Произходът им остава неизвестен, но е възможно смъртоносният запас да е произведен във военно-биологичната "Лаборатория 19" в Свердловск, днешен Екатерининбург.

Аралск-7 е част от програма за биологично оръжие, която ангажира 50 000 души в 52 военни учреждения, разпръснати на територията на целия Съветски съюз. Антраксът се репродуцира в огромни вани за ферментация, подхранвани като мая.

През 1988-а, девет години след като изтичане на антракс предизвиква смъртта на 105 човека в Свердловск, руснаците решават да се отърват от запасите си.

Огромни количества спори на антракс са смесени с белина и транспортирани до пристанището на Аралск, където са натоварени във варели и транспортирани до Возрождения. Около 100 до 200 тона суспензия от антракс са заровени в ями и изоставени.

През по-голямата част от времето бактериите на антракса живеят като спори - неактивни, но изключително издържливи. Те могат да погълнат всичко, което се опитате да хвърлите в тях - дори и силни химикали, и издържат на топлина до 180 градуса. Заровени в земята, спорите могат да оцелеят хиляди години.

Както може да се очаква, съветските усилия на Возрождения въобще не са достатъчни.

Години след разпада на СССР и след разкритията за програмата за биологично оръжие на Ирак се засилват опасенията от възможността терористи или отделни правителства да се сдобият с оръжие от патогени. По тази причина САЩ изпраща екипи от специалисти, за да проведат тестове.

Точното местоположение на складирания антракс е ясно - ямите са толкова големи, че са видими на снимки от сателит от Космоса. Живи спори са открити на няколко места в почвата и САЩ плаща 6 милиарда долара по проект за изчистването на Возрождения.

Това включва дълбоки изкопи, в които е заровена заразената почва, тонове химикали на прах като цялата работа се извършва при 50-градусова жега в пълни защитни костюми. Все пак усилията си струват - след шест дена не са открити повече заразни спори.

За съжаление това не е краят на заплахата.

Годините на изпитания на биологично оръжие оставят острова заразен и то не само в зоните, в които оръжията са били тествани. Да не споменаваме и гробищата със заразени животни, във всяко от които има поне стотина трупа.

Возрождения обаче не е лесен за достигане.  Пътят до там преминава през Казахстан, да наемете лодка, за да плавате в Аралско море и е най-добре да имате водач със себе си. Местните обаче не са във възторг от идеята да посетят острова и знаят, че трябва да стоят възможно най-далеч от него.

Засега антраксът остава дълбоко заровен под земите на Возрождения. С надеждата никога да не се "възроди" отново.

Oще: антракс  биологично оръжие  вирус  возрождения  едра шарка  експерименти  епидемия  епидемия от антракс  зараза  заразяване  заразяване с антракс  остров возрождения  пестициди 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

34 Mako | 02.10.201721:37

vikki | 02.10.201717:57
Не ти ли стана ясно, че коментирах поредната злина от Империята на злото - провери кой, кога и защо е определил така любимия ти СССР. Опитах се да използвам малко по-сочна алегория, но явно не е останала разбрана от теб - чети Езоп, полезно е.
============================

Скъпи vikki, само ще отбележа, че "сочната" ти алегория е несъмнено и трайно анално-фекално фиксирана, а това може да е ценно само за ибрикчиите. Така че при теб четенето на Езоп не е дало никакъв позитивен резултат, доколкото е стимулирало единствено дефекационните ти процеси...
Не ставаш за Езоп, накратко казано. Ибрикчиите просто не стават....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.06.2017, 17:52

33 vikki | 02.10.201717:57

Мако, повече си упорит, отколкото схватлив. Не ти ли стана ясно, че коментирах поредната злина от Империята на злото - провери кой, кога и защо е определил така любимия ти СССР. Опитах се да използвам малко по-сочна алегория, но явно не е останала разбрана от теб - чети Езоп, полезно е. След това попитах метафорично кое е по-укоримо въпросната човеконенавистна дейност или техническата грешка "млн. - млрд.", но пак зацикли и зловидя на сравнението - извинявай трябваше да задам въпроса така "има ли значение с 6 м въже или с 6 макари от същото ще изтеглиш затъналия в болшевишкото блато хипопотам", за да не засегна нежното ти обоняние. /Въпреки че според мен и задникът е толкова важен, колкото и искрящото като на Данко сърце, да речем./ След това започна размяна на любезности и няколко мои предположения, касаещи как антропономията преминава в зоонимия или обратното и други твои, за доноси, моноси и тям подобни. Не, човече, не се заяждам с теб и те съветвам приятелски стой далеч от острова, както и от препарата за вана като напитка, да речем. Знаеш - убива не отровата, а дозата. Чао!
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

32 Bichkiiata | 02.10.201703:27

"...червените отрепки от България, днес държавата ни щеше да прилича поне на Словения!

ДъГъз,

със Словения дигаш много летвата

на фона на нумеро уно жената у България г'ужа Фидософа ти как виждаш възможността България да роди и внедри такава жена като Мелания у Белия Дом, ? аз не виждам особенни шансове
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

31 Bichkiiata | 02.10.201703:01

те сами са го установили

"опять осрались"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

30 Mako | 01.10.201718:42

vikki | 30.09.201721:14
Мако, Мако, и твоята не е лесна! Пък и ако си вярваш е направо диагноза! Апропо, който ви измисля прякорите е направо гениален - да се чуди човек: акула ли си, Мако Даков ли, пароним на Миков ли или нещо галено от макак с червен задник, разбира се. Оле, оле пак опряхме до болшевишката страна на въпроса...
===============================

Благодарско за хубавия анализ, vikki! И само да отбележа две неща:
1. Вече отговорих на поредната доза твои любезности. Коментарът ми е изтрит. Което се случва след оплакване.
Съжалявам, че съм те притеснил, та ти се е наложило да хленчиш за да предизвикаш този терапевтичен за самочувствието ти акт!
2. Гледай сега какво си казал по статията до този момент / освен горецитираното/:

==========
vikki | 30.09.201715:46
Мако, кое е по-важно наплескания до уши червен задник или това - с 6 м или 6 ролки тоалетна хартия че го бършеш!

vikki | 30.09.201710:55
Бай е-миле, лъсна ли пак червеното седалище и трябва ли да се бърше?

==========

Два очевидни извода от цитираните твои словесни изяви:
- не си казал нищо по текста, който се коментира;
- каквото и да говориш, все те влече към задници, фекалии, тоалетни хартии и бърсане.

Сега се опитай да отвърнеш нещо смислено. За задниците и неотразимия ти стремеж да ги бършеш вече говори достатъчно!
Ако не можеш, лошо няма - вече знам, че знаеш как се пишат доноси
Намига Смее се
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

29 Mako | 01.10.201718:28

TheRock | 01.10.201711:50
Мако, ти си функционално неграмотен селски бек!
Кое не разбра?
======================

Чакълчо, очевидно не мога да разбера нищо. Защото съм ФНСБ. Можеш вече да се успокоиш и за осемете милиарда, които в каменната ти главица са осем, а всъщност са шест, само че милиона, а не милиарда, както твърди поръчковият превод, и за това, че нарече ВН "руска подлога" или както там намери за добре Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

28 TheRock | 01.10.201711:50

Мако, ти си функционално неграмотен селски бек!
Кое не разбра?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

27 Mako | 30.09.201721:57

TheRock | 30.09.201721:40
Mako | 30.09.201721:35
Казах ти, ти си функционално неграмотен селски бек
==================================

Отговор-паве!

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.06.2017, 17:52

26 vikki | 30.09.201721:14

Мако, Мако, и твоята не е лесна! Пък и ако си вярваш е направо диагноза! Апропо, който ви измисля прякорите е направо гениален - да се чуди човек: акула ли си, Мако Даков ли, пароним на Миков ли или нещо галено от макак с червен задник, разбира се. Оле, оле пак опряхме до болшевишката страна на въпроса...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

25 Mako | 30.09.201720:54

TheRock | 30.09.201720:30
Мако, ти си функционално неграмотен селски бек.
Аз ти казвам, че в статията пише 8 МИЛИАРДА и аз това съм коментирал!
Ти наистина ле не разбираш какво ти се пише или си пълен русофилски олигофрен?
=============================

Ето какво пише в статията, Чакълчо:

===================

САЩ плаща 6 милиарда долара по проект за изчистването на Возрождения.
===================

А ти твърдиш, че шестте милиарда са осем. Дори това елементарно инфо не си могъл да запомниш за повече от секунда, след нея си отпрал поредните чакълени халюцинации.
Разбира се, не си в състояние да разбереш и това, че статията в Кафето е лош превод на оригинал от друга медия, ВВС. В който оригинал дословно се твърди / на напълно непознатия за теб английски език, затова го посочвам на слабо познатия ти български!/, че парите, отпуснати от американското правителство за почистването на острова са точно 6 МИЛИОНА $. А не 6 МИЛИАРДА, както се цепнал кафе-преводачът, допускайки поредната грешка-резил за медията, в която дращи.
Сега те оставям да се терзаеш от един непосилен за твоята глава-паве проблем: когато един превод твърди нещо различно от онова в оригинала - къде е истината - в преводния текст или в оригиналния?
Внимавай да не прегрееш покрай тези терзания!
Намига Смее се
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.