Милано и Венеция също искат автономност | webcafe.bg
Webcafe

Милано и Венеция също искат автономност

webcafeИва Михайлова
18.10.2017, 15:24 (обновена 19.10.2017, 17:49)

1 от 2 снимки Назад Напред

Милано Венеция

След Каталуния, където случаят още не е приключил, и Северна Италия иска независимост или поне автономност. Тази неделя, 22 октомври, в областите Ломбардия (Милано) и Венето (Венеция) ще се проведат консултативни референдуми за регионална автономия.

Това са най-богатите области в Италия, тук е съсредоточена тежката индустрия на Ботуша и те произвеждат най-голямата част от БВП. По-конкретно за Ломбардия това са 359 милиарда евро или 22% от националния БВП на Италия. Милано е най-богатата провинция в цялата страна.

Във Венето пък е съсредоточена по-голямата част индустрията - областта с областен град Венеция произвежда 31 600 евро от БВП на глава от населението, т.е. 10,6% от цялостния БВП за Италия. През последните години те отбелязват доста сериозен растеж.

Къде е проблемът?

От години богатите севернотиалиански области твърдят, че дават твърде много в бюджета и реално носят на гърба си бедния Юг. Проблемът е подобен на този в Каталуния, те искат парите от техните данъци да остават в техните области, а не да получават мизерни остатъци, както досега.

Това е старата мечта - независима Падания - като Падания е долината на реката По, на чиято територия се простират областите Пиемонте (Торино), Ломбардия, Емилия-Романя (Болоня) и Венето. В миналото, преди обединението на Италия, те са били отделни княжества, херцогства и графства и още оттогава независимият им дух не е спокоен.

Какво ще стане след референдума?

Двата референдума няма да променят особено много нещата. Те не предвиждат обявяване на независимост както при Каталуния. Във въпросите се пита - "искате ли по-голяма автономност за двете области?"

В Италия вече има пет области със специален автономен статут - това са островите Сицилия и Сардиния и северните области - Вале д'Аоста, Трентино-Алто Адижде, където населението говори немски и Фриули-Венеция Джулия с областен град Триест.

Искането на по-голяма автономност е разрешено от Конституцията. Никой обаче до този момент не е прибягвал до въпросната клауза. Процедурата предвижда след постигане на договореност с държавата, споразумението да бъде одобрено от двете камари на парламента.

При превес над отговор "Да", като във Венеция се изисква и кворум от над 50%, двамата областни управители на споменатите области ще имат карт бланш да започнат сериозни преговори с Рим.

Как ще се гласува?

Интересен е начинът на гласуване. Това ще бъде референдумът на таблетите. Няма да има хартиени бюлетини, а електронно гласуване, което ще бъде проведено за първи път.

Победата е ясна, във Венето и Ломбардия всички искат автономия, но не на всяка цена. Затова важен ще бъде броят на негласувалите, те ще дадат легитимност на вота, като това е ключово особено във Венето, където има изискване за кворум

Секретарят на Лигата Матео Салвини

Мечтата на Северната лига

В цялата история става дума за много политика. Това е старата мечта на Северната лига, чийто слоган още от създаването й през 90-те години е да има по-голяма независимост за Северна Италия. Местната власт - областните управители на Ломбардия и Венето са от лигата - това са Роберто Марони и Лука Дзайа. Една евентуална победа на референдума ще се превърне за тях в невероятно успешно политическо оръжие.

Това ще бъде супер стимул и за самата Северна лига, в предизборната ситуация, в която се намира Италия. След падането на правителството на Матео Ренци от Демократическата партия, президентът даде нов мандат на социалистите, и така премиер стана Паоло Джентилони, чието управление трябва да подготви предсрочните избори.

Движението "Пет звезди" не е много силно, но не е и много слабо, най-вече проблемно се оказа за тях управлението на младите кметици в Рим и Торино. Затова за Северната лига - победа на референдумът означава огромен скок и в националната политика.

Истината е, че за да се започнат преговори за по-голяма автономия няма нужда от референдум, но народното допитване ще придаде сериозна тежест на областните управители. Такъв подход предпочете областта Емилия-Романя, чийсто управител Стефано Боначини от Демократическата партия започна директни преговори с правителството. "Да правиш референдум в предизборна ситуация означава да питаш някой обичате ли майка си" - казва той.

Принципно всички политически партии и в двете области призовават да се гласува с "Да". Секретарят на Северната лига - Матео Салвини, с амбиции да стане новият Берлускони заяви, че е "горд да бъде секретар на Лигата в този момент". "Беше време - каза и историческият основател на партията, вече възрастният Умберто Боси, за когото това е следствие от една дълга борба."

"Темата не принадлежи на Лигата, а на всички" - казва обаче кметът на Милано Джузепе Сала, който също е "За". На референдума се противопоставя левицата - "Лигата подготвя истинска измама на гърба на гражданите казва Киара Кремонези от италианската левица - "Синистра италиана".

Истината е, че през последните години в Италия се даде много власт на областите. Истинският проблем е може ли Венето и Ломбардия да задържат по-голяма част от ресурсите, които произвеждат? В целия свят по-богатите подпомаг солидарно по-бедните, но в този случай разликата е много голяма.

Матео Салвини от Северната лига с двамата областни управители Лука Дзайа (отляво) и Роберто Марони (отдясно)

Икономическата криза във Венето

Особено във Венето имаше голям проблем с икономическата криза, над хиляда фабрики затвориха - някои фалираха, а други се преместиха в Източна Европа или в Китай. При Венеция играе роля и факта, че тя граничи с области с по-голяма автономия като Фриули-Венеция Джулия и Трентино. Има над 50 общини, които искат да се отделят от Венето и да минат към тях, за да задържат по-голяма част от данъците си.

Ще се раздели ли Европа?

След Каталуния и Шотландия, която също се обяви за излизане от Великобритания заради Брекзит, дойде редът на Ломбардия и Венето. Това е симптом, че нещо се случва в Европа.Според списание "Economist" двата референдума ще се окажат много решителни за италианската политика. И за Северната лига, разбира се, на която може да изиграят и лоша шега. Матео Салвини, лидерът на партията положи големи усилия да разшири влиянието на партията в цяла Италия, а не само на Север, главно благодарение на популистката си програма. Той създаде движението "Ние със Салвини", но антиюжняшката реторика в случая с референдума ще се отрази със сигурност. А претенденти за креслото му има, най-вече двамата областни управители, инициирали референдума.

Oще: венеция  демократическа партия  италиански автономни области  италия  каталуния  матео салвини  милано  парите от данъци  пет звезди  предсрочни избори в италия  референдум в ломбардия  референдум във венето  северна и южна италия  северната лига  умберто боси  шотландия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

7 pixie | 19.10.201722:41

Аз мислех, че като влезем в ЕС ще го разпаднем бързо-бързо, ама имало и други...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2014, 10:15

6 nikoko | 19.10.201715:35

Във всяка една държава има области които са индустриализирани и други които не са. Това е политика на държавата в определен период от нейното развитие. Едни хора произвеждат блага и развиват индустрията, а други живеят по-скромно, работят по-ниско квалифицирана работа, получават по-малко доходи. Но те осигуряват храната и ресурсите за тези произвеждащи благата. И идва момента на разделението: Едните забогатяват все повече, а другите са все така бедни. Забравя се негласния социален компромис от преди 40-50 години и се иска отделяне на бедните от богатите. А сега и какво правим, ами наричане този с по ниските доходи мързелив, глупав, без амбиции, а не се пита никой кой би искал да работи неговата работа за неговите доходи и с какво би се заменила дейността на този човек ако го разкараме. Или по-тарикатско той да бачка каквото трябва за да е удобно на богатите ама да е настрани да не пречи на развитието.
А някой прочете ли статистика колко некаталунци но испански граждани работят за благото на каталуния.
Кой му пука важното е да става цирк.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

5 BaronVino | 19.10.201708:26

Много ми е интересно, мнението на "тъмната лига" относно Северната и гласуването.
Мафията и към ден днешен държи за т*пките както целия Юг, така и всичко на Север. В Милано не може да отвориш една бутка за вестници и цигари/кафе без да плащаш интерес на местния представител.
В огромна част от заводите в Северната Лига, работят: Италия-Юг, Латинска америка и Източна Европа.
Като цяло Италия е с един от най-раздутите държавни сектори, реално синдикатите и законите са такива че не може да бъдеш уволнен ако имаш постоянен договор (мечта за всеки италянец). Като прибавим корупция и мафия, над 30% безработица във възраст 25-30, защото от горе старите чиновници (частен и държавен сектор) нямат мърдане и няма места, измислено висок стандарт на Север (средна заплата в Милано 1600евро, наем за двустаен апартамент 900-1400евро), прогресивни данаци стигащи до над 50%, горе долу показва картинката към днешна дата. Точно с това се заиграва лигата, по тънката струна на разглезения северняк живеещ от ренти или работещ на едно и също непродуктивно място 40 години. Само че проблема далеч не е само Южна Италия.
Аз лично след 3 години в Италия, реших да приключа тая бизнес афера.
Иначе красива страна, но тая държава става само за туризъм, вино и паста, Баста!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 19.10.201702:23

А бе, шопи, кво сте се фанали за тоа винкел, бе? Тръба 1 цол е къде, къде по подходяща за диспути и интелектуални разговори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

3 deaf | 18.10.201723:27

Dox,

че те налази винкело! Много щастлив

Я съм от Перник.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

2 Dox | 18.10.201722:18

Ние, шопите, също искаме автономност. Поставяли сме този въпрос много пъти, но сега считаме, че трябва да бъде поставен с цялата му сериозност за пореден път. Да живее независимата Шопска република! От Витоша, та чак до Балкана на север. И Граовото /граховото/ полье е също шопско. Перник - столица на новата република! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 18.10.201717:36

Вече бе разкрита топлата парична връзка между независимостта на Каталуня и Сорос, не се съмнявам че глобалистите в САЩ стоят зад всякакви движения за "независимост" в Европа.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.