Фалшиви новини, конспирация и една мистериозна смърт | webcafe.bg
Webcafe

Фалшиви новини, конспирация и една мистериозна смърт

Webcafe
29.05.2017, 18:10 (обновена 01.06.2017, 09:11)
магдалена жук

Снимка: © Facebook

Полша все още се пита: Какво се случи с Магдалена Жук?

На 29 април 2017-а Магдалена Жук, 27-годишна козметичка от малко градче в Югозападна Полша, прави смъртоносен скок от прозореца на хотела си в египетския морски курорт Марса Алам. Тя умира на третия ден от седемдневната си почивка "ол инклузив", при съмнителни обстоятелства, които предизвикват серия спекулации в родината й.

След броени дни в полските медии се завъртат множество теории за причината на смъртта й - от убийство, до самоубийство след натиск за трафик с цел проституция.

Три седмици по-късно, смъртта й все още е голяма новина, а скандален телевизионен детектив прави телевизионен "лов на вещици" в ефир, докато "разследва" инцидента.

Медийният шум накара властите да предприемат извънредни мерки. Официалното разследване на смъртта на Жук доведе дори до напрежение в отношенията между Египет и Полша.

В епохата на фалшивите новини отразяването на този случай показва колко лесно слухове, зародили се във Facebook, могат да повлияят на правителствените политики.

В Египет властите се опитаха да спрат медийното отразяване на смъртта на младата жена, заради опасения да не навредят допълнително на и без това закъсалия туристически сектор в страната, докато в Полша вече познатото на всички лице на русата и синеока Магдалена и сега продължава да се появява във всички медии.

Почивката на Жук в Египет е замислена като изненада за нейния приятел, който е трябвало да пътува с нея до курорта, но заради проблеми с паспорта, властите му отказват издаването на виза.

След като похарчва парите си, Жук заминава сама за Марса Алам, но само ден по-късно започва да се държи странно. Тя изпраща съобщения до приятели в Полша, от които става ясно, че тя явно смята, че тези хора са на почивка с нея.

Преди смъртта си Магдалена споделя на други хора, че чува гласове в стаята си. Тя е забелязвана да крещи по телефона във фоайето на хотела, докато прави буйни движения с ръце. Видеозапис от хотела показва как лежи неподвижно на вратата на стаята си, облечена само в халат.

Когато загриженият хотелски персонал информира родителите й, те решават да я приберат по-рано, само три дни след пристигането й в Египет.

Заради все по-неуравновесеното й поведение Жук не е допусната на борда на самолета и е отведена в частна болница, където прекарва нощта, докато неин приятел пътува от Полша, за да я прибере в родината.

Охранителни камери от болницата показват как Жук налита на бой на персонала и се опитва да избяга, докато искат да я задържат.

След което Магдалена Жук Тя е затворена в единична стая и вързана за леглото със спално бельо, заради опитите й да скочи от прозореца, разказва директорът на болницата д-р Мохамед Сами Гома.

Веднъж, когато медицинска сестра я развързва, за да й позволи да отиде до тоалетната, тя се отскубва, и въоръжена със стойка за медицинска система, изтичва до прозореца и се хвърля от втория етаж, падайки върху бетонни стълби.

Младата жена спешно е закарана в по-голямата болница "Червено море", на 300 км на север в пристанищния град Хургада, но умира няколко часа по-късно.

Смъртта й е регистрирана като самоубийство, но остава неясно дали тя се е опитвала да избяга, или е била в психотичен епизод. Макар и трагична, кончината й според египетският доктор е "просто инцидент".

Полската преса обаче не вярва на тези твърдения и поредица от спекулации започват да подхранват най-невероятни слухове в социалните медии.

Полският таблоид Pudelek публикува материал, озаглавен "27-годишна полякиня УБИТА В ЕГИПЕТ!", в който твърди, че Жук е била намерена в стаята си с мистериозни травми по главата. Публикацията съдържа твърдения на сестрата на Жук, че жената е била изнасилена от непознат.

Таблоидът Fakt пише, че въпреки че е паднала от прозореца, Магдалена вече е била в безсъзнание, защото имала травми само от лявата страна на тялото.

"Първите две седмици бяха безумни", разказва Мира Пореба, бивш журналист, сега ръководител на ПР агенция във Варшава. "Всички медии си измисляха истории, които хората коментираха в социалните мрежи".

Във Facebook се зараждат повече от двадесет групи. Sprawa śmierci Magdaleny Zuk ("Разследване на смъртта на Магдалена Жук") например има 73 000 членове.

Случаят се превръща и в популярна тема за крайнодесни уеб сайтове, като неонацисткия форум StormFront, който пръв пише за инцидента на английски в пост, озаглавен "Полякиня изнасилена и убита в Египет по време на почивка".

Онлайн анкета сред 8000 души на сайта на таблоида Polish Express, само седмица след смъртта й, показва, че 96% вярват, че Жук е била убита.

Египетските власти се опитват да спрат истерията с медийното отразяване на смъртта на Жук. След шест години на нестабилност и поредица от терористични атентати, туризмът в страната е в тежък упадък. Египет в момента харчи милиони за рекламна кампания, с която да подпомогне някога водещия икономически бранш в страната.

След като директорът на болницата д-р Мохамед Сами Гома гостува в египетско телевизионно предаване, в което обсъжда инцидента, от прокуратурата му се обаждат и му нареждат повече да не разговаря с пресата.

Тези действия на египетските власти обаче единствено подхранват слуховете в Полша.

Много от спекулациите са свързани с 13-минутно видео на последния разговор на Жук с нейния приятел, известен в полската преса само като Маркус В.

Заснето от отделен телефон, то показва как Маркус разговаря по Facetime с нея само часове преди тя да скочи от прозореца.

Тя изглежда стресирана, говори несвързано и умолява Маркус да дойде и да я прибере. Когато той пита какво се е случило, тя отговаря неясно, само с буквата "M".

Видеото завършва с това как гидът на туристическата група - Махмуд Хаири, взема телефона и казва на Маркус на полски "само губим време", обяснявайки, че Жук ще му се обади по-късно. След което той затваря.

Пресата е пълна с подозрения към "тъмнокожия мъж" в края на видеото и Хаири бързо става заподозрян в убийство, въпреки че липсват каквито и да е доказателства той да има нещо общо със смъртта й.

Въпреки това плъзват твърдения, че буквата М е свързана с името Махмуд.

YouTube клипът на Жук от болницата "Magda Zuk - египетска болница. ЗАЩО С Махмуд Хаири?" е гледан от повече от 250 000 души.

Мнозина тълкуват записите от охранителните камери, показващи как Жук бива удържана от екипа на болницата, докато буйства, като тормоз. Описанието на видеото твърди, че тя е била изнасилена и убита.

"Ако това се беше случило в Испания, нямаше да преценяваме по този начин", коментира Мира Пореба.

В социалните медии хората започват да твърдят, че психичният срив на Жук е резултат от групово изнасилване в садомазохистичен ритуал, наречен "тахаруш". Фразата, която буквално означава "групов тормоз" на арабски, започна да се появява все по-често в медиите.

На 10 май седмичникът Wprost публикува статия, описваща "ритуала" като "вид публично наказание на жена за нейното порочно поведение", в който "кръг от мъже заобикаля жертвата и я докосва по интимните части". Темата за сексуалния тормоз става водещ компонент от конспиративните теории, като гидът Махмуд Хаири неизбежно е упоменаван като централна фигура.

Полицията в Египет е разпитвала Хаири след инцидента, но го е освободила, без да му предяви обвинение.

Хора в Марса Алам твърдят, че е изтрил Facebook акаунта си след като негови снимки са се появили в полските таблоиди. Негов приятел коментира пред медиите, че Хаири продължава да отстоява невинността си и че "всичко казано в пресата за него е лъжа". Той самият мълчи, а работодателите му от Rainbow Tours също отказват да дават интервюта.

На 4 май реалити звездата Кщищоф Рутковски оповести, че родителите на Жук са се свързали с него с искане той да проведе собствено разследване.

Рутковски е известен в Полша и води тв шоуто Detektyw, което отразява случаи на детективската му агенция Rutkowski Patrol. Бившият полицай от отряд за борба с безредиците няма официално разрешително за детектив и през 2007 беше осъден на 14 месеца затвор за незаконен арест на мъж в Антверпен.

На 9 май той заяви пред вестник Dziennik Łódzki, че не вярва в египетската версия за събитията и казва, че Жук не би могла да загине при падането от втория етаж, тъй като е била в отлична атлетична физическа форма и е тренирала за маратон.

Вместо това той твърди, че тя е била дрогирана от "организирана банда за изнасилвания", в която Хаири е изиграл "ключова роля", както и че именно той е човекът, който е попречил на Магдалена да се качи на самолета за Полша. Това YouTube видео е гледано от почти 3 млн. души.

Рутковски също така настоява за оставка на полския посланик в Египет, като го обвинява, че "не е направил нищо, за да помогне на полски гражданин, чийто живот е бил в опасност".

Под девиза "Никога повече", той дори организира протест пред египетското посолство във Варшава, като призовава властите да "накажат отговорните за смъртта на Магдалена Жук и да осигурят по-добра сигурност в курортите".

Друг протест е проведен седмица по-късно. Този път той изисква ''убийците да бъдат наказани!"

Под нарастващия обществен натиск, полските власти се ангажират с разследването.

Освен официалната проверка на фактите около смъртта на жената, главният прокурор приема и искането на родителите й лично да наблюдава разследването.

Министърът на правосъдието, който рядко коментира отделни случаи, често прави изявления за Жук, а полските власти си сътрудничат с египетските в безпрецедентно партньорство между двете държави.

Аутопсия е извършена в Египет на 9 май в присъствието на представител на полските власти, след което е направена втора аутопсия в Полша на 19 май. И двете потвърждават първоначалните констатации на разследването, но твърденията за нещо нередно около разследването продължават да доминират в пресата.

Вниманието на медиите се пренасочва към приятеля на Жук. Започва да се спекулира, че той е бил наркодилър и е използвал Магдалена за да пренася наркотици в Египет.

В една от разновидностите на тези твърдения, той едва ли не я е продал за проститутка.

Друга публикация в полския новинарски портал Pikio твърди, че Жук е станала жертва на престъпна мрежа, ръководена от местен мафиотски бос, наричан "Капитан Халед". Анонимният полски автор на публикацията твърди, че групата си набелязва пътуващи сами европейки, дрогира ги в хотелските им стаи и взема пари от богати "шейхове", които да правят секс с тях, докато са в безсъзнание.

Много вестници препубликуват материала, включително Fakt, Polish Express и уеб сайтът Virtual Poland.

Марса Алам обаче изглежда като доста нетипична дестинация за секстуризъм, пише Independent. Хотелите там са пълни предимно със семейни двойки и пенсионери, и няма особено aктивен нощен живот.

Въпреки това Рутковски заявява, че е сред тези, които вярват, че Жук е била докарана в Египет да работи като проститутка. Официалното следствие и министърът на правосъдието също казват, че разглеждат версията за принудителна проституция и трафик на хора във връзка с нейната смърт.

Това изявление предизвиква доста шум в световната преса. Дори BBC обявяват на 11 май: "Смъртта на полска туристка в Египет може да е свързана с трафик на хора".

Рутковски приключи разследването си миналия понеделник, като стигна до извода, че най-вероятно Жук се е самоубила, но продължава да коментира по случая пред медиите. (Той предизвика допълнителен скандал миналата седмица, когато по време на обсъждане на "случая Жук" предложи на приятелката си брак на живо в ефир.)

Друга детективска агенция - Lampart Group, също е "поела случая", като основателят й е съставил "списък със 72 души, за които се твърди, че са отговорни за отвличането, трафика и в крайна сметка убийството на Жук".

Доста медии продължават да си правят реклама на гърба на загиналата жена.

Но отразяването на смъртта на Магдалена Жук в международните новини е прието негативно в Египет. Статия в египетския вестник Al Ahram от 11 май нарича случващото се "кампания за опетняване на имиджа на Египет" и "война срещу туризма".

Фатхи Мохамед, собственик на такси компания в Марса Алам, е сред тези, които обезсърчени от медийното отразяване на инцидента.

"Туризмът не е само работа, той е целият ми живот", коментира той за Independent. "Занимавам се с това от 1999 насам и това е единственото ми препитание."

35-годишният таксиметров шофьор е виждал доста хора да губят прехраната си през последните години, и той самият трудно свързва двата края.

На 10 май полското външно министерство предупреди гражданите си да избягват пътувания до Египет, a четири дни по-късно Fakt публикува статия, озаглавена "Къде да не ходите на почивка? Египет е начело в списъка."

Пореба споделя, че вече е чувала за поляци, отменили туристическите си пътувания дотам.

"Всички ние скърбим за това, което се случи с полското момиче," казва Фатхи. "Но вината за това не е наша. Ние само се надяваме туристите да се върнат".

Oще: египет  красива полякиня  магдалена жук  мистерия  полудяла  полша  полякиня  скандал в полша  смърт в египет  социалните медии за magdalena zuk  убийство  фейсбук 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

1 Mako | 30.05.201714:56

На 29 април 2017-а Магдалена Жук, 27-годишна козметичка от малко градче в Югозападна Полша, прави смъртоносен скок от прозореца на хотела си в египетския морски курорт Марса Алам.
===============

Заради все по-неуравновесеното й поведение Жук не е допусната на борда на самолета и е отведена в частна болница
===============

Диагноза: Кафе. Много Кафе.

Смее се
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.