Webcafe

"Адът като работно място" или какво се случва в складовете на Amazon

Webcafe, по Дейли Бийст
13.03.2019, 11:33 (обновена 15.03.2019, 20:26)
amazon

Снимка: © Getty Images

Спешни обаждания до 911 разкриват грозната истина

"- 911, какъв е случаят?
- Дали можете да изпратите спешен екип в склада на Amazon? Един мой колега заплашва, че ще се самоубие..."

Оказва се, че подобен тип разговори далеч не са изключение. За последните пет години на спешния телефон 911 са получени един куп обаждания, които идват от складовете на Amazon из САЩ, и всички те съобщават за хора на ръба да отнемат живота си. През декември 2016-а е получен сигнал за бременна жена в Кентъки, която с действията си е започнала да заплашва здравето на плода.

През същия месец 22-годишна жена от Илинойс казва пред колегите си, че ще се наръга в стомаха. Година по-рано млад мъж в Честър, Виржиния, твърди, че не издържа и ще се хвърли от втория етаж на сградата.

Между октомври 2013-а и октомври 2018-а спешните екипи са викани в складовете на Amazon най-малко 190 пъти.

Сигналите са сходни и докладват за заплахи със самоубийство, демонстрация на намерения за самоубийство и други действия, които са доказателство за крайно влошено психично здраве. Регистрираните обаждания идват от общо 47 склада на компанията, разположени в 17 щата. Броят представлява една четвърт от всички обекти на онлайн гиганта в САЩ. Не става ясно дали в другите складове няма подобни случаи, или просто няма изтекла информация за такива.

Amazon може и да е собственост на най-богатия мъж в света, но често се сблъсква с критики към условията на труд - постоянен натиск върху служителите, нормирани паузи за ходене до тоалетната, извън които те нямат право да напускат работното си място, и непрекъснато видеонаблюдение, което допълнително ги стресира.

Обажданията до 911 не са доказателство, че служителите на Amazon са по-склонни към депресии и самоубийство от свои колеги в други американски фирми. За сметка на това регистрите на спешния телефон предлагат подробен поглед към това, което се случва зад вратите на Amazon и неговите служители на ръба на психически колапс.

Бивш служител на компанията я определя като "Колония на Ада", в която почти ежедневно някой получава нервен срив.

Да извършваш едно и също монотонно действие в продължение на 10 часа, пет дена седмично, е унищожително за мнозина. Някои споделят, че и преди да започнат работа в Amazon са страдали от психични проблеми, но дейността им там значително е влошила състоянието им. В някои случаи са принуждавани да вземат отпуск с надеждата състоянието им да се подобри, но в други директно биват уволнявани.

От Amazon отговарят, че здравето на служителите им е топ приоритет, а изнесените данни са "преекспонирани" и са "прекалена генерализация". Само че потокът от признания за случващото се в складовете на фирмата не спира. Част от тях е и историята на Ник Визли, чиято задача е да брои стоките в контейнери, които пристигат при него на поточна линия, и да сверява дали отговарят на вече въведения инвентар.

В момента, в който приключи с единия контейнер, пред него веднага се появява следващ и така - цяла нощ. Понякога 41-годишният мъж е принуден да се качи на ниско столче, за да види добре съдържанието на контейнера. Друг път му се налага да се навежда. Независимо от всичко, той трябва да брои бързо.

Над него има мениджър, който следи работата му и непрекъснато го кара да бъде по-бърз.

Визли рядко говори с колегите си, защото ще получи забележка за импровизираната си почивка. Затова и залата, в която се намира, е напълно тиха. Дейността е скучна и монотонна, затова Визли често мисли за други неща като неплатените сметки за ток и вода, наемите, с които закъснява, съпругата и дъщеря си, които изцяло разчитат на него...

Постепенно тези мисли биват изместени от друга идея - тази за самоубийството като изход от ситуацията. Мъжът споделя, че това не е първият път, в който обмисля подобно нещо, но този път е напълно убеден, че иска да излети с колата си от някоя скала. Когато споделя със своя пряк началник желанието си да отнеме живота си, веднага е откаран в болница.

Прекарва три дни в психиатричното отделение и е напълно убеден, че вината за тежката му депресия е на Amazon. От компанията отговарят уклончиво като казват, че случилото се с Визли е "голямо нещастие" и подчертават, че повечето служители "обичат работата си и я намират за удовлетворяваща".

"Дейли Бийст" разговаря с шестима настоящи и бивши служители на Amazon, които страдат от различни психични проблеми и кризи, които са изисквали спешна намеса на медицински екип. Те обясняват, че огромна част от стреса на работното им място идва от непосилните нормативи, които трябва да покриват. Работник от Етна, Охайо, казва, че понякога квотите са невъзможни за изпълнение, а мениджърите не приемат абсолютно никакви оправдания за неизпълнението им.

А ако събереш твърде много забележки за работата си, изхвърчаш и губиш прехраната си.

С това идват натрапчивите мисли дали се справяш добре, дали не се проваляш, дали няма всеки момент да бъдеш уволнен. Постепенно състоянието прераства в перманентна тревожност, а лошото отношение към работниците като към роботи води до мислите за самоубийство и викането на спешна помощ, която да предотврати трагедията.

Други посочват като причина и строгата политика за почивките. Мениджърите правят забележки за всяка прахосана минута. Някои работници на 12-часови смени имат две почивки от по 30 минути и една - от 15 минути, само че да обикаляш огромните складови помещения изяжда доста от това време. Дехуманизация в такава степен е трудна за преглъщане.

Детайлите за разговори с полиция и спешна помощ идват и след редица разкрития за условията на труд в Amazon, които могат да бъдат описани като "адски". Британски журналист, влязъл под прикритие в складовете, описва толкова жестоки ограничения, че някои работници предпочитат да уринират в бутилка, за да не губят време (и за да не загубят работата си).

Amazon снабдява с климатици склада си в Пенсилвания, чак след като в местния вестник излиза репортаж, според който температурата вътре е около 40 градуса, а по време на вълните от горещини пред сградата винаги има парамедици, готови да отреагират.

Има безброй доклади за служители, които са ранени на работното си място. През 2018 г. са хоспитализирани една дузина хора, след като избухва опаковка с репелент. Това е най-малко третият подобен инцидент за последните три години.

Да работиш в социална изолация също е пагубно. Хората имат нужда да общуват, за да се чувстват добре.

Колкото до Визли - неговата съдба има относително щастлива развръзка. Той в момента работи като готвач, но още не може да преглътне преживяното в Amazon.

Според него на пръв поглед компанията предлага страхотни условия - добро заплащане, бонуси, допълнителни придобивки, осигуровки. Но ако не прочетеш дребния шрифт в края на договора - се оказваш сериозно прецакан.

Oще: amazon  депресия  джеф безос  самоубийство  склад на amazon  складове на amazon  стрес  условия на труд 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

7 Spider | 18.03.201900:37

Не ми прави впечатление на толкова печена, Кени. Затова. Пък може и да си прав, еба ли я че да знам. Много щастлив

А Ненимир изплисква легена. Аре да те питам тогава - ти си окей с това да се ебават мамата на хората, само и само някои келеш да си получи колета утре вместо вдругиден ? И после уау, бизнесмени на 21-ви век, книги и филми да се правят за тях... С маниери на феодални владетели, не с много по-различни от тези на рушителите на съвременна България като един гелосан собственик на футболен отбор например. Ама окей, аз съм хейтъра. Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

6 ImaIma | 17.03.201912:36

Хората сами са си виновни. Още с първия завод на Форд, вземете и прочете за тяхната работа. Всичко момента е базирано на успеха на Форд.

Не знам какви заплати взимат хората в Амазон, но определено не всеки може да работи в такава среда. Особено някой да ми стой на главата да ми нарежда за какво време трябва да се върши работа... много бързо ще го оправя нещастника.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

5 hidden_in_the_shadows | 16.03.201917:56

Работел съм на поточна линия и в склад още преди Амазон да продаде първата си книга.
Работата винаги е била такава - 9 часа на поточната линия, конвейера се върти и единствените звуци дето чуваш са постоянния грохот на генераторите, релетата и линията.
И аз съм си мислел - "ако това е живота, какъв въобще е смисъла...".
Не съм изненадан, че при размерите на складовите операции на амазон сега, че има много обаждания към 911.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

4 Nenimir | 15.03.201922:12

"...за даден "велик" бизнесмен като Бесос или Цукърбърг, и рязко ми се присира..."

Те са горе, ти си долу, за което разбита се има милиони оправдания-системата, аз не искам да съм като тях, да съм роб на работата си...и т.н. и т.н.

Всъщност е покъртително жалко да не си честен поне със себе си, но е обяснимо Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

3 Kenny McCоrmick | 15.03.201908:55

Само не знам как реши, че жена му е алчна, при положение, че хич не е ясно дали цялата идея за Amazon в този му вид не е нейна, а не на Джеф... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

2 Spider | 14.03.201922:08

Затова всеки път, като прочета някаква ода за даден "велик" бизнесмен като Бесос или Цукърбърг, и рязко ми се присира. В сегашния случай третирането на хората като роби и инфликтиране на постоянен стрес и несигурност за насъщния само заради изпращането по-бързо на пратки и напомпване на егото е ебати глупостта. Точно такива практики на компаниите превръщат хората в комунета и ги пращат по барикадите.

А иронията е убиваща - къде ще отидат изкараните с чужди кръв и пот пари на "великия" магнат Бесос - в ръцете на алчната му бивша жена. Животът е интересен понякога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2017, 14:05

1 Kikone | 14.03.201912:16

Това че Амазон е хамериканска компания притежавана от хамериканец и намираща се в Хамерика нищо не означава. Нито е весено-обесено, нито те носят на ръце. Ама си представете щом условията за труд там в щатите към американците са такива, жална им майка на местните работници които работят в изнесените в чужбина американски предприятия. Като северно-корейчетата в Полша в една друга статия тука.
   

оценка

+0 -0