Webcafe

Катастрофата, която не спира да тормози политиката на Полша

Webcafe, по Политико
10.04.2019, 19:13 (обновена 12.04.2019, 09:39)
литургия в памет на загиналите при самолетната катастрофа край смоленск

Снимка: © Getty Images

Точно преди 9 години, на 10 април, самолетът на полския президент Лех Качински катастрофира край военно летище до руския град Смоленск и убива както него, така и още 95 души на борда. Тяхната трагична смърт създава един от най-мощните митове в историята на държавата.

Значително малцинство от полските граждани продължават да не вярват във версията за трагичен инцидент, която се описва подробно в официалния доклад на разследването. Напротив, те вярват, че катастрофата е заговор между полски и руски политически лидери. Вярват в конспирацията за взрив на борда по време на полета. Вярват, че руснаците са екзекутирали дори оцелелите на земята.

Полската управляваща партия "Право и справедливост" преобразува тези теории в политически капитал, благодарение на който успя да спечели безкомпромисно изборите през 2015 г.

Днес обаче, в навечерието на Европейските избори през май и парламентарните избори през есента, Смоленск се превръща в проблем за "Право и справедливост". Твърдото ядро на партията все още се състои от убедени привърженици на конспиративната теория, но поредното връщане на мястото на катастрофата рискува да отблъсне умерените гласоподаватели, от които партията на Качински се нуждае за запазване на властта.

Катастрофата погуби десетки политици, военни офицери и други представители на целия политически спектър. Тя се превърна и в крайъгълен камък за политическата идентичност на "Право и справедливост", като й даде възможност да оцелее дълги години в опозиция, докато Полша се ръководеше от Доналд Туск (настоящият президент на Европейския съвет).

С помощта на Ярослав Качински се появи цяла митология около инцидента в Смоленск, който се фокусира върху хипотезата, че самолетната трагедия не е случайност.

Тази митология беше култивирана от Качински с ежемесечни бдения пред президентския дворец във Варшава. Тези събития се превърнаха в негова платформа за пряка комуникация със симпатизантите на партията. Възкачил се на подиум, Качински повтаряше постоянно обещанието си да разкрие "истината" за смъртта на своя брат, която според него се прикрива от враговете на Полша.

Един от хардлайнерите на PiS е Антони Мачеревич, който е назначен за министър на отбраната след изборната победа от 2015 г., и лансира алтернативната теория за случилото се край Смоленск.

Военният министър отхвърля по-ранните разследвания от руска и полска страна, които стигат до извода, че самолетът е паднал заради човешка грешка и лоши атмосферни условия. Вместо това Мачеревич открива ново разследване по случая през 2016 г.

В опита си да докаже, че самолетът е бил взривен във въздуха още преди падането на земята, министърът разчита на оценки от експерти, които правят паралели с разпукването на наденички или алуминиеви кенове за напитки, подложени на силен огън.

"Виждаме нещо подобно, когато готвим закуската си", казва Анджей Зиолковски, преподавател в обществен институт за технологични изследвания, по време на конференция през 2013 г., като обяснява, че пукнатината по дължината на една препечена наденица напомня на отвора, установен по останките от самолета.

Друг изследовател показва снимки на смачкани кенове от Red Bull, за да илюстрира повредата на самолетния фюзелаж.

Подобен тип теории срещат разбиране сред малката, но вярна група последователи на Мачеревич, някои от които смятат, че катастрофата от 2010 г. е оркестрирана от руския президент Владимир Путин в сътрудничество с Доналд Туск.

Тези внушения получават широк отглас след филма от 2016 г. "Смоленск", в който разследващ журналист стига до извода, че инцидентът е плод на заговор. Ярослав Качински присъства на премиерата, като казва, че "филмът отразява самата истина".

През годините, слуховете за намеса на Доналд Туск в конспирация за убийството на Лех Качински се използват като политическо оръжие срещу него и неговата "Гражданска платформа", основен политически противник на "Право и справедливост". Ръководителят на Европейския съвет беше призоваван многократно да свидетелства пред съда по казуси, свързани с катастрофата - факт, който неговите гласоподаватели смятат за опит за очерняне на репутацията.

"Фалшифицирането на случая Смоленск разрушава нашия обществен живот от първия ден след самолетната катастрофа", предупреждава Доналд Туск преди година, когато отново дава показания по делото срещу неговия бивш началник на администрацията.

Проблемът на "Право и справедливост" е, че въпреки упражняването на властта от 2015 г., не успява да се справи с конспиративните теории.

Останките от самолета все още се намират в Русия, независимо от настояването на правителството да бъдат изпратени в Полша. Спорна инициатива за откриване на нови доказателства по случая чрез изравянето на няколко тела на загинали от гробовете им доведе до нулев резултат.

Отреченият от Мачеревич официален доклад за катастрофата, който се позовава на слабата подготовка на пилотите и нарушените правила за кацане в гъстата мъгла над Смоленск, все още е единствената солидна теория за инцидента.

Малцина поляци се доверяват на идеите на Мачеревич.

Според социологическо проучване от миналата година, 59% от респондентите смятат, че катастрофата не е умишлена атака. 26 на сто приемат, че е възможно смъртта на Лех Качински да е резултат от заговор.

В предизборната кампания преди Евроизборите темата за Смоленск отсъства от посланията на PiS. Партията се концентрира върху социални теми. Обещава, например, да увеличи обхвата на месечните помощи за отглеждане на дете и да изплати допълнителна пенсия.

Това е част от опита на "Право и справедливост" да разшири подкрепата си сред умерените градски избиратели. В тази посока е и назначението на Матеуш Моравецки - бивш директор на банка - за министър-председател по идея на Ярослав Качински.

При смяната на премиера - военният министър също беше освободен от длъжност и заменен с по-консенсусна фигура. Въпреки това Мачеревич запази поста си на председател на подкомисията за разследване на катастрофата от 2010 г. Той все още лансира теорията, благодарение на която се превърна в една от най-известните политически фигури в Полша. Подкомисията му планира да възложи на прокуратурата да повдигне обвинения на служителите, които са изготвили официалния доклад за причините за катастрофата.

Останалата част от партията обаче се разграничава от Мачеревич.

Подновената активност по темата за Смоленск може да навреди на умерения имидж, който Качински се опитва да наложи през последните седмици. "Гражданска платформа", от своя страна, използва годишнината като възможност да напомни на избирателите що за ексцентрични фигури ръководят PiS.

"Мачеревич не спира да играе отвратителните си танци върху гробовете на жертвите от катастрофата при Смоленск", написа в Twitter депутатът от опозицията Марчин Кервински.

Катастрофата продължава да занимава интереса на някои кръгове от крайната десница. Последният брой на списанието "Sieci", близко до "Право и справедливост", обещава да разкрие "най-големите тайни" на трагичния случай.

За разлика от всички останали - явно Ярослав Качински вече е разбрал, че колкото и да е важен за електората на PiS и за него лично, Смоленск не може да спечели тези избори.

Oще: катастрофа  катастрофата на лех качински  лех качински  полша  право и справедливост  смоленск  ту-ч54м  ярослав качински 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.