Кой живее във Ватикана освен папата? | webcafe.bg
Webcafe

Кой живее във Ватикана освен папата?

Webcafe по Кориере дела сера
06.06.2017, 15:04 (обновена 11.06.2017, 11:01)

1 от 14 снимки Назад Напред

55555555555

Снимка: © Gettyimages

Зад стените на Ватикана е трудно да се влезе, но ние ще ви заведем

Ватикана - градът на папата, винаги е бил обвит от тайнственост и мистичност. Просто защото е по-трудно да се влезе зад стените му, освен на площад Свети Петър и във Ватиканските музеи, достъпни за всички.

На много малка територия са събрани шедьоври на музиката и изкуството, събирани през вековете от целия свят. Но тук има и един малък свят, който малцина познават. Защото една държава е такава най-вече благодарение на жителите си. Интересен факт е, че обитателите на папската държава намаляват с течение на времето.

"През седемдесетте години тук имаше два футболни отбора, беше пълно с деца, играеха билярд" - си спомня отец Бруно Силвестрини. Ватикана е пълен с народ през деня - тук идват милиони туристи, хора, които искат да се кръстят или оженят в някоя от църквите. Но нощем остават само малкото жители.

Реално малцина са живеещите във Ватикана освен папата, кардиналите, епископи и свещеници. Тоест редови миряни. Най-много са членовете на швейцарската гвардия - това са пищно облечени войници, които охраняват папата от векове. Те живеят тук заедно със семействата и децата си.

Някои от несвещениците имат ръководни роли. Като командирът на жандармерията - Доменико Джани, мъжът, който често е отдясно на папата по време на публичните му изяви. Папата се охранява фактически от две подразделения - жандармерията и швейцарската гвардия. Друг висш ватикански служител, който живее във Ватикана и не е свещеник, е Джовани Мария Виан - главен редактор на ватиканския вестник "Осерваторе романо".

Според данни, предоставени на Кориере дела сера от април месец - Ватикана има 605 граждани, от които 429 жители и 199 с постоянен адрес. Сред тях миряните - тоест тези, които не са свещеници или монахини са само 26, освен 105 воении, има 36 жени, а като се прибавят семействата на швейцарската гвардия, съставени от съпруги и деца броят нараства на 62. Постоянен адрес имат 6 мъже и 16 жени.

Ватикана никога не е имал огромно население, нито пък сериозен демографски прираст, като се има предвид, че повечето обитатели са свещеници, които нямат право да се женят и съответно да имат жени и деца.

Преди осемдесет години обаче, според преброяването от 31 декември 1936 година, е имало 746 граждани, сред които 94 свещеници, 37 монаси и монахини и цели 615 миряни, от които 324 са били със семействата си.

Най-странната държава в света

Ватикана вдействителност е най-малката, но и най-странната държава в света. Това е град-държава с форма на управление абсолютна монархия. Цялата власт е в ръцете на папата, както законодателна, така и изпълнителна и съдебна. Това произхожда от историята, от времето, когато Папската държава се е простирала в половин Италия и вдействителност папата си е бил истински владетел на реални територии. Всичко това не съществува от 1870 година.

В съвременния си вид като територия и устройство Ватикана е създаден през 1929 година с подписването на Латеранския договор. Територията е със символични размери, 44 декара. Основната цел на държавата е да "осигури реално и видимо присъствие" на папата и така да гарантира свободата на Апостолическия престол".

Гражданството се дава от папата

Затова законът за гражданството е единствен по рода си. Гражданите и пребиващите са с временен статут. Гражданството се дава или взима от папата и от упълномощени от него лица. Няма значение дали баща ти е ватикански гражданин или дали си роден там. Ватикански гражданин си, докато си на служба ва Светия престол. И децата на гражданите на Ватикана остават такива, докато са граждани родителите им или не навършат 18 години.

Освен папата, който е вечният гражданин на Ватикана, както и почетният папа, ватикански граждани са кардиналите, които живеят във Ватикана, дипломатите на Светия Престол и тези, които са там "по служебни причини".

Намаляването на миряните започва през Седемдесетте години, обяснява свещеникът на Света Анна. "Реши се те да бъдат изпратени в апартаменти на Католическата църква извън Ватикана, по-голямата част от семействата се премести и малцината, които останаха, имат вече големи деца и постепенно напускат". Ватикана има много имоти извън територията на града-държава, в Рим. Много от ватиканските учреждения също са извън папската държава.

Ако живееш във Ватикана, всичко е на една крачка. Там няма градски транспорт, но някои разстояния са малко трудоемки за пеша. Затова по определени улици е разрешен достъпът на автомобили, само на тези, които имат пропуск. Здравната служба и бърза помощ са на една крачка.

Банкоматите говорят на латински

А банкоматите дават съобщения на латински: «inserto scidulam quaeso ut faciundam cognoscas rationem» - "Моля, поставете картата, за да пристъпите към разрешената операция". На разположение на жителите на Ватикана, както и на служителите са аптеката, за която идват хора с рецепти от цял свят, супермаркетът, снабден с качествени стоки на много добри цени, както и магазин за дрехи, часовници и цигари. Цените са по-ниски отколкото в Италия, защото Ватикана е по-гъвкав в данъците и акцизите. Бензинът също определено е на далавера.

За да пазаруваш обаче, трябва да имаш карта, която се полага само на граждани, на служители на Ватикана, на техни роднини и приятели. Да пазаруват във Ватикана е мечта за римляните.

Но вратите на папската държава се затварят в 1,15 през нощта и отварят отново в 5,45. Ако някой окъснее, трябва да позвъни на звънеца и дежурният швейцарец ще дойде да му отвори. Но ще го запишат.

Освен демографската тенденция за намаляване на населението, повечето жители са свещеници. Нещо, което преди не винаги е било така. Например от 1929 до 1952 година управител на Ватикана е бил маркиз Камило Серафини. В края на века, друг маркиз - Джулио Сакети е бил "специален директор" в Говернатората - управата на града Ватикана. Днес тези постове се заемат от епископи.

Преди години децата на служителите са играли във Ватиканските градини. Други времена. В началото Ватикана е бил създаден с много персонал от миряни, но по времето на Йоан-Павел II нещата се променят. "Може би някои миряни не са били на висотата, но за много длъжности няма нужда да бъдеш свещеник" - обяснява Джовани Мария Виан - главен редактор на ватиканския вестник.

Това е странно, особено след Втория Ватикански събор, който призовава за сериозна роля на светските хора в Католическата църква. Такава е и тенденцията на папа Франциск, който предупреждава за проблеми, свързани с клерикализма. "Сега е часът на миряните" - каза тогава папата, но явно часовникът е спрял.

 

Oще: ватикана  ватикански градини  ватикански музеи  италия  латерански договори  папата  папа франциск  свети петър  сикстинска капела  швейцарска гвардия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.