Непал се връща 10 години назад | webcafe.bg
Webcafe

Непал се връща 10 години назад

Webcafe.bg
28.04.2015, 12:19 (обновена 01.05.2015, 15:39)

1 от 11 снимки Назад Напред

След земетресението в Непал, временен лагер

Снимка: © Getty Images

През последните дни Непал преживя най-тежкото земетресение от 1934 година насам.

Спасителните акции за издирване на оцелели и минимизиране на щетите в Непал продължават. До момента е потвърдена смъртта на над 4 000 души, а над 10 000 са ранени.

Много отдалечени планински села са засегнати от земетресението и последвалите трусове, затова се очаква броят на жертвите да нарасне, като премиерът на Непал Сушил Коирала се опасява, че загиналите могат да стигнат 10 000. Земетресението, което удари страната, беше последвано от още 67 вторични труса.

Въпреки че във фокуса на вниманието в момента е спасяването на човешки животи, става все по-ясно колко ужасяващи са загубите за Непал и в икономическо отношение и по отношение на културното наследство.

Преките финансовите измерения на бедствието могат да достигнат значителна част брутния вътрешен продукт на страната, който се оценява на около 20 милиарда долара. На страна остава въпросът и за стойността на разрушените паметници и културни артефакти.

От бедни по-бедни

Като се има предвид слабото икономическо развитие на страната, парадоксално, но общата финансова загуба от труса ще бъде значително по-малка, отколкото при природни бедствия със значително по-малко жертви в други държави. Трагедията в Непал обаче ще последва развитието на други, случили се по-рано по света - земетресението в Хаити през 2010 година, в Кашмир през 2005 година, в Индийския океан от 2004 година, което доведе до много човешки жертви, но ограничени финансови загуби за глобалната икономика и най-вече - за застрахователната индустрия, пише QZ.

Световната застрахователна компания Swiss Re отбеляза в свой доклад, че въпреки рекордния брой на природните бедствия от миналата година, броят на жертвите е сред най-ниските изобщо (около 7 000 души). „Подобрените системи за ранно предупреждение и подготовката за спешна реакция означават по-малко жертви", обявяват от компанията.

Това обаче не важи за бедни държави, в които броят на човешките жертви е ужасяващо голям. Земетресението в Непал е едно от най-опустошителните в света и е сред най-смъртоносните в последните години, като вероятно е сред 50-те най-страшни за последните 50 години. (В галерията може да си припомните десетте най-тежки земетресения)

С десетилетие назад

През последните дни Непал преживя най-тежкото земетресение от 1934 година насам.

Освен хилядите жертви, последиците се измерват и в разрушени селища, пътища, древни сгради. Във финансово измерение загубите могат да се окажат между 1 и 10 милиарда долара. С други думи, разрушенията могат да върнат икономиката на Непал - една от най-бедните държави в света, назад с повече от десетилетие. Това ще донесе допълнителни грижи на малката хималайска нация, която се опита да излезе от ролята си на „най-слабо развитата държава" до „развиваща се държава" през 2022 година.

По отношение на инфраструктурата, земетресението връща страната 50 години назад, каза Мукеш Канал, икономист, зает в сектора на международните инвестиции в Непал. Магистралите и пътищата претърпяха структурни разрушения и не е ясно какви щети са нанесени на ВЕЦ-овете и другите централи. Според Канал вероятно ще се наложи те да бъдат разрушени докрай и построени отново, което означава производството на електричество да бъде редуцирано в следващите няколко години. Това поставя правителството и икономиката пред сериозно предизвикателство.

Дори преди земетресенията прогнозите говореха за значително по-бавен ръст на БВП на Непал в сравнение със съседните държави заради високите нива на безработица (над 40%) и дългогодишната политическа криза, която е попречила на така необходимите инвестиции.

Вече не са аграрна държава

Докато през 90-те години икономиката на Непал зависеше предимно от земеделие, то днес жизненоважният сектор се развива паралелно с индустриалното производство и сектора на услугите.

Земеделието представлява около 33.7% от икономиката на Непал, докато секторът на услугите допринася с 52.2% към БВП на страната. В това число влизат туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, търговия, строителство, сделки с имоти. Индустриите съставляват около 14% от икономиката на страната. Много индийски и международни компании имат производствени цехове в Непал, като сред тях са дори Pepsi и Coca-Cola.

Икономиката на страната е силно зависима от туризма, който ще бъде изправен пред сериозно предизвикателство заради земетресението. В Непал се намират седем от обектите в световното културно наследство на ЮНЕСКО, четири от които са съсипани от земетресението. Освен тях архитектурна атракция е кулата Дарахара в Катманду, създадена през 19-ти век и разрушена при земетресението. Друг притегателен център за туристите е изкачването на връх Еверест и други хималайски върхове. 25 от 27-те планински района, засегнати от земетресението, са изключително популярни туристически дестинации. След земетресението, нещата ще се променят, а желанието да се изкачи Еверест, със сигурност ще намалее.

След земетресението най-бързо развиващият се отрасъл в икономиката на Непал, може да се окаже сериозно засегнат. В туристическия бранш са заети около 7% от работещите в страната и той допринася с 8.2% към БВП.

Туризмът дава работа на половин милион души в Непал, а е и най-големият източник на чуждестранна валута - нещо с особено значение, предвид състоянието на официалната валута (индийска рупия), която преживява слаба година

Благодарение на политическите проблеми и слабото икономическо развитие, Непал е след най-слабо развиващите се държави в света. А след това земетресение, нещата могат да станат дори по-лоши - дори и туризмът да може да преодолее кризисната ситуация, ще са необходими години, докато страната отново тръгне по пътя на развитието.

Oще: жертви  земетресение  земетресение в непал  кашмир  непал  трус  трус в непал  хаити 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

2 Art Pepper | 29.04.201517:20

2010 земетресението в Хаити с магнитуд 7,0 Mw, сега в Непал 7,9 Mw. В Хаити практикуват вуду ритуали с човешки жертвоприношения за Лоа, в Непал заколват 300 000 животни дар за богинята Гадимай.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

1 The Seeker | 29.04.201500:48

Голяма трагедия, но дали е случайна е въпроса...
Озадачи ме текста:
"На страна остава въпросът и за стойността на разрушените паметници и културни артефакти."

Което ако не е случайно е вероятна цел на случилото се.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.