Смъртоносно море - входът към Европа | webcafe.bg
Webcafe

Смъртоносно море - входът към Европа

Webcafe.bg, по Times, Daily Beast, CNN
20.04.2015, 18:08 (обновена 22.04.2015, 08:15)

1 от 4 снимки Назад Напред

Мигранти

Снимка: © Getty Images

В последите 10 дни има бум на нелегалните лодки, отчитат от бреговата охрана в ЕС. Дестинациите са основно Италия, след това Гърция. Италианските разследващи в Палермо съобщиха, че на брега в Либия има около 1 милион души, които са се насочили към Европа и очакват шанс да потеглят, въпреки опасностите

Над 900 удавени край Либия, 300 потъващи край Малта, 150 спасени при гръцкия остров Родос. Това е черната статистика на бежанската криза в Средиземно море само за последните 48 часа, която засрами Европейският съюз и наложи поредица от извънредни срещи на високо ниво.

По морските граници на съюза от месеци се случва човешка трагедия, която оставаше извън медийното внимание, но потъването на 20-метрова рибарска лодка с 950 души на борда, превозваща нелегално имигранти от Либия към Италия, запали червената лампа за европейските лидери. Сега те говорят за „срам", „съучастие", „изоставяне" и се събират, за да решат проблема.

Междувременно Турция съобщи, че патрули на нейната брегова охрана са спасили 336 нелегални имигранти в Егейско море през последните четири дни.

Не трябваше ли това да се случи по-рано?

Логично е трафикът на хора по море да се засили със затопляне на времето, а войната в Сирия и Ирак, водена от безмилостната „Ислямска държава", нямаше как да не доведе до засилване на бежанския наплив към Стария континент. Единственото сигурно е, че най-смъртоносният маршрут към Запада е станал още по-смъртоносен.

От началото на година жертвите са около 1600, което е три пъти повече от броя на загиналите през цялата минала година. Това превръща Средиземно море в гигантски гроб, който обаче е единственият шанс за спасение на стотици бягащи от война, глад и разруха в Африка и Близкия изток, където и без това бежанските лагери са препълнени.

Тези хора се съгласяват да бъдат превозвани като стоки, при нулеви стандарти за безопасност. И тъй като става дума за доходоносен бизнес с човешки съдби, престъпниците стигат до крайности, като изнудват отчаяните бягащи за пари - и буквално ги насилват. Трафикантите използват хаоса в Либия, която се е превърнала в основната отправна точка на опасните морски преходи.

Какво следва?

Единно мнение по въпроса в ЕС трудно ще бъде постигнато. Вероятно е Брюксел да се съсредоточи върху това как да откаже имигрантите от преминаване през Средиземно море. Само през миналата година полицията в Италия арестува 976 каналджии, но това не намали броя на прииждащите лодки. Разследващите в Палермо съобщиха, че работят върху организирана група с оборот стотици хиляди евро.

Сред вариантите, които се обсъждат, е изпращане на обща мисия от военни кораби, които да връщат лодките с мигранти обратно към Африка и Близкия изток. "Друг въпрос е, ако можехме да осъществим блокада в териториалните води на Либия, но за целта е нужно международно споразумение, най-вече такова с либийското правителство, което обаче е разделено", коментира Матео Ренци, премиер на Италия, която е основна цел на трафикантите.

Има вариант ЕС да построи бежански лагери извън своята територия, но надали това ще се окаже достатъчно за тези, които търсят новия живот в проспериращия Запад.

Не закъсняха ли ЕС?

Италианските разследващи в Палермо съобщиха, че в Либия има около 1 милион мигранти, които са се насочили към Европа.

Френският президент Франсоа Оланд реагира с искане за „повече спасителни лодки, повече хеликоптери и по-интензивна борба срещу трафика на хора". Гръцкият премиер Алексис Ципрас даде специално телевизионни изявление, с което поиска същото, а Матео Ренци се обяви за генерално пресичане на нелегалните канали.

През 2013-та година подобна трагедия принуди италианското правителство да започне мисията "Маре нострум" - патрули по морската граница, в резултата на която над 100 000 души бяха спасени. За евроскерптиците разчетоха като „луксозен ферибот за нелегални пасажери".

Освен като скъпа, операцията бе определена като „неволен, но сериозен стимул" за самите имигранти да поемат по опасния морски път, надявайки се да бъдат открити навреме от спасителите. Един от най-гласовитите поддръжници на тази теза бяха британските политици, които обаче не са изправени очи в очи с проблема поради географски причини.

Друга причина е, че във все повече европейски държави започнаха да доминират радикални партии, ориентирани основно срещу чужденците и имигрантите, носещи страх от тероризъм и непосилни социални разходи. Сега обаче пренебрегването на кризата се върна като бумеранг в главите на същите тези политици, които пропуснаха да разберат как Средиземно море се превърна в най-смъртоносното море в света.

Oще: бежански натиск  бежанци  брюксел  война  гърция  европейски съюз  ирак  ислямска държава  италия  лампедуза  либия  сирия  смърт  средиземно море  трафик на хора 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.09.2010, 14:12

6 Белка Стрелка | 21.04.201519:13

Никакви газови камери.
Но не сме длъжни да спасяваме никой, който е тръгнал умишлено към собствената си гибел с надежда за по-добър живот.

Все едно да тръгна към резиденция Бояна да живея по-добре в резиденцията и Ушев да дойде да ме спасява от охраната, или примера с грабежа на банка. Логиката е същата.

Не искам бежанци и не съм длъжен да се обяснявам на никой защо.

Или вече това е незаконно?

Всички които искат бежанци да се прегледат за див щам на конформизъм.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 14:12

5 Белка Стрелка | 21.04.201519:02

Защо триете коментари, аз съм готов да ида на съд с моя коментар да видим какво ще каже съдът, но ако ми е законен коментара искам да си го видя.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

4 Josephin | 21.04.201515:44

към редактора на webcafe-то:

коментарите, които изтрихте, наистина бяха ужасяващи по съдържание и начин на мислене, но уви, това е действителността и много по-добре за всички нас е да познаваме тази действителност, за да знаем, какво да очакваме и да изработим стратегия за своевременна защита, защото този начин на мислене еволюира до начин на действие... Лош или много луд иначе за превъзпитание изобщо не говорим
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 21.04.201514:30

Задавам прост въпрос.Кой създаде това преселение?Отговор.Насилственото налагане на чужди демократични ценности.Нюанс.Това няма посока към САЩ а към Европа.Извод.САЩ налага ценности–Европа търпи последствията–да не говорим за косвените жертви.За някои нямат никакво значение.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 21.04.201513:10

Аууу, каква нетолерантност се вихри в коментарите muhihihihi Ша връщаме ли напалма или поне газовите камери?
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 21.04.201512:06

Политиката на австралийските власти е следната - първо, военноморските сили спират мигрантските кораби и ги връщат в пристанището, откъдето идват, често пъти в Индонезия. Освен това, пристигащите се настаняват в бежански лагери на острови в Тихия океан. Дори ако молбите им след проучване бъдат сметнати за легитимни, Канбера не им разрешава да се заселят в Австралия. Могат да се завърнат в страната си, да живеят в островните лагери или пък в Камбоджа - бедна страна, с която Австралия е сключила съответно споразумение. Имат избор...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.