Webcafe

По зъбите ще ги познаете…

Вучето
08.07.2018, 11:57 (обновена 10.07.2018, 09:29)
бежанци, бежанци в швеция, шведски бежанци, мюсюлмани, мигранти, имигранти

Снимка: © Getty Images

... или криворазбраният хуманизъм на Швеция

Казано е: "По делата им ще ги познаете" (Матей 7:20). Универсална истина, която ни помага да разпознаваме злото като се взираме в резултатите от действията му в обществото.

Ако погледнем отвъд християнската доктрина, модерният носител на злото е не този, който поставя под съмнение факта, че хората са сътворени от Бога, и не признава важността на десетте Божи заповеди, а този, който не се съобразява с ценностите и учрежденията на обществото.

С други думи: бъди добър, честен и справедлив гражданин и обществото ще ти се отблагодари подобаващо. Дали обаче?

Лятото на 2016-а. Действието се развива в Готланд - най-големият шведски остров в Балтийско море. В зъболекарскя кабинета на доктор Бернт Херлиц довеждат няколко пациенти, които според документите са малолетни бежанци от Афганистан.

При прегледа обаче д-р Херлиц забелязва, че пациентите имат напълно развити мъдреци, а по цялостния им зъбен статус заключава, че пациентите са най-малко на 25 години, а не на възрастта, посочена в в документите.

Зъболекарят е съвестен човек и решава да изпълни гражданския си дълг като изпраща имейл до емиграционните служби като в полето "относно" вписва "определяне на възрастта". В няколко параграфа с напълно делови тон д-р Херлиц се представя, описва случката в кабинета и изразява професионалното си мнение, че става въпрос за документна измама от страна на пациентите.

Само че тогава докторът няма как да знае, че този имейл ще предизвика поредица от събития, които буквално ще съсипят живота му.

Вместо от Директората по имиграцията да вземат мерки по отношение нарушителите на закона, те решават да уведомят ръководството на клиниката, в която работи Херлиц, за това, че е нарушил лекарската тайна. Херлиц е уволнен моментално.

Тъй като продължава да вярва в правилността на постъпката си и смята, че уволнението му е неправомерно, зъболекарят завежда дело в регионалния съд в Готланд срещу бившия си работодател. Което печели. От клиниката обаче довеждат случая до още по-висша съдебна инстанция. Съдът в Стокхолм се произнася в тяхна полза: уволнението е било законосъобразно.

Отгоре на всичко Херлиц е осъден да плати в 30-дневен срок разноските по делата и в двата съда - общо половин милион крони. Без право на обжалване! Така Бернт Херлиц се оказва безработен, с отнет лиценз за правоспособност, тотално разорен и банков длъжник.

И всичко това - защото е сигнализирал за вихрещи се под носа на държавните инстанции лъжи и далавери.

99,4% от тези, които са били регистрирани като малолетни бежанци, са афганистански мъже. Те получват убежище в Швеция след така нареченета амнистия, приета от правителството по-рано тази година. Резултатът е, че 9000 афганистанци, получили отказ на молбите си за убежище, са оставени да пребивават в Швеция съвсем законно.

В рамките само на последните десет години населението на страната се е увеличило с половин милион заради недискриминационната миграционна политика на правителството.

Десните политици обаче не виждат в това повод за радост, че, ето на, в страната се е вляла голяма вълна от работна ръка. Напротив. Всяка година държавата отделя по 50 милиарда за процесите на миграция и интеграция.

А какво получава в замяна?

На практика едно голямо нищо. Голям процент от имигрантите - кюрди, перси и араби - са неграмотни или са изкарали само няколко години в училище.

А веднъж станали част от социалната системата, мотивацията им да се трудят магически се изпарява. Желанието им да учат шведски също не е на завидно ниво.

Няма как тази модерна интерпретация на класическата притча за престъплението и наказанието да не ни накара да се замислим дали пък Швеция не се превърща в държава от джордж-оруелски тип.

Една нова Швеция, в която криворазбраният хуманизъм е довел до краха на перфектно функциониращата десетилетия наред социална система.

P.S. Историята на понеправдания зъболекар все пак има щастлив край.

На него не му се налага да тегли банков заем, за да покрие съдебните разноски, понеже само в рамките на 48 часа, след като случаят му е обнародван, хората събират в негова подкрепа 41 000 крони. След няколко дни сумата набъбва до 53 000.

Oще: бежанци  бежанци в швеция  бернт херлиц  мигранти  мигранти в швеция  социална политика  швеция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.12.2011, 19:10

7 lady222 | 09.07.201817:03

Мустакатите деца, така ги наричаме в Италия. Има някаква далавера в тези непридружени "деца" или си е жив популизъм. Миналата неделя имаше хепънинг на най-големия площад в града. Беше да подкрепим непридружените деца. От 10 ч. сутринта до 24 ч. вечерта се извървяха какви ли не артисти, певци, комици, танцьори, отделно и самодейци. Раздаваха се подаръци, храни, напитки, балони и никой не поиска и едно евро. Мислех да не ходя, ама си викам (като една истинска българка) - що па да се минем? Усмивка)) Нали това е от моите данъци. Е, подкрепихме ги, докато те се търкалят на матраци по парковете и градинките, а като огладнеят отиват в близкия супер да се наядат с каквото им душа иска, разхождайки се на хлад, ние ги подкрепяхме на площада. Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 08.07.201822:18

.... Една нова Швеция...

Хм, дали е толкова нова? Известният синдром отпреди 45г не случайно е наречен стокхолмски. Изглежда социализмът, дори в мекия, цивилизован шведски вариант, води до извращения, и в крайна сметка, до оруеловска държава. Има, все пак, лъч на надежда в тия хора, събртали сумата за съдебните разноски. Но защо се ограничават с това, а не се организират да си изберат нормални управници и да пратят тия да пасат?
Да поканим д-р Херлиц у нас. У нас зъболекарите също не са зле, колкото и да не може да се сравнява с Швеция. Но ще бъде сигурен, че няма да се наложи да изпълнява налудничави претенции. А в замяна да изнесем за Швеция няколко хиляди мургави зъбати юнаци. С нищо не са по-лоши от афганците. Също като тях ударно ще лапат социални помощи и ще онождат шведки. Явно, викингите са омекнали и шведките са преритали за твърди черни паламарки.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

5 Nikkor | 08.07.201821:14

Очаквам Деоуин да ни обЯсни какъв тесногръд човек е тоя зъболекър, какъв ксенофоб, расист, ислямофоб, фашист и т.н. е, след като няма и капчица ... кво беше...емпатия, към нещастните хорица от Афганистан, които след две-три поколения ще станат чистокръвни шведи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.06.2018, 23:35

4 Hurtigruta | 08.07.201819:51

Памела, за така наречените защитници понятието човек е по-стеснено. В него не влизат бели мъже на средна възраст Чуди се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

3 Вълков | 08.07.201818:51

Е, сега не се ли радвате че живеете в България????????????????????
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2018, 17:37

2 pamela | 08.07.201818:11

А къде са защитниците на правата на човека? Няма ли да защитят зъболекаря и да отнесат случая в Страсбург?
Едва ли...
Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.02.2018, 21:31

1 Philip Apostolov | 08.07.201815:55

Аз понеже живея в Швеция 7-8 месеца в годината, та да кажа. Случаят е съвсем пресен, четох във вестниците за тоя доктор, на който шведската държава му е@а мамата. Има само една техническа грешка. Авторката явно по невнимание е пропуснала една нула в сумата, която хората му събраха. 530 хиляди!
   

оценка

+0 -0