В търсене на последните нацисти с 3D очила | webcafe.bg
Webcafe

В търсене на последните нацисти с 3D очила

Webcafe по Guardian
02.10.2016, 15:47 (обновена 04.10.2016, 09:37)
3D

Снимка: © Getty images

Ралф Брекер от баварската полиция наблюдава с виртуални очила 3D модела на концентрационния лагер Аушвиц.

Германската прокуратура и полиция са разработили 3D - технология, която да им помогне да хванат последните живи нацисти, отговорни за престъпленията срещу човечеството в концентрационните лагери. Те са създали абсолютно точен модел на лагера в Аушвиц.

Благодарение на технологиите от 21 век, виртуалната реалност на смъртоносния концентрационен лагер се опитва да помогне на германското правосъдие. Целта е да бъдат наказани останалите живи, виновни за жестокостите по времето на Хитлер, преди смъртта да ги представи пред по-висш съд.

„Много често се случва така, че обвиняемите заявяват, че са работили в Аушвиц, без реално да знаят какво точно се е случвало там" - обяснява Йенс Ромел, началник на прокуратурата, която се занимава с престъпленията по времето на нацизма.

„От правна гледна точка, въпросът е в намерението. Дали обвиняемите са знаели, че хората са били водени в газовите камери или застрелвани? Този модел е много добро модерно средство за разследване, защото помага да се намери отговор на този въпрос." - добавя прокурорът.

Моделът е създаден от Ралф Брекер, експерт по дигитални образи в държавното криминално бюро на Бавария. Той съживява в детайли известния нацистки концлагер, разположен в окупираната тогава Полша. По време на Втората световна война там намират смъртта си 1 милион и сто хиляди души.

Според автора, „до колкото ми е известно няма по-точен модел на Аушвиц".

„Той е много по-точен от Google Earth, използвали сме най-модерните виртуални очила на пазара. Когато го зумна, мога да видя и най-малките детайли" - разказва Брекер.

Като си сложат слушалките, прокурори, съдии, потърпевши могат да преживеят смразяващи кръвта моменти, пренасяйки се в Аушвиц през 40-те години, за колкото време поискат.

Дори дърветата са поставени там, където някога са били, за да се види, кога пречат нещо да бъде видяно от определена гледна точка.

„Предимството, което моделът предлага, е че аз имам по-добър поглед над лагера и мога да пресъздам перспективата на обвиняемия, например от наблюдателна кула" - твърди Брекер.

Казусът, заради който е създаден проекта, е този на Йохан Брейер. Той е машинист, роден в Чехия, обвинен в съучастничество при убийството на 216 хиляди унгарски евреи в Аушвиц.

При неговия случай, обвинението използва по-ранна версия на 3D модела.

Но 89-годишният американец умира през юни 2014 година, часове преди американският съд да одобри екстрадирането му, за да участва в делото.

Тази година, подобрената версия на модела е използвана в случая на Райнхолд Ханинг, бивш пазач от СС. През юни той бе обвинен в съучастничество при убийството на 170 хиляди души в Аушвиц и осъден на пет години затвор.

44-годишният прокурор Ромел твърди, че екипът му разследва няколко десетки заподозрени. Според него поне десет процента от тях са все още живи и може да бъдат изправени пред съда.

За да направи компютърно-генерираната възстановка на ада на земята, Брекер използва материали от съюза на оцелелите във Варшава и повече от хиляда снимки.

Той пътува два пъти до Аушвиц през 2013 година, за да попълни липсващата му информация.

„Нашият екип се занимава само с убийства и обикновено ние пристигаме първи на местопрестъплението, така че виждаме доста неща, които са меко казано неприятни" - обяснява Брекер, който работи вече седем години в отдел убийства.

„Но когато се връщах обратно в хотелската стая всяка нощ след като съм бил в Аушвиц, аз бях потресен. Всеки ден се срещах с началника на архивите и той вадеше нови и нови ужасяващи детайли" - разказва.

Брекер се занимава с историята на кампанията между май и юли 1944 година, когато 438 хиляди унгарски евреи са депортирани в Аушвиц - Биркенау.

Огромното количество от обгазени и кремирани хора всеки ден, създава толкова голяма топлина, че комините се напукват. Затова СС започват да изгарят телата на клади извън крематориумите.

СС-овците тогава правят дренажи, за да събират мазнината от телата, която впоследствие да използват, за да подпалват следващата партида тела.

„Това просто не може да се опише с думи. То е невероятно." - потресен е Брекер.

Oще: 3d очила  google earth  аушвиц  виртуален модел на аушвиц  германия  йохан брейер  нацисти  полша  рейнхолд ханинг 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.