Webcafe

Първата жена президент на Грузия - френска възпитаничка с твърд характер

Webcafe, по Дейли Бийст
04.12.2018, 17:56 (обновена 06.12.2018, 11:53)
саломе зурабишвили

Снимка: © Getty Images

Зурабишвили не прилича на предшествениците си

В република Грузия, а и в цял Кавказ, има поговорка - мълчи, жено, когато мъжът говори. Старовремският сексизъм е нещо обичайно и затова изборът на Саломе Зурабишвили като първата жена президент в съвременната история на региона е важен момент.

Равенството между половете е узаконено от години в Грузия. Сега накрая неговата концепция си има пример.

Радостта обаче не е пълна. Предизборната кампания беше ожесточена, пълна с призиви за насилие, безмилостни критики и дори заплахи с убийство. Това признава самата Зурабишвили пред "Дейли Бийст". Думите й идват, след като печели с убедителна победа от 59,5 на сто от вота.

Тя е на 66 години и няма много общо с мъжете, които преди са били на този пост. Не е живяла и ден в Съветския съюз във времето, в което Грузия е била част от него. Родена е в Париж и е получила образованието си във Франция и САЩ. Била е френски дипломат в Америка, Италия, Брюксел и Тбилиси.

Зурабишвили говори перфектен английски и добър френски, а грузинският й е с лек френски акцент. Говори грузински, изключително труден според мнозина език, благодарение на семейството си от политически емигранти, които обаче са запазили вярата си в страната, свита между Русия, Иран, Турция, Армения, Азербайджан и Черно море.

Новият президент на Грузия учи децата си, родени като френски граждани, да говорят грузински и да почитат културата на страната. И въпреки това преди няколко години решава да стане грузински политик с една цел по нейни думи - да използва знанията си, връзките си и опита, за да помогне на страната си, която е частично окупирана от Русия. Целта й е Грузия да бъде по-близо до Брюксел, Париж, Лондон и Ню Йорк.

В Грузия обаче нещата не са лесни. Страната е разкъсвана между съмнителен лидер като милиардера Бидзина Иванишвили и управляващата му партия и жадния за влас Саакашвили.

Зурабишвили преди е била зам.-външен министър на Грузия и няма съмнение, че това би трябвало да й помогне при изборите. Само че вместо приятели на нейна страна, тя има доста врагове и то най-вече заради пола си.

Най-малко половината от грузинците не харесват идеята за жена президент по една или друга причина.

По време на кампанията си Зурабишвили е обвинявана, че е агент на Кремъл, че е предателка, защото не говори добър грузински. Критикувана е, че не е достатъчно религиозна, но тя настоява, че е отдадена на религията, езика и детайлите, които определят Грузия и са ключови за страната.

През август тя казва, че Грузия е провокирана и е жертва в скъпата за държавата й война с Русия. Според нея малка страна като нейната няма финансовите възможности да бъде провокирана. Затова в предизборната си кампания заявява, че когато си начело на малка държава, трябва да си по-умнен от противниците си.

Точно този коментар печели на Зурабишвили доста врагове, особено сред ветераните от войната. Това й носи и заплахите за убийство - на нея и на децата й. И в момента тя пази заплашителни съобщения на телефона си като доказателство.

Едната от дъщерите на Зурабишвили работи като репортерка за телевизия France 24. Като вижда случващото се около майка си, се отказва до живот да влиза в политиката.

Бившият президент Саакашвили, който в момента живее в Холандия, призовава поддръжниците си да се изправят срещу новия държавен глава.

Той смята, че по време на изборите е имало огромна манипулация на вота. Стотици слушат неговия призив и излизат на протест по централните улици на Тбилиси

Децата на Зурабишвили веднага пристигат в грузинската столица, когато разбират, че майка им е опонент на двама мощни играчи - бившият президент Саакашвили и милиардерът Иванишвили. За тях най-обидни са обидите за про-руска нагласа, което е абсурдно като се има предвид историята на семейството им.

Когато настоящият президент завършва училище през 1970-а, най-голямо влияние й оказва един от съветниците по сигурността на президента Джими Картър. Зурабишвили се среща с него, докато следва в Колумбийския университет и смята, че от него възприема идеята за свободното мислене.

Както в много от парламентарните републики, и в Грузия ролята на й е по-скоро церемониална. Но тя има ясна цел и тя е държавата й да влезе в Европейския съюз и НАТО. Новият държавен глава иска да докаже, че Грузия не се ръководи от Русия и иска да се утвърди като остров на стабилността по бреговете на Черно море.

Деликатният изказ на бившия френски дипломат Зурабишвили се отличава от импулсивния Саакашвили. Дълги години последният беше любимец на Запада и направи много усилия да превърне страната си в привлекателна за туристите дестинация. През март 2004-а той назначава Зурабишвили за външен министър.

Сега обаче настоящият държавен глава се изказва хладно за бившия си шеф.

Първият тур на президентските избори в Грузия включва 25 кандидати и изглеждат доста по-демократични от тези в съседските държави като Русия. При втория тур обаче нещата загрубяват. За да спечели пред Зурабишвили, нейният богат конкурент обещава да изплати дълговете на 600 хил. избиратели.

Критиците казват, че тя печели след "най-мръсната кампания в историята на Грузия". Въпреки това много жени в страната отпразнуват победата на Зурабишвили. Според тях мъжете в страната са твърде пасивни, така че е време жена да поеме нещата в свои ръце.

Oще: грузия  европейски съюз  ес  президент на грузия  русия  саакашвили  саломе зурабишвили 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.