Webcafe

За булките на "Ислямска държава" истинската битка едва сега започва

Webcafe по The Daily Beast
30.05.2019, 19:32 (обновена 01.06.2019, 17:41)
Жени на джихадисти

Снимка: © Getty Images

ИД вече няма територия, но продължава да има верни жени, които да водят идеологически борбата, възпитавайки следващото поколение джихадисти

Територията доскоро беше един от най-важните активи на групировката "Ислямска държава" и й придаваше легитимност - ИД винаги е разчитала на това да бъде приемана като истинска държава. Днес тя вече няма никакви територии, а жените са това, което се превръща в тайното й оръжие, жизнено важно за оцеляването на групировката.

Това е интересен обрат за организация, известна с бруталното си отношение към жените - включително продажбата им в робство и използването им за секс робини за своите бойци.

А сега, с все по-големия натиск върху различните правителства да приемат обратно своите граждани, отишли на изток, за да се присъединят към джихадистите, разбирането на ролята на жените на "Ислямска държава" никога не е било толкова важно.

Сама по себе си, ИД е изключително патриархално настроена като структура и организация - на мъжете се пада да работят и да се бият, а на жените - да отговарят за семейството, отглеждането на децата и поддържането на домакинството. Една малка група жени получи задачата да изпълнява пропагандни функции, примамвайки други жени да се включат към "Ислямска държава" и да дойдат на територията й като бъдещи булки и майки на джихадистки войни.

На още по-малка група беше разрешено да станат част от елитна, изцяло женска бригада на джихадистката полиция в Мосул, чиято задача е да следи за морала на останалите жени в града. Други пък участват в трафика на хора на ИД - от пленени секс робини до граждани на западни държави.

Въпреки тези стриктни роли и ограничения съществува негласно разбирателство за това, че ако групата е застрашена или ако животът на самата жена е застрашен, тя има право да хване оръжие да се отбранява.

И все пак, когато групировката се разделяше с последните си територии под натиска на Сирийските демократични сили, подкрепяни от Запада, тя не отправи призив към жените да хванат оръжието и да застанат редом до съпрузите си, за да защитават домовете си. Дори напротив. "Ислямска държава" изпрати тълпи от жени и деца, които да се предадат на Сирийските демократични сили.

Това е особено любопитно, защото противостои на всички предишни практики на ИД. В предишни свои пропагандни материали, разпространявани през пропагандната мрежа на групировката, жените мюсюлманки бяха призовавани да се присъединят към съпрузите си и да защитят вярата си, жертвайки се за Аллах. Други материали пък показваха забулени жени с автомати в ръцете си.

И макар да не е ставало въпрос за мащабни заповеди или нещо от сорта, тези послания намекваха и дори призоваваха за подобно поведение.

Досега на терен това не се е случвало - жени да бъдат изпращани на предните линии в някакъв значителен мащаб. За отделни случаи и за самоубийствени операции в Мосул - да, но в голямата си част жените биват оставяни у дома, където да очакват угрозата от евентуалните загуби с всичките им негативни страни. Колкото до появилите се кадри от Багхуз, на които се виждат жени, биещи се срещу настъпващите СДС, говорят по-скоро за израз на собствените им страх и отчаяние, отколкото на някаква целенасочена команда.

И въпреки всичко написано дотук, експертите сега предупреждават, че жените членове на "Ислямска държава" се превръщат сериозен риск за сигурността. Според ръководителят на звеното за контратероризъм към полицията във Великобритания Ричард Уолтън предупреждава, че те ще са също толкова сериозна заплаха, колкото и мъжете джихадисти.

В случая обаче не трябва да си представяме как те ще хванат автоматите и бомбите и ще извършват терористични нападения. Заплахата, която жените на "Ислямска държава" представляват, може да бъде по-дългосрочна и дори по-зловеща.

Томас Хегхамер, изследовател на джихадизма, отбелязва, че образованото западно общество си представя джихадистите според собствените си елитарни норми. Така в техните очи жените имат едва ли не равни права на полето на тероризма. Това води до изграждането на един фалшив и дори комичен по някакъв странен начин образ на забулени жени, които под дрехите си крият бомби, готови да се взривят във всеки един момент.

Истината обаче е друга. Главният риск, който тези жени представляват не е пряката терористична заплаха, а угрозата, че те ще бъдат използвани като инкубатори на едно следващо поколение бойци за "Ислямска държава", който още от най-ранна възраст ще бъдат обучавани в това да вярват в идеологията на групировката.

"Семената на "Ислямска държава" 2.0 се намират в затворническите лагери в контролираните от кюрдите райони на бившите джихадистки територии", коментират в свой доклад от Центъра за изследване на Близкия изток.

Голяма част от това население на следващата "Ислямска държава" се състои от жени, все още вярващи в групировката, и от техните деца.

През последните няколко месеца хиляди жени от ИД и техните деца се предадоха на СДС и изглежда, че са направили това с благословението на сегашното ръководство на терористичната група.

За подобно нещо вече има и документирани множество случаи. Ръководството на ИД призовава тези жени да се завърнат в страните си по-произход и да трупат сили за следващата вълна, когато групировката отново ще вдигне оръжие.

Големият проблем в случая е как да се разпознаят тези своеобразни "спящи клетки" от онези жени, които наистина искат да започнат на чисто. Всички те казват на ръководителите на затворническите и бежанските лагери онези неща, които властите биха искали да чуят. Какво мислят обаче наистина е много по-сложно за разгадаване.

Това беше рязко и отрезвяващо предупреждение както за силите на терен, така и за западните държави, които са изправени пред избора дали да позволят на жените от "Ислямска държава" да се завърнат по домовете си.

Боевете в Сирия и Ирак може и да са приключили, но тепърва предстои битката за умовете и сърцата на оцелелите. И този път жените ще са на първа линия.

Oще: булките на ислямска държава  вярност  групировка  джихадисти  жени  ид  идеология  идил  ислямска държава 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.