С какво ИДИЛ привлича жените от Европа | webcafe.bg
Webcafe

С какво ИДИЛ привлича жените от Европа

Webcafe.bg, Барбара Ф. Уолтър, Reuters
05.03.2015, 17:58 (обновена 07.03.2015, 11:25)

1 от 3 снимки Назад Напред

Хадия Дар и съпругът й Абу Бакр, в документален филм на  Channel 4

Снимка: © Channel 4

Хадия Дар и съпругът й Абу Бакр, в документален филм на Channel 4.
Бивша участничка в движението, разказва как красивите бойци се използват, за да радикализират момичетата.

В последните няколко години близо 550 млади мюсюлманки са напуснали Европа, за да се присъединят към ислямски групи в Сирия и Ирак, често сключвайки брак с бойците им.

Много от тях са добре образовани, от средната класа, родени и израснали в Европа.

Те не изглеждат дълбоко отчуждени от обществото, нито създават впечатление на жени, които биха могли лесно да бъдат радикализирани.

Защо тогава млади жени напускат Лондон, Глазгоу или Виена, за да се присъединят към група, която се счита за анти женска в политиката и поведението си?

Защо те полагат такива усилия, за да стигнат до места, където свободата им на движение и себеизразяване ще бъде - в най-добрия случай - силно ограничена?

Според анализатори, причините са приблизително същите като при мъжете.

Някои от тези жени са отчуждени от европейското общество. Други изпитват гняв от неравенството, което наблюдават и изживяват. Трети пък търсят приключение или имат романтични представи за това, че ще помогнат на сунитската общност в Близкия Изток.

Но вероятно има и още нещо.

Ако жените се присъединяват, защото са отчуждени, бедни или гневни, защо мюсюлманките на всякаква възраст не напускат Европа и не поемат към Близкия Изток? Тези емоции би трябвало да обхващат цялата общност. Но почти всички тези жени са на възраст между 15 и 19 години.

Така че - защо?

Една от причините е, че късната тийнейджърска възраст и навлизането във второто десетилетие от живота е време, когато много млади хора започват да планират бъдещето - каква работа да започнат, а и с кого да сключат брак.

И тези жени имат сериозни причини да считат, че ще имат трудности да получат онова, което желаят.

Изчерпателно изследване на религиозната дискриминация във Великобритания в периода 2000-2010 година, поръчано от Комисията за равенство и защита на човешките права, констатира, че мюсюлманите във Великобритания "се сблъскват по-често с дискриминация, като тя е по-сериозна от тази към другите религиозни групи".

Около тийнейджърската си възраст, според изследването, много от тях осъзнават, че не могат да направят почти нищо, за да премахнат тази дискриминация.

Късната тийнейджърска възраст е и периодът, когато жените са достатъчно наивни и неопитни, за да вярват на обещания, давани от вербовчици в интернет.

Когато им се казва, че ситуацията в Сирия и Ирак е по-добра, много от тях изглежда наистина вярват в това.

И все пак отговорът по-скоро би трябвало да е свързан с пазара на труда и брачните перспективи в Европа. Младите мюсюлманки заминават за Близкия Изток, за да се присъединят към фундаменталистки групи, донякъде защото са убедени, че това им дава по-голяма финансова сигурност.

Колкото по-несигурни се чувстват жените за икономическото си бъдеще, твърди многогодишно изследване сред мюсюлмански жени, проведено от Лиза Блейдс и Дрю Линзър, толкова по-вероятно е те да подкрепят религиозния фундаментализъм.

Според доклада от изследването, икономическата несигурност е най-ясният показател дали анкетираните жени ще станат привърженици на фундаменталистки убеждения.

А младите мюсюлманки в Европа имат доста причини да се безпокоят за икономическото си бъдеще.

Една от причините е, че във Великобритания вероятността мюсюлманските жени да работят е 65% по-малка в сравнение с белите християнки.

Дори и млада жена да завърши с пълно отличие добро училище - какъвто е случаят с три жени, наскоро напуснали Лондон и заминали за Сирия - тя все пак е по-вероятно да бъде изправена пред безработица, дискриминация при постъпване на работа и ниско заплащане.

Бракът с млад мюсюлманин в Европа също така не гарантира добри икономически перспективи, защото работните места за млади мюсюлмански мъже са още по-малко.

Мюсюлманите във Великобритания е 76% по-вероятно да останат безработни, отколкото белите християни на същата възраст и със същата квалификация.

Нито работата, нито бракът в Европа гарантират финансова сигурност на младите мюсюлмански жени, живеещи там.

И точно тук идва "алтернативата".

Младите мюсюлманки може да преценят, че вместо това могат да излязат на "брачния пазар" в Сирия и Ирак. Вербовчиците казват на младите европейски мюсюлманки, че там те ще имат богат избор от потенциални съпрузи, че съпрузите им ще могат да ги издържат и че към тях ще се отнасят добре и ще се грижат за тях.

Туитове, за които се счита, че са писани от жени, живеещи в територии под управлението на "Ислямска държава", описват как бунтовническата група осигурява жилища и храна, и дори месечна издръжка.

Ценността на европейските жени на сирийския и иракския брачен пазар също така се представя като по-висока в сравнение с местните жени.

Блондинките например са много търсени.

За някои млади жени това създава усещането, че те изведнъж от дъното на обществената йерархия преминават директно на върха.

Това не означава, че тези млади жени правят мъдър избор.

Ако не друго, те със сигурност не вземат напълно информирано решение. Вербовчиците си имат своите мотиви и стимули да представят живота във фундаменталистка група като по-сигурен и достоен от този в Европа, дори и това да не е истина.

Те също така имат стимули да омаловажават или игнорират опасностите, пред които тези жени вероятно ще се изправят в новия си живот.

Означава ли това, че всички жени, присъединяващи се към "Ислямска държава", са силно повлияни от финансови мотиви и желание за надеждна социална "предпазна мрежа"?

Не. Някои от тях са мотивирани от идеология, гняв или жажда за приключения - и безброй други мотиви.

Но някои от тях го правят точно заради силно икономически и социални мотиви, които донякъде обясняват привлекателността на членството във фундаменталистка група. Сегашните икономически условия карат някои млади жени в Европа да вярват в едно според тях по-сигурно бъдеще другаде.

Те, естествено, грешат, но това обяснява защо са толкова склонни да заминат.

Oще: isis  джихадисти  джихадистка организация  европа  европейки  европейски мюсюлмани  западна европа  идил  ислям  ислямисти  ислямска държава  лондон  мюсюлмани  мюсюлманки  тероризъм 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

10 Папърдак | 09.03.201512:21

фРИДА! ДА!
Добре ги мачкаш гъзоподавателите на Мамин Свиня Делянчо в този сайт! Кул луд!?!?! смешник
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

9 Frida | 07.03.201517:44

а и роуне, пример сте. на жертва на чалмалийската антисемитска пропаганда
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

8 Frida | 07.03.201517:40

как нямате търпението да обмислите думите, а си ги хвърляте бързичко така... Отегчен
пропагандата на чалмите се чува прекалено , в добавка с насилието и заплахите срещу свободомислещите - става просто нетърпима. що се отнася до 20 хиляди френски евреи в армията - ами там не взимат деца и възрастни хора. затова пък във франция има убити деца, затова че са евреи и е време за завръщане. европа е на път към катастрофата. няма нито волята, нито смелостта, нито разума да я избегне, за морал и съвест - да не говорим.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

7 Rowan | 07.03.201517:23

Хаха, Фрида, "подобна левичарска антилогика може да вирее само в крайно изпаднали умствено и безперспективни като бъдеще, среди" е еднакво валидно, както за чалмите, така и за 20-те хиляди евреи напуснали Франция за последния месец и записали се в армията на Израел по призива на Нетеняху след атаката срещу Шарлитата. Еднакво промити мозъци сте, само дето владеете англо-саксонските медии и вашата пропаганда се чува в Европа и Америка, а пропагандата на чалмите – не.

Между другото, расизъм ли надушвам в коментара ти?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

6 Frida | 07.03.201512:31

смешни твърдения за някаква дискриминация и социална несправедливост.
роуън също папагалства за някакви подтисничества на един народ от друг.
причините са в неграмотност, материална презадоволеност и природна тъпота...
които са в основата на податливост към пропагандните клишета по-горе и наивността, че приемайки исляма за буквално две минути и следвайки модното за младежите брадясване в женската му разновидност - бурката, всъщност са борци за някаква справедливост. подобна левичарска антилогика може да вирее само в крайно изпаднали умствено и безперспективни като бъдеще, среди. В случая ислямската държава удря два заека - отпуска натиска вътре в европейските държави, изхвърляйки отпадъка, където му е мястото - при имамите да си разрешават там проблемите, както си им е в кръвта - с кръв и по този начин да задвижи исляма към собственото му самоунищожение.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

5 Rowan | 07.03.201509:51

Тц, поредната статия, която се опитва да отклони общественото мнение от същността на проблема, като си изсмуква аргументи от пръстите.

А същността на проблема е, че сънародниците на живеещите в Европа араби измират с хиляди на ден. Жените по принцип са по-състрадателни, и както американското момиче убито наскоро бе тръгнало за онзи регион водено от хуманни подбуди, така и описаните в статията момичета отиват да се борят за доброто на народите си. Поне в това вярват. А младите хора са по-импулсивни и емоционални и това обяснява възрастовата група на „революционерките“.

Между другото явлението не е от вчера, със същите подбуди младите момичета са се записвали в революционните движения от времето на френската революция, антиколониалните революции и всякакви радикални движения, и организации. Малцината четящи в този форум ще се сетят за какво говоря.

Причината за тероризма винаги е била потискането на едни народи от други – това е истината, колкото и западните пропагандатори да се опитват да ни убедят в друго.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 20.01.2014, 23:42

4 Сашо | 07.03.201501:19

"разказва как красивите бойци се използват, за да радикализират момичетата" Решението е ясно - да ги хванем тез девойки и да им даден един голям, та да не ходят из пустините и чукарите, за да го търсят и да не го намерят. Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

3 иван | 06.03.201509:59

………….спомага да се "изгори излишъкът".

Аз пък, обичам да си спомням поговорки, и една, за която се сещам, е „С огъня шега не бива!” Има и друга: „Покрай сухото, гори и мокрото!”

Колкото до статията, не мисля, че има какво да се каже повече. И САЩ и Европа са в състоянието на кораб, трюмовете на който са пълни с пшеница и която е започнала да тлее. Колкото и добре да се херметизират люковете, рано или късно експлозията е неизбежна.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 06.03.201509:39

— Щастието на мъжа гласи: „Аз искам“. Щастието на жената гласи: „Той иска“.
„Виж, току-що светът стана съвършен!“ — така мисли всяка жена, когато се покорява от цялата си любов.
А жената трябва да се покорява и да намери дълбочина за своята повърхност. Повърхност е душевността на жената, бурно раздвижен покров над плитка река.
Ала душевността на мъжа е дълбока, неговата река клокочи в подземни пещери: жената предчувствува неговата сила, но не я разбира.
Тогава старицата отвържа:
— Много приятни неща каза Заратустра — особено за жените, които са достатъчно млади за тях.
Чудно нещо, Заратустра уж малко знае за жените, а пък говори право за тях! Дали заради това, че за жената няма нищо невъзможно?
А сега приеми за благодарност една малка истина! Та аз съм доста стара вече за нея!
Завий я и затули устата й: иначе тя ще проглуши ушите ти с крясъците си. Тази малка истина.
— Дай ми, жено, своята малка истина! — рекох аз. И тъй рече старата жена:
— При жена ли отиваш? Не забравяй камшика!
Тъй рече Заратустра
----------------------
Ф. Ницше
   

оценка

+3 -5

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 06.03.201509:23

Понеже обичам да чета, а в последно време чета "1984" на Оруел, започвам да мисля по оруелски. И ще извадя две изречения, които описват тази война от емблематичнта глава III "Войната е мир".

"Докато войните можеха да се печелят или губят, нито една управляваща класа не можеше да бъде напълно безотговорна.
Но когато войната стана буквално вечна, тя престана да бъде опасна."

Войната, която виждаме е програмирана да бъде вечна, и спомага да се "изгори излишъкът". Тези жени са олицетворение на този "излишък".
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.