Как медийните магнати съсипаха телевизиите в Източна Европа | webcafe.bg
Webcafe

Как медийните магнати съсипаха телевизиите в Източна Европа

Webcafe по Еconomist
14.09.2016, 21:08 (обновена 16.09.2016, 15:40)
Новини, телевизия

Снимка: © Getty Images

Медийният наблюдател Freedom House определя ситуацията с медиите на Балканите като "потресаваща". Собствениците се намесват в съдържанието на новините, взависимост от интересите си.

На 7 септември 2015 г., няколко дни след като Германия реши да отвори границите си за хиляди бежанци, мениджърите на чешката телевизия TV Prima провеждат спешна среща с новинарския екип. Телевизията дотогава представя разнообразни сюжети за мигрантите, като понякога показва трудностите, които те създават за европейските държави, а друг път - собствените им страдания и надежди.

На срещата обаче един от главните редактори и член на ръководството на телевизията нарежда на журналистите да представят бежанците изцяло и само като опасност.

"Тук по традиция мениджърите на телевизията са "богоизбрани", така че човек не отказва току-така на Бог, т.е. на шефа си", казва главният редактор на TV Prima Итка Обзинова в аудиозапис от срещата.

"Посланието е: няма да бъдем обективни, налага се да прокараме такава политическа линия, че да затворим границите. Мигрантите са маса от хора, не отделни личности," казва един от журналистите, присъствали на срещата. Това обаче противоречи на всеки журналистически етичен кодекс.

Надали е изненадващо за някого, че повечето медии в Чехия, както и другаде в Централна и Източна Европа, възприеха изненадваща анти-емигрантска позиция по време на бежанската криза.

Това, което е поразително в записите от TV Prima, които бяха публикувани в началото на това лято от чешкия сайт Hlidaci Pes ("Куче-пазач"), е какъв безцеремонен натиск е оказало ръководството над редакционния екип, за да определи по какъв начин да се отразяват нещата.

Половината от акциите в телевизията се държат от Иван Зак, бизнесмен, считан за близък до популисткия ляв президент на страната Милош Земан.

Земан е сред най-яростните противници на бежанците в Европа и TV Prima недвусмислено следва неговата линия. Срещата в TV Prima не е просто единичен случай, в който чешка новинарска медия решава да засили публичната истерия за бежанската вълна.

Тя е отражение на това как общественото мнение в Централна и Източна Европа се формира от все по-близките връзки между политици, бизнесмени с добри контакти и медийните групи, които те контролират.

Западноевропейските медийни гиганти имаха основна роля във финансирането на младата независима преса в държавите от бившия съветски блок след падането на комунизма. Но след финансовата криза от 2008, заради спадащите рекламни приходи чуждестранните инвеститори се изтеглят.

Германските издателски групи Verlagsgruppe Handelsblatt и WAZ (които притежаваха вестниците Труд и 24 часа в България), британските медийни групи Northcliffe и Mecom, шведската медийна група Bonnier и швейцарският издател Ringier продадоха активите си в региона.

Като цяло те бяха заменени от местни собственици, много от тях с политически амбиции.

В Чехия, тясната връзка между медии, бизнес и политика е най-добре въплътена от Андрей Бабиш, финансов министър и милиардер, който притежава два от най-големите ежедневници в страната и радиостанция.

Всъщност TV Prima е една от последните с чуждестранни собственици: шведската медийна група MTG държи половината акции, но Зак упражнява по-голям контрол върху съдържанието на телевизията.

Зак дължи богатството си на приватизацията на чешката Инвестиционна и пощенска банка (Investicni a Postovni Banka - IPB), която се случва по времето на премиера Земан. Сега Земан е редовен гост в новинарските предавания на телевизията, където се радва на медиен комфорт.

В отговор на обвиненията в чешката преса, че връзките между собственика и Земан са повлияли на медийното отразяване, TV Prima заяви, че "няма да коментира спекулации".

В Унгария политическият възход на премиера Виктор Орбан съвпадна с купуването на един голям ежедневник - Magyar Hirlap, от бизнесмена Габор Селеш през 2005 г. Преди това вестникът е собственост на Ringier; Селеш смени либералния му редакционен екип и основа кабелната телевизия Echo TV. И двете медии представят позитивно Орбан.

В Румъния политическите партии зависят от подкрепата на телевизионните магнати в страната, които използват каналите си, за да наказват враговете си. Много медийни шефове са разследвани за подкупи, изнудване и пране на пари, както и за нерегламентирани връзки с политици.

Медийният наблюдател Freedom House определя ситуацията с медиите на Балканите като "потресаваща". В Полша най-влиятелната телевизия е държавна, а не частна, но откакто е на власт от миналата година, партията „Право и справедливост" промени медийния закон и напълни държавните телевизия и радио със свои верни привърженици.

Освен това управляващите наказват критичните частни медии; най-големият либерален ежедневник Gazeta Wyborcza твърди, че приходите му от реклама са спаднали с 15% тази година, като обвинява за това липсата на правителствена реклама.

Всичко това има гибелен ефект върху независимата преса.

Миналата година Полша падна с 29 позиции до 47 място в индекса за свобода на пресата на "Репортери без граници". Унгария е на 67-мо място, точно след Малави. (За сравнение, България е на 113-та позиция.)

Дори без намесата на политически мотивирани медии, общественото мнение в Централна и Източна Европа е предразположено към враждебност по отношение на емигрантите. Медиите обаче наливат масло в огъня.

Миналата година Земан използваше все по-агресивна антиемигрантска реторика, като твърдеше, че "Мюсюлманско братство" координира бежанските потоци. TV Prima следваше неговата линия, превеждайки некоректно интервюта така, че бежанците да изглеждат неблагодарни, и в един момент дори твърдеше, че 150 млн. емигранти са се насочили към Европа.

Телевизията е сред най-гледаните в страната. Според социологическо проучване нежеланието да се приемат бежанци сред чешкото население е нарастнало от 50% до 65% между септември 2015 и февруари тази година.

В доклад, разпространен през юни, чешкият медиен регулатор констатира, че тонът на медията се е променил драстично след срещата през септември 2015 г. Той критикува предаванията за това, че "не обръщат особено внимание на перспективата на самите бежанци и ги представят по-скоро като източник на проблеми".

Очаква се този месец чешкият СЕМ да публикува обстоен доклад, в който  да има и препоръки за санкции.

Роберт Брестан, репортерът, който огласи информацията за срещата на ръководството на TV Prima с журналистите, определя случилото се като "недвусмислен опит да се манипулира общественото мнение".

Това определение започва да става нарицателно за медиите от Централна и Източна Европа, които са все по-зависими от собственици с връзки в политическите среди. Така се поставя и под съмнение доколко са достоверни новините от региона.

Oще: hidlaci pes  mtg  tv prima  verlagsgruppe handelsblatt  waz  бежанци  виктор орбан  контролирани медии  медиите на балканите  състояние на медиите в източна европа  телевизии  унгария 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

17 sim4o | 18.09.201621:47

.. "критикува предаванията за това, че "не обръщат особено внимание на перспективата на самите бежанци и ги представят по-скоро като източник на проблеми".


Роберт Брестан, репортерът, който огласи информацията за срещата на ръководството на TV Prima с журналистите, определя случилото се като "недвусмислен опит да се манипулира общественото мнение".

Това определение започва да става нарицателно за медиите от Централна и Източна Европа, които са все по-зависими от собственици с връзки в политическите среди. Така се поставя и под съмнение доколко са достоверни новините от региона..."
----------------------
Че има едни, дето се мъчат да манипулират общественото мнение , има - тъпите соросоиди!

Соросоидчетата - ей това, например чели ли сте го ?:

http://www.segabg.com/article.php?id=822918
.."Над 70% от мигрантите са млади мъже от Афганистан.."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

16 sim4o | 17.09.201613:27

Хвала на Уебкафето, че ни предоставя такива идиотски статии на тъпоумните соросоиди!

Видяхте ли, приятели, как тъпата толераст-соросоидна измет, се мъчи да прокара внушенията си?

"Бежанци" , "мигранти" .. медиите не заели веднага яростна про-мигрантска позиция ..

ТОЧНО обратното .. и точно източноевропейските медии, изсипаха тонове помия, срещу разумно-мислещите граждани .. били всичките "расисти","фашисти","крайно-десни"..

И айде пак за мигрантите .. да не забравяме - ТЕ СА нарушители на закона!

"чл. 279 НК, ал. 1: „Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до триста лева.”

И да питам - абе телевизиите в Източна Европа, що не задават въпроса "нарушителите на закона, що не са в затвора"? .. щото са съсипани, да спомена, съсипани от соросоидния двоен морал , и толерастията ..

Ако ЕДНИ нарушат закона - те са в затвора, нали? .. ако други го нарушат - им се предоставят жилища!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

15 sim4o | 17.09.201613:18

... "магнати съсипаха телевизиите в Източна Европа.." Я, викам си, да разбера за какво иде реч. А то - обикновенните седераст-соросоидни мантри.

Ей ги : .."Надали е изненадващо за някого, че повечето медии в Чехия, както и другаде в Централна и Източна Европа, възприеха изненадваща анти-емигрантска позиция по време на бежанската криза." Много щастлив Много щастлив

Чакайте сега, соросоидчета .. изненадващо ли ви беше , или неизненадващо?
И КАКВО очаквахте и какво желаете? И що е то "анти-емигрантска" позиция и що е то "про-емигрантска" позиция?

Здравият разум, да ви кажа е " изненадваща анти-емигрантска позиция" .. останалото - са соросоидни идиотии!

Дори ми се струва,че е точно обратното - МАЛКО медии в Източна Европа са на нормални, национални, разумни позиции - повечето все още бълват вашите соросоидни мантри и КРИЯТ доста от случващото се ! Ами у нас, в България .. се как се представят гледните точки ?
Малко ли са приказките за "расисти"," популисти", "крайни националисти" .. бе какви националисти - разумни хора, дето не искат да хрантутят навлеци от Пакистан и Еритрея, надомъкнали се в страните им нелегално.

И значи - за това, дето част от телевизиите в Източна Европа, останаха относително обективни, и показаха факти, и показаха мнения на обикновенни хора - за разлика от германските .. вие решихте, че са "съсипани" ..

Ако сте искренни - толкова по-жалко за вас!

Соросоиди сър .. .. Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

14 dedo adji | 17.09.201611:50

Не сте схванали основната теза. Телевизиите са съсипани след като западните собственици, купили ги за жълти евроцентове, са ги продали обратно на местни такива. (предполагам с прилична печалба) А в Европа такива работи няма. Там показват как унгарската полиция хвърля през оградата сандвичи на имигрантите, между които е опасно да влезеш. И три дни ни чули ни видяли масовото насилие на кьолнския площад. Те това е журналистическа етика.
Като заговорихме за журналистическа етика, (нещо като проститутски морал) кой е виждал таков дзвер? Значи, етичните журналисти първо изпълняват заповедите на чорбаджията, после отиват да плачат в скута на добрия чичко Икономист, че им нарушават етиката. Аз не съм журналист. На три пъти в кариерата си съм заявявал устно и писмено, че не съм съгласен с тая и тая страна от политиката на фирмата и си вземам шапката. Заплащал съм го с месеци без работа, но слава Богу, семейството ми не е останало гладно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.01.2013, 10:00

13 владимир бояджиев | 17.09.201602:24

Може да има конфликт с етиката на журналистическата професия. Така е. Врно е също, че в тези случаи собствениците на медиите са оказвали натиск да се представят нещата по точно определен начин. Вярно е. Но, нека попитам - когато на нас не ни се дава избор от политиците, да решаваме дали да приемем или не, който и да било в страните си, тогава ка да реагираме? Да бъдем ли честни, почтени, морални, коректни и т.н.?! Не тази медии поканиха милиони да влизат и преминават свободно, и да рушат правилата и живота, за които нашите предци са заплатили с живота си. НЕ! Медиите угодно предаваха всичко, които политиците им даваха. Медиите безропотно и не в съгласие с журналистическата етика, показваха изказванията, който представяха имигрантите, като ангелчета, смирени и готови да се откажат от себе си, за да попълнят редиците на обществата ни. А за тази манипулация, защо не казвате нищо? Защото, когато журналистите са малоумни и не могат да съберат 2 и 2, а само отразяват каквото им се предложи, тогава ще им се наложи да бъдат насочвани. И затова се получи и получава така. Единици от журналистическата гилдия задаваха въпроси - редно ли е да се канят така хора с друга култура и разбирания за живота. А сега почнаха да пищят, че не се спазвала етиката на професията. Ами, драги, вие си го направихте така. С вашата липса на социална и обществена ангажираност към запазване начина ни на живот... ... мързи ме да пиша повече, но идеята ми трябва да е станала ясна - след като преди нашествието са показвали само едната гледна точка, сега ще им се налага да представят само обратната
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

12 SamVaims | 16.09.201609:42

Като сме почнали с картинките... Изпитан метод за справяне с ислямски нашественици
https://pbs.twimg.com/media/CsQOyDaW8AAAcd_.jpg:large
muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 15.09.201622:44

Понеже няма емотикон, който да покаже реакцията ми, ще я онагледя с това: https://media.giphy.com/media/ueejmqFUYkSw8/giphy.gif
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 15.09.201620:50

>че мигрантите НЕ СА представяни като едни сладури, като дар Божи за Европа

Никой не казва нищо такова.
Може би все пак не е зле да прочетеш статията преди да я коментираш.

Описан е конфликтът между политическите цели на собствениците на медии с журналистическите принципи на обективност, като е илюстриран не с това, че мигрантите "НЕ СА представяни" по някакъв определен начин, а че са задължително са представяни по точно един определен начин.
Кой точно начин дори не е съществено - налице е автоцензура, ограничаване свободата на словото, липса на журналистическа обективност.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

9 Dear Ivan | 15.09.201619:54

Много ми харесва вица:

Руски турист е предизвикал масови безредици и струпване на специални полицейски и военни части на нюйоркското летище "Джон Ф. Кенеди", като е извикал на съпругата си в залата за чакащи пътници: "Алла, я в бар!"

Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

8 Dear Ivan | 15.09.201619:45

Разбира се, Докс, това са стандартни въпроси.

- Как избирате сюжетите си? (В нашия случай - как избирате обектите си за нанасяне в жилище с взлом, побой и изнасилване?)
- С какви други творци работите най-добре? (В нашия случай - кои други хора са в бандата ви?)
- Кои са любимите ви изразни средства? (В нашия случай - кои са предпочитаните ви нерегистрирани мобифони и оръжия?)
- Какви са вашите бъдещи творчески планове? (В нашия случай - какви са най-непосредствените золуми, които смятате да направите?)
- Какво бихте пожелали на нашите зрители? (В нашия случай - сега можете да упрекнете хората и правителството, че не са ви дали достатъчно, без да искат нищо в замяна, да поискате да ви отстъпят държавата си и да ги заплашите със смърт. Също така може да извикате "Аллах Акбар!".)

Естествено, не всички са такива, но разбираш какво имам предвид Усмивка

Настрана това, творческите планове на един творец са по създаването на художественото произведение. В Ница и в Кан се показват вече готовите неща, те са след творческите планове, ако последните се изпълнят и вече има завършен продукт.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.