Призивът на Джейми Ланистър: Зимата идва, а ледовете се топят | webcafe.bg
Webcafe

Призивът на Джейми Ланистър: Зимата идва, а ледовете се топят

Webcafe
21.08.2017, 17:44 (обновена 23.08.2017, 16:32)
Николай Костер-Валдау за важността на климатичните промени

Снимка: © Google Maps

Николай Костер-Валдау, който епосланик на добра воля на Програмата на ООН за развитие, ни напомня за важността на климатичните промени, както и за негативните ефекти, които топенето на ледовете може да предизвика

Зимата идва! Това са не само думите на рода Старк от "Игра на тронове", но и предупреждението на актьора от сериала Николай Костер-Валдау. Освен с ролята си на Джейми Ланистър, той е известен и като посланик на добра воля на Програмата на ООН за развитие, която си партнира с датската платформа UNLEASH lab.

В тази си роля Николай Костер-Валдау пише отворено писмо, засягащо темата за глобалното затопляне и топенето на ледовете по полюсите:

***

"В "Игра на тронове" един от многото зашеметяващи визуални образи, които привличат вниманието, е огромната стена от лед. Аз знам твърде добре, че в нашата "Игра на тронове" тази стена от лед е сериозно застрашена от климатичните промени.

Знам това, защото втората ми родина е такава земя на лед - Гренландия. Жена ми е от остров Уманак в северозападната част на Гренландия, а двете ми дъщери са наполовина гренландки. В значителното време, което прекарвам там, съм видял от първа ръка опустошителните ефекти от повишаването на температурите върху деликатната екосистема на най-големия остров в света.

Това, което се случва в Гренландия, обикновено не е от първостепенно значение за американците, нито за някой друг извън Северния Атлантически океан. А трябва да бъде. Ако ледената покривка на Гренландия, която покрива 80% от острова, се разтопи, резултатите за останалата част на света ще бъдат огромни и далеч не добри.

Експертите прогнозират, че ако ледът на Гренландия действително се стопи, нивата на морското равнище ще се покачат на 6 метра.

Рисковете от промените в климата не приключват само с повишаването на нивото на Световния океан, което само по себе си би трябвало да бъде сериозна тема за жителите на Ню Йорк, Маями, Ню Орлиънс и десетки други големи метрополии в САЩ.

17-те цели на ООН за устойчиво развитие, които поставят пътна карта за справяне с най-належащите проблеми пред планетата, са деликатно преплетени по такъв начин, че ако пропуснем да действаме по една от тях, като промените в климата например, последствията ще се усетят и по всички останали като световния глад, бедността, живота в океаните, енергетиката и дори образованието.

Промените в климата също така добавят елемент на непредвидимост към климатичните модели, което, от своя страна, води до увеличаване на броя и интензивността на природните бедствия.

Ето защо се опитвам да обърна внимание на опасните последици от пренебрегването на измененията в климата. Радвам се, че приех позицията на посланик на добра воля в Програмата на ООН за развитие, чрез която ще защитавам тяхната работа по прилагане на 17-те цели за устойчиво развитие, включително борбата с климатичните промени.

Портфолиото на Програмата включва помощ за страните в намаляването на въглеродните им емисии. Тя също така се застъпва за устойчивост при бедствия (минимизиране на риска от бедствия и подпомагане на разработването на ефективни планове за възстановяване след тях).

Вече виждаме нарастване на инвестициите в енергията от възобновяеми източници в страни като Китай и Индия. Хондурас и други държави са ангажирани с опазването и разширяването на обхвата на горите. Из Африка и някои малки острови вече разполагат с по-евтини и по-достъпни енергийни системи, осигуряващи чиста енергия за милиони. Кметовете на градове като Ню Йорк, Лима, Ротердам, Сеул, Аман и Кейптаун отново потвърдиха своя ангажимент за прилагане на Парижкото споразумение.

Ето защо и аз приветствам работата на UNLEASH Lab, които през последните осем дни събраха 1000 млади лидери на мнение от 129 страни, за да излязат с иновативни решения, които могат да помогнат за постигането на Целите за устойчиво развитие.

Събитието, което се проведе в родната ми Дания, ще продължи през следващите 13 години  до 2030 г. на ротационен принцип в различни градове, като се надяваме, че дотогава целите за устойчиво развитие вече ще са реализирани.

То е важен пример колко необходимото ангажирането на младите хора, междукултурното сътрудничество и новаторското мислене. UNLEASH завършви в понеделник вечерта в Аархус, когато 12 от 200 предложени идеи получиха награди и потенциално бъдещо финансиране.

Както всеки родител, и аз искам безопасен и сигурен свят за децата ми, за техните деца и за бъдещите поколения. Не трябва да заравяме главите си в пясъка, когато става въпрос за промените в климата. Напротив, трябва да имаме смелостта да направим други промени, за да запазим стабилността и безопасността на нашата планета."

Oще: гренландия  дейми ланистър  климат  климатични промени  ледове  николай костер-валдау  природа  топене на ледовете 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.