9 неща, които жените в Саудитска Арабия все още не могат да правят | webcafe.bg
Webcafe

9 неща, които жените в Саудитска Арабия все още не могат да правят

Webcafe
28.09.2017, 11:08 (обновена 30.09.2017, 10:01)
Бурки

Снимка: © Getty Images

Страната от Персийския залив има още дълъг път в борбата за правата на жените

Когато през април 2017 г. Саудитска Арабия бе избрана за член на Комисията по статута на жените за периода 2018-2022 г., това бе осъдено остро от световната общественост. Страната с едни от най-лошите права на жените в цял свят да отговаря за спазването им.

Интересно тогава беше мнението на анализатора на процесите в Близкия изток и Арабския свят Руслан Трад, който каза да гледаме на това не като на някакъв вид награда, а като на обществен натиск.

Сега, няколко месеца по-късно, Саудитска Арабия направи първата си крачка от дългия път към нормализиране на отношението към жените в страната - на жени беше позволено сами да шофират автомобил. Сега според мнозина тази промяна може да се възприеме като катализатор за началото на движение в защита на правата на жените.

Това разбира се бе посрещнато изключително остро от крайноконсервативните кръгове в страната, особено сред религиозните лидери.

В информационното пространство се появиха различни мнения, изказвани от различни религиозни водачи, според които жените нямат достатъчно мозък, за да шофират, нямат достатъчно силна психика и като цяло не са равни на мъжете и не могат да се оправят.

Промяната бележи и все по-засилващата се роля на престолонаследника Мохамед бин Салман, вторият по власт човек в държавата, чийто усилия са насочени в посока модернизирането на Саудитска Арабия в социален и икономически план. Договорите в областта на технологиите с Китай, привличането на множество международни специалисти във всякакви области, както и все по-сериозното отваряне на страната към света и външните пазари, показва, че икономиката на държавата от Персийския залив действително търпи промени.

В социален план също се наблюдава известен напредък, като през изминалите месеци обаче бяха въведени редица облекчения: от май месец насам жените имат право да следват в университет и да работят без разрешение от попечител. През юни Министерството на образованието разреши на момичетата да участват в часовете по физкултура.

Правото на жените да шофират обаче беше най-ясната крачка, че са започнали промени. И въпреки това пред Саудитска Арабия има още изключително много път.

Жените там все още са изправени пред множество ограничения, а човешките им права са ограничавани всевъзможни начини, като всичко това минава под шапката на Закона за настойничеството, според който жената просто не е субект в саудитското законодателство, а с нейните права се занимава "настойника" й - баща, съпруг, брат или дори син. Така на практика правата жените са сведени пред закона до правата на малките деца.

Ето 10 неща, които жените в Саудитска Арабия все още не могат да правят, без преди това да са получили разрешение от "настойника" си:

1. Не могат да носят каквото поискат. Според Шериата те трябва да бъдат облечени така, че да не се вижда почти нищо от тях. Все още там над 50% от жените са задължени да носят бурка или никаб, които закриват цялото лице.

2. Не могат да се женят или да се развеждат само по свое желание.

3. При евентуален развод нямат право да получат попечителство над децата си след определена възраст. Така момчетата над 7 години и момичетата над 9 години трябва да останат при баща си при раздяла на родителите.

4. Жените нямат право да общуват по какъвто и да е начин с мъже, които не са им близки роднини. Саудитското общество е изключително сегрегирано по пол и евентуално "смесване" може да доведе до много строги наказания. Това разделение отпада само при традиционния хадж, където мъже и жени обикалят заедно свещените места в Мека.

5. Жените нямат право да кандидатстват за лична карта или международен паспорт.

6. Нямат право да пътуват зад граница.

7. Жените не се занимават с държавните институции в Саудитска Арабия.

8. Да се явяват пред съда като пълноправни граждани. Тяхната позиция пред закона все още е като на непълнолетни.

9. Нямат право на определени медицински процедури.

Ясно е, че тепърва ще трябва Саудитска Арабия да работи за създаване на равни права между мъжете и жените и този процес може да отнеме много дълго време. Важното обаче е, че той започна, а по всичко личи, че ще продължи поне през следващите няколко години.

Oще: жени  забрани  полове  права  права на жените  саудитска арабия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

2 ImaIma | 29.09.201712:10

" а по всичко личи, че ще продължи поне през следващите няколко години."

години ?! Според мен хилядолетие няма да им стигне. Тези оправия няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 28.09.201720:27

"9 неща, които жените в Саудитска Арабия все още не могат да правят"

Ми тогава САЩ защо не ги бомбардират???!!!

Алоу, "световната демократична общност", какво чакате, спите ли???

Че и гей бракове там не са разрешени, режат им главите, и транс джендъри няма... Красимир Кънев къде гледа??? Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.