Ще "изядат" ли санкциите пиците и кафето на севернокорейците? | webcafe.bg
Webcafe

Ще "изядат" ли санкциите пиците и кафето на севернокорейците?

Webcafe по CNN
28.12.2017, 19:37 (обновена 30.12.2017, 15:45)
Северна Корея

Снимка: © Getty

В страната тихомълком тече консуматорска революция, която обаче може да бъде спъната от международния натиск над режима на Ким Чен Ун.

Пицарии и кафенета не са сред първите неща, за които се сещате, когато става дума за Северна Корея, но напоследък в изолираната държава се случват сериозни промени.

Под управлението на Ким Чен Ун тоталитарният режим в страната тихомълком изживява консуматорска революция.

Севернокорейците отдавна са свикнали държавата да контролира как те се хранят, обличат и пътуват. Наскоро обаче жителите на страната започнаха по-добре да усещат как изглежда животът в капитализма по западен образец.

"Хората имат достъп до повече потребителски стоки и бизнес-възможности, отколкото в който и да е момент в миналото", коментира Къртис Мелвин от института “САЩ-Корея” към школата по международни изследвания “Джонс Хопкинс”.

Мелвин, който изучава икономиката на Северна Корея, казва, че частни пицарии, кафенета, барове и бензиностанции процъфтяват в столицата на страната - Пхенян.

Доналд Тръмп се стреми към все по-сурови международни санкции, опитващи се да изцедят живота от севернокорейската икономика. Санкциите са част от кампанията на Тръмп да окаже натиск върху Ким Чен Ун и да го принуди да се откаже от бързо развиващата се програма за ядрени оръжия.

Но в самата Северна Корея правителството позволява по-голяма предприемаческа активност и дори насърчава конкуренцията между малки частни фирми.

"В Северна Корея вече можете да основете собствена компания", казва Андрей Абрахамян, специализиращ се в Азиатско-тихоокеанския регион в Центъра по стратегически и международни изследвания. "Магазин, козметична компания - можете да я управлявате като своя собствена и да задържате повечето от печалбата”, обяснява той.

Посетителите в страната съобщават, че има хора, които ходят на работа със скъпи електрически колела. Севернокорейците също така имат избор коя такси-компания да използват и каква марка паста за зъби да купуват.

Това може и да не звучи като нещо особено значимо за жителите на западните консуматорски общества, свикнали на постоянно нарастващ избор от стоки и услуги. Но в същото време това е огромна промяна за Северна Корея - една от най-бедните държави в света и място, където държавата в миналото е контролирала повечето аспекти от живота на гражданите си.

Експертите казват, че това отразява степента, до която икономиката на страната се е променила под управлението на училия на Запад Ким Чен Ун, който пое лидерския пост на Северна Корея след смъртта на баща си Ким Чен Ир преди шест години.

"Той е по-склонен да приема пазарните мерки", поне в сравнение с Ким Чен Ир, коментира Ким Бун-Йон, професор по икономика в Сеулския национален университет, който изучава икономиката на Северна Корея.

Промените, изглежда, съвпадат с видим икономически ръст.

Режимът не огласява публично никакви данни, но изчисления на южнокорейската централна банка сочат, че икономическият растеж на Северна Корея през 2016 г. е около 3,9%. Това е най-добрият резултат за икономиката на страната от началото на новото хилядолетие.

Тези прилични икономически показатели са налице въпреки продължаващите повече от десетилетие международни санкции. "Икономиката е в много по-добро състояние, отколкото преди 20, 10 или дори 5 години", казва Рудигер Франк, професор по икономика във Виенския университет, който също е специалист по Северна Корея.

Предполага се, че оживлението в предприемачество осигурява и добър прираст за хазната на режима на Ким.

Повечето от хората, държащи тези нови магазини и ресторанти, най-вероятно са привилегировани севернокорейци с тесни връзки с правителството, от които се очаква да отделят част от печалбите си в полза на режима. "Правителството и партията вероятно печелят повече пари от всякога" заради тези предприемачи, казва Къртис Мелвин.

Цари обаче голяма несигурност по въпроса дали този възход на частния бизнес ще продължи.

Дотук изглежда, че той е концентриран основно в Пхенян, “представителния град” за режима, който получава лъвския пай от ресурсите. По-голямата част от страната продължава да е изостанала с десетилетия – както във финансово положение, така и откъм технологии.

Нито една от подкрепящите пазарната икономика промени не е официализирана като закон, което означава, че търговците все още са податливи на капризите на режима.

Например, провалила се валутна реформа на правителството през 2009 г. лиши много севернокорейци от личните им спестявания.

Експертите също така смятат, че Северна Корея надали ще последва примера на други разчитащи на централно планиране икономики, които възприеха капитализма, като Русия и Китай.

Професор Рудигер Франк сочи като пример бившия съветски лидер Михаил Горбачов, който беше свален от власт скоро след като реализира мащабни реформи. "Поради това Ким е много предпазлив", обяснява Франк.

Междувременно засилващите се санкции вероятно ще намалят количеството пари и стоки, навлизащи в страната. Санкциите засягат основните износни продукти на Северна Корея като въглища, желязна руда и морски продукти, почти всичките от които се продават през границата в Китай.

Франк посочва, че санкциите са „много ефективни като средство за спъване на пазарната икономика". Професорът е научил за много севернокорейски компании, които в резултат на санкциите са прекратили дейността си.

Много експерти все пак остават скептични, че икономическият натиск, оказван от САЩ и други страни, ще убеди севернокорейското правителство да промени позицията си за ядрената си програма.

Андрей Абрахамян коментира, че от санкциите, засягащи основните икономически браншове в Северна Корея, вероятно най-много ще пострадат обикновените граждани.

"Властите са склонни да прехвърлят икономическото бреме върху гражданите си в продължение на дълго време", заявява той.

Oще: доналд тръмп  ким чен ун  конкуренция  консуматорска революция  оон  предприемачество  санкции  северна корея 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.