Той посегна на живота си, защото нямаше работа | webcafe.bg
Webcafe

Той посегна на живота си, защото нямаше работа

Webcafe
09.02.2017, 16:11 (обновена 13.02.2017, 12:16)
Отчаян мъж

Снимка: © Gettyimages

Това е викът на цяло едно поколение. Млади хора, които нито учат, нито работят и са престанали да търсят, да вярват, да искат. Армия от обезверени и озлобени личности

Защо един млад мъж решава да се самоубие на 30 години? И то в Италия, а не в Бангладеш. Отговорът се крие в предсмъртното писмо, оставено от Микеле. То разтърси италианците, защото безмилостно обвинява държавата, че е изгубила цяло едно поколение. Млади хора, които нямат работа, нямат надежда, принудени да получават навсякъде отговорът "Не".

След като написва дългото и трогателно предсмъртно писмо, на 31 януари Микеле отива в дома на баба си, взима едно въже и.... приключва със себе си. "Не мога да прекарам живота си в борба за оцеляване.... Не се живее само с отговор "Не", с "Не" се умира" - обвинява със срам и голямо отчаяние младият мъж една система, в която за младите няма работа. Поне не за него и за хиляди млади италианци до 35 години.

"Направих много опити, опитах се да намеря смисъл и цел, използвайки собствените си качества... Писна ми само да правя усилия, а да няма никакъв резултат, писна ми от безсмислени интервюта за работа, писна ми да завиждам, писна ми да се питам как се чувстваш, когато успяваш, писна ми да се усмихвам, когато искам да псувам и винаги да бъда на опашката".

Родителите: "Беше на толкова много стажове и никъде не го взеха"

30-годишният Микеле е от Удине, град със 100 хиляди население до границата със Словения. По професия е график. По-скоро би искал да бъде, защото животът не му позволява да бъде. "Никой не го взе. Беше на толкова много стажове и курсове и навсякъде му казваха "Не". Един, два, три пъти..." - разказва баща му. Той се упреква, че не са усетили, че синът им е в криза. Предсмъртното му писмо е зов за помощ, който обаче остана нечут, един безмилостен анализ на тази система, която убива най-добрите си деца".

Това е викът на цяло едно поколение. В Италия го наричат поколението "Не", млади хора, които нито учат, нито работят и са престанали да търсят, да вярват, да искат. Армия от обезверени и озлобени личности. Цели 40,1% е младежката безработица в страната.

По молба на родителите цялото писмо на сина им беше публикувано от местния вестник Messaggero Veneto. "Защото това е сериозен проблем, истински социален бич, който той се опитва да изобличи" - разказват покрусените майка и баща.

Микеле е дете на Североизточна Италия, на областта Фриули Венеция-Джулия, която в миналото е един от богатите региони на Североизточна Италия. Днес обаче в областта се виждат само руините на затворени фабрики, има хиляди безработни, броят им се е утроил за три години, има и десетки самоубийства.

Много от местните бизнесмени предпочитат да изнесат производствата си в Китай или в съседните страни от бивша Югославия и затварят фабриките в Италия. Те спестяват от данъци, заплати и осигуровки, а местните хора губят работата си.

"Няма какво повече да искаме от нашата действителност - пише в последните си драматични думи Микеле. Не може да се надяваш на работа, не може да се надяваш да бъдеш обичан, не може да претендираш да бъдеш оценен." След като години наред безуспешно търси работа, той започва да вижда нещата само в черно, както настоящето така и бъдещето.

"Една катастрофа, в която не искам да участвам". Думи, пълни с безпомощност, гняв и фрустрации.

Молба за прошка от мама и татко

"Общото състояние на нещата е неприемливо за мен, повече не мога да се товаря с това" - пише Микеле. Накрая моли за прошка родителите си. "Ако можете". Няма по-голяма болка от тази да надживееш детето си. И да получиш посмъртно писмо от него: "Знам, че това ви изглежда като лудост, но не е. Просто съм отчаян. Нямам желание: не съм за тук, нито за сега. Не мога да наложа присъствието си, но мога просто да си отида."

Микеле обяснява, че не става въпрос за момент на лудост, нито за криза. "Вътре в мен всичко е подредено. Това поколение си отмъщава за една кражба, за кражбата на щастие". Баща му счита, че "това са млади хора, които преживяват като лично поражение това, което за нас е удар от едно умиращо общество". За неговия син отказът се превръща в кошмар. "Един свят, лишен от идентичност, лишен от гаранции, лишен от отправни точки". Момчето се извинява на приятелите си.

Последният шамар е за правителството. "Поздравления към министър Полети, той наистина държи на младите". Полети е министърът на труда и социалната политика в служебното правителство на Паоло Джентилони.

В Италия младежката безработица е 40,1% според данните на Евростат от декември. В Европа по-зле са само Испания с 42,9% и Гърция - 44,2%. Най-ниска е младежката безработица в Германия - 6,6% на хора под 25 години. В България 22,4% от младежите са безработни, а средната стойност за ЕС е 18,4%.

Как се стигна дотук?

Според министър Полети причините за огромната безработица сред младите хора в Италия е кризата, заради която са изгубени един милион работни места, опитите страната да се справи с външния си дълг, заради което са блокирани голяма част от парите от бюджета. Не на последно място е пенсионната реформа, която увеличава с шест години възрастта за пенсиониране. Така за хора като Микеле шансът да си намери работа става още по-малък.

Безработицата е сериозен проблем. Особено ако си на 30, имаш диплома в джоба, но от години никой не те взима. Защото си неопитен, а как да придобиеш опит, ако никой не ти дава възможност. Истината е, че мерките, предлагани от италианската държава не дават резултати. А обясненията на министъра и безплодните усилия на държавата се приемат от младите италианци като подигравка.

Друг въпрос е, че италианските младежи са доста разглезени, завършват университета за седем вместо за четири години и живеят с мама и татко, докато може. Някои от тях и не бързат да си намират работа.

На фона на историята на Микеле последните заключения може да прозвучат цинично, но нещо в модела не работи. Нито в мерките на държавата, нито в начина на възпитаване на децата. Прекършеният млад живот, избрал края, без да види остатъка от представлението, е трагично доказателство за това. Дано някой се стресне и нещата да се променят. Иначе ще се окаже, че Микеле си е отишъл напразно.

Oще: безработица  германия  защо се самоубиват младите хора  италия  липса на работа  микеле  младежка безработица  родители  самоубийство  удине 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

54 Mako | 15.02.201712:27

Bichkiiata | 14.02.201718:24
какво да цитирам
-----------------------------------

Два дни след края на разговора, пак си изпълзял, подльо?
Пак повтарям, мръснико - цитирай онези мои думи, с които оневинявам престъпника, ритнал беззащитната жена на стълбището. Ако за пореден път не можеш да представиш доказателство - пак ще повторя - ти си даказан подъл лъжец!
Хайде, цитирай!
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

53 Bichkiiata | 14.02.201718:24

какво да цитирам бе дебилен там долу не е ли достатъчно за кой да е с в всичкия си за да си направи заключения по твоите разсъждения за невинността на брат ти дето си вдигнал бутилката
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

52 Mako | 12.02.201719:32

Bichkiiata | 12.02.201719:29
измекяр ти нормален ли си,
----------------------------------------------

Това ли е цитатът? Бих казал, че си доста изнервен в цитирането...
Бягай да лижеш раните си, подлецо Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

51 Bichkiiata | 12.02.201719:29

измекяр ти нормален ли си, мутирал си до степен, че все още търсиш начин да оправдаеш фундаменталната низост на онез уроди, едва ли ще се намери някой освен братята ти от берлинското метро , който като прочете хода на заключенията ти от по-долните коментари да не разбере какво ти е морално етичнато възприятие
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

50 Mako | 12.02.201708:26

Бичко, сега би ли посочил къде точно в този разговор съм защитил престъпника, ритнал в гърба една беззащитна жена? Ако успееш да го сториш, ще докажеш, че аз съм мръсник. Ако не успееш да дадеш такъв цитат, обаче, това ще е доказателство за най-малко две неща, свързани с теб - първо, че си лъжец, и второ, че си подъл не по-малко от урода, който рита хора в гръб!
Хайде, чакам цитата!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

49 Bichkiiata | 11.02.201723:50

Никакъв проблем ве , интересен беше целия коментар та го публикувам за да може който иска да придобие представа какъв измекяр и фалшив хуманист си


1Mako | 13.12.201622:50
Само кибикът, който невъзмутимо си прибра зеленото шише, без дори да извади ръка от джоба си, е идентифициран.
--------------------------------------------------------
Взимане на шише от пода и то без да вадиш ръката си от джоба? Май вече идентифицирахме още нещо - мозъчното съдържание на авторката. По една случайност - също българка

Mako | 13.12.201623:17
JB | 13.12.201623:07
Има хора с две ръце.
--------------------------------
Уффффф, все забравям това....а сега се сетих как съм забравил още нещо: а какво ли би се променило, ако нашенецът бе извадил лявата си ръка от джоба, докато вдигаше бутилката? Оставам в неведение, а авторката със сигурност знае защо именно ръката в джоба превръща този нашенец от обикновен подпийнал неадекватко, в отвратителен лумпен със садистични наклонности...

Mako | 14.12.201613:44
boris | 14.12.201610:27
Нищо не зацепих от статията. Българинът в какво е обвинен - че пие бира ли?
-------------------------------------------------

Не просто пие, а и допуска нещо светотатствено - изпуска си бирата. А после я вдига / представи си, моля ти се!/ без да си вади ръката от джоба!!!
Е, това вече е за затвор! Минимум десетина години, да се научи да уважава напитките!


7Mako | 14.12.201613:48
rare case | 14.12.201611:27
Изключително много се забавлявам как форумните недоразумения се идентифицират с примата с едната вежда.
-----------------------------------------------

И аз със смях идентифицирам един субект, който е твърдо убеден, че справедливостта е само за тези от глутницата му, никога за другите. И това му дава самочувствие на надпримат!
Хе, хе Намига Смее се

8Bai Hoi | 14.12.201614:03
Много добър текст.
Разбира се няма как да се хареса на "антисистемните форумни интелектуалци", защото вътре има твърде неприятни за тях въпроси и истини. Затова започват да тривиализират, омаловажават и иронизират случката. Само си представям, ако наистина се окажеше афганистански или сирийски емигрант арестуваният, какви неща щяха да се изговорят и изпишат. Ама сега е съвсем невинен защото "само си вдигал бирата"


Mako | 14.12.201614:11
Bai Hoi | 14.12.201614:03
вътре има твърде неприятни за тях въпроси и истини.
------------------------------------------------------

Посочи поне един неприятен въпрос и поне една неприятна истина, интелектуалецо Хой.


12Mako | 14.12.201618:35
Bai Hoi | 14.12.201615:48
Mako | 14.12.201614:11
---------------------------------------------------------------
Не мисля, че има нужда да го правя.
--------------------------------------------------------------

Достоен отговор на достоен мъж. Бай Хой.
Поклон поклон

13Mako | 14.12.201618:38
Бам | 14.12.201617:54
Мако, ма ти не разбра ли, ве кир? Ми и оня херой дети ритнал момичето и той от оная земя, дето е като една човешка длан
-----------------------------------------------------------

Бамчо, ма ти не разбра ли, ве, умниченце умничко - и ние, и статията обсъждаме не "оня", а "този" херой? Що така изпадна в несвяст?
Смее се14Bichkiiata | 14.12.201619:34
Мако

макар, че очевидно е невъзможно да се спреш, е в твой интерес
невинния дето си взема бутилката има причинно следствена връзка с този който рита момичето и макар, че по всяка вероятност ще мине по-тънко не го прави по-малко лайнар
Оценка
+2 -0

15Mako | 14.12.201619:43
Bichkiiata | 14.12.201619:34
Мако

макар, че очевидно е невъзможно да се спреш, е в твой интерес
невинния дето си взема бутилката има причинно следствена връзка с този който рита момичето и макар, че по всяка вероятност ще мине по-тънко не го прави по-малко лайнар
-----------------------------------------------------

Хахахахаххххххх, резултатът от опита ти за мислене кефи страхотно Смее се

16Mako | 14.12.201620:37
Виктория Пенелопова 07 | 14.12.201620:24
След като положих усилие да прочета всичко, констатирах, че дрис-нята Мако е човекът с едната вежда или поне брат му!
--------------------------------------------------------

Леле, разкриха ме!
Бегам Намига Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

48 Mako | 11.02.201722:34

Bichkiiata | 11.02.201721:45
Мако

искаш ли да ти копирам и залепя всички постове които изака в защита на лешояда гледащ
--------------------------------------------------

Не, не искам. Защото ще ти се наложи да дадеш мой цитат, в който:
------------------------------
Bichkiiata | 11.02.201718:02
Mako
ти дето пръв скочи в защита на урода дето ритна момичето по стълбите в Берлинското метро
-----------------------------
Хайде, чакам цитата, доказващ твърдението ти, че съм защитавал един очевиден престъпник!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

47 Bichkiiata | 11.02.201721:45

Мако

искаш ли да ти копирам и залепя всички постове които изака в защита на лешояда гледащ начупеното момиче в дъното на стълбите ?

и един акъл ползувай или английското "suicidal" или българското "самоубийственото" никога тюрлюгювеча "суицидното"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

46 Mako | 11.02.201720:01

Bichkiiata | 11.02.201718:02
Mako

ти ли бе, ти ли ще раздаваш уроци по хуманност, ти дето пръв скочи в защита на урода дето ритна момичето по стълбите в Берлинското метро
---------------------------------------------

Скъпа Бичко, горецитираното е стопроцентова лъжа. Не очаквам да се извиниш за нея, така че спокойно можеш да продължиш вдъхновеното си участие в обсъждането на автомобили тук, под статията за самоубийството на един нещастен човек!
Хубава вечер!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

45 Bichkiiata | 11.02.201718:10

путя пезев

ауди 6 още от едно 20 години имат проблем с критични компоненти ( втулки на предното окачане и лагери) които по-рано се правиха от метал , в последствие от полимер явно се предовериха на модерните технологии, знам че най-общо се залага на умишлен къс живот , но там беше някаква технологична грешка и то на много отговорни елементи, които като се счупят те вкарват в гроба ... друг въпрос е, че това което се произвежда в Китай никога няма да се пусне на пазара в Германия, мексикански фолксваген нема да подпръцне под германско небе
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.