Страната, в която дори партито е част от работата | webcafe.bg
Webcafe

Страната, в която дори партито е част от работата

Webcafe, по QZ
01.01.2018, 16:07 (обновена 03.01.2018, 14:03)
южна корея

Снимка: © Getty Images

Ако имаше награда за най-стресирана нация в света, Южна Корея щеше да е сред фаворитите.

Тук и работата, и играта са доведени до крайност. Трудоспособните хора в Южна Корея прекарват цели 2069 часа от годината на работното си място.

Въпреки че са на второ място по работохолизъм сред 35-те страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (преди тях са само мексиканците), корейските работници вземат по-ниски средни заплати в сравнение с останалите държави.

Безрезервната отдаденост на задачите се възпитава от ранна възраст - децата в Южна Корея прекарват до 14 часа на ден в учене, като наред с редовните часове в училище, допълват заниманията си с уроци в частни академии.

Тази култура вече показва отрицателните си ефекти. Учениците в гимназиално ниво в Южна Корея разполагат със средно 5 часа и 27 минути за спане на нощ, показва изследване от 2014 г. Хората в младежка и трудоспособна възраст в Южна Корея са най-податливи на риск от самоубийство на фона на останалите страни от ОИСР.

Животът на децата е предопределен от успеха им на приемните изпити за колежанско образование. Оценките им са от решаващо значение за бъдещето, професионалните възможности и дори личния живот на младите корейци.

Стресът се е превърнал в приемлив начин на живот в Корея.

Натискът за успех в корейското общество създава особена култура на игра, която на пръв поглед изглежда необикновено жизнерадостна и забавна. Жителите на столицата Сеул имат неограничени възможности за релакс в свободното време - салони за аркадни игри, които работят до късно през нощта, денонощни зали за гейминг, кафенета с интегрирана виртуална реалност, парти-автобуси, спа-центрове, улични карнавали, караоке барове и др.

Кварталите за забавления в Сеул, разположени около известните университети, никога не спят. Тази особеност се вписва в националния модел на Корея. Обществото е ограничено от реда и йерархията, което изисква от всеки да отговаря на високи показатели. В същото време, социалната среда позволява създаването на пространства, в които всеки може да се освободи от ограниченията.

Нуждата да избягаш от стреса е дълбоко свързана с експлозивния ръст на Южна Корея и превръщането й в една от световните икономически сили.

До Корейската война от началото на 50-те години на ХХ век, Южна Корея е аграрна и бедна държава. През следващите десетилетия обаче страната прави огромен скок напред благодарение на икономическото си развитие. Внезапно се заражда средна класа, която разполага с пари за харчене. Обществото се намира в историческа "въртележка". Дори човек да произлиза от бедно селско семейство, може да се окаже ключов фактор в научна институция или корпорация.

С това обаче се увеличава и социалният натиск за полагане на сериозни усилия за личния успех. Към края на 80-те години новите елити вече са се установили, а достъпът до високите рангове става много по-труден.

По същото време нощните клубове в Сеул започват да се превръщат в съществена част от начина на живот на корейците.

Играта и работата са двете крайности, които съществуват равностойно в културата на Южна Корея. В известен смисъл - те се хранят една от друга. Колкото по-трудна е работата, толкова по-голяма е нуждата от разпускане от стреса.

Нещо повече: изграждането на кариерата дори изисква определена отдаденост и умения за поведение в неформална среда. Корейските работници и изследователи често са подтиквани да се включват в сесии по маратонно ядене и пиене с шефове и колеги, което обикновено завършва с надпяване в караоке барове.

Всяка компания има подобни обичаи: в края на работния ден социалните бариери се пречупват с алкохол и разговори. Корпоративната култура е стресираща и йерархична, но в същото време бизнесите отделят немалко средства, за да финансират неформалните срещи на служителите - само и само да могат да се отпуснат от работата.

Колкото и привлекателен да изглежда този обичай, той може да има и негативни последици за служителите, които понякога се оказват принудени да се напиват в името на работната етика и доказването пред ръководството на компанията.

Статистиката показва, че корейците изпиват средно 13,7 шота спиртни напитки всяка седмица, което е двойно повече от средното количество, приемано от руснаците.

Почерпките с алкохол са приемлива културна норма за всички възрасти в Южна Корея.

Мъжете и жените на 40-50-годишна възраст спазват стриктен ред на работното си място, но когато влязат в развлекателните заведения, падат всички задръжки.

Доколко този начин на живот е добър, не е много лесно да се прецени.

За някои, корейската парти-култура не се различава особено от битовия алкохолизъм или подмяната на нуждата от психотерапия с пиене.

Високите нива на депресия и самоубийства все още тормозят обществото, макар че през последните години има видима тенденция към по-здравословни хобита като излети в планината и др.

Във всички случаи, корейците показват на света колко е важно да можеш да се забавляваш на всяка възраст. За съжаление - показват и колко притеснителна може да се окаже необходимостта от отпускане на напрежението.

Oще: работа  работохолизъм  стрес  труд  южна корея 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

1 Xaoc | 02.01.201812:47

"корейците изпиват средно 13,7 шота спиртни напитки всяка седмица, което е двойно повече от средното количество, приемано от руснаците."

Това е горе-долу една голяма ракия. В Мездра това се води статистическа грешка. Под литър на седмица не се пада.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.