На палатка в Шереметиево | webcafe.bg
Webcafe

На палатка в Шереметиево

Webcafe, Qz.com
30.03.2016, 23:56 (обновена 02.04.2016, 08:28)
шереметиево

Снимка: © GettyImages.com

Изненадващо много хора стоят с месеци на най-натовареното московско летище

На 18 август 2015, Хасан Ясиен се регистрира на летище "Шереметиево" за полет до Турция, минава през митнически и паспортен контрол и се насочва към гейта, за да хване самолета си.

Седем месеца по-късно, 42-годишният сириец все още не е напуснал летището. Той живее в малка зелена куполообразна палатка в межнудародната чакалня на терминал E, а около него са наредени помощи, осигурени от Върховния комисариат по бежанците на ООН (UNHCR) и от някой и друг дружелюбен пътник. Той поддържа все по-отчаяни комуникации с външния свят по мобилния си телефон.

За щастие поне има безплатна Wi-Fi мрежа

Ясиен далеч не е единственият човек, който е прекарал седмици, месеци или дори години в ничията земя на терминала на международно летище. Най-прочутият такъв пример беше Мехран Карими Насери, чийто 18-годишен престой на парижкото летище "Шарл дьо Гол" вдъхнови филма "Терминалът" (2004) с участието на Том Ханкс.

Но в аналите на наподобяващо сюжет от Кафка летищно чистилище, нищо не може да се сравнява с Шереметиево, което миналата година бе обявено за най-натовареното московско летище.

Ясиен е един от поне дузината души, които не по собствено желание са се превърнали в негови дълготрайни гости. Това е само от 2013 година, когато Едуард Сноудън, укриващ се от американското правителство, прекара 39 дни на Шереметиеро в очакване Русия да му даде убежище.

Но дори сред тези лишени от късмет люде, историята на Ясиен е сред най-странните. Повечето от тях са заседнали там в опит да влязат в Русия. Той обаче попада в клопка, опитвайки се да излезе.

"Воюва ли Америка на ваша земя?"

Ясиен произхожда от Атариб, град, разположен северозападно от Алепо. Той е избягал от сраженията там през 2012-та и е стигнал до Ливан, където е работил повече от две години. (Бивш негов работодател потвърди тази част от историята му). Когато сирийските бежанци са продължили да навлизат в Ливан и работните места са намалели, той отишъл в Русия през юли 2014, по покана на друг сириец, който по негови думи държи текстилен бизнес в Ногинск, близо до Москва.

Докато работел в Ногинск, живеейки заедно с още 20 други чуждестранни работници в три неотоплени стаи, Ясиен кандидатствал за убежище. През декември получил отказ.

Положението на Ясиен според руската федерална миграционна служба не било с нищо по-тежко от това на средностатистически сириец; конфликтът в Сирия не бил война, а "масова антитерористична операция" и хора като Ясиен се опитвали да напуснат страната "не защото се боят да бъдат убити, а защото икономическата и хуманитарна ситуация там се влошава". (Според Комитета за гражданско съдействие - неправителствена организация, която следи за спазването на правата на бежанците в Русия, твърдението, че ситуацията в Сирия не е толкова тежка, е доста разпространено в отказите на молби за убежище от руска страна).

Ясиен, които вече се води пребиваващ незаконно в страната, казва, че се върнал на работа за познатия си сириец в Ногинск, и после постъпил в работилница, собственост на азербайджанец. Към лятото на 2015, спечелил само няколко хиляди долара и редовно тормозен от полицията за подкупи, той решил, че му е дошло до гуша и ще замине за Турция.

След като бил просрочил визата си, той получил съдебно решение (което журналисти видяха с очите си), разрешаващо му да плати глоба от 5000 рубли (под 76 долара) и да напусне страната до 15 дни. На следващия ден той бил на Шереметиево със самолетен билет в ръка.

Защо паспортът му е бил отнет, остава неясно

В чакалнята, по думите на Ясиен, руски граничар се приближил до него и го попитал защо се опитва да замине за Турция - не му ли харесва в Русия? Когато Ясиен обяснил, че не получил убежище в Русия, граничарят отвърнал: "Воюва ли Америка на ваша земя?". После той поискал паспорта на Ясиен, заявявайки, че съдия е наредил той да бъде конфискуван.

Залина Корнилова, ръководител на руската федерална миграционна служба, коментира, че решението за конфискация може да е дошло от Федералната служба за сигурност (ФСБ). ФСБ отказаха коментар.

Между 18 август и 8 септември Ясиен се опитал още два пъти да се качи на полети извън страната - веднъж до Турция и веднъж до Ливан. (Той пази старателно билетите - и журналисти успяха независимо да потвърдят валидността на билета до Ливан).

Всеки път обаче по негови думи руските власти са му отнемали паспорта преди качването на самолета и са го давали на екипажа на самолета, който го е предавал на турските или ливанските гранични власти при кацане. И всеки път граничните власти са му заявявали, че тъй като паспортът физически не е бил в ръцете му, когато той е кацал, не може да влезе в страната - и са го връщали обратно в Русия.

Той все още не е получил паспорта си

Използвайки мобилния си телефон, Ясиен е започнал да изпраща имейли с молби до различни международни организации (повечето заглавия на мейлите гласят: "Моля ви... търся решение на моя проблем"). Два месеца след началото на изпитанията му, от Комисариата по бежанците на ООН са се отзовали. Сега те му изпращат седмично храна и са ангажирали руски адвокати да водят дело в Европейския съд за правата на човека. Телефонът е единственото му средство за комуникация; интервютата с журналисти той дава през WhatsApp.

Той обаче е имал доста голяма и разнородна компания от други заседнали на летището пътници. Кюрдско шестчленно семейство от Ирак е прекарало два месеца в Шереметиево миналата есен, преди да бъде прехвърлено в център за очакващи убежище през ноември. Според Дария Тренина, един от адвокатите на Ясиен, сомалийски журналист също живее там от миналия април; иракчанин е бил изпратен в Дания на 17 март, след като е прекарал осем месеца на летището; и палестинец, който е бил там от август, наскоро е бил върнат обратно в ивицата Газа.

Ако добавим и Едуард Сноудън и японски блогър, който е прекарал два месеца на летището миналото лято, твърдейки, че е преследван в Япония, това прави 12 дългосрочни обитатели на летището за по-малко от три години.

Може би дори е имало и тринадесети

При първата среща на журналисти с Ясиен на летището, той посочва друг човек, спящ на земята, и показва снимка на изтекла американска шофьорска книжка и актуална фотография, както и писано на ръка писмо. По негови думи то е писано от този човек, който Ясиен представя като американски гражданин на име Дейвид Уеб, който е преследван в САЩ и е поискал убежище.

Ясиен коментира, че полицията е отвела този човек на 9 март. (Представители на пресата са се свързали с американското посолство в Москва и очакват потвърждение на информацията за Уеб).

Този пик на дългосрочни обитатели на Шереметиево може по някакъв начин да е свързан с по-строгите закони за незаконната емиграция, гласувани през август 2013 година. Преди Сноудън последният подобен случай, който журналисти са успели да идентифицират, е на иранско семейство, прекарало 11 месеца там през 2006-та и 2007 година. Комитетът за гражданско съдействие коментира, че експулсирането на незаконни емигранти рязко се е увеличило след 2012-та - от 45 000 души тогава до 198 000 през 2014-та.

Самият Ясиен е правил още няколко опита да получи убежище в Русия, докато продължава да стои на летището.

"Няма решение според руското законодателство", коментира адвокат Тренина. "Не можем да постигнем нищо тук - нито да му осигурим законен достъп до Русия, нито компенсация за лишаването му от свобода и ужасните условия, нито бежански статут". Тренина се надява подаденият иск пред Европейския съд за правата на човека да накара руските власти да решат случая с Ясиен. Засега обаче по нейни думи това не се случва.

Oще: летище в русия  летище шереметиево  москва  руско летище  столица на русия  шереметиево 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.