Опасната образователна реформа на Полша | webcafe.bg
Webcafe

Опасната образователна реформа на Полша

Webcafe, по Der Spiegel, Deutsche Welle
04.09.2017, 12:58 (обновена 05.09.2017, 16:50)
ученици, училище, деца в училище

Снимка: © Getty Images

Властта иска полското образование да стане по-консервативно

"Право и справедливост", управляващата партия в Полша, е напът да върне модела на средно образование от социализма.

Новият план за промени в образователната система, съставен от министъра на образованието Анна Залевска за 10 месеца, влиза в сила с началото на учебната година в Полша - 1 септември.

В основата на тази реформа е закриването на отделните прогимназиални училища, в които досега учеха децата между 12- и 15-годишна възраст. Така основното образование се удължава от 6 на 8 години. Правителството планира тези ученици да бъдат прехвърлени в общообразователните училища заедно с по-ниските класове, тъй като така интеграцията им би трябвало да бъде по-лесна.

Обособените училища за класовете преди гимназиалното образование бяха въведени в Полша през 1999 г. от правителството на Йежи Бузек. Тогава целта беше полската образователна система да бъде приравнена с училищата в западноевропейските страни, както и да даде равен старт на децата от големите градове и тези в провинцията.

Резултатите от тестовете на PISA показват, че тази политика действа - по традиция Полша е в топ 10 на страните с най-високи резултати от тестовете.

Според настоящия министър на образованието Анна Залевска обаче реформите от 1999-а и въвеждането на междинно образование, предхождащо гимназиалното, срещат негативни отзиви от родителите в страната.

Сега новата реформа връща Полша към периода 1952 - 1989-а година и моделът на обучение от тоталитарно време. Властта иска полското образование да стане по-консервативно и обърнато към традиционния католицизъм.

Опасенията на критиците на правителството са, че тези амбиции на "Право и справедливост" ще превърнат учениците в по-скоро в националисти, а не в патриоти. Новата учебна програма ще ги подтикне към ксенофобия, краен традиционализъм и религиозност.

Новата учебна програма предвижда по-малко часове по биология, химия, физика и IT и повече - за литература и история. Освен това учебниците по отделните предмети вече няма да са смислово свързани помежду си, както е било досега.

Залевска не крие, че целта на Министерството на образованието е да прехвърли консервативните възгледи на "Право и справедливост" и върху по-младото поколение.

Плановете за промени в образованието се превърнаха в най-сериозния сблъсък между управляващата партия и нейните критици след масовите демонстрации от октомври миналата година, когато правителството предложи тотална забрана на абортите.

При премахването на средните училища за учениците в ранна тийнейджърска възраст правителството оставя хиляди директори без работа. Така то може да назначи на тяхно място нови директори в новите окрупнени училища и да се "отблагодари" на партийни членове и симпатизанти за тяхната лоялност.

Най-много спорове предизвикват промените в учебната програма по различните предмети и в учебниците по тях. Преди в учебниците по история например се обръщаше голямо внимание на цивилизацията и развитието на обществото през вековете. Сега вече учебникът по история за седми клас няма да започва с римската и древногръцката култура, а с първия полски крал от X-ти век - Мешко Първи.

Вече почти няма да има събития от световната история, цялото обучение ще е концентрирано върху Полша и нейните исторически личности.

Холокостът не се споменава в уроците за Втората световна война, името на Лех Валенса - един от първите активисти за човешките права в Полша и Нобелов лауреат - също е споменато мимоходом. Обяснението на образователния министър: за някои Валенса може да е герой, но за други е сътрудник на бившите тайни служби.

При изучаването на модерната полска история основаването на Европейския съюз е описано съвсем накратко. За сметка на това на папа Йоан Павел II е обърнато огромно внимание.

"Историята не е нито сборник от патриотични епизоди, нито галерия на герои. Изключването на противоречиви или негативни събития изкривява картината на историята", посочват изследователи от Историческия институт на Университета във Варшава в протестно писмо до правителството през февруари.

Новите уроци по биология също са писани от ревностни католици. От тях отпада изучаването на еволюцията, което също предизвика вълна от критики, тъй като без нея часовете по предмета едва ли не се превръщат в изучаване на хаотични факти без връзка помежду си. Така децата са принудени да наизустяват уроците си, без да ги разбират.

От учебния план по биология са премахнати и уроците по сексуална култура, които засягат абортите и контрацептивните методи.

Въпреки че часовете по химия запазват своя брой, твърде малко от началните училища имат лаборатории, в които да практикуват предмета.

Анна Залевска отрича промените да са с политическа насоченост. Тя казва, че целта на правителството е децата да уважават полския език и културно наследство. Министърът допълни, че правителството иска да се разграничи от образователната система, която включва единствено решаване на тестове и нищо друго.

След като се запознаха с промените, много учители изказаха желанието си да работят по собствени образователни методи, а не по програмата, предвидена от "Право и справедливост". Експертите се притесняват, че това би възобновило техники за обучение, които са остарели и неефективни.

Съюзи на учители и родители събраха вече над 1 млн. подписа с искане за референдум относно предвидените промени в образованието. "Право и справедливост" бързо отхвърлиха искането като обвиняват демонстрантите в политически пристрастия.

В понеделник, 4 септември, родители и учители предвиждат да излязат на протест пред Министерството на образованието във Варшава под надслов "Училището ни принадлежи". Освен всичко друго родители и ученици се притесняват, че новите реформи ще попречат на полските ученици да продължат образованието си в чужбина.

Oще: анна залевска  биология  варшава  исторически личности  история  йоан павел втори  лех валенса  литература  образователна система  обучение  папа йоан павел втори  полско образование  полша  право и справедливост  учебници  физика  химия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.