Webcafe

Игра на живот и смърт, в която победители няма

Webcafe
17.06.2017, 12:23 (обновена 21.06.2017, 10:04)
Мишел Картър

Снимка: © Getty Images

Мишел Картър - момичето, виновно за самоубийството на гаджето си

Когато все още е тийнейджърка, Мишел Картър праща съобщения на гаджето си, в които го призовава да сложи край на живота си. Той изпълнява заръката. Днес тя е на 20 години и властта постанови, че тя ще бъде наказана за действията си.

Съдът призна за виновна в непредумишлено убийство Картър, окуражила чрез есемеси 18-годишното си гадже да се самоубие.

Конрад Рой умира на 12 юли 2014 година, вдишвайки въглероден диоксид от водна помпа в камиона си.

Тийнейджърът, който е имал психично заболяване, е опитвал и преди да слага край на живота си. На 12 юли той излиза от превозното средство, защото е изплашен. Картър обаче му казва да се върне в камиона и да довърши започнатото, става ясно от съобщенията, които двамата са си разменяли в течение на връзката си.

Картър се отказа от правото си да поиска да бъде съдена от съдебни заседатели, като вместо това остави съдбата си в ръцете на съдия Лоранс Мониц. В петък съдията постанови осъдителна присъда.

Според Мониц действията на Картър са били „необуздани и безразсъдни", когато инструктирала Рой да се върне обратно в камиона, въпреки че е знаела, че това е отровна среда, „несъвместима с човешкия живот". Според него именно поведението й е причинило смъртта на Рой.

„Тя е инструктирала Рой да се върне в камиона, знаейки всички чувства, които й е споделял, неговите несигурности, страхове и тревоги", посочва съдията.

В свои съобщения Картър признава пред приятели, че не е направила нищо, за да спаси Рой. Не се е обадила на полицията или на семейството му, въпреки че е знаела къде се намира. Мониц отбелязва, че тя дори не е отправила съвсем прост съвет към Рой - „Слез от камиона". Точно обратното.

Наказанието й ще бъде произнесено на 3 август. Възможно е за действията си да получи до 20 години затвор.

Прокурорите твърдят, че чрез есемеси и телефонни обаждания Картър, която тогава е била на 17 години, е принудила Рой да сложи край на живота си, инструктирала го е кога и как да го направи, разсейва съмненията му дали да го направи и го наказва за всяко забавяне. Според обвинителите Картър е използвала Рой като „пешка в своята болна игра на живот и смърт" и е искала да бъде „опечалената приятелка", за да спечели вниманието и съчувствието на връстниците си - нещо, за което винаги е копняла.

Според защитниците й обаче Рой отдавна е имал суицидни мисли и е щял рано или късно да отнеме живота си. Според съдия Мониц обаче за съда е от без значение дали той е щял да отнеме живота си по друго време.

Адвокатите на Картър отбелязват, че след като е била на 30 мили от мястото, на което Рой се самоубива, тя няма да как е съпричастна към смъртта му. Психиатърът Питър Брегин се включва в защитата й с твърденията, че е взимала антидепресанти по време на случилото се, които са замъглили разсъдъка й.

Според него Картър е мислела, че прави нещо добро, окуражавайки Рой да се самоубие. Адвокатите й казват и че самата Картър има проблеми с психичното здраве и по това време е била „смазана" от връзката им.

В кратко изявление след изричането на осъдителната присъда, бащата на Рой благодари на съдията и на прокуратурата. „Това беше много труден период за нашето семейство и бихме искали да осмислим тази присъда, от която сме радостни", каза той.

Прокуратурата обаче посочва, че в това дело победители няма, защото в крайна сметка става дума за един млад мъж и една млада жена, събрани от трагични обстоятелства.

Oще: конрад рой  мишел картър  непредумишлено убийство  присъда  самоубийство  смърт  съд  убийство  умисъл 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

7 Дракон с кисело зеле | 18.06.201715:13

Това за капитана го извадих от Уикипедия, обаче, честно казано, не съм сигурен какво точно означава - пишеше, че е взел лиценз на осемнайсет и че е работил във фирмата на баща си години наред.
https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Conrad_Roy
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 18.06.201713:43

Драконче, признавам ти правотата за частните поправителни домове. За такъв съм чел в роман на Стивън Кинг. Мислех го за фантаст, пък той се оказа реалист. И по тая писта ли да ги гоним американците? Ако ги стигнем, лошо ти се пише.
Мацката, ако вместо да я пандизят, само я публикуват във ФБ, мисля, че скоро ще докарат и нея до самоубийство.
В САЩ, както и у нас, кола, че и книжка може да си купи всеки с няколко хиляди долара. Дали ги е спечелил или получил от баща си е без значение. Но marine salvage captain е някаква грешка. Работил съм на кораб за морско спасяване, и мога да те уверя, че 18-20 годишни капитани няма. Това е високо специализирана и отговорна дейност. Може да е изкарал някаква школа към coast guard, но до капитан би имал много хамбургери да яде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 17.06.201717:01

И, всъщност, като си говорим за психически тормоз, хайде да вземем предвид някои неща. Примерно че извършителката е била на седемнайсет - а това е някак важно. Или че самоубиецът е бил малко по-възрастен от нея, бил е лицензиран специалист по морско търсене и спасяване (тук може и аз нещо да не съм разбрал, бтв - marine salvage captain го водят, ако нещо съм схванал криво, сори), имал е собствена кола (в която се е и самоубил, де) и така нататък. Все би трябвало да е бил способен да не се връзва на глупостите на някаква седемнайсетгодишна кифла, а ако не е бил, вината няма как да е само нейна, а, най-малкото, и на онези, които са му позволили да има кола и да работи такава работа, при положение, че явно не е бил в ред с главата.

Нека вземем предвид и че ако не се беше самоубил, а просто беше скъсал с нея, тя нямаше да е виновна абсолютно в нищо, макар че щеше да е извършила точно същите действия с точно същата цел. Сега, не че нещо, обаче откровеното малоумие и противното поведение не би трябвало да са криминални престъпления.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

4 Дракон с кисело зеле | 17.06.201716:33

Дедо, гледай това:
https://www.youtube.com/watch?v=yqQa_0gM6hg

И това:
http://rollingout.com/2013/07/30/judge-must-serve-28-years-after-making-2-million-for-sending-children-to-jail/

Някои неща съм ги запомнил грешно, както се оказва, но все пак...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 17.06.201715:44

В САЩ затворите са федерални и щатски. И се пукат по шевовете и без непропорционални присъди. Изобщо не знам в някоя бяла държава да има излишна жилищна площ в затворите.
Тоя глупак рано или късно щеше да се самоубие и без насърчение. Все пак е проявил здрав разум и си е избрал лека смърт. От въглеродния окис се заспива без събуждане.
Мацката безспорно е виновна в психически тормоз. У нас го причисляват като домашно насилие, но тя не е била омъжена за него. Каква присъда ще получи зависи от кефа на съдията, може и условна. Ако даваха по 20г., дракончето би трябвало да лежи 920. Но даже американският съд не иска от човека невъзможното, да излежи колкото може.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 17.06.201715:24

В САЩ го има проблема, че затворите са частни и ако съдът не ги поддържа пълни, правителството дължи неустойки - което става причина дребни престъпления като това в статията да се наказват непропорционално тежко.
Сега, не че нещо, обаче няколко SMS-а, дори и да са довели някого до самоубийство, не би трябвало да са нещо, за което се лежи десетилетия в затвор.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 17.06.201714:31

"Възможно е за действията си да получи до 20 години затвор." - И това само за внушение и подтикване към убийство! Тук сигурно щеше да се размине с условна или най-много до три години...
   

оценка

+1 -0