Webcafe

Рокът като път към мира в един разделен от омраза и война град

Webcafe по BIRN
10.04.2019, 17:23 (обновена 13.04.2019, 08:54)

1 от 3 снимки Назад Напред

Групата Proximity Mine от Рок училището на Митровица

Снимка: © Mitrovica Rock School

Рок училището на Митровица носи надежда за града

Косовска Митровица е един от онези косовски градове, в които етническото разделение винаги се е усещало силно. Южната част на града е за албанците, северната - за сърбите. И всички се гледат да се придържат към своите - остатъчен ефект от войните след разпада на Югославия.

Светът знае за Северна Ирландия и разделения на две град Белфаст, но разграничението между двете части на Косовска Митровица далеч не е по-слабо. Нито по-малко насилствена, особено ако човек погледне две десетилетия назад.

19-годишната Илда Крама е едно от "специалните изключения" в тази разделена реалност на града. Като член на босненската общност в Косово, Илда е хваната в капана на двете версии на Митровица още от самото си раждане.

От една страна, по-голямата част от семейството й живее в южната част на града, но самата тя в момента е в северната.

Там тя ходи на училище, където се преподава на бошняшки език, но редовно ходи и в южната част на града, където е другото й училище - Рок училището на Митровица, където се говори албански, обяснява тя пред BIRN.

Сега, когато втората си година в архитектурата в северната половина на Митровица, тя е водещият вокал на Proximity Mine, група, създадена под егидата на Рок училището - една от малкото организации, които функционират както в южната, така и в северната част на града.

В Рок училището Илда е една от общо 80-те ученици, а мястото си поставя за цел да даде на младежите нови хоризонти отвъд разделението на сърби и албанци. А по думите й именно заради участието си в рок групата и работата с толкова много други млади музиканти, тя решава да се премести в северната част на града, за да опознае нея и хората там по-добре.

Идеята на училището е да насърчи индивидуалността на младите музиканти. Култивират се различни музикални жанрове, макар и предимно рок, поп и пънк. Идеята е за всеки да има по нещо и всеки да открие себе си в музиката, която иска да прави. По този начин всичко друго минава на заден план, а хората, които до вчера си приемал за чужди, след това се превръщат просто в "членове на групата" и дори в приятели.

След края на войната в Косово, Рок училището е една от първите инициативи за възстановяване на мостове между младите хора от северната и южната част на града - нещо, което съвсем не е лесно, особено за хора, които от самото си раждане са разделени както от негласната граница на река Ибър, така и от хорските предразсъдъци.

Всичко започва от местни музиканти през 2008 г. с подкрепата на "Музиканти без граници".

Първоначалните срещи се провеждат в македонската столица Скопие, смятана още тогава за "неутрална територия". И за мнозина от участниците това биват първите реални срещи с хора "от другата страна на града".

Сега пътуванията до Скопие продължават да се повтарят. Така след една такава среща преди около 8 години басистът Лазар Младенович се оказва в група, в която само той е от северната част на Митровица. Повечето от останалите членове са етнически албанци от южната част на града. Първоначално дори единственият им общ език е английският.

Въпреки това, поне по негови спомени, комуникацията остава добра.

"Тогава бяхме просто група млади хора, жадни да свирят музика. За всички нас това беше първата обща среща, в която се смесихме", разказва той.

Действително - Рок училището може и да не струи буквално мостове, но наистина ги прокарва. За Илда например то е причината за пръв път да пресече моста по река Ибар. До този момент, по думите й, тя преминавала от другата страна на моста веднъж като дете с родителите си.

Самите те били първоначално доста разтревожени по въпроса с Рок училището (и че там наистина много неща могат да се объркат), но след като всичко започнало да тече гладко, те се успокоили и дори приели идеята, че музиката може да сближи разделените младежи на града.

Музиката наистина успява да премахне напрежението и бариерите между младите музиканти. И то не единствено между двете части на Митровица, а и по принцип.

Днес в Рок училището младежите работят не само помежду си, но установяват и връзки със свои връстници от Северна Македония, Холандия и много други места.

Това, за което те има жажда в момента, са участия и възможност да свирят на повече места и повече като цяло. Което е и самата същност на музиката.

Oще: албанци  групи  китари  китаристи  китарни рифове  косовска митровица  митровица  младежи  мост  музика  река ибар  риф  рифове  рок  сърби 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.