Сериалите: споделената страст на Русия и Украйна | webcafe.bg
Webcafe

Сериалите: споделената страст на Русия и Украйна

Webcafe, Global Post
14.07.2016, 20:03 (обновена 29.07.2016, 22:43)
нюхач

След конфликта между двете държави, Украйна забрани напълно излъчването на руска телевиознна продукция - включително сериали. Но за най-голямо удивление на украинците - Русия не отвърна на удара. Двете страни продължават да си сътрудничат по отношение на телевизонната продукция - макар и по-трудно.

А доказателство за успешните им съвместни действия са сериали като "Нюхач" ("Да надушиш престъпление")

Когато става дума за санкции, Русия е известна с подхода си "око за око, зъб за зъб". След началото на конфликта с Украйна през 2014-та, когато Русия анексира Крим, САЩ и ЕС забраниха вноса на руски военни и енергийни технологии. Руската федерация от своя страна пропагандно изгаряше американско сирене.

И все пак нещо странно се случи, когато Украйна забрани цялото телевизионно съдържание, създавано в Русия след 2014 година.

И то е, че Русия не наложи същата забрана на Украйна. Вместо това тя започна да купува украински телевизионни сериали като обезумяла.

"Когато всичко това се случи, имаше огромен тласък за бранша", казва Ирина Костюк, продуцент в украинската медийна компания FILM.UA. "Като цяло всичко се разраства. Дори най-малките продуцентски компании сега са затрупани с поръчки".

Продуцентската компания на Костюк стои зад харесваната в Русия детективска поредица "Нюхач" (В превод на български "Да надушиш престъпление"), в която се разказва за полицай, който разследва престъпления, използвайки свръхспособностите на своето обоняние.

Традиционно руската и украинската телевизионна индустрия са плътно преплетени, донякъде защото повечето праймтайм програми все още се снимат на руски, а не на украински - дори и тези, заснети в Украйна.

"Русия и Украйна бяха близки, подобно на САЩ и Канада по отношение на телевизията. Имаше продукции и от двете страни, актьорите ходеха на снимки и на двете места, същото правеха и творческите и техническите екипи, така че беше като цяло единен пазар", казва Джеймс Креймър, бивш вицепрезидент на Sony Pictures Russia.

Всъщност украинската телевизионна индустрия все още разчита много на Русия, коментира Креймър.

"Което поражда интересен проблем, защото вероятно 80-85% от програмите, които се излъчват по украинската телевизия в праймтайма, са продуцирани от руски компании".

Затова, когато украинските власти решиха да забранят новите руски шоута през 2014-та, Русия изгуби голям купувач на телевизионния си продукт.

"Те изгубиха може би 50% от печалбите си, защото украинското правителство заяви, че няма да помага на Русия, като купува нейните телевизионни сериали", казва Креймър. "Така че това драстично промени пазара във Федерацията - вероятно наравно с девалвацията на рублата. И затова снимките на нови сериали са замразени в последните около две години".

Това също така означава, че има и огромна празнота на пазара на ТВ съдържание в момента и от двете страни: в Русия, защото тя не може да си позволи да продуцира нови предавания, в Украйна - защото тя предимно само купуваше руски сериали.

Един от създателите на телевизионни продукти в рускоезичната ниша е бил Креймър, който сега държи собствена продуцентска компания в Лос Анджелис.

С руски сценарист те разработват нови шоута за украинската телевизия - и вече са продали няколко на украинския пазар.

Това, което той не е очаквал, е Русия да започне да купува сериалите си от Украйна.

"Изведнъж и те имаха нужда от нов материал, така че сега купуват рускоезични продукции от Украйна, които да излъчват в Русия. И точно това се случи с нашия първи сериал "Плохой хороший мент", което означава "Лошо ченге, добро ченге".

Това е обрат, който никой не е очаквал. Но Костюк от FILM.UA изтъква, че въпреки че има много по-голямо търсене, има и много по-малко пари за масова продукция - всъщност средствата са намалели наполовина.

А има и друг проблем.

"Сега украинската изпълнителна и съдебна власт налагат все повече забрани", казва Костюк.

Това включва и забрани за показване на всякакъв вид руски или съветски военни символи. Също така под забрана са дълъг списък от руски актьори, сценаристи и режисьори, които някога са се изказвали срещу Украйна.

"Така че има списък от около 170 души и ако един от тях е участвал в дори един епизод от цялата поредица, просто в масовката или зад кулисите - целият сериал е забранен", оплаква се Костюк.

За да придобиете представа колко крайни са тези забрани, по време на отбелязванията на 30-та годишнина от аварията в Чернобил, нито един от двата филма за централата, продуцирани и заснети в Украйна, не са могли да бъдат излъчени по телевизиите, само защото в тях са участвали определени руски актьори.

Друга причина телевизионните продукции в Украйна да набират огрона скорост е, че старите програми се свалят от ефир заради "черния списък".

Но пък новите сериали - като "Лошо ченге, добро ченге" - трябва да внимават да не нарушават правилата.

"Тъй като сериалът ще се показва както в Украйна, така и в Русия - и е сериал за ченгета, за него са създадени неутрални униформи, които да не са нито руски, нито украински, а парите в сериала са само долари - нито гривни, нито рубли", коментира Креймър.

Също така от продуцентската компания не са могли да използват много от актьорите, които са искали, допълва той.

"Вероятно четири-пет от най-известните имена, които считахме за подходящи за ролите, бяха посрещнати с коментар: "Твърде много са говорили срещу Украйна". А най-добрият украински актьор, който искахме, пък "е говорил твърде много срещу Русия".

Русия също има собствен черен списък с хора от развлекателния бранш.

Запитваме Костюк какво ще се случи, ако Русия размисли и реши да забрани новите украински сериали?

"Изключително сме притеснени, защото реално те имат това право", отговаря тя. "И от етична гледна точка, защо да не го сторят?"

Но дори и Русия да наложи собствена забрана, "разводът" между двете държави все пак е дал на украинската телевизионна индустрия важен тласък към независимост.

"В някакъв смисъл това е нещо добро", казва тя. "Но трябваше да мислим за това още по-рано, тогава нямаше да сме толкова силно свързани с руския пазар".

Oще: война  да надушиш престъпление  ес  конфликт  нюхач  русия  руски сериал  сащ  сериали  сериалите за 2016  серии  снимане на сериали  снимане на серии  снимки  украински сериал  украйна  украйна конфликт 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.