Webcafe

Когато студентското общежитието е толкова скъпо, че излиза по-евтино да си построиш свое

Webcafe, по BBC
19.04.2019, 11:04 (обновена 20.04.2019, 13:01)
студенти в германия

Снимка: © Getty Images

Как Хайделберг се бори с кризата на имоти

Скътана в бивша американска военна болница, в периферията на германския град Хайделберг, се намира голяма дървена кутия. Кутията има прозорци, има и обзавеждане с мебели. Конструкцията с площ от 14 кв.м. прилича повече на градинска барака, отколкото на дом.

Това е прототип за четириетажно студентско общежитие - опит за осигуряване на решение за младите хора, които страдат от недостига на жилища в Германия.

Подобно на много градове по света, Хайделберг не успява да приюти бързия прилив от млади професионалисти и студенти. Това е създало високодоходен пазар за отдаване на апартаменти под наем, но липсата на достатъчно имоти е довела до сериозен проблем. От 2010 г. наемите в университетското градче са се увеличили с почти 1/4.

Студентите, които често живеят със съквартиранти под наем, плащат средни цени около 437 евро на месец.

В опит да увеличи предлагането, за да облекчи националната жилищна криза, правителството на германския канцлер Ангела Меркел обеща да построи 1,5 млн. нови апартаменти в страната преди края на четвъртия й мандат през 2021 г.

Изправена пред достигащи безумни висоти наеми в югозападното градче, група от 25 студенти е взела нещата в собствени ръце и е решила да построи собствено студентско общежитие: Collegium Academicum.

Целта е да се създаде достъпно място за живеене, където младите хора да общуват и учат заедно. Наемите в Collegium Academicum ще са средно 300 евро на месец, с надеждата да спаднат дори още повече в бъдеще, след като банковият заем бъде изплатен.

Привличащ фактор за чуждестранните студенти

Основан през 1386 г., Хайделбергският университет е най-старият в Германия. Той е в топ 3 на най-добрите висши училища в страната и на 47 място в света. Това, естествено, привлича все повече студенти с всяка следваща година. В момента около 39 000 от 160-те хиляди жители на града са студенти.

Живописният пейзаж, наподобяващ миниатюрно градче-играчка, също е атрактивен за чужденците. Според администрацията на града, повечето от новопристигналите в града души в последните години идват от Китай, Италия, Румъния, Индия и Полша - и често са на възраст между 18 и 30 години.

В сравнение с учащите в САЩ или Великобритания, например, германските студенти имат сериозно финансово предимство.

През 2014 г., всички 16 германски провинции отмениха университетските такси за бакалавърската степен, което означава, че студентите в Германия - независимо от националността им - могат да следват безплатно. Повечето от тях плащат скромна такса на семестър, за да покриват административните разходи около обучението им.

Повече търсене, отколкото има предлагане

Зимният семестър е особено труден за студентите, търсещи настаняване, казва Таня Модров, ръководител на Studierendenwerk. Това е службата за работа със студенти на Хайделбергския университет, която осигурява съвети и ограничено настаняване в специално построени общежития. През зимния сезон често има повече студенти, отколкото са достъпните места, особено когато става дума за хората, които не могат да си позволяват жилища с високи наеми.

Поради това много студенти се налага да живеят извън града или да се примиряват с по-високите разходи за живот.

Привлекателността на Хайделберг също кара мнозина от вече дипломираните млади хора да остават в университетското градче, за да започват кариерата си и да създават семейства. И това допълнително натоварва пазара на имоти.

Устойчиви домове

На територията на бившата американска военна болница, откупена от града, 25-те студенти зад Collegium Academicum се надяват да облекчат търсенето в Хайделберг, като осигурят място за 226 души в 46 апартаменти със съквартиранти.

Екологичната устойчивост също е ключова цел на проекта (в провинция Баден-Вюртемберг, където се намира Хайделберг, Зелената партия в момента води в социологическите проучвания с 32% рейтинг).

Collegium Academicum, снабден с трикамерни прозорци и построен изцяло от дърво, ще е най-голямата сграда в Германия без метални опори. Работилница на територията му ще позволява на обитателите да извършват дребни ремонти. Но с високата цена от 16 млн. евро, устойчивият проект далеч не е евтин.

Повечето от парите са осигурени от банков заем, грантове от държавата и кредитния институт на Германия за повторно застрояване. 2 млн. евро от общата цена са били необходими под формата на инвестиционен капитал, за да стартира проектът. В продължение на шест години са събирани дарения, като повечето помощи са дошли от местни частни лица.

Надигащата се вълна от ‘Wohnungsnot'

Хайделбергските студенти не са единствените, които се сблъскват с трудности да открият жилище на поносима цена в Германия.

Последният ценови индекс на Германския икономически институт показва, че наемите за студенти в германските университетски градчета са нараснали между 9.9% и 67.3% от 2010 насам. През април хиляди хора излязоха на улиците на Берлин, за да изискат по-активни действия от правителството по този въпрос.

Столицата на Германия е един от най-бързо разрастващите се пазари на недвижимост в света. Тук скоро ще проведе референдум за масова експроприация на имоти от местните власти.

Недостигът на жилища и неприемливо високите наеми са твърде познат проблем за студентите в други университетски градчета.

В Хобарт, на островния щат Тасмания в Австралия, Тасманийският университет наскоро откупи тризвезден хотел в опит да помогне на студентите, които имат затруднения да си намират достъпно място за живеене. Нарастващият брой туристи и експанзията на Airbnb са изиграли сериозна роля за недостига на жилища в града.

В Калифорнийския университет в Бъркли нова проект събира студенти с пенсионери, които разполагат с незаети стаи.

В замяна на жилищната площ, студентите осигуряват на пенсионерите социализация и общуване, помагат с домакинските задължения и плащат месечен наем под $1000 - по-малко от 1/3 от средните цени за апартаменти в Бъркли.

Строителството в Хайделберг предстои да започне в следващите седмици, като първите наематели се надяват да се нанесат в началото на 2021 г.

Кандидатите за места в общежитията ще преминат през т.нар. "кастинг процес", какъвто е обичаят в повечето случаи на общежития под наем в Германия, известни масово като "WG" (Wohngemeinschaften).

Към момента, в който сградата и реновациите бъдат реализирани, много от основателите на Collegium Academicum вече ще са завършили, но това няма да спре проекта, правен с перспектива и мисъл за бъдещето.

Oще: германия  жилищна криза  общежитие  студентски град  студентско общежитие  хайделберг  хайделбергският университет 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.