Ердоган и виртуалните скотове | webcafe.bg
Webcafe

Ердоган и виртуалните скотове

Красимир Грозев
04.03.2016, 10:23 (обновена 06.03.2016, 12:05)
шипка

Снимка: © В.Е.

Тези, които ще ни затрият, са виртуалните скотове. Затова следващият път, когато видите някой ваш познат да споделя "новина", че Ердоган е поканен на 3-ти март на връх Шипка, го попитайте дали наистина мисли, че това е истина.

Знаете ли какво липсваше вчера на връх Шипка по време честванията на Освобождението на България от османска власт? Липсваше турският премиер Реджеп Таип Ердоган.

Ако случайно сте от тези, които питат, какво, по дяволите, ще прави Ердоган на връх 3-ти март у нас, то имам добра новина за вас и тя е, че явно живеете спокоен и щастлив живот, който не се върти около висенето в интернет.

За всички останали е текстът по-долу.

Та така, на 3-ти март вместо да се занимаваме с отбелязването на националния ни празник, който може да се отбележи, както в разлагане пред телевизора, така и във висене на опашка, за да видиш Самарското знаме - много, много наши сънародници си препращаха "новината", че някой бил поканил Ердоган на тържествата на връх Шипка.

Дори и да не сте видели въпросната глупост, със сигурност сте били засегнати от медийното цунами, което я последва.

А всичко започва на един ултра неизвестен и още по-ултра анонимен сайт - podoko.eu. Още на 1 март там е публикувана новината: "За 3-ти Март на Шипка не каним Путин, но каним Ердоган".

Съдържанието ѝ е толкова абсурдно, че спокойно може да мине за не-новина.

Уви, сайтът, на който е публикувана, не изглежда като сатиричен, а стотиците коментари показват, че хората искрено вярват на написаното.

Малко по-късно "новината" се препечатва и доукрасява в The Bulgarian Times, който вече е добре известно име на сцената на жълто-конспиративните сайтове.

Последват десетките хиляди споделяния и даже повече коментари, а "новината" попада в полезрението и на една особена част от руските медии, които са изградени от част жълтини, част пропаганда и част ура-патриотизъм.

Още на 2 март "новината" се появява на флагманът на този вид руски медии - Pravda.ru. Следват политически коментари, удобно поднесени въпроси на "гласа на Путин", официални опровержения, още анализи, коментари и прочие.

Както се казва, останалото е история.

Лесно е да махнем с ръка и да кажем, "хибридна война", но всъщност това е най-вредното за нас и България нещо, което можем да направим.

"Хибридната война" е сред ония термини, с който често се прекалява, но по-лошото е, че той ни освобождава от отговорността да мислим върху това, в какво се превръща България и хората в нея.

"Хибридната война" обезличава проблемите, превръща ги в абстракция и ги праща далеч, далеч в Москва.

"Хибридната война" ни дава възможност да си измием ръцете с "международното положение".

"Ами война е, макар и хибридна", вдигаме рамене, псуваме и продължаваме.

"Хибридната война" стана като "#КОЙ".

В началото "#КОЙ" бе хитрият термин, който събираше всичко онова, което не ни понася през лятото на 2013-та. Повтарянето му като мантра обаче го превърна в нещо като мит, абстракция, алегория и по-лошо: от много питане #КОЙ, спряхме да мислим за това, че #КОЙ е реалност, че #КОЙ не е един, че #КОЙ е система, а не индивидуалности.

Но да не се отплесваме и да се върнем на "хибридната война" с малко тежки факти.

Колкото и да е русофилски българският народ, руснаците не са българофили. Всъщност, повечето от тях хич не ни харесват. Не ни харесват, защото сме от другата страна на барикадата, тя пък в последните две години е почти толкова реална, колкото беше през Студената война. А руснака тези глобални геополитически противопоставяния ги взима много на сериозно.

Логично, онези руски медии, забъркани от щипка жълтина, чаена чаша пропаганда и половин кило ура-патриотизъм обожават да гледат с лупа всичко, което става в НАТО и ЕС, да преекспонират всичко негативно, дори и да е чиста измислица. Така, че нямаше как Pravda.ru, "Комсомольская правда" и прочие, да не отиграят прекрасно създадената възможност.

За да стане възможно обаче подобна глупост да стигне до ниво на международен скандал, е необходима "публика". Фейсбук будали (даже не броим троловете), които бързо "шерват" безбройните вече пропагандни ментета.

Виртуалното оскотяване на народонаселението определено започна отдавна.

Общото изпростяване не е от вчера или днес, а някой би казал, че си е от зората на цивилизацията, но интернет и Фейсбук го направиха лесно заразна болест, която непрекъснато взима нови и нови жертви.

Никой не е пощаден, нито 16-годишният тинейджър, който споделя новината за "втечнения триплазмен огън", нито 46-годишната домакиня, която се възмущава, че "ЕС забранява кръщенетата".

Вероятно след  години някой философ ще отговори на въпроса, защо все по-умните технологии ни правят все по-глупави, защо не ползваме възможността за почти мигновен достъп до човешкото знание, а вместо това ползваме бързия си интернет за споделяне на всевъзможни тъпотии.

Ще дойде време и за тези отговори, но преди това ще трябва да се борим за това да не изчезнем.

Забравете #КОЙ, забравете "хибридната война", забравете за ГМО-то, за корупцията в БФС, забравете и за турските сериали по телевизията.

Тези, които ще ни затрият, са виртуалните скотове.

Онези, които не мислят, а шерват, които не четат и разсъждават, а коментират, онези, които не избират знанието, а сляпата вяра в написаното в интернет.

Борбата с виртуалните скотове може би е най-важната битка, през която трябва да мине България. Борбата ще е безмилостна и жестока, но без нея сме обречени.

Следващият път, когато видите някой ваш познат да споделя "новина", че Ердоган е поканен на 3-ти март на връх Шипка, го попитайте дали наистина мисли, че това е истина.

Накарайте го да започне да разсъждава върху това, което автоматично е споделил. Опитайте се да го тласнете по път, който ще го изведе от ролята му на виртуален скот и да го превърне в мислещ човек.

Няма да е лесно, ще ви обвиняват, че сте фил или фоб, ще ви бъдат преписвани всевъзможни "качества", ще ви обвиняват, че сте част от световната конспирация. Но усилията ще си заслужават.

Oще: витруална война  владимир путин  връх шипка  дезинформация  ердоган  информационна война  информация  красимир грозев  путин  реджеп таип ердоган  турски президент  хибридна война 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

7 goni | 06.03.201614:19

До скалата! Абе, Скала що са ни отнели само толкова?!Усмивка Що, не са ни взели всичко и не са ни пратили в Биробиджан!Усмивка Ако, не знаеш къде е Биробиджан не се притеснявай!Усмивка Много хубаво място!Усмивка Виж за това че са успели да ни задигнат толкова малко съм съгласен!Усмивка По-добри от нас в криенето на пари са само евреите!Усмивка Ама, те имат тренинг от древни времена! А, Третият раих така ги изучи че и Щатите им клекнаха!Усмивка Като млада ярка на дърт петел!Усмивка Се се оплакваме, ама не сме прави! Нас Евреите са ни признали!Усмивка Дали сме царство, дали република,дали комунизъм,дали демокрация! Взаимоотношенията ни не просто с Израел, а с евреите винаги са без проблем!Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

6 goni | 06.03.201613:15

Смятам това че Ердоган не е бил поканен на честването е голяма грешка! Помислете си само как неговото присъствие би укрепило Евро-атлантическите ни ценности! Как мощно би доразвило до небивали висоти взаимно-изгодните ни двустранни отношения! Като начало би могло на бърза ръка Турската армия да поеме охраната на изстрадалата ни страна! Ще реализираме огромни икономии щото няма да има нужда от Българска такава! Заплахата от страна от Русия автоматично отпада! Всички знаят че мерне ли се руски самолет турците го свалят и като екстра убиват пилота!( Между нас да си остане това според мен е голяма грешка! Много по-добре е да се плени и да се измъчва докато си признае и майчиното мляко, а след това трупа му да бъде изпратен в Русия за да си го погребат!Така се спестяват парите за погребение!) Да не забравим и чисто историческата и културна страна на посещението! Г-н Ердоган би могъл да разкаже на прехласнатите слушатели спомените на неговият прадядо, който лично е защитавал тези изконни земи на Османската империя от посегателстватга на Руската империя! Би могъл да спомене и за някои от многобройните подвизи на Османските войски, като например опожаряването на Ст.Загора! Благодарение на това опожаряване Ст.Загора е построена отново по проект на чешки архитект и се превръща в един от най-добре планираните градове в недоразумението наречено република България! Разбира се има още много, ама нема смисъл! Оти, да се абим като оно коньоктурата у момента е мамаси джейс!Усмивка Останете си със здраве! Много щастлив
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 03.06.2015, 21:39

5 Младен | 05.03.201616:15

МИСЛЕТЕ!
Браво на автора.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

4 peet | 05.03.201614:16

Дано най-после се отучим да "кълвем на вафли".
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.08.2014, 02:28

3 1951 | 04.03.201615:09

Браво!
Смислено е посланието.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 04.03.201612:29

Зловещо! За по-малко от 140 години Русия и СССР отнеха от България 895 млрд. долара
http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/68448-zlovesto-za-pomalko-ot-140-godini-rusiya-i-sssr-otneha-ot-balgariya-895-mlrd-dolara.html
   

оценка

+1 -6

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 04.03.201611:49

Време е в България да се приложи Наказателният кодекс в частта му за държавна измяна:
Чл. 108а. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г., доп. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или пропусне нещо в кръга на неговите функции, извърши престъпление по чл. 115, чл. 128, чл. 142, чл. 143, чл. 143а, чл. 216, ал. 1 и 5, чл. 319б - 319г, чл. 326, чл. 330, чл. 333, чл. 334, чл. 337, чл. 339, чл. 340, чл. 341а, чл. 341б, чл. 344, чл. 347, ал. 1, чл. 348, чл. 349, чл. 350, чл. 352, ал. 1, 2 и 3, чл. 354, чл. 356е, чл. 356з, се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт - с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
   

оценка

+3 -5

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.