Ислямският секс култ на Аднан Октар | webcafe.bg
Webcafe

Ислямският секс култ на Аднан Октар

Webcafe, по Daily Beast
09.07.2016, 08:21 (обновена 12.07.2016, 07:43)
аднан октар

Аднан Октар

"Турция ще контролира света", казва Аднан Октар без намек за ирония. Часът е един след полуощ, а ние седим в стая с нисък таван в подземен етаж на сграда в азиатската част на Истанбул, окъпана в слабата зелена светлина изпод няколко статуи в ъгъла на стаята. Пластмасови котка и папагал се борят за пространство до гипсов двоен бас, саксофон и роял.

Два телевизионни екрана показват програма от студиата на A9, проповедническия телевизионен канал на Октар, намиращ се на горния етаж. Стена от осветени в синьо аквариуми с риби стои до видео-оборудването.

Безвкусната мебелировка контрастира на килима с ориенталски десен, таванът е покрит с фалшив бръшлян. Намираме се на най-ниския етаж на впечатляваща триетажна сграда с изглед към Босфора. Отвън има голям плувен басейн и градина с живи зайци и агнета, която е заобиколена от висока стена и солидна охрана.

Октар е един от множеството духовни лидери в Турция. Твърди, антуражът му се състои от 300 преки последователи, както и че разполага с "милиони други" из страната и по света.

Действащ в Турция от 1980 г., Октар фокусира своята версия на исляма върху старателно четене на Корана, съчетано с драматични презентации, подобни на християнския ТВ евангелизъм.

Организацията му често бива описвана като "ислямски секс култ".

Критиците казват, че Октар се самообявява за Месия - твърдение, което той отхвърля по време на разговора ни, но охотно го намеква в обръщенията към последователите си, като казва, че Месията "ще говори турски".

Той се радва на особено внимание от последователките си: карикатурна трупа от жени с тежък грим и дизайнерски дрехи, плътно полепнали по телата им, които той определя като своите "котета".


"Котетата са много сладки, те са най-добре изглеждащите животни. Всички жени са като котета. Всички жени по целия свят", обяснява той, докато се отпуска в стола си.

За кратко се усмихва на думите си и продължава: "Защото котетата обичат живота и да ги обичаш е красиво. Те са много чисти. Съвременната мюсюлманска жена трябва да се облича чисто и с висококачествени дрехи."

Екраните на A9 показват как котетата слушат внимателно със стъклен поглед ежедневните тричасови предавания на Октар, част от 24-часовата програма на канала.

Докато той държи монолога си, виждам как котета се поклащат несвързано на фона на музика, докато двама от мъжете сред последователите му танцуват около тях.

Октар е агресивен поддръжник на креационизма и е публикувал стотици книги със златни щампи чрез организацията си Science Research Foundation (BAV), в опит да опровергава Дарвиновата теория, често под псевдонима Харун Яхя.

През 2007, той изпрати стотици екземпляри от книгата си "Атласът на сътворението" на американски политици и учени, и по-късно успя да издейства забрана на сайта на Ричард Докинс в Турция, след караница с видния атеист.

Въпреки предишни обвинения в антисемитизъм заради книгата му "Измамата Холокост" през 1996 г., която сега Октар твърди, че не е писал, той натрупва много международни контакти, а негови последователи редовно присъстват в международните медии като политически анализатори на Турция.

След 90-те години Октар променя тона си и сега се обявява за "диалог между религиите". Тази позиция се приема охотно в чужбина, особено сред американските републиканци и дори в Израел. Депутатът от Кнесета Йехуда Глик е чест негов гост, твърди екипът на Октар.

Креационистките материали на Октар дори са се добрали до класни стаи в Охайо.

Турският президентът Реджеп Тайип Ердоган има противоречиво отношение към духовните лидери в страната: или ги приобщава към своята партия, или ги смазва в стремежа си да засилва властта си.

Октар пише през 2012 г., че "няма друг лидер след Ердоган," и пламенно подкрепя нарастващите политически амбиции на президента, определяни от критиците му като изземване на властта в Турция.

Траекторията на други сходни духовни лидери показва, че те са толерирани или използвани заради подкрепата им, стига да не подкопават или не противоречат на политиките на Ердоган. Октар върви много внимателно по тази граница - засега.

След края на предаването на Октар по екраните тръгва застрашителен репортаж за бунтовническата кюрдска група "Кюрдска работническа партия" (ПKK). Октар и неговите последователи мразят организацията заради нейния комунистически уклон, като считат, че комунизмът е антитезата на вярата в Бога.

Мини-филмът разказва за злодеянията на ПКК и показва как една червена точка, започваща в Диарбекир в Югоизточна Турция, се разраства и покрива Турция и Северна Сирия, като накрая достига на юг чак до Саудитска Арабия.

Звездата на знамето на ПКК е поставена редом до сърп и чук (те са били на знамето им до 1995 г.) и портрет на Сталин, пресечен с монтаж на страховити изтребители и въоръжен конфликт. Войната в Сирия възпламени наново дългогодишните сблъсъци на турските власти с кюрдските сеператисти в южната част на страната: над 250 души бяха убити, а 350 000 са напуснали домовете си в резултат на боевете, твърди International Crisis Group.

Критиците твърдят, че Ердоган се опитва да смаже ПКК, за да засили своята власт.

От януари насам, Ердоган се стреми да промени конституцията, превръщайки Турция от парламентарна в президентска държава под своя контрол, което предизвиква критики към амбициите му за концентрация на власт.

Октар казва: "Естествено, нормалните хора се опасяват, че това ще увеличи властта на Ердоган, но това няма да бъде проблем." Това, по негови думи, се дължи на факта, че Ердоган е "искрен" политик.

И все пак: "Турция не е подходяща за президентска държава - аз съм против това, защото ще донесе със себе си федерална система и разделение на Турция."

За Октар това е свързано със заплахата от ПКК. Той обяснява, че президентът, управляващ федерална Турция, автоматично ще отстъпи известна власт на ПКК на юг, макар че няма никакви доказателства, че Ердоган би одобрил подобен план.

Въпреки че понякога е трудно да приемаме изказванията на Октар като нещо повече от импровизирани коментари, навлизането на политическата сцена с подобен тон би могло да се окаже рисково за него.

"Докато харизматични и култови фигури като Октар са склонни да работят с Ердоган, те имат голяма свобода на действие," обяснява Айкан Ердемир, бивш турски депутат и анализатор във Фондацията за защита на демокрацията.

"В крайна сметка Ердоган не се интересува толкова от налагането на единна монолитна теологическа рамка, а повече държи на консолидацията на властта, изграждайки централизирана президентска система за управление, където той има последната дума по политическите въпроси."

Ердемир обяснява, че харизматичните култови фигури като Октар се считат за ценни активи, стига да не демонстрират опозиционно политическо поведение.

Той сочи други подобни фигури като консервативния имам Кюбели Ахмет Ходжа, който има много последователи и преди беше критичен към Ердоган, докато не се оказа в затвора. След освобождаването на Кюбели Ахмет Ходжа, тонът му се промени и сега той хвали турския лидер.

Фетхулах Гюлен, понякога обвиняван, че ръководи "паралелна държава" в Турция чрез мрежата си от училища, избяга от Турция в Пенсилвания след сблъсък с Ердоган, заради обвинения в корупция през 2013 г. Докато преди се радваше на най-топли взаимоотношения с Ердоган, сега той е в списъка с "най-издирвани престъпници" на Турция.

"Фактът, че някой е харизматичен религиозен и духовен лидер, не го предпазва," обяснява Ердемир, защото "и Ердоган е силен харизматичен лидер."

Засега Октар предимно се възползва от нарастващите си международни контакти, за да демонстрира влияние в родината си.

Той често пише в Twitter и неуморно поддържа блог за идеите си. Последната му нова теория гласи, че британската "тайна държава" стои зад основни световни събития, включително скорошните самоубийствени атентати на истанбулското летище "Ататюрк", при което загинаха 44 и бяха ранени 240 души.

На 3 юли той написа, че "британската тайна държава е поръчала на PKK атаката срещу летище "Ататюрк". Всички ще видят доказателствата за това много скоро." Запитан как той е открил заплахата от британската "тайна държава," той отговаря, че това е било скорошно откровение, което той може да подкрепи с доказателства чрез "хиляди документи, снимки и изображения. Много книги... Интернет."

Той допълва, че това не е обвинение срещу самата британска държава, която той приема за отделна.

И все пак основният начин Октар да упражнява пряко влияние в Турция е чрез съдилищата.

Октар е известен с увлечението си да води дела за клевета - репутация, постигната чрез серийното внасяне на жалби срещу всички, които го критикуват. Той дори успява да издейства забрана на блог-платформата WordPress в Турция заради публикуване на "клеветнически материали".

Той атакува дори хора, които пишат критични туитове или постове във Facebook, коментира Омер Текер, член на истанбулска адвокатска кантора, която е защитавала много от мишените на гнева на Октар.

"Клиентите ни са майки и бащи на последователи на Аднан Октар," казва шефът на Текер - Емине Резан Айдиноглу.

Тя обяснява, че често исковете се внасят от последователи на Октар срещу техните собствени семейства - те обвиняват собствените си родители в клевета или подкупи, когато се опитват да се свържат с тях.

"Родителите не могат да виждат децата си. А когато имат тази възможност, децата им са придружавани от бодигардове на Октар", обяснява Айдиноглу. "С десет клиенти сме работили по близо 1000 дела."

Тя допълва, че тези дела имат 90% шанс за успех в съда.

Голяма част от влиянието на Октар се дължи на състава на общността му от последователи. "Той избира деца на заможни родители," допълва Айдиноглу. "Момичета и момчета, които са добре образовани. Те говорят чужди езици и са завършили добри университети."

Те са и източникът на голямото богатство на Октар, твърди Ан Рос Солберг в изчерпателното си разследване на Октар, закачливо озаглавено "Махди носи Армани".

Самият Октар често си е имал работа с правосъдието.

Освен по-ранни присъди за "провокиране на теократична революция" и притежание на кокаин, през 2008 г. той бе осъден на три години затвор за "създаване на незаконна организация с цел лична изгода," използвайки тактики като подкупи и заплахи.

Дългогодишното дело срещу него посочва примери: Октар прави видеозаписи как последователите му правят секс, или употребява жените-последователки за съблазняване и склоняване към секс на заможни и влиятелни мъже, с цел последващо изнудване. Присъдата впоследствие бе отменена от по-висша инстанция през 2010 г.

Октар извръща погледа си с изражение на Распутин и се разсмива, запитан за това дело, след което подхвърля безсрамно:

"По цял свят всички правят секс - това не е нещо незаконно, нито е престъпление." Той прави пауза, преди да продължи: "Това е клевета. Такъв тип твърдения ми дават само още по-голяма власт."

Oще: аднан октар  ислям  ислямски секс култ  реджеп тайип ердоган  секс  телевизия  турция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

2 ImaIma | 09.07.201615:49

Той сочи други подобни фигури като консервативния имам Кюбели Ахмет Ходжа, който има много последователи и преди беше критичен към Ердоган, докато не се оказа в затвора. След освобождаването на Кюбели Ахмет Ходжа, тонът му се промени и сега той хвали турския лидер.

Това да не е Северна Корея.

Тая Турция нещо започва да става много сериозна. С тия всички глупости където цензурират Интернет. И тоя па някакъв манипулатор.
Това за Британия, някак не е трудно да повярваш в световна конспирация. Ако има монопол в даден град, защо пък да няма и монопол в световен мащаб.

Нещата отиван към хаос а с хаоса и война. Май много време си почивахме в този мир.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 09.07.201610:35

Мноо дълго чуек.. Иначе началото ми звучи като филм в стил Джеймс Бонд от 60_те.
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.